2019. október 16. - Gál napja
Szerda
Min:13°
Max:20°
Csütörtök
Min:12°
Max:20°
Péntek
Min:14°
Max:21°
Szombat
Min:14°
Max:22°
Vasárnap
Min:14°
Max:22°
Kultúra, Oktatás

Verslábakon az ifjúság - írta: aa
2019-04-10 -  A Hamvas Béla Városi Könyvtár április 13-án 15 órától tartja a Városi Vers- és Prózamondó Verseny díjátadóját a Polgármesteri Hivatal dísztermében. Az ünnepségen – ami egyúttal a könyvtár tisztelgése a magyar költészet napja előtt – színpadra lépnek a város legtehetségesebb szavalói. A nyilvános és ingyenes rendezvényre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.
Több évtizedes hagyomány, hogy a százhalombattai iskolák legjobb szavalói évről évre a gyerekkönyvtár színpadán teszik mérlegre képességüket, tehetségüket. Az idei versenyfolyamról László Anikó gyerekkönyvtárossal, a verseny szervezőjével beszélgettünk.

- Mindenekelőtt maximális tisztelet a gyerekeknek, a kis elsősöktől a langaléta gimnazistákig, akik az iskolai és azon kívüli kötelezettségeik mellett szorítottak időt és energiát, hogy szövegeket tanulmányozzanak, válasszanak, megtanulják – és végül kiálljanak a közönség és a zsűri elé! Nem tudom, hányan indultak az iskolai fordulókon, de a gyerekkönyvtár színpadára közel 200-an álltak fel az elmúlt hetek során. Ha nagyon szűken számolom, és azt veszem, hogy minden második jutott el a városi versenyig, az is legalább 400 lelkes diákot jelent, akiknek a fejében – ha vigyáznak rá, akkor örökre és kitörölhetetlenül – ott lapul egy-egy jó vers vagy próza, amit megtanult. És tisztelet illeti ezeknek a gyerekeknek a felkészítő tanárait, szüleiket, akik számos egyéb teendőjük között fontosnak tartották, hogy segítsék gyereküket ezen az úton. Aminek az a vége, hogy kiállnak egy színpad közepére egy szál egyedül, miközben legalább 20 figyelmes szempár szegeződik rájuk – a három fős zsűri, a kísérő-felkészítő tanárok, esetleg szülők, és a többi versenyző.

- Volt-e valamilyen tematika, elvárt szöveg a versenyen?
- Nem szoktunk kötelező iránymutatást adni a szöveget illetően, csak ajánlatot. Évek óta kezdeményezzük, hogy ismerkedjenek kortárs szövegekkel, az idén pedig a könyvtár által meghirdetett Férfiak éve apropóján javasoltuk, hogy hozzanak fiús-férfias témákat. De ezek sosem kötelező előírások. A célja csak annyi, hogy ismerjék meg a kortárs szerzőket, és mivel évről évre megrendezzük a versenyt, többnyire visszatérő zsűritagokkal, ne kelljen mindig ugyanazokat a verseket hallgatniuk. Egy valamit szoktunk erőteljesebben hangsúlyozni: a gyerek választhasson! A zsűri mindig kiszúrja, ha a szavaló nem tud azonosulni a szöveggel. Ez persze előfordulhat akkor is, ha magának választotta, de nagyobb az esély, ha a tanár vagy a szülő adta a szájába. Hallottam olyan osztályról, ahol ebben az időszakban a tanító az óráit versfelolvasással kezdte, így egy csokorra való szövegre hívta fel a gyerekek figyelmét, amiből választhattak. Ha – javaslatunknak megfelelően – hozzánk fordulnak forrásért, mi is elsősorban válogatásokat szoktunk a kezükbe adni a gyerekkönyvtári állományból. Mindenesetre üdítő élmény, hogy az utóbbi időben sok kortárs költőtől hoznak verseket, prózákat a gyerekek, és mivel ismerős a nyelvezet, illetve a világ, amit lefestenek, nagyon ügyesen tudják ezeket előadni. Az idén nagyon erős volt a mezőny már a középdöntők során is, és a döntőkben egytől egyig magas színvonalú produkciókat láthattunk.

