2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Könyvajánló

Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben! - írta: @ni
2019-05-21 -
Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, azaz írott vagy videó-naplót készít és tölt fel az internetre. Régi, szép és hasznos hagyománya a kultúrtörténetnek a naplóírás. Számos remekművet, izgalmas vagy tanulságos olvasmányt köszönhetünk azoknak, akik napi gondolataikat, tevékenységeiket rögzítették. Talán a leghíresebb mind közül a 13 éves Anne Frank naplója, aki a második világháború idején, a család búvóhelyén vetette papírra érzéseit. (A könyvnek megjelent képregény változata is! Kölcsönözhető a HBVK-ban!) Szívszorító Gyarmati Fanni, azaz Radnóti Miklós feleségének a naplója, amit elsősorban férjének írt, aki azt már nem olvashatta, de megmaradt nekünk, az utókornak. Egészen más jellegű Széchenyi István naplója, amelyben magánélet és történelem fonódik össze. És még sorolhatnánk: Szabó Magda, Csáth Géza, Márai Sándor, Che Guevara, vagy például a Nirvana együttes fiatalon elhunyt énekese, Kurt Cobain naplója, és így tovább.
Aztán ott vannak a gyerekek között nagy népszerűségnek örvendő fiktív naplók, mint az Egy ropi naplója sorozat Jeff Kinney tollából, vagy a Tom Gates csúcsszuper világa Liz Pichontól. Ugyanez a műfaj egy korábbi generáció számára az Adrian Mole sorozat volt Sue Townsendtől, a lányok nagy kedvence a Zizi naplója Rachel Renée Russeltől, a Neveletlen hercegnő naplója Meg Cabot-tól, és így tovább, és így tovább.

A blogolás célja ugyanaz, mint a naplóírásé: önmagunk megfogalmazása, pillanataink megörökítése. De míg a naplók nagy része "belső használatra" íródik, a blog – és mozgóképes verziója, a vlog – kimondottan a nyilvánosság számára készül. Míg a magunk számára írt feljegyzéseinkben csak a saját elvárásainknak kell megfelelnünk, ha kilépünk a nyilvánosság elé, máris számtalan szabállyal találjuk szemben magunkat.
A Babilon Kiadó sorozatot indított Szuperprofi címmel, amiben kiskamaszoknak igyekszik utat mutatni. A Készíts animációs filmet 10 lépésben, a Tanulj meg kódolni 10 lépésben, a Tanulj meg főzni 10 lépésben, a Forgass filmet 10 lépésben mellett megjelent a Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben című igen-igen hasznos kiadvány.

A 2000 után született "digitális bennszülöttek" valahogy meg vannak győződve arról, hogy ők úgy születtek, hogy mindent tudnak. Náluk is merészebbek a 2010 utáni gyerekek, akiket az ilyesmivel foglalkozó szakemberek – például pszichológusok – "alfák"-nak neveznek, és valóban könnyebben tudják kezelni a különböző kütyüket, mint mondjuk, megcímezni egy borítékot.  Amikor együtt vannak, nem egymással beszélgetnek, hanem mások feltöltéseit nézegetik az interneten. Aztán elég hamar úgy gondolják, hogy ez nekik is simán menne, úgyhogy sokszor nagyon nehéz elfogadtatni velük, hogy azért mégiscsak vannak szabályok – tartalmi és formai, jogi, nyelvtani és illem – amiket érdemes betartani, ha azt szeretnék, hogy a nyilvánosságra kitett munkájuk sikert is hozzon. Márpedig azt szeretnék.

Nos, Shane Birley műszaki szakember, aki irodalomból szerzett diplomát. Ez már elég jó kombinációnak tűnik egy igényes blog vagy vlog elindításához. Könyvében lépésről lépésre hasznos tanácsokkal szolgál, hogyan induljon el a vállalkozó szellemű ifjú ezen az elsőre könnyűnek tűnő úton. Először is jól át kell gondolni a témaválasztást, sőt egyre jobban, ahogy gombamód szaporodnak a hasonló tartalmak az interneten. Mi lesz a csatornánk fő csapásvonala? Kihez szeretnénk szólni? Milyen lesz az arculata? Számtalan hasznos technikai tanácsot találunk: ingyenesen elérhető hang- és képszerkesztő szoftvereket, ötleteket, amikkel feldobhatjuk, kiegészíthetjük a tartalmat. Felkészít arra, hogy nem mindenkinek fogunk tetszeni. Figyelmeztet a törvényekre, amelyeket be kell tartani. Például, hogy a legtöbb közösségi oldalon csak 13 éves kor felett lehet regisztrálni.

Ez egyébként az egyik legizgalmasabb kitétel a könyvben, ami pedig szerkesztését, tipográfiáját, nyelvezetét tekintve 10-12 éveseknek szól. A látszólagos ellentmondásra azonban van egy remek megoldás. Olvassa el a könyvet a téma iránt érdeklődő 10-12 éves! Kezdjen el terveket szőni, felvételeket készíteni, szerkeszteni, vágni az olvasott ötletek és tanácsok alapján! Mutogassa meg a családnak, a haveroknak, az osztálytársaknak, ne féljen véleményt és tanácsot kérni, hagyja pihenni egy kicsit a dolgot – addig olvasson el egyet vagy kettőt a fent említett naplók közül –, majd vegye elő a 13. születésnapján, és ha úgy érzi, megérett a dolog – lője ki a világhálóra!

Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, de igazán jót, nézhetőt és élvezhetőt, tartalmilag és formailag is igényes személyes naplót nagyon kevesen készítenek. Talán, mert ők még nem olvasták Shane Birley könyvét, amely kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyerekkönyvtárában.
 

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.