2019. június 16. - Jusztin napja
Vasárnap
Min:19°
Max:26°
Hétfő
Min:16°
Max:23°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Szerda
Min:18°
Max:27°
Csütörtök
Min:18°
Max:25°
Könyvajánló

Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben! - írta: @ni
2019-05-21 -
Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, azaz írott vagy videó-naplót készít és tölt fel az internetre. Régi, szép és hasznos hagyománya a kultúrtörténetnek a naplóírás. Számos remekművet, izgalmas vagy tanulságos olvasmányt köszönhetünk azoknak, akik napi gondolataikat, tevékenységeiket rögzítették. Talán a leghíresebb mind közül a 13 éves Anne Frank naplója, aki a második világháború idején, a család búvóhelyén vetette papírra érzéseit. (A könyvnek megjelent képregény változata is! Kölcsönözhető a HBVK-ban!) Szívszorító Gyarmati Fanni, azaz Radnóti Miklós feleségének a naplója, amit elsősorban férjének írt, aki azt már nem olvashatta, de megmaradt nekünk, az utókornak. Egészen más jellegű Széchenyi István naplója, amelyben magánélet és történelem fonódik össze. És még sorolhatnánk: Szabó Magda, Csáth Géza, Márai Sándor, Che Guevara, vagy például a Nirvana együttes fiatalon elhunyt énekese, Kurt Cobain naplója, és így tovább.
Aztán ott vannak a gyerekek között nagy népszerűségnek örvendő fiktív naplók, mint az Egy ropi naplója sorozat Jeff Kinney tollából, vagy a Tom Gates csúcsszuper világa Liz Pichontól. Ugyanez a műfaj egy korábbi generáció számára az Adrian Mole sorozat volt Sue Townsendtől, a lányok nagy kedvence a Zizi naplója Rachel Renée Russeltől, a Neveletlen hercegnő naplója Meg Cabot-tól, és így tovább, és így tovább.

A blogolás célja ugyanaz, mint a naplóírásé: önmagunk megfogalmazása, pillanataink megörökítése. De míg a naplók nagy része "belső használatra" íródik, a blog – és mozgóképes verziója, a vlog – kimondottan a nyilvánosság számára készül. Míg a magunk számára írt feljegyzéseinkben csak a saját elvárásainknak kell megfelelnünk, ha kilépünk a nyilvánosság elé, máris számtalan szabállyal találjuk szemben magunkat.
A Babilon Kiadó sorozatot indított Szuperprofi címmel, amiben kiskamaszoknak igyekszik utat mutatni. A Készíts animációs filmet 10 lépésben, a Tanulj meg kódolni 10 lépésben, a Tanulj meg főzni 10 lépésben, a Forgass filmet 10 lépésben mellett megjelent a Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben című igen-igen hasznos kiadvány.

A 2000 után született "digitális bennszülöttek" valahogy meg vannak győződve arról, hogy ők úgy születtek, hogy mindent tudnak. Náluk is merészebbek a 2010 utáni gyerekek, akiket az ilyesmivel foglalkozó szakemberek – például pszichológusok – "alfák"-nak neveznek, és valóban könnyebben tudják kezelni a különböző kütyüket, mint mondjuk, megcímezni egy borítékot.  Amikor együtt vannak, nem egymással beszélgetnek, hanem mások feltöltéseit nézegetik az interneten. Aztán elég hamar úgy gondolják, hogy ez nekik is simán menne, úgyhogy sokszor nagyon nehéz elfogadtatni velük, hogy azért mégiscsak vannak szabályok – tartalmi és formai, jogi, nyelvtani és illem – amiket érdemes betartani, ha azt szeretnék, hogy a nyilvánosságra kitett munkájuk sikert is hozzon. Márpedig azt szeretnék.