- Milyen témák merültek fel?
- Az egyik fiú szeretne kocsit vagy repülőt vagy quad-ot; egy lány azt kérte versben az anyukájától, hogy tegye le a mobilt és figyeljen rá... Érdekes módon, egymástól függetlenül többen is választották az idén Bencze Imre Édes, ékes apanyelvünk című versét, amit megtanulni is kész bravúr, hát még jól hangsúlyozva, élvezhetően előadni! Hallhattunk Kemény István, Grecsó Krisztián és Szabó T. Anna szöveget, társadalomkritikát Erdős Virág szavaival, és persze akadtak klasszikusok is, mint Karinthy, Radnóti, a középiskolásoktól hallhattunk József Attilát és Kosztolányit is.

- Mi alapján tudott mégis a zsűri sorrendet felállítani?
- Hogy ne csak a szuper dolgokról beszéljek, akadnak persze gyengeségek is itt-ott. A zsűri több szempontból mérlegeli a produkciót: szövegtudás, színpadi jelenlét, érthetőség. Az a legritkább, és az is csak a középdöntőben, hogy valaki elakad a szövegben. Ez általában inkább a helyzet miatti szorongás jele, mint a hiányosságé. Ugyancsak ezzel függhet össze, hogy szeretnének minél hamarabb túl lenni rajta, ezért hadarnak, elnyelik a szavakat, vagy zavarukban nem artikulálnak eléggé. Ahogy az is, hogy gyűrögetik a ruhájukat, hintáznak, tördelik a kezüket, vagy mereven egy pontra szegezik a tekintetüket. Ezek a befelé figyelés jelei, holott a közönség – és a zsűri – azt szeretné látni, hogy neki szól a szavalat. Gyakorlással, rutinszerzéssel leküzdhető problémák ezek, ezért minden forduló végén, amikor a zsűri értékel, elmondja azoknak, akik nem jutottak tovább, hogy a világért se adják fel, jöjjenek jövőre is! Szerencsére legtöbben megfogadják ezt a tanácsot. Az idén is találkozhattunk olyan diákkal, aki a tavalyi szerepléséhez képest a csillagokig szökkent. És bizony volt olyan is, aki korábbi eredményessége miatt az idén lazábban vette a dolgot, és elbukott.

- Mi a tapasztalat a harmadik éve zajló idegen nyelvi fordulóval kapcsolatban?
- Először is az, hogy egyre népszerűbb. Ez fontos tanulság szervezés szempontjából is, mert egyre több időt kell biztosítani számukra. Amikor Tőke Orsolya, az EU Nyelvstúdió tanára kezdeményezésére elindítottuk az idegen nyelvi fordulót, szorgalmaztuk, hogy jöjjenek a helyi nemzetiségek képviselői, halljunk szerb, horvát, román nyelvű szavalókat! Ez sajnos még nem keltett visszahangot. Hirdetjük azt is, hogy várjuk a kétnyelvű gyerekeket, hiszen városunkban sokan születtek vegyesházasságból. Tavaly visszahallottam, hogy egy kisdiákot nem engedett a tanára az "apanyelvén" versenyezni, mondván, hogy igazságtalan előnyben lenne. Bizonyára nem látta a versenykiírásunkat... Mindenesetre idén is jellemzően azok jöttek, akik az iskolában tanulnak angolul vagy németül, de most először volt orosz anyanyelvű versenyzőnk is, aminek nagyon örültünk. Ráadásul nagyon ügyes volt! Senkinek sem garancia, hogy ha második – vagy akár első – nyelve idegen, akkor máris előnyben van, hiszen a szempontok ugyanazok: a zsűri nem a nyelvtudást, hanem az előadást értékeli.

