2019. augusztus 24. - Bertalan napja
Szombat
Min:22°
Max:32°
Vasárnap
Min:20°
Max:30°
Hétfő
Min:21°
Max:27°
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:31°
Könyvajánló

Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben! - írta: @ni
2019-05-21 -
Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, azaz írott vagy videó-naplót készít és tölt fel az internetre. Régi, szép és hasznos hagyománya a kultúrtörténetnek a naplóírás. Számos remekművet, izgalmas vagy tanulságos olvasmányt köszönhetünk azoknak, akik napi gondolataikat, tevékenységeiket rögzítették. Talán a leghíresebb mind közül a 13 éves Anne Frank naplója, aki a második világháború idején, a család búvóhelyén vetette papírra érzéseit. (A könyvnek megjelent képregény változata is! Kölcsönözhető a HBVK-ban!) Szívszorító Gyarmati Fanni, azaz Radnóti Miklós feleségének a naplója, amit elsősorban férjének írt, aki azt már nem olvashatta, de megmaradt nekünk, az utókornak. Egészen más jellegű Széchenyi István naplója, amelyben magánélet és történelem fonódik össze. És még sorolhatnánk: Szabó Magda, Csáth Géza, Márai Sándor, Che Guevara, vagy például a Nirvana együttes fiatalon elhunyt énekese, Kurt Cobain naplója, és így tovább.
Aztán ott vannak a gyerekek között nagy népszerűségnek örvendő fiktív naplók, mint az Egy ropi naplója sorozat Jeff Kinney tollából, vagy a Tom Gates csúcsszuper világa Liz Pichontól. Ugyanez a műfaj egy korábbi generáció számára az Adrian Mole sorozat volt Sue Townsendtől, a lányok nagy kedvence a Zizi naplója Rachel Renée Russeltől, a Neveletlen hercegnő naplója Meg Cabot-tól, és így tovább, és így tovább.

A blogolás célja ugyanaz, mint a naplóírásé: önmagunk megfogalmazása, pillanataink megörökítése. De míg a naplók nagy része "belső használatra" íródik, a blog – és mozgóképes verziója, a vlog – kimondottan a nyilvánosság számára készül. Míg a magunk számára írt feljegyzéseinkben csak a saját elvárásainknak kell megfelelnünk, ha kilépünk a nyilvánosság elé, máris számtalan szabállyal találjuk szemben magunkat.
A Babilon Kiadó sorozatot indított Szuperprofi címmel, amiben kiskamaszoknak igyekszik utat mutatni. A Készíts animációs filmet 10 lépésben, a Tanulj meg kódolni 10 lépésben, a Tanulj meg főzni 10 lépésben, a Forgass filmet 10 lépésben mellett megjelent a Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben című igen-igen hasznos kiadvány.

A 2000 után született "digitális bennszülöttek" valahogy meg vannak győződve arról, hogy ők úgy születtek, hogy mindent tudnak. Náluk is merészebbek a 2010 utáni gyerekek, akiket az ilyesmivel foglalkozó szakemberek – például pszichológusok – "alfák"-nak neveznek, és valóban könnyebben tudják kezelni a különböző kütyüket, mint mondjuk, megcímezni egy borítékot.  Amikor együtt vannak, nem egymással beszélgetnek, hanem mások feltöltéseit nézegetik az interneten. Aztán elég hamar úgy gondolják, hogy ez nekik is simán menne, úgyhogy sokszor nagyon nehéz elfogadtatni velük, hogy azért mégiscsak vannak szabályok – tartalmi és formai, jogi, nyelvtani és illem – amiket érdemes betartani, ha azt szeretnék, hogy a nyilvánosságra kitett munkájuk sikert is hozzon. Márpedig azt szeretnék.

Nos, Shane Birley műszaki szakember, aki irodalomból szerzett diplomát. Ez már elég jó kombinációnak tűnik egy igényes blog vagy vlog elindításához. Könyvében lépésről lépésre hasznos tanácsokkal szolgál, hogyan induljon el a vállalkozó szellemű ifjú ezen az elsőre könnyűnek tűnő úton. Először is jól át kell gondolni a témaválasztást, sőt egyre jobban, ahogy gombamód szaporodnak a hasonló tartalmak az interneten. Mi lesz a csatornánk fő csapásvonala? Kihez szeretnénk szólni? Milyen lesz az arculata? Számtalan hasznos technikai tanácsot találunk: ingyenesen elérhető hang- és képszerkesztő szoftvereket, ötleteket, amikkel feldobhatjuk, kiegészíthetjük a tartalmat. Felkészít arra, hogy nem mindenkinek fogunk tetszeni. Figyelmeztet a törvényekre, amelyeket be kell tartani. Például, hogy a legtöbb közösségi oldalon csak 13 éves kor felett lehet regisztrálni.

Ez egyébként az egyik legizgalmasabb kitétel a könyvben, ami pedig szerkesztését, tipográfiáját, nyelvezetét tekintve 10-12 éveseknek szól. A látszólagos ellentmondásra azonban van egy remek megoldás. Olvassa el a könyvet a téma iránt érdeklődő 10-12 éves! Kezdjen el terveket szőni, felvételeket készíteni, szerkeszteni, vágni az olvasott ötletek és tanácsok alapján! Mutogassa meg a családnak, a haveroknak, az osztálytársaknak, ne féljen véleményt és tanácsot kérni, hagyja pihenni egy kicsit a dolgot – addig olvasson el egyet vagy kettőt a fent említett naplók közül –, majd vegye elő a 13. születésnapján, és ha úgy érzi, megérett a dolog – lője ki a világhálóra!

Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, de igazán jót, nézhetőt és élvezhetőt, tartalmilag és formailag is igényes személyes naplót nagyon kevesen készítenek. Talán, mert ők még nem olvasták Shane Birley könyvét, amely kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyerekkönyvtárában.
 

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.