Nos, Shane Birley műszaki szakember, aki irodalomból szerzett diplomát. Ez már elég jó kombinációnak tűnik egy igényes blog vagy vlog elindításához. Könyvében lépésről lépésre hasznos tanácsokkal szolgál, hogyan induljon el a vállalkozó szellemű ifjú ezen az elsőre könnyűnek tűnő úton. Először is jól át kell gondolni a témaválasztást, sőt egyre jobban, ahogy gombamód szaporodnak a hasonló tartalmak az interneten. Mi lesz a csatornánk fő csapásvonala? Kihez szeretnénk szólni? Milyen lesz az arculata? Számtalan hasznos technikai tanácsot találunk: ingyenesen elérhető hang- és képszerkesztő szoftvereket, ötleteket, amikkel feldobhatjuk, kiegészíthetjük a tartalmat. Felkészít arra, hogy nem mindenkinek fogunk tetszeni. Figyelmeztet a törvényekre, amelyeket be kell tartani. Például, hogy a legtöbb közösségi oldalon csak 13 éves kor felett lehet regisztrálni.

Ez egyébként az egyik legizgalmasabb kitétel a könyvben, ami pedig szerkesztését, tipográfiáját, nyelvezetét tekintve 10-12 éveseknek szól. A látszólagos ellentmondásra azonban van egy remek megoldás. Olvassa el a könyvet a téma iránt érdeklődő 10-12 éves! Kezdjen el terveket szőni, felvételeket készíteni, szerkeszteni, vágni az olvasott ötletek és tanácsok alapján! Mutogassa meg a családnak, a haveroknak, az osztálytársaknak, ne féljen véleményt és tanácsot kérni, hagyja pihenni egy kicsit a dolgot – addig olvasson el egyet vagy kettőt a fent említett naplók közül –, majd vegye elő a 13. születésnapján, és ha úgy érzi, megérett a dolog – lője ki a világhálóra!

Boldog-boldogtalan blogol vagy vlogol, de igazán jót, nézhetőt és élvezhetőt, tartalmilag és formailag is igényes személyes naplót nagyon kevesen készítenek. Talán, mert ők még nem olvasták Shane Birley könyvét, amely kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtár gyerekkönyvtárában.
 

1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Elhunyt Illés László
2019-06-13
Megrendüléssel értesültünk Illés László haláláról, aki a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Nyitott párt
2019-06-12
Fontos a fiatalok bevonása a Fideszbe helyi szinten is, illetve a taglétszám bővítése - jelentette ki Lukács Bernadett, a Fidesz Százhalombattai Szervezetének újonnan megválasztott elnöke a június 11-ei tájékoztatón. Az eseményen a bizalmat kapott négy alelnökből részt vett Dr. Brauswetter Viktor, Erdei Gyula és Szabó Zoltán, Révész Tibor egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni.

Életet mentett
2019-06-11
Az önkormányzat és a Városi Polgárőrség is oklevéllel ismerte el annak a százhalombattai férfinak a tettét, aki saját biztonságát is kockáztatva mentett ki egy fuldoklót a Bara-patakból június 7-én este. Oláh Dávid azonnal a vízbe ugrott, amikor észrevette, hogy valaki bajban van, nagy nehézségek árán húzta partra a fuldokló férfit, akit egészen a mentők, illetve a mentőhelikopter kiérkezéséig próbált életben tartani.

Még lehet jelentkezni
2019-06-11
Még lehet nevezni A "Tiszta udvar – rendes ház" környezetszépítő versenyre július 23-ig Százhalombattán. Az idén első alkalommal a legszebb haszonkertekkel is lehet versenyezni.

Ma és csütörtökön lesz szúnyogirtás
2019-06-11
A tervek szerint ismét földi szúnyogirtás lesz Százhalombattán ma és csütörtökön. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést, és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Tehetségek szolgálatában
2019-06-11
Negyedik alkalommal került sor a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciája (KGYTK) referenciaintézményeinek országos tanácskozására június 6-án. A találkozót a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium szervezte meg. Az előadások ezúttal is a tehetséggondozás köré csoportosultak.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.