2022. május 17. - Paszkál napja
Kedd
Min:15°
Max:20°
Szerda
Min:10°
Max:18°
Csütörtök
Min:8°
Max:21°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:25°
Gazdaság

Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű - írta: CK
2018-01-18 - Hamarosan elkezdődik a Dunai Solar Park kivitelezése Százhalombattán, amely 17,6 megawattos beépített kapacitásával az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A beruházó MET Csoport jóváhagyta a 25 millió eurós beruházási döntést. A részletekről elsőként a százhalombattaiakat tájékoztatta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.
A naperőmű összesen 40 hektáron helyezkedik majd el. Egyik blokkja a Dunamenti Erőmű üzemi területén, az Erőmű út keleti oldalán létesül 9 hektáron, 3,9 megawatt teljesítménnyel, míg a másik az egykori halgazdaság (TEHAG) elhanyagolt területén épül 30 hektáron 13,7 megawatt kapacitással. Az üzem egy korábbi gőzturbina hálózati csatlakozásán kapcsolódik majd az országos villamosenergia-hálózathoz, és a tervek szerint 2018 harmadik negyedévében kezdi meg működését. Áramtermelő kapacitása körülbelül kilencezer háztartás éves energiaellátására lesz elég. A MAVIR (állami villamosenergia-ipari rendszerirányító) által irányított villamosenergia-átviteli hálózaton keresztül elvileg az ország bármely területén hasznosulhat, de gyakorlatilag inkább helyben, Százhalombattán és környékén kerül majd felhasználásra.

A beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával – állami támogatás nélkül – hajtja végre a MET Dunai Solar Park Kft. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés érvényes. A KÁT lényege, hogy az állami villamosenergia-ipari rendszerirányító, vagyis a MAVIR hosszú távon garantálja az azonos áron történő áramátvételt a naperőműtől, hogy az üzemeltetést ne érintsék hátrányosan a piaci változások. A megújuló energiára épülő beruházások esetében a támogatás hasonló formája az egész EU-ban jellemző. A cél ezzel az alacsony piaci árkörnyezet kompenzálása, amely a megújuló energiába való befektetés biztonságát szolgálja.    

A beruházó MET Csoport az európai energiakereskedelem egyik jelentős szereplője, amely a megújuló energiatermelésbe hosszú távú befektetésekkel számol egész Kelet-Közép-Európában. Magyarországon több napelemparkot terveznek létrehozni összesen legalább 50 megawatt beépített teljesítménnyel, amelyből az első a százhalombattai.

Hogy ennek a fejlesztési stratégiának a részeként sor kerülhet-e további beruházásokra nálunk, arról Horváth Péter úgy nyilatkozott: sok szempontból előnyösnek tartaná, de a naperőművek helyigénye miatt ez meglehetősen komplex tervezést igényel.

Ez az oka annak is, hogy bár a Dunamenti jelentős kihasználatlan üzemi területtel rendelkezik, mégis a volt TEHAG ingatlanon épül meg az üzem nagyobbik egysége. Olyan egybefüggő, nagy telekre volt ugyanis szükség, amelyet nem szabdal infrastruktúra – áram-, illetve földgázvezeték vagy közút. Az egykori halgazdaság előkészítése is hatalmas munkát igényel: 250 ezer köbméter földet kell megmozgatni, hogy biztosítsák a csapadékvíz egyenletes elvezetését.

Ezek az "első kapavágások" már tavaly elkezdődtek mindkét építkezési területen. Az Erőmű út melletti ipari terület tereprendezése már megtörtént. Kivágták az elburjánzott növényzetet és a rendezetlenül nőtt fákat. A faanyag egy részét szociális tüzelőként adta át a városnak a beruházó, és több mint 30 rászoruló család részesült belőle. A maradék pedig aprítva, az erőművek fűtésében hasznosul.

A projekt előkészítése másfél, a tervezési-engedélyezési folyamat egy évvel ezelőtt kezdődött. Míg egy átlagos háztartás ellátásához 8–10 napelempanel szükséges, a százhalombattai naperőműbe több mint 76 ezer ilyet építenek be. A szolárpark évente mintegy 9 ezer tonna széndioxid-kibocsátást válthat ki, amely hozzávetőlegesen kétezer autó éves "termelésének" felel meg. A naperőművet a MET Dunai Solar Park Kft. építi, amelynek a Dunamenti Erőműhöz hasonlóan a MET Power AG a többségi tulajdonosa.
Arra a kérdésre, hogy miként illeszkedik a vállalatcsoport fejlesztési stratégiája a kormányzati energiapolitikába, amely elsősorban az atomenergiára épül, Horváth Péter elmondta: a kormány prioritásként kezeli, hogy minél több naperőmű épüljön Magyarországon. Mivel egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy egyetlen hordozóra építse energiaellátását, olyan portfólióban kell gondolkozni, amelynek elemei és kockázatai jól kiegészítik egymást. Hazánk esetében a "zsinórtermelő" – vagyis folyamatos üzemű – atomerőművet az időjárástól függő naperőművek és az elsősorban kiegyensúlyozásra fenntartott fosszilis erőművek egészíthetik ki.

"A megújuló energiatermelés nemcsak üzleti lehetőség, de energiapolitikai cél is, amely kiválóan illeszkedik a MET Csoport stratégiájához. A hamarosan megépülő szolárpark a hagyományos gáz- vagy széntüzelésű erőművek hatékony kiegészítője lesz, hozzájárulva az ország energiaellátásának biztonságához és erőműállományának modernizálásához" – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

A Hírtükör kérdésére azt is elmondta: a speciális felkészültséget és tapasztalatokat igénylő kivitelezést nemzetközi tenderen kiválasztott fővállalkozó végzi, az üzemeltetéshez pedig a Dunamenti Erőmű dolgozói adják majd a szakmai erőforrást, de helyi alvállalkozók bevonására is számítani lehet. Aminek külön örülhetünk, hogy újabb, várhatóan eredményes termelő egység járul majd hozzá a város gazdasági egyensúlyához, méghozzá környezetkímélő, fenntartható módon.

Mindeközben az egykor meghatározó nagyvállalat, a Dunamenti Erőmű is megújul. A félév végére befejeződik a már nem működő üzemegységek bontásának aktuális, F részi üteme, aminek eredményeként csak a legkorszerűbb, háromciklusú gázturbina marad meg. A 60-as 70-es években épült hagyományos gáztüzelésű erőművi egységek bontásának már csak egy fázisa maradt hátra: a C6 jelű üzem bontása és területrendezése.

A MET Csoportról
A MET az európai energiakereskedelem egyik vezető vállalata. A svájci központú cégcsoport az európai földgáz-, áram- és kőolajpiacok aktív szereplője. A MET a leányvállalatai révén 15 országban (Ausztria, Bulgária, Egyesült Királyság, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Törökország, Ukrajna) van jelen, 19 nemzetközi kereskedési ponton és 27 ország gázpiacán kereskedik. Jelentős végfogyasztói ügyfélkörrel bír Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában. Közép-Európa legnagyobb gáztőzsdéjén, az osztrák VTP-n a MET Csoport az első 3 kereskedő között van.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.