- A gálával véget ér a versenyfolyam. Hogyan tovább a gyerekkönyvtárban?
- A verseny alatt is zajlott a szakmai munka, a könyvtári szolgáltatások, az állomány karbantartása, emellett folyamatosan jönnek az óvodás csoportok és az iskolai osztályok. Kolléganőmmel, Borza Krisztinával életre keltettünk két projektet: a Hungarikumokat, amely Magyarország, és a Battai vagy? címűt, ami a város értékeivel ismerteti meg a gyerekeket. Ezeket folytatjuk, fejlesztjük. Emellett ezerrel készülünk a nyári táborokra, mivel az idén először a két Mesehét mellett, amikor a hagyományos népmesemondás áll a középpontban, szervezzük a harmadikat, a Kortárs Mesenapokat, ahova az idén kizárólag fiúkat várunk.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
- Programajánló - 2019-09-23
- Dunafüredi Közösségi Nap - 2019-09-23
- Csipketündér - 2019-09-09
- Programajánló - 2019-09-09
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
2019-10-15 - A Fővárosi Vízművek Zrt. 2019. október 7. 10.00 és október 21. 14.00 között a Százhalombatta város ivóvíz-szolgáltatásában jelentős szerepet betöltő gépház karbantartását végzi.
2019-10-14 - Járőrtársbeosztásra lehet pályázni Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál november 30-ig. A jelentkezők képzésben részsülnek és munkaviszonyba kerülnek.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Az én ellátásom az én jogom
2019-10-16
Ez volt a jelmondata a hospice és palliatív ellátás idei nemzetközi világnapjának, amit Százhalombattán 14. alkalommal szervezett meg a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat. Bár hazánkban nagyon messze vagyunk az intézményesített és általános ellátástól, a finanszírozás pedig elsősorban a rákbetegekről gondoskodik, egy jogszabály nálunk is lehetővé teszi, hogy előre döntsünk arról, hogyan (nem) akarjuk befejezni az életünket – mondta el Schaffer Judit, a szolgálat vezetője, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnökhelyettese .

Takarítást rendelt el a MÁV
2019-10-15
A takarítási tevékenység felülvizsgálatát, az utasperonok és a gyalogos peronaluljáró soron kívüli rendbetételét, valamint haladéktalan patkányirtást rendelt el a MÁV a százhalombattai vasútállomáson október 11-én.

Jó játék, szép győzelem
2019-10-15
9:0-ra nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Tököl együttese ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokságban hazai pályán október 12-én.

Ajándékokért hunyt szemet a közúti ellenőrzések során - ítéletet hirdetett a Törvényszék
2019-10-15
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 15-én előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a férfinak és vádlott-társának az ügyében, aki apróbb ajándékokat kapott, hogy elnézze a szabálytalanságokat. A vádlottak az ülésen beismerték a bűncselekmény elkövetését és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Az I. r. vádlottat a bíróság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt a bíróság 2 év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és véglegesen eltiltotta a közúti ellenőri foglalkozás gyakorlásától. A II. r. vádlottat bűnösnek mondta ki hivatali vesztegetés bűntettében, ezért őt a bíróság 1 év – végrehajtásában kettő évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak kötelesek fejenként 600.000 forint pénzbüntetést is megfizetni.

Rövid időn belül született ítélet a gondatlan apa ügyében
2019-10-15
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 15-én megtartott előkészítő ülésen az ügy érkezésétől számított 3 hét alatt jogerős határozatot hirdetett S. I. J. vádlott ügyében. Azzal együtt, hogy a vádlottat a történtek megviselték, az ülésen beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A törvényszék bűnösnek mondta ki az apát gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta és a próbaidő alatt pártfogó felügyeletét rendelte el. A bíróság az ügyészi indítvánnyal ellentétben a szülői felügyeleti jogától nem tiltotta el a vádlottat.

