2019. február 18. - Bernadett napja
Hétfő
Min:-4°
Max:9°
Kedd
Min:-1°
Max:7°
Szerda
Min:0°
Max:9°
Csütörtök
Min:3°
Max:8°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Gazdaság

Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű - írta: CK
2018-01-18 - Hamarosan elkezdődik a Dunai Solar Park kivitelezése Százhalombattán, amely 17,6 megawattos beépített kapacitásával az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A beruházó MET Csoport jóváhagyta a 25 millió eurós beruházási döntést. A részletekről elsőként a százhalombattaiakat tájékoztatta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.
A naperőmű összesen 40 hektáron helyezkedik majd el. Egyik blokkja a Dunamenti Erőmű üzemi területén, az Erőmű út keleti oldalán létesül 9 hektáron, 3,9 megawatt teljesítménnyel, míg a másik az egykori halgazdaság (TEHAG) elhanyagolt területén épül 30 hektáron 13,7 megawatt kapacitással. Az üzem egy korábbi gőzturbina hálózati csatlakozásán kapcsolódik majd az országos villamosenergia-hálózathoz, és a tervek szerint 2018 harmadik negyedévében kezdi meg működését. Áramtermelő kapacitása körülbelül kilencezer háztartás éves energiaellátására lesz elég. A MAVIR (állami villamosenergia-ipari rendszerirányító) által irányított villamosenergia-átviteli hálózaton keresztül elvileg az ország bármely területén hasznosulhat, de gyakorlatilag inkább helyben, Százhalombattán és környékén kerül majd felhasználásra.

A beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával – állami támogatás nélkül – hajtja végre a MET Dunai Solar Park Kft. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés érvényes. A KÁT lényege, hogy az állami villamosenergia-ipari rendszerirányító, vagyis a MAVIR hosszú távon garantálja az azonos áron történő áramátvételt a naperőműtől, hogy az üzemeltetést ne érintsék hátrányosan a piaci változások. A megújuló energiára épülő beruházások esetében a támogatás hasonló formája az egész EU-ban jellemző. A cél ezzel az alacsony piaci árkörnyezet kompenzálása, amely a megújuló energiába való befektetés biztonságát szolgálja.    

A beruházó MET Csoport az európai energiakereskedelem egyik jelentős szereplője, amely a megújuló energiatermelésbe hosszú távú befektetésekkel számol egész Kelet-Közép-Európában. Magyarországon több napelemparkot