2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Riport

Ragyogó elmék - Minden egy távcsővel kezdődött - írta: CK
2019-06-04 - Csillagászati diákolimpiára készül két százhalombattai középiskolás, Bacsó Zétény és Kóti Dávid. A júliusi nemzetközi döntőre ezúttal nem valamely távoli kontinensen, hanem Keszthelyen kerül sor, a fiúk mégis rendkívül szerencsésnek érzik magukat és a felkészülés észvesztő hajrájában is szakítottak időt, hogy válaszoljanak a Hírtükör kérdéseire.
Bacsó Zétényt, az Eötvös József Gimnázium tizenegyedikesét kiskora óta érdeklik a természettudományok, különösen a csillagászat és a fizika. Jelenleg matekból és fizikából fakultál. Hetedik végén kapott egy távcsövet, ha kedve és ideje engedi, azóta is kijár a kertbe észlelni. Emellett imádja a Trónok harcát, a Vikingeket, és tervben van a  Black Mirror is. A sorozatokhoz hasonlóan ragaszkodik az olvasáshoz, gyűjti a Verne-regényeket és a modern tudományos ismeretterjesztőket. A leginkább mégis a barátaival szeret lógni, ami azonban vidékiként nem mindig sikerül.

Kóti Dávid az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tizenegyedikese, kedvenc tárgya a fizika, amelyben országos tanulmányi versenyeken szerepel kiváló eredménnyel. Emellett lövészetben is országos második lett két éve. Szabadidejében "dolgokat készít", alkotott már Tesla-tekercset, de vitorlázó repülőmodellt is. A Dunai Flottilánál evez, nagyon kedveli a nyári vízitáborokat. A csillagászattal a "Matrica" Múzeum távcsöves bemutatóján került kapcsolatba. Magával ragadta a Szaturnusz látványa. Közösen határozták el Zéténnyel, hogy részt vesznek a Magyar Csillagászati Egyesület csillagásztáborában, ahol egyebek mellett megtanulták, hogyan lehet megkeresni a halványabb, szabad szemmel nem látható objektumokat a "csillagugrálás" módszerével. Azóta minden évben jelentkeznek, mert szeretik a hangulatot és olyan műszerekkel észlelhetnek, amelyek használatára egyébként nem lenne lehetőségük.     

A Nemzeti Csillagászati Versenyről, a csillagászati diákolimpia válogatójáról is a csillagásztáborban hallottak. A versenyre egyébként bárki jelentkezhet a www.bajaobs.hu oldalon. A selejtező szeptember végén - október elején kezdődik az első elméleti fordulóval, amely olyasmi, mint egy 120 perces fizikaverseny – a témához illő feladatokkal. A következő megméretés nagyjából egy hónap múlva hasonló jellegű, szintén 120 perc, miként a harmadik forduló is. Ez azonban már más jellegű képességeket igényel, tulajdonképpen Excel adatfeldolgozás, gyakorlatilag primitív modellalkotás. A versenyzők idén például kaptak egy adathalmazt a Hold krátereiről. Ebből kellett diagramokat készíteniük, függvényeket illeszteniük, számolótáblákat alkotniuk, majd valamiféle épkézláb tudományos következtetést levonniuk.

Az első három forduló összesített eredménye alapján a legjobb huszonöt versenyző jutott a pécsi döntőbe. Azt már durvább kihívásnak érezték. Az égboltismeretükről is számot kellett adniuk, és a feladatok is nehezebbé váltak. A huszonöt résztvevő közül tizenöten jutottak be az olimpiai válogatottba, köztük a két százhalombattai diák. Mivel azonban két másik tag közben visszalépett, jelenleg tizenhárman készülnek az augusztusi nemzetközi versenyre, vagyis a csillagászati diákolimpiára, amelyen tízen vehetnek majd részt.

Kiemelkedő tudású szakemberek, köztük igazi csillagászok mentorálják őket, felkészítő hétvégékre járnak, minden héten feladatsorokat kapnak fizikából és csillagászatból. A feladatok egy laikus számára ijesztőnek tűnhetnek - röppályaszámítás, csillagfejlődés. Elég megterhelő az iskola mellett, de élvezik, mert sok új információhoz jutnak, amire egyébként nem lenne lehetőségük, és jó a csapat.

A csillagászati diákolimpiának tavaly Kína, jövőre pedig Kolumbia ad otthont. "Mi idén az egzotikus Keszthelyre utazhatunk – jegyzi meg némi malíciával Zétény. Nem tagadom, kicsit bosszant, hogy nem utazhatok el egy másik kontinensre, ugyanakkor itt igazából maga a versenyre való kijutás a lényeg, ilyen értelemben a helyszín már csak luxus."
A nemzetközi döntőre nagyjából negyven-ötven ország fog érkezni öt-tízfős csapatokkal. A legjobbak általában az irániak, amelyben egyesek szerint az is szerepet játszik, hogy a versenyzők rendkívül kemény lelki terror alatt állnak. Állítólag olyan ország is akad, ahol egész évre "kiveszik a suliból" a csillagász diákolimpikonokat.

 Magyarország még sosem kapott aranyérmet, mindenki szerint szép lenne, ha az elsőt házigazdaként sikerülne megszereznie. Matematikailag kevés az esély, de a magyar válogatott szeretne rácáfolni a papírformára. Zétény szerint az sem szokványos, hogy már tavaly is bekerült a csapatba egy százhalombattai középiskolás, Szendefi Dániel, aki kiemelt dicsérettel jött haza Kínából. "Ha egy ilyen kis város, mint a mienk, három csillagászolimpikont tudott adni két éven belül, akkor az aranyérem sem tűnik olyan elérhetetlennek!"


AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.