2019. április 20. - Tivadar napja
Szombat
Min:11°
Max:20°
Vasárnap
Min:8°
Max:19°
Hétfő
Min:8°
Max:17°
Kedd
Min:7°
Max:11°
Szerda
Min:9°
Max:19°
Önkormányzat

Tisztelet a hősöknek - írta: ND
2019-03-19 - "Nehéz kincs a szabadság, amelyért áldozatot kell hozni" – emelte ki Vezér Mihály polgármester a ’48-as forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én rendezett városi ünnepségen Százhalombattán.
A városi megemlékezés a hagyományoknak megfelelően az egészségközpont előtt, a Göncz Árpád téren vette kezdetét. Az önkormányzat és cégei, intézményei, a nemzetiségi önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek, nyugdíjas és művészeti klubok, valamint városlakók helyeztek el virágokat, koszorúkat Petőfi Sándor szobránál. Közreműködött Berettyán Sándor színművész, a budapesti Nemzeti Színház tagja, Dánielfy Gergely, a Kaposvári Színművészeti Egyetem hallgatója, a Battai Muslinca Dalárda és a Városi Fúvószenekar. A megemlékezők a Barátság Kulturális Központba vonultak, a városi ünnepség a színházteremben folytatódott Győrffy Endre honvéd főhadnagy naplórészletének, valamint Petőfi Nemzeti dala megzenésített változatának előadásával.

Vezér Mihály ünnepi beszédében köszönetet mondott a megemlékezőknek, amiért sokan részt vettek a városi ünnepségen, kiemelte a "sok fiatalt, akik megnyitották szívüket az események tiszteletére – amikor az igazi szabadság elkezdődött." Hozzátette, hogy a kivívott szabadság megvédéséhez, nemzeti identitásunk megőrzéséhez összefogásra van szükség.

A képviselő-testület által alapított kitüntetéseket a testület tagjai adták át. Elsőként – a magyar sajtó napja alkalmából, internetes szavazással odaítélt – Városi Sajtódíjat vette át az idén legtöbb szavazatot kapott jelölt, Jankovits Márta. Első cikke 2008-ban jelent meg, folyamatos sajtómunkát a Százhalom Magazin 2013-as indulása óta végez. Száznál több írása jelent meg, témája jellemzően a helytörténet és a hagyományőrzés. Óvárosban született és a mai napig ott él. Széleskörű helyismerete nagyban hozzájárul a Százhalom népszerűségéhez. Öt családi és helytörténeti vonatkozású könyve is megjelent az elmúlt években. Megbízható, alapos és elkötelezett tevékenysége példaértékű a civil közösség számára.

Egészségünkért Díjat vett át dr. Tóthné dr. Pereczár Klára Mária, aki 1989 óta él és dolgozik Százhalombattán. Az óvárosi háziorvosi teendőket látja el. Betegei körében nagy tiszteletnek örvend. Empátiájával, szaktudásával, alaposságával kivívta az óvárosi lakosság szeretetét, tiszteletét. Páciensei nemcsak egészséggel, betegséggel kapcsolatban, hanem szinte bármilyen jellegű személyes problémával is bizalommal fordulhatnak hozzá. Férjével, dr. Tóth Béla háziorvossal mintegy három évtizede élnek házasságban, három gyermekük van.

Gyermekekért Díjban részesült Leszák Zoltánné, aki 1984 óta dolgozik a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. Az intézményben folyó művészeti nevelés meghatározó egyénisége. Rendkívül sokat tesz a tanulók kreativitásának és önkifejezésének fejlesztése érdekében, elsősorban a bábozás, a vizuális kultúra, a tárgyi és szellemi néprajz, a barkácsolás, valamint a dráma terén. Rendszeresen ír szöveg- és forgatókönyveket a farsangi műsorok, a drámafesztiválok és bábelőadások, illetve az Arany Gálák jeleneteihez, amelynek 28 éve főszervezője is. A színpadi előadások díszleteit, jelmezeit és kellékeit is ő készíti. Tanítványaival ezüstminősítést ért el a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón 2012-ben.

Köztisztviselői Díjat kapott Szenczi Anita, aki 1995 óta dolgozik a Polgármesteri Hivatalban. Kezdetben a Hatósági Irodán tevékenykedett, majd a Szervezési és Önkormányzati Iroda állományába került 2001-ben, jelenleg pedig az Informatikai és Iratkezelési Csoport munkatársa. Nagy teherbírású, munkáját precízen, lelkiismeretesen végzi el. Megbízható, mindig lehet rá számítani. Munkáját – amelyre az igényesség és a szerénység jellemző – vezetői megelégedettségével végzi. Nagy hangsúlyt fektet a jó személyes és munkakapcsolatokra.

