2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:24°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
Riport

Ragyogó elmék - Minden egy távcsővel kezdődött - írta: CK
2019-06-04 - Csillagászati diákolimpiára készül két százhalombattai középiskolás, Bacsó Zétény és Kóti Dávid. A júliusi nemzetközi döntőre ezúttal nem valamely távoli kontinensen, hanem Keszthelyen kerül sor, a fiúk mégis rendkívül szerencsésnek érzik magukat és a felkészülés észvesztő hajrájában is szakítottak időt, hogy válaszoljanak a Hírtükör kérdéseire.
Bacsó Zétényt, az Eötvös József Gimnázium tizenegyedikesét kiskora óta érdeklik a természettudományok, különösen a csillagászat és a fizika. Jelenleg matekból és fizikából fakultál. Hetedik végén kapott egy távcsövet, ha kedve és ideje engedi, azóta is kijár a kertbe észlelni. Emellett imádja a Trónok harcát, a Vikingeket, és tervben van a  Black Mirror is. A sorozatokhoz hasonlóan ragaszkodik az olvasáshoz, gyűjti a Verne-regényeket és a modern tudományos ismeretterjesztőket. A leginkább mégis a barátaival szeret lógni, ami azonban vidékiként nem mindig sikerül.

Kóti Dávid az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tizenegyedikese, kedvenc tárgya a fizika, amelyben országos tanulmányi versenyeken szerepel kiváló eredménnyel. Emellett lövészetben is országos második lett két éve. Szabadidejében "dolgokat készít", alkotott már Tesla-tekercset, de vitorlázó repülőmodellt is. A Dunai Flottilánál evez, nagyon kedveli a nyári vízitáborokat. A csillagászattal a "Matrica" Múzeum távcsöves bemutatóján került kapcsolatba. Magával ragadta a Szaturnusz látványa. Közösen határozták el Zéténnyel, hogy részt vesznek a Magyar Csillagászati Egyesület csillagásztáborában, ahol egyebek mellett megtanulták, hogyan lehet megkeresni a halványabb, szabad szemmel nem látható objektumokat a "csillagugrálás" módszerével. Azóta minden évben jelentkeznek, mert szeretik a hangulatot és olyan műszerekkel észlelhetnek, amelyek használatára egyébként nem lenne lehetőségük.     

A Nemzeti Csillagászati Versenyről, a csillagászati diákolimpia válogatójáról is a csillagásztáborban hallottak. A versenyre egyébként bárki jelentkezhet a www.bajaobs.hu oldalon. A selejtező szeptember végén - október elején kezdődik az első elméleti fordulóval, amely olyasmi, mint egy 120 perces fizikaverseny – a témához illő feladatokkal. A következő megméretés nagyjából egy hónap múlva hasonló jellegű, szintén 120 perc, miként a harmadik forduló is. Ez azonban már más jellegű képességeket igényel, tulajdonképpen Excel adatfeldolgozás, gyakorlatilag primitív modellalkotás. A versenyzők idén például kaptak egy adathalmazt a Hold krátereiről. Ebből kellett diagramokat készíteniük, függvényeket illeszteniük, számolótáblákat alkotniuk, majd valamiféle épkézláb tudományos következtetést levonniuk.

Az első három forduló összesített eredménye alapján a legjobb huszonöt versenyző jutott a pécsi döntőbe. Azt már durvább kihívásnak érezték. Az égboltismeretükről is számot kellett adniuk, és a feladatok is nehezebbé váltak. A huszonöt résztvevő közül tizenöten jutottak be az olimpiai válogatottba, köztük a két százhalombattai diák. Mivel azonban két másik tag közben visszalépett, jelenleg tizenhárman készülnek az augusztusi nemzetközi versenyre, vagyis a csillagászati diákolimpiára, amelyen tízen vehetnek majd részt.

Kiemelkedő tudású szakemberek, köztük igazi csillagászok mentorálják őket, felkészítő hétvégékre járnak, minden héten feladatsorokat kapnak fizikából és csillagászatból. A feladatok egy laikus számára ijesztőnek tűnhetnek - röppályaszámítás, csillagfejlődés. Elég megterhelő az iskola mellett, de élvezik, mert sok új információhoz jutnak, amire egyébként nem lenne lehetőségük, és jó a csapat.

A csillagászati diákolimpiának tavaly Kína, jövőre pedig Kolumbia ad otthont. "Mi idén az egzotikus Keszthelyre utazhatunk – jegyzi meg némi malíciával Zétény. Nem tagadom, kicsit bosszant, hogy nem utazhatok el egy másik kontinensre, ugyanakkor itt igazából maga a versenyre való kijutás a lényeg, ilyen értelemben a helyszín már csak luxus."
A nemzetközi döntőre nagyjából negyven-ötven ország fog érkezni öt-tízfős csapatokkal. A legjobbak általában az irániak, amelyben egyesek szerint az is szerepet játszik, hogy a versenyzők rendkívül kemény lelki terror alatt állnak. Állítólag olyan ország is akad, ahol egész évre "kiveszik a suliból" a csillagász diákolimpikonokat.

 Magyarország még sosem kapott aranyérmet, mindenki szerint szép lenne, ha az elsőt házigazdaként sikerülne megszereznie. Matematikailag kevés az esély, de a magyar válogatott szeretne rácáfolni a papírformára. Zétény szerint az sem szokványos, hogy már tavaly is bekerült a csapatba egy százhalombattai középiskolás, Szendefi Dániel, aki kiemelt dicsérettel jött haza Kínából. "Ha egy ilyen kis város, mint a mienk, három csillagászolimpikont tudott adni két éven belül, akkor az aranyérem sem tűnik olyan elérhetetlennek!"


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.            

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.