2019. június 16. - Jusztin napja
Szombat
Min:21°
Max:21°
Vasárnap
Min:19°
Max:27°
Hétfő
Min:16°
Max:24°
Kedd
Min:16°
Max:25°
Szerda
Min:17°
Max:26°
Kultúra, Oktatás

Verslábakon az ifjúság - írta: aa
2019-04-10 -  A Hamvas Béla Városi Könyvtár április 13-án 15 órától tartja a Városi Vers- és Prózamondó Verseny díjátadóját a Polgármesteri Hivatal dísztermében. Az ünnepségen – ami egyúttal a könyvtár tisztelgése a magyar költészet napja előtt – színpadra lépnek a város legtehetségesebb szavalói. A nyilvános és ingyenes rendezvényre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.
Több évtizedes hagyomány, hogy a százhalombattai iskolák legjobb szavalói évről évre a gyerekkönyvtár színpadán teszik mérlegre képességüket, tehetségüket. Az idei versenyfolyamról László Anikó gyerekkönyvtárossal, a verseny szervezőjével beszélgettünk.

- Mindenekelőtt maximális tisztelet a gyerekeknek, a kis elsősöktől a langaléta gimnazistákig, akik az iskolai és azon kívüli kötelezettségeik mellett szorítottak időt és energiát, hogy szövegeket tanulmányozzanak, válasszanak, megtanulják – és végül kiálljanak a közönség és a zsűri elé! Nem tudom, hányan indultak az iskolai fordulókon, de a gyerekkönyvtár színpadára közel 200-an álltak fel az elmúlt hetek során. Ha nagyon szűken számolom, és azt veszem, hogy minden második jutott el a városi versenyig, az is legalább 400 lelkes diákot jelent, akiknek a fejében – ha vigyáznak rá, akkor örökre és kitörölhetetlenül – ott lapul egy-egy jó vers vagy próza, amit megtanult. És tisztelet illeti ezeknek a gyerekeknek a felkészítő tanárait, szüleiket, akik számos egyéb teendőjük között fontosnak tartották, hogy segítsék gyereküket ezen az úton. Aminek az a vége, hogy kiállnak egy színpad közepére egy szál egyedül, miközben legalább 20 figyelmes szempár szegeződik rájuk – a három fős zsűri, a kísérő-felkészítő tanárok, esetleg szülők, és a többi versenyző.

- Volt-e valamilyen tematika, elvárt szöveg a versenyen?
- Nem szoktunk kötelező iránymutatást adni a szöveget illetően, csak ajánlatot. Évek óta kezdeményezzük, hogy ismerkedjenek kortárs szövegekkel, az idén pedig a könyvtár által meghirdetett Férfiak éve apropóján javasoltuk, hogy hozzanak fiús-férfias témákat. De ezek sosem kötelező előírások. A célja csak annyi, hogy ismerjék meg a kortárs szerzőket, és mivel évről évre megrendezzük a versenyt, többnyire visszatérő zsűritagokkal, ne kelljen mindig ugyanazokat a verseket hallgatniuk. Egy valamit szoktunk erőteljesebben hangsúlyozni: a gyerek választhasson! A zsűri mindig kiszúrja, ha a szavaló nem tud azonosulni a szöveggel. Ez persze előfordulhat akkor is, ha magának választotta, de nagyobb az esély, ha a tanár vagy a szülő adta a szájába. Hallottam olyan osztályról, ahol ebben az időszakban a tanító az óráit versfelolvasással kezdte, így egy csokorra való szövegre hívta fel a gyerekek figyelmét, amiből választhattak. Ha – javaslatunknak megfelelően – hozzánk fordulnak forrásért, mi is elsősorban válogatásokat szoktunk a kezükbe adni a gyerekkönyvtári állományból. Mindenesetre üdítő élmény, hogy az utóbbi időben sok kortárs költőtől hoznak verseket, prózákat a gyerekek, és mivel ismerős a nyelvezet, illetve a világ, amit lefestenek, nagyon ügyesen tudják ezeket előadni. Az idén nagyon erős volt a mezőny már a középdöntők során is, és a döntőkben egytől egyig magas színvonalú produkciókat láthattunk.

- Milyen témák merültek fel?
- Az egyik fiú szeretne kocsit vagy repülőt vagy quad-ot; egy lány azt kérte versben az anyukájától, hogy tegye le a mobilt és figyeljen rá... Érdekes módon, egymástól függetlenül többen is választották az idén Bencze Imre Édes, ékes apanyelvünk című versét, amit megtanulni is kész bravúr, hát még jól hangsúlyozva, élvezhetően előadni! Hallhattunk Kemény István, Grecsó Krisztián és Szabó T. Anna szöveget, társadalomkritikát Erdős Virág szavaival, és persze akadtak klasszikusok is, mint Karinthy, Radnóti, a középiskolásoktól hallhattunk József Attilát és Kosztolányit is.