Sportos életútja alapján Testnevelési és Sport Díjban részesült Szalay János. Édesapja kitűnő úszó, majd edző volt, ő pedig szinte az uszodában nőtt fel. Igazolt versenyzője volt a DKSK-nak. Az úszást követően vízilabdázott. Oroszlánrészt vállalt a százhalombattai öregfiú úszó és vízilabdacsapat létrehozásában. Országszerte versenyeznek. A helyi sportegyesületek állandó támogatója. Jelenleg a Százhalombattai Vízilabda Sportegyesület vezetője. A képviselő-testület Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottságának négy éve tagja.

Szociális Munkáért Díjat vett át Szélpál Csabáné, aki 2000 óta a Sérültekért Alapítvány drámapedagógus, terápiás munkatársa. Fogyatékkal élőknek segít képességeik fejlesztésében, önmaguk megismerésében, elfogadásában, problémáik, konfliktusaik kezelésében, mindennapi nehézségeik megoldásában. Érzékenyítő foglalkozásain számos iskolai csoport vett részt. Drámafoglalkozásokat tartott a többi között az érdi Habilitációs Központ sérült fiataljainak, valamint a Martonvásári Diák és Nevelőotthon fogyatékkal élő árva gyermekeinek. Testvérével, Rédli Évával létrehozták a Felhőjárók drámacsoportot 2003-ban, amely számos hazai és nemzetközi fesztiválon szerepelt már kiemelkedően sikeresen, Százhalombattán a társadalmi érzékenyítés és befogadás zászlóshajójává vált.

Környezetvédelmi Díjjal tüntette ki a képviselő-testület Jobbágy Miklósnét, a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola pedagógusát, aki az intézményben huszonegy éve végez oktató-nevelő munkát. Kiemelten fontosnak tartja a tanulók természetközeli nevelését. Szaktárgyaiban - a technika, életvitel és gyakorlat, az etika és az informatika – oktatása során is kiemelt figyelmet fordít a környezettudatos életmód, a környezet és a lélek harmóniájának, a fenntarthatóság és a digitális világ kapcsolatának bemutatására. Elhatározásának és munkájának köszönhetően lett a Kőrösi ökoiskola 2014-ben, amely részeként komposztáló és gyógynövénykert létesült az intézményben.

Közrend, Közbiztonsági Díjat kapott Hovanyecz István, aki több mint húsz éve a Százhalombattai Polgárőrség aktív, oszlopos tagja. Édesapja rendőr volt, de pályaválasztásában nem követte őt. Az olaj- és gáziparban dolgozott húsz éven keresztül, szerte Európában. A polgárőrséghez barátai javaslatára csatlakozott. Elhivatott, megbízható polgárőr, munkájával hozzájárul városunk közbiztonságának megőrzéséhez, az idén huszonöt éves városi polgárőrség elismertségéhez. Az önkéntes polgárőrmunka kapcsán a díjátadón bemutatott kisfilmjében úgy nyilatkozott: "Én mindig odafigyelek, vigyázok, segítek – a civil életben is. Nekem ez a mentalitásom."

A város díszpolgárává választotta a képviselő-testület Dubecz Lászlónét. Jutka néni 1933-ban született, családja 1935 óta él Százhalombattán. Nyugdíjazásáig óvodapedagógusként dolgozott a volt "DHV-s", most Százszorszép Óvodában. Nyolcvanöt éves kora ellenére fiatalokat lepipáló tevékeny életet él. Nagy kertjét maga műveli, gyerekeknek bábozik, minden iránt érdeklődik, autót vezet. Ha úgy látja, hogy valaki – akár nála fiatalabb is – bajban van, azonnal a segítségére siet. Közösségszervező, az óvárosi közösség aktív tagja, rendszeresen részt vesz a helyi rendezvényeken. Az óvodapedagógusi pálya, a gyermekek szeretete és szeretetben nevelése élethivatása. A helyiek ismerik és szeretik. Férjével majdnem ötven évig, 2003-ban bekövetkezett haláláig éltek házasságban. Lányuk, Piroska 1960-ban született. Két unoka boldog nagymamája.

A kitüntetések átadása után a Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola nagysikerű díszelőadása következett. A nemzeti örökségünkről való álmodozás ihlette a műsort, amelyben közel nyolcvan diák szerepelt. A színpadra állításban Násztorné Réczey Éva, Havasi Péter, Tornai Boglárka, Nagy Péter Gábor, Kun Katalin és Somogyi Anita vett részt. A nemzeti ünnep a díjazottak tiszteletére rendezett állófogadással zárult.

(Fotó: Medgyesi Milán)


Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-04-18 - "Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben"BKT-ZOOM Egyesület Rajzpályázat – meghosszabbított beadási határidővelvárjuk az alkotásokat
2019-04-17 -
2019-04-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Húsvétvárás Óvárosban
2019-04-18
Tojáskereső versenyre és kézműves foglakozásokra várták a családokat április 14-én délelőtt a Zenálkó Etel közösségi házban, Százhalombattán. Ez volt az első program az intézményben, amelyet a Korshak Kft. munkatársai szerveztek.

