2019. augusztus 25. - Lajos, Patricia napja
Szombat
Min:24°
Max:24°
Vasárnap
Min:21°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Riport

Ragyogó elmék - Minden egy távcsővel kezdődött - írta: CK
2019-06-04 - Csillagászati diákolimpiára készül két százhalombattai középiskolás, Bacsó Zétény és Kóti Dávid. A júliusi nemzetközi döntőre ezúttal nem valamely távoli kontinensen, hanem Keszthelyen kerül sor, a fiúk mégis rendkívül szerencsésnek érzik magukat és a felkészülés észvesztő hajrájában is szakítottak időt, hogy válaszoljanak a Hírtükör kérdéseire.
Bacsó Zétényt, az Eötvös József Gimnázium tizenegyedikesét kiskora óta érdeklik a természettudományok, különösen a csillagászat és a fizika. Jelenleg matekból és fizikából fakultál. Hetedik végén kapott egy távcsövet, ha kedve és ideje engedi, azóta is kijár a kertbe észlelni. Emellett imádja a Trónok harcát, a Vikingeket, és tervben van a  Black Mirror is. A sorozatokhoz hasonlóan ragaszkodik az olvasáshoz, gyűjti a Verne-regényeket és a modern tudományos ismeretterjesztőket. A leginkább mégis a barátaival szeret lógni, ami azonban vidékiként nem mindig sikerül.

Kóti Dávid az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tizenegyedikese, kedvenc tárgya a fizika, amelyben országos tanulmányi versenyeken szerepel kiváló eredménnyel. Emellett lövészetben is országos második lett két éve. Szabadidejében "dolgokat készít", alkotott már Tesla-tekercset, de vitorlázó repülőmodellt is. A Dunai Flottilánál evez, nagyon kedveli a nyári vízitáborokat. A csillagászattal a "Matrica" Múzeum távcsöves bemutatóján került kapcsolatba. Magával ragadta a Szaturnusz látványa. Közösen határozták el Zéténnyel, hogy részt vesznek a Magyar Csillagászati Egyesület csillagásztáborában, ahol egyebek mellett megtanulták, hogyan lehet megkeresni a halványabb, szabad szemmel nem látható objektumokat a "csillagugrálás" módszerével. Azóta minden évben jelentkeznek, mert szeretik a hangulatot és olyan műszerekkel észlelhetnek, amelyek használatára egyébként nem lenne lehetőségük.     

A Nemzeti Csillagászati Versenyről, a csillagászati diákolimpia válogatójáról is a csillagásztáborban hallottak. A versenyre egyébként bárki jelentkezhet a www.bajaobs.hu oldalon. A selejtező szeptember végén - október elején kezdődik az első elméleti fordulóval, amely olyasmi, mint egy 120 perces fizikaverseny – a témához illő feladatokkal. A következő megméretés nagyjából egy hónap múlva hasonló jellegű, szintén 120 perc, miként a harmadik forduló is. Ez azonban már más jellegű képességeket igényel, tulajdonképpen Excel adatfeldolgozás, gyakorlatilag primitív modellalkotás. A versenyzők idén például kaptak egy adathalmazt a Hold krátereiről. Ebből kellett diagramokat készíteniük, függvényeket illeszteniük, számolótáblákat alkotniuk, majd valamiféle épkézláb tudományos következtetést levonniuk.

Az első három forduló összesített eredménye alapján a legjobb huszonöt versenyző jutott a pécsi döntőbe. Azt már durvább kihívásnak érezték. Az égboltismeretükről is számot kellett adniuk, és a feladatok is nehezebbé váltak. A huszonöt résztvevő közül tizenöten jutottak be az olimpiai válogatottba, köztük a két százhalombattai diák. Mivel azonban két másik tag közben visszalépett, jelenleg tizenhárman készülnek az augusztusi nemzetközi versenyre, vagyis a csillagászati diákolimpiára, amelyen tízen vehetnek majd részt.

Kiemelkedő tudású szakemberek, köztük igazi csillagászok mentorálják őket, felkészítő hétvégékre járnak, minden héten feladatsorokat kapnak fizikából és csillagászatból. A feladatok egy laikus számára ijesztőnek tűnhetnek - röppályaszámítás, csillagfejlődés. Elég megterhelő az iskola mellett, de élvezik, mert sok új információhoz jutnak, amire egyébként nem lenne lehetőségük, és jó a csapat.

A csillagászati diákolimpiának tavaly Kína, jövőre pedig Kolumbia ad otthont. "Mi idén az egzotikus Keszthelyre utazhatunk – jegyzi meg némi malíciával Zétény. Nem tagadom, kicsit bosszant, hogy nem utazhatok el egy másik kontinensre, ugyanakkor itt igazából maga a versenyre való kijutás a lényeg, ilyen értelemben a helyszín már csak luxus."
A nemzetközi döntőre nagyjából negyven-ötven ország fog érkezni öt-tízfős csapatokkal. A legjobbak általában az irániak, amelyben egyesek szerint az is szerepet játszik, hogy a versenyzők rendkívül kemény lelki terror alatt állnak. Állítólag olyan ország is akad, ahol egész évre "kiveszik a suliból" a csillagász diákolimpikonokat.

 Magyarország még sosem kapott aranyérmet, mindenki szerint szép lenne, ha az elsőt házigazdaként sikerülne megszereznie. Matematikailag kevés az esély, de a magyar válogatott szeretne rácáfolni a papírformára. Zétény szerint az sem szokványos, hogy már tavaly is bekerült a csapatba egy százhalombattai középiskolás, Szendefi Dániel, aki kiemelt dicsérettel jött haza Kínából. "Ha egy ilyen kis város, mint a mienk, három csillagászolimpikont tudott adni két éven belül, akkor az aranyérem sem tűnik olyan elérhetetlennek!"


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.