2020. január 18. - Piroska napja
Szombat
Min:0°
Max:0°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Hétfő
Min:0°
Max:4°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Riport

Mi történt tavaly?
2019-01-15 - Számos jubileum és szép sport-, valamint szakmai siker teszi emlékezetessé a 2018. esztendőt Százhalombattán, amely a veszteségek de az építkezés éve is volt.
Ötszázötven ezer forint gyűlt össze a Freedom zenekar januári koncertjén a Pest Megyei Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület javára.

Halálos balesetet szenvedett a vasútállomáson Bicskei Bence január 13-án hajnalban, amikor barátjával együtt felmásztak egy várakozó vagon tetejére és áramütést szenvedtek. A tragikusan fiatalon elhunyt tehetséges fotós emlékére év végén fotópályázatot hirdetett a Barátság Kulturális Központ.

Elhunyt január 14-én dr. Kürti Jenőné Nagypataki Judit, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, a százhalombattai Nevelési Tanácsadó egykori munkatársa.
Elhunyt január 20-án dr. Kárász Erzsébet gyermekorvos, aki negyvenhárom évet töltött az egészségügyben, és évente több mint tízezer esetet látott el.

Az év legnagyobb beruházása a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vasútvonal-fejlesztés. A kivitelezés városunk területén márciusban kezdődött és jelenleg is tart. A fejlesztés közel 105 milliárd forint értékben, két szakaszban, nagyrészt európai uniós forrásból valósul meg. Eredményeként a vasúti pálya akár 160 kilométerórás sebességet is lehetővé tesz majd. A fejlesztés 28 kilométeres vasúti szakaszt érint, de ha beleértjük a Kelenföldről induló vonalat is, az 50 kilométert is eléri. A felújítás által új, biztonságosabb peronok, átjárók, liftek, zajvédő falak épülnek, és P+R parkolókat alakítanak ki, valamint megújul a százhalombattai, az iváncsai és a pusztaszabolcsi vasútállomás. A beruházás ugyanakkor negatívumokkal is együtt jár. Ha nem is szünetel, de nehézkessé vált a vasúti közlekedés, és augusztus vége óta nem lehet használni az ipari parkba vezető vasúti átjárót.

Az összmagyarságnak állítottak kopjafáját a református templom kertjében március 15-én. Az alkotás minden határon innen és túl élő magyar összetartozását fejezi ki.
A választók 74,4 százaléka járult az urnákhoz az országgyűlési választáson április 8-án. Ez csaknem 6 százalékkal magasabb a 68,2 százalékos országos részvételnél. A választókerületben Bóna Zoltán maradt az országgyűlési képviselő, aki a FDESZ-KDNP színeiben győzött 40,52 százalékkal.

Harmadik helyen végzett az országos ranglistán a Százhalombattai Lövészklub a 2017-es országos bajnokságokon elért összesített pontszáma alapján. Az egyesület sikere valamennyi olimpiai sportág tekintetében mérföldkőnek számít a város történetében. Négy aranyérmet szereztek a Százhalombattai Lövészklub versenyzői a tízméteres Nemzeti Versenyszámok Országos Bajnokságán, Budapesten december 16-án.

Ingyenessé vált az internethozzáférés az egészségközpont épületében és az előtte található parkban május elején.

Két jelentős, saját gyűjtésből származó időszaki kiállítást mutatott be a "Matrica" Múzeum tavaly. Az egyik a tetoválás történetét, a másik – amely még jelenleg is látogatható - az első világháború történetének helyi vonatkozásait tárja fel.

A SZISZKI alapítása 30., a Faluvédő Egylet 20., a Szivárvány Óvoda 40., a Liszt Ferenc Vegyeskar 45., a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola 30., illetve 35., a Napsugár Óvoda 50. évfordulóját ünnepelte 2018-ban.

Elhunyt Szép István könyvtáros, a városi zenei könyvtár egykori vezetője, a város fotókrónikása április 30-án.

Új, közel 20 férőhelyes parkolót vehettek birtokba az autósok az Erkel körúton egy volt dühöngő helyén május végén.

Az "Év Sportlövő városa" elismerő oklevelet adományozta a Magyar Sportlövők Szövetsége Százhalombattának május 30-án.

Összes ellenfelét legyőzve, veretlenül szerezte meg a bajnoki címet az első osztályban a Százhalombattai VUK SE felnőtt női teniszcsapata, amely idén már a legmagasabb osztályban, a szuper ligában szerepel.