Elkezdődik a Gesztenyés út felújítása
2019-04-18
Elkezdi a Gesztenyés út teljes felújítását a százhalombattai önkormányzat április 23-án, kedden. Lezárják a Csokonai és Vörösmarty utcák közötti szakaszt július elejéig. A kivitelezés alatt a Volánbusz-járatok is más útvonalon közlekednek.

Független Diákparlament
2019-04-18
Véget ért a Független Diákparlament tavaszi plenáris ülésszaka. A testület elkészítette azt a javaslatcsomagot, amelyet eljuttattak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tartalmáról Mészöly Marcell, a szervezet képviselője, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja beszélt a Halom Tévének.

Teke - Győzelem idegenben
2019-04-18
Idegenben aratott győzelmet a Battai Gurítók tekecsapata 4:2 arányban a Suhanó Golyó ellen április második hetében, Budapesten.

Polgármesteri fogadóóra
2019-04-17
Vezér Mihály polgármester következő fogadóórája április 23-án, kedden lesz a Polgármesteri Hivatal Vezetői Titkárságán. Időpontot ezen a telefonszámon lehet kérni: 23/542-196.

Online foglalás a nőgyógyászaton
2019-04-17
Online betegelőjegyzési rendszert vezet be a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a nőgyógyászati szakrendelésen májusban. Számítógépről vagy telefonról is lehet majd foglalni és lemondani vizsgálati időpontokat.

Kutató diákok
2019-04-17
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos tanulmányi verseny régiós fordulóját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium április 11-én.

VanBaj Kupa
2019-04-17
Bár a felnőtt női és férfi kategória eredményei alapján azt hihetnénk, házi verseny zajlott, valójában közel félszáz falmászót vonzott az ország minden területéről Százhalombattára április 6-án a Batta Extreme Sport Club tavaszköszöntő boulder versenye, a VanBaj Kupa.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel
2019-04-17
Bozsik Yvette is részt vesz a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes legújabb produkciójában, amely a fogyatékkal élők társadalmi elfogadására szeretné ráirányítani a figyelmet. A versenykoreográfia címe Felhőjárók lesz.

Húsvéti készülődés a VCSGK-ban
2019-04-16
Idén is megtartotta húsvéti kézműves készülődését a Városi Családsegítő és Gondozási Központ az Idős Klub és a Cseverészde Klub tagjai számára Százhalombattán.

Ez már nem játék
2019-04-16
Tizedik alkalommal futotta le Soós Elek, százhalombattai triatlonista a nyolcvan kilométeres Dobogókő-Százhalombatta távot április 12-én. Ami kezdetben "jó bulinak" tűnt, mostanra komoly elhivatottsággá vált.

Húsvétváró úszóverseny
2019-04-16
Több mint száz versenyző érkezett a Százhalombattai VUK SE 2008-asok és fiatalabbak részére rendezett "Húsvétváró" úszóversenyére a Városi Sportuszodába április 13-án.

Idei első győzelem
2019-04-16
Kovács Zsombor szerezte meg a Max Senior kategória első helyét a CEE Rotax Max Challenge bajnokság első fordulójában az olaszországi Adria Raceway-en április 11-14-én.

Úszó diákolimpia
2019-04-16
Nagyszerű eredményekkel zárták a VUK SE úszói az idei Országos Úszó Diákolimpiát Győrben április 12-14-én.

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül
2019-04-15
Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.

Kerekasztal-beszélgetés: A Budapest Környéki Törvényszék bemutatta Szakmai Gyakornoki Programját
2019-04-15
2019. április 12-én a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselőivel a BKT és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok erősítéséről, az együttműködési megállapodások megújításáról.

Osztrák és szlovák modellregatták
2019-04-15
Harmadik lett Forrai Csaba az ausztriai Pichlinger-regattán. A rádió távirányítású vitorlás hajómodellverseny 42 hajó részvételével zajlott F5 - E/IOM osztályban április 11-12-én. További battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Lendvai Gábor, XVIII. Illés Zoltán, XXXVIII. Horváth István.

Szalagkorlátnak ütközött
2019-04-15
Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautó vasárnapra virradóra a 6-os főút 33-as kilométerénél, Ercsi közelében.

Áramszünet az ipari parkban
2019-04-15
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz az alábbi helyszíneken Százhalombattán május 8-án, szerdán 8 órától 12.30-ig – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.

Országos csúcsot döntött Kőhalmi András
2019-04-15
Országos csúcsot döntött 50 méter mellúszásban Kőhalmi András,  a Százhalombattai VUK SE versenyzője az V. Duna Kupa Nemzetközi Szenior Úszóversenyen április 14-én, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.