Továbbra is letartóztatásban marad a szamurájkarddal és fém székkel támadó férfi
2019-10-15
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2019. október 14-én három hónappal meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és más bűncselekmények miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság az ügyek egyesítését követően nyomozást folytat.

Tanévkezdés és szabadtéri rendezvények
2019-10-14
Részt vettek a tanévkezdéssel megnövekedő forgalom biztosításában a százhalombattai polgárőrök szeptember 1-je és 10-e között. Vigyáztak a biztonságra az iskolák, óvodák és a bölcsőde környékén. A legnagyobb figyelmet idén is az I-es iskola kapta, amely a legforgalmasabb helyen fekszik.

Több ház napelemet lopott a gyanúsított
2019-10-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 10-én elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki napelemeket tulajdonított el cégek telephelyeiről és áron alul értékesítette azokat.

Gáz fegyverrel fenyegette munkatársait a szír férfi
2019-10-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 11-én elrendelte annak a szír férfinak a letartóztatását, akit a Szentendrei Rendőrkapitányság önbíráskodás bűntettének kísérletével gyanúsít.

Menet közben rúgta ki élettársát az autóból
2019-10-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 11-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki élettársát meglopta, majd az autóból kizuhanó nőt segítségnyújtás nélkül a helyszínen hagyta. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt folytat ellene nyomozást.

Egy hét alatt megtelt a kupakszív
2019-10-11
Az első kupakgyűjtő szívet szeptember 30-án állította fel az önkormányzat Százhalombattán, amely egy hét alatt megtelt, és már ki is ürítette a SZÁKOM Kft. munkatársai.

Hosszútávfutók hétvégéje
2019-10-11
Szépen szerepelt a SZVISE Atlétikaszakosztály népes csapata a 35. Sparmaraton versenyen szeptember utolsó hétvégéjén.

Fűtés, felújítás, költségmegosztás - okosan
2019-10-10
A fűtésköltségmegosztók működése, az okos költségmegosztók és a kormány legújabb társasházfelújítási programja volt a témája a Társasházak Érdekvédelmi Egyesülete szakmai estjének október 9-én Százhalombattán.

Badenben szerették volna LSD-re cserélni a Magyarországról kivitt kábítószert
2019-10-10
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 9-én megtartott nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet azoknak a férfiaknak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklás bűntettével vádolt.                              A bíróság a három vádlottat a - vádtól eltérően - kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért mindhármukat 2 év börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetésre ítélte.

Csapatok összecsapása
2019-10-10
Kilenc versenyzővel vett részt a Százhalombattai VUK SE Úszó szakosztálya a Pest Megyei Csapatbajnokság Régiós Találkozóján, Monoron október 5-én.

Kipp-kopphét
2019-10-08
Az egészséges életmód jegyében rendezték meg a hagyományos Kipp-Kopp hetet a százhalombattai Kipp-Kopp Óvodában szeptember végén.

Nagyok a legnagyobbakkal
2019-10-08
A VUK SE öt versenyzője is részt vett a FINA Úszó Világkupán október 4-6-án Budapesten. A megméretésen közel háromszázan indultak, a battaiak öt egyéni csúcsot úsztak.

Modellvitorlás OB
2019-10-08
A százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub rendezésében zajlott a modellvitorlás országos bajnokság RG65 hajóosztályban a Velencei-tavon október 5-6-án.

Próbára bocsátás és felfüggesztett börtönbüntetés a búcsúból hazatérő verekedőknek
2019-10-08
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 7-én nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a fiatalnak és társainak az ügyében, akik szóváltást követően egy fanyelű villával súlyos sérüléseket okoztak társuknak. A bíróság fiatalkorú G.

Nem bizonyítható, hogy a bántalmazás okozta a sértett halálát
2019-10-08
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. október 7-én nyilvános tárgyaláson bűnösnek mondta ki B.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.