2022. május 19. - Ivó és Milán napja
Csütörtök
Min:4°
Max:22°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:24°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Könyvajánló

Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben! - írta: @ni
2019-05-21 -
Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, azaz írott vagy videó-naplót készít és tölt fel az internetre. Régi, szép és hasznos hagyománya a kultúrtörténetnek a naplóírás. Számos remekművet, izgalmas vagy tanulságos olvasmányt köszönhetünk azoknak, akik napi gondolataikat, tevékenységeiket rögzítették. Talán a leghíresebb mind közül a 13 éves Anne Frank naplója, aki a második világháború idején, a család búvóhelyén vetette papírra érzéseit. (A könyvnek megjelent képregény változata is! Kölcsönözhető a HBVK-ban!) Szívszorító Gyarmati Fanni, azaz Radnóti Miklós feleségének a naplója, amit elsősorban férjének írt, aki azt már nem olvashatta, de megmaradt nekünk, az utókornak. Egészen más jellegű Széchenyi István naplója, amelyben magánélet és történelem fonódik össze. És még sorolhatnánk: Szabó Magda, Csáth Géza, Márai Sándor, Che Guevara, vagy például a Nirvana együttes fiatalon elhunyt énekese, Kurt Cobain naplója, és így tovább.
Aztán ott vannak a gyerekek között nagy népszerűségnek örvendő fiktív naplók, mint az Egy ropi naplója sorozat Jeff Kinney tollából, vagy a Tom Gates csúcsszuper világa Liz Pichontól. Ugyanez a műfaj egy korábbi generáció számára az Adrian Mole sorozat volt Sue Townsendtől, a lányok nagy kedvence a Zizi naplója Rachel Renée Russeltől, a Neveletlen hercegnő naplója Meg Cabot-tól, és így tovább, és így tovább.

A blogolás célja ugyanaz, mint a naplóírásé: önmagunk megfogalmazása, pillanataink megörökítése. De míg a naplók nagy része "belső használatra" íródik, a blog – és mozgóképes verziója, a vlog – kimondottan a nyilvánosság számára készül. Míg a magunk számára írt feljegyzéseinkben csak a saját elvárásainknak kell megfelelnünk, ha kilépünk a nyilvánosság elé, máris számtalan szabállyal találjuk szemben magunkat.
A Babilon Kiadó sorozatot indított Szuperprofi címmel, amiben kiskamaszoknak igyekszik utat mutatni. A Készíts animációs filmet 10 lépésben, a Tanulj meg kódolni 10 lépésben, a Tanulj meg főzni 10 lépésben, a Forgass filmet 10 lépésben mellett megjelent a Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben című igen-igen hasznos kiadvány.

A 2000 után született "digitális bennszülöttek" valahogy meg vannak győződve arról, hogy ők úgy születtek, hogy mindent tudnak. Náluk is merészebbek a 2010 utáni gyerekek, akiket az ilyesmivel foglalkozó szakemberek – például pszichológusok – "alfák"-nak neveznek, és valóban könnyebben tudják kezelni a különböző kütyüket, mint mondjuk, megcímezni egy borítékot.  Amikor együtt vannak, nem egymással beszélgetnek, hanem mások feltöltéseit nézegetik az interneten. Aztán elég hamar úgy gondolják, hogy ez nekik is simán menne, úgyhogy sokszor nagyon nehéz elfogadtatni velük, hogy azért mégiscsak vannak szabályok – tartalmi és formai, jogi, nyelvtani és illem – amiket érdemes betartani, ha azt szeretnék, hogy a nyilvánosságra kitett munkájuk sikert is hozzon. Márpedig azt szeretnék.

Nos, Shane Birley műszaki szakember, aki irodalomból szerzett diplomát. Ez már elég jó kombinációnak tűnik egy igényes blog vagy vlog elindításához. Könyvében lépésről lépésre hasznos tanácsokkal szolgál, hogyan induljon el a vállalkozó szellemű ifjú ezen az elsőre könnyűnek tűnő úton. Először is jól át kell gondolni a témaválasztást, sőt egyre jobban, ahogy gombamód szaporodnak a hasonló tartalmak az interneten. Mi lesz a csatornánk fő csapásvonala? Kihez szeretnénk szólni? Milyen lesz az arculata? Számtalan hasznos technikai tanácsot találunk: ingyenesen elérhető hang- és képszerkesztő szoftvereket, ötleteket, amikkel feldobhatjuk, kiegészíthetjük a tartalmat. Felkészít arra, hogy nem mindenkinek fogunk tetszeni. Figyelmeztet a törvényekre, amelyeket be kell tartani. Például, hogy a legtöbb közösségi oldalon csak 13 éves kor felett lehet regisztrálni.

Ez egyébként az egyik legizgalmasabb kitétel a könyvben, ami pedig szerkesztését, tipográfiáját, nyelvezetét tekintve 10-12 éveseknek szól. A látszólagos ellentmondásra azonban van egy remek megoldás. Olvassa el a könyvet a téma iránt érdeklődő 10-12 éves! Kezdjen el terveket szőni, felvételeket készíteni, szerkeszteni, vágni az olvasott ötletek és tanácsok alapján! Mutogassa meg a családnak, a haveroknak, az osztálytársaknak, ne féljen véleményt és tanácsot kérni, hagyja pihenni egy kicsit a dolgot – addig olvasson el egyet vagy kettőt a fent említett naplók közül –, majd vegye elő a 13. születésnapján, és ha úgy érzi, megérett a dolog – lője ki a világhálóra!

Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, de igazán jót, nézhetőt és élvezhetőt, tartalmilag és formailag is igényes személyes naplót nagyon kevesen készítenek. Talán, mert ők még nem olvasták Shane Birley könyvét, amely kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyerekkönyvtárában.
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.