2019. augusztus 25. - Lajos, Patricia napja
Szombat
Min:20°
Max:24°
Vasárnap
Min:20°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:30°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:31°
Gazdaság

Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű - írta: CK
2018-01-18 - Hamarosan elkezdődik a Dunai Solar Park kivitelezése Százhalombattán, amely 17,6 megawattos beépített kapacitásával az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A beruházó MET Csoport jóváhagyta a 25 millió eurós beruházási döntést. A részletekről elsőként a százhalombattaiakat tájékoztatta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.
A naperőmű összesen 40 hektáron helyezkedik majd el. Egyik blokkja a Dunamenti Erőmű üzemi területén, az Erőmű út keleti oldalán létesül 9 hektáron, 3,9 megawatt teljesítménnyel, míg a másik az egykori halgazdaság (TEHAG) elhanyagolt területén épül 30 hektáron 13,7 megawatt kapacitással. Az üzem egy korábbi gőzturbina hálózati csatlakozásán kapcsolódik majd az országos villamosenergia-hálózathoz, és a tervek szerint 2018 harmadik negyedévében kezdi meg működését. Áramtermelő kapacitása körülbelül kilencezer háztartás éves energiaellátására lesz elég. A MAVIR (állami villamosenergia-ipari rendszerirányító) által irányított villamosenergia-átviteli hálózaton keresztül elvileg az ország bármely területén hasznosulhat, de gyakorlatilag inkább helyben, Százhalombattán és környékén kerül majd felhasználásra.

A beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával – állami támogatás nélkül – hajtja végre a MET Dunai Solar Park Kft. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés érvényes. A KÁT lényege, hogy az állami villamosenergia-ipari rendszerirányító, vagyis a MAVIR hosszú távon garantálja az azonos áron történő áramátvételt a naperőműtől, hogy az üzemeltetést ne érintsék hátrányosan a piaci változások. A megújuló energiára épülő beruházások esetében a támogatás hasonló formája az egész EU-ban jellemző. A cél ezzel az alacsony piaci árkörnyezet kompenzálása, amely a megújuló energiába való befektetés biztonságát szolgálja.    

A beruházó MET Csoport az európai energiakereskedelem egyik jelentős szereplője, amely a megújuló energiatermelésbe hosszú távú befektetésekkel számol egész Kelet-Közép-Európában. Magyarországon több napelemparkot terveznek létrehozni összesen legalább 50 megawatt beépített teljesítménnyel, amelyből az első a százhalombattai.

Hogy ennek a fejlesztési stratégiának a részeként sor kerülhet-e további beruházásokra nálunk, arról Horváth Péter úgy nyilatkozott: sok szempontból előnyösnek tartaná, de a naperőművek helyigénye miatt ez meglehetősen komplex tervezést igényel.

Ez az oka annak is, hogy bár a Dunamenti jelentős kihasználatlan üzemi területtel rendelkezik, mégis a volt TEHAG ingatlanon épül meg az üzem nagyobbik egysége. Olyan egybefüggő, nagy telekre volt ugyanis szükség, amelyet nem szabdal infrastruktúra – áram-, illetve földgázvezeték vagy közút. Az egykori halgazdaság előkészítése is hatalmas munkát igényel: 250 ezer köbméter földet kell megmozgatni, hogy biztosítsák a csapadékvíz egyenletes elvezetését.

Ezek az "első kapavágások" már tavaly elkezdődtek mindkét építkezési területen. Az Erőmű út melletti ipari terület tereprendezése már megtörtént. Kivágták az elburjánzott növényzetet és a rendezetlenül nőtt fákat. A faanyag egy részét szociális tüzelőként adta át a városnak a beruházó, és több mint 30 rászoruló család részesült belőle. A maradék pedig aprítva, az erőművek fűtésében hasznosul.

A projekt előkészítése másfél, a tervezési-engedélyezési folyamat egy évvel ezelőtt kezdődött. Míg egy átlagos háztartás ellátásához 8–10 napelempanel szükséges, a százhalombattai naperőműbe több mint 76 ezer ilyet építenek be. A szolárpark évente mintegy 9 ezer tonna széndioxid-kibocsátást válthat ki, amely hozzávetőlegesen kétezer autó éves "termelésének" felel meg. A naperőművet a MET Dunai Solar Park Kft. építi, amelynek a Dunamenti Erőműhöz hasonlóan a MET Power AG a többségi tulajdonosa.
Arra a kérdésre, hogy miként illeszkedik a vállalatcsoport fejlesztési stratégiája a kormányzati energiapolitikába, amely elsősorban az atomenergiára épül, Horváth Péter elmondta: a kormány prioritásként kezeli, hogy minél több naperőmű épüljön Magyarországon. Mivel egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy egyetlen hordozóra építse energiaellátását, olyan portfólióban kell gondolkozni, amelynek elemei és kockázatai jól kiegészítik egymást. Hazánk esetében a "zsinórtermelő" – vagyis folyamatos üzemű – atomerőművet az időjárástól függő naperőművek és az elsősorban kiegyensúlyozásra fenntartott fosszilis erőművek egészíthetik ki.

"A megújuló energiatermelés nemcsak üzleti lehetőség, de energiapolitikai cél is, amely kiválóan illeszkedik a MET Csoport stratégiájához. A hamarosan megépülő szolárpark a hagyományos gáz- vagy széntüzelésű erőművek hatékony kiegészítője lesz, hozzájárulva az ország energiaellátásának biztonságához és erőműállományának modernizálásához" – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

A Hírtükör kérdésére azt is elmondta: a speciális felkészültséget és tapasztalatokat igénylő kivitelezést nemzetközi tenderen kiválasztott fővállalkozó végzi, az üzemeltetéshez pedig a Dunamenti Erőmű dolgozói adják majd a szakmai erőforrást, de helyi alvállalkozók bevonására is számítani lehet. Aminek külön örülhetünk, hogy újabb, várhatóan eredményes termelő egység járul majd hozzá a város gazdasági egyensúlyához, méghozzá környezetkímélő, fenntartható módon.

Mindeközben az egykor meghatározó nagyvállalat, a Dunamenti Erőmű is megújul. A félév végére befejeződik a már nem működő üzemegységek bontásának aktuális, F részi üteme, aminek eredményeként csak a legkorszerűbb, háromciklusú gázturbina marad meg. A 60-as 70-es években épült hagyományos gáztüzelésű erőművi egységek bontásának már csak egy fázisa maradt hátra: a C6 jelű üzem bontása és területrendezése.

A MET Csoportról
A MET az európai energiakereskedelem egyik vezető vállalata. A svájci központú cégcsoport az európai földgáz-, áram- és kőolajpiacok aktív szereplője. A MET a leányvállalatai révén 15 országban (Ausztria, Bulgária, Egyesült Királyság, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Törökország, Ukrajna) van jelen, 19 nemzetközi kereskedési ponton és 27 ország gázpiacán kereskedik. Jelentős végfogyasztói ügyfélkörrel bír Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában. Közép-Európa legnagyobb gáztőzsdéjén, az osztrák VTP-n a MET Csoport az első 3 kereskedő között van.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.