- Mi alapján tudott mégis a zsűri sorrendet felállítani?
- Hogy ne csak a szuper dolgokról beszéljek, akadnak persze gyengeségek is itt-ott. A zsűri több szempontból mérlegeli a produkciót: szövegtudás, színpadi jelenlét, érthetőség. Az a legritkább, és az is csak a középdöntőben, hogy valaki elakad a szövegben. Ez általában inkább a helyzet miatti szorongás jele, mint a hiányosságé. Ugyancsak ezzel függhet össze, hogy szeretnének minél hamarabb túl lenni rajta, ezért hadarnak, elnyelik a szavakat, vagy zavarukban nem artikulálnak eléggé. Ahogy az is, hogy gyűrögetik a ruhájukat, hintáznak, tördelik a kezüket, vagy mereven egy pontra szegezik a tekintetüket. Ezek a befelé figyelés jelei, holott a közönség – és a zsűri – azt szeretné látni, hogy neki szól a szavalat. Gyakorlással, rutinszerzéssel leküzdhető problémák ezek, ezért minden forduló végén, amikor a zsűri értékel, elmondja azoknak, akik nem jutottak tovább, hogy a világért se adják fel, jöjjenek jövőre is! Szerencsére legtöbben megfogadják ezt a tanácsot. Az idén is találkozhattunk olyan diákkal, aki a tavalyi szerepléséhez képest a csillagokig szökkent. És bizony volt olyan is, aki korábbi eredményessége miatt az idén lazábban vette a dolgot, és elbukott.

- Mi a tapasztalat a harmadik éve zajló idegen nyelvi fordulóval kapcsolatban?
- Először is az, hogy egyre népszerűbb. Ez fontos tanulság szervezés szempontjából is, mert egyre több időt kell biztosítani számukra. Amikor Tőke Orsolya, az EU Nyelvstúdió tanára kezdeményezésére elindítottuk az idegen nyelvi fordulót, szorgalmaztuk, hogy jöjjenek a helyi nemzetiségek képviselői, halljunk szerb, horvát, román nyelvű szavalókat! Ez sajnos még nem keltett visszahangot. Hirdetjük azt is, hogy várjuk a kétnyelvű gyerekeket, hiszen városunkban sokan születtek vegyesházasságból. Tavaly visszahallottam, hogy egy kisdiákot nem engedett a tanára az "apanyelvén" versenyezni, mondván, hogy igazságtalan előnyben lenne. Bizonyára nem látta a versenykiírásunkat... Mindenesetre idén is jellemzően azok jöttek, akik az iskolában tanulnak angolul vagy németül, de most először volt orosz anyanyelvű versenyzőnk is, aminek nagyon örültünk. Ráadásul nagyon ügyes volt! Senkinek sem garancia, hogy ha második – vagy akár első – nyelve idegen, akkor máris előnyben van, hiszen a szempontok ugyanazok: a zsűri nem a nyelvtudást, hanem az előadást értékeli.

- A gálával véget ér a versenyfolyam. Hogyan tovább a gyerekkönyvtárban?
- A verseny alatt is zajlott a szakmai munka, a könyvtári szolgáltatások, az állomány karbantartása, emellett folyamatosan jönnek az óvodás csoportok és az iskolai osztályok. Kolléganőmmel, Borza Krisztinával életre keltettünk két projektet: a Hungarikumokat, amely Magyarország, és a Battai vagy? címűt, ami a város értékeivel ismerteti meg a gyerekeket. Ezeket folytatjuk, fejlesztjük. Emellett ezerrel készülünk a nyári táborokra, mivel az idén először a két Mesehét mellett, amikor a hagyományos népmesemondás áll a középpontban, szervezzük a harmadikat, a Kortárs Mesenapokat, ahova az idén kizárólag fiúkat várunk.

1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Elhunyt Illés László
2019-06-13
Megrendüléssel értesültünk Illés László haláláról, aki a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Nyitott párt
2019-06-12
Fontos a fiatalok bevonása a Fideszbe helyi szinten is, illetve a taglétszám bővítése - jelentette ki Lukács Bernadett, a Fidesz Százhalombattai Szervezetének újonnan megválasztott elnöke a június 11-ei tájékoztatón. Az eseményen a bizalmat kapott négy alelnökből részt vett Dr. Brauswetter Viktor, Erdei Gyula és Szabó Zoltán, Révész Tibor egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni.

Életet mentett
2019-06-11
Az önkormányzat és a Városi Polgárőrség is oklevéllel ismerte el annak a százhalombattai férfinak a tettét, aki saját biztonságát is kockáztatva mentett ki egy fuldoklót a Bara-patakból június 7-én este. Oláh Dávid azonnal a vízbe ugrott, amikor észrevette, hogy valaki bajban van, nagy nehézségek árán húzta partra a fuldokló férfit, akit egészen a mentők, illetve a mentőhelikopter kiérkezéséig próbált életben tartani.

Még lehet jelentkezni
2019-06-11
Még lehet nevezni A "Tiszta udvar – rendes ház" környezetszépítő versenyre július 23-ig Százhalombattán. Az idén első alkalommal a legszebb haszonkertekkel is lehet versenyezni.

Ma és csütörtökön lesz szúnyogirtás
2019-06-11
A tervek szerint ismét földi szúnyogirtás lesz Százhalombattán ma és csütörtökön. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést, és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Tehetségek szolgálatában
2019-06-11
Negyedik alkalommal került sor a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciája (KGYTK) referenciaintézményeinek országos tanácskozására június 6-án. A találkozót a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium szervezte meg. Az előadások ezúttal is a tehetséggondozás köré csoportosultak.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.