Fennállása óta a legnagyobb sikerét érte el az SZKE női kézilabdacsapata, amely bronzérmet szerzett a Pest megyei női felnőtt bajnokság A csoportjában május 27-én Csömörön.

Az önkormányzat támogatásával bababarát szobát adtak át a Hotel Trainingben július 2-án. A kényelmesen berendezett helyiségben a nap bármely időpontjában nyugodt körülmények között táplálhatják a csecsemőket az édesanyák.

Életének 67. évében elhunyt Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület alapító elnöke július 29-én. A város saját halottjának emlékfát ültetett a civil szervezet a Kálvin-parkban, amely során Vezér Mihály polgármester is beszédet mondott.   

Kárpátalja volt a díszvendége a jubileumi, 25. Summerfestnek augusztus 12. és 22. között.  

Harmadik helyezést ért el az U18-as magyar válogatott tagjaként Grieszbacher Márk, a Százhalombattai Vízilabda Sportegyesület saját nevelésű játékosa az ifjúsági vízilabda világbajnokságon augusztusban Szombathelyen. A tucatnyi korosztályos válogatottal és országos bajnoki címekkel büszkélkedő battai egyesület 2018-ban ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját.

Elkészült a Dunafüredi út teljes felújítása augusztus végére. A mintegy 200 milliós beruházás állami támogatásból valósult meg.  

Indián nyár, teltházas rendezvények, hömpölygő tömeg és remek hangulat jellemezte a 25. Battai Napokat szeptember 14-16-án.

A 2017-ben elhunyt Rátosi Ernő mellszobrának ünnepélyes avatására került sor a MOL Dunai Finomítóban szeptember 25-én.

Új postahivatal létesül a Szent László út 17. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanban. Az épületet térítésmentesen adja használatba az önkormányzat a Magyar Posta Zrt. részére a lakossági közszolgáltatás érdekében. A megállapodás aláírása után a kivitelezési munkákat a Szákom Kft. végzi. Erről határozott a képviselő-testület október 3-án.

Négy zebra kapott napelemmel működő ledes világítást a Damjanich úton augusztus és október folyamán. Az önkormányzati beruházás célja a biztonságosabb közlekedés.
A százhalombattai Ripszám Emese is tagja volt annak az első magyar egyetemi cheerleading-válogatottnak, amely aranyéremmel jött haza az első Cheerleading Egyetemi Világbajnokságról, amit október 3-7-én rendeztek Lengyelországban.

Az önkormányzat megbízásából közvélemény-kutatást végzett a városban a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. október 12. és november 9. között.  

Sikeres próbaüzem után megkezdte kereskedelmi termelését a MET Dunai Solar Park, amely Magyarország legnagyobb naperőműve. Az átadóünnepségre október 26-án került sor.

Ilyés Laura Vanda, a VUK SE versenyzője 50 és 100 méteres hátúszásban is új évjáratos országos csúccsal lett első a XV. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságon, amelyet tizenegyedik alkalommal rendeztek Százhalombattán november 7-10-én.

Tizenegy indulóból a második helyen végzett korosztályában a százhalombattai Sárdi Borbála csapatával a IX. Nemzetközi Akrobatikus Torna Versenyen, Prágában november 10-11-én.

Átadták az óvárosban létesített két új streetball-pályát a Lehel utcai Köbüki játszótéren, valamint a focipálya mellett november 21-én.  A két új sportpálya megvalósításához az önkormányzat harminc százalékos önrésszel járult hozzá, a fennmaradó hetvenet pedig a vállalkozásoktól összegyűjtött TAO-támogatás biztosította. Szeptemberben hasonló konstrukcióban készült kosárpálya a Kőrösi sportiskolában.

Kilencedik helyezést ért el a szakgimnáziumok országos listáján a SZISZKI. A HVG különszámában megjelentetett rangsort az érettségi átlagok és a kompetenciaeredmények alapján állították fel.

Páros és hármas szakágban is aranyérmet szerezve, veretlenül védte meg bajnoki címét a Dx-Trade Futnet Százhalombatta lábteniszcsapat a Magyar Lábtenisz Országos Bajnokság profi kategóriájában november 25-én Szentesen.

Négy és fél hónapig tartott és november végére fejeződött be a Szent István templom felújítása, amely során kívül-belül teljes rekonstrukción esett át az épület. A beruházáshoz bruttó 190 millió forintos támogatást nyújtott az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló kormányrendelet alapján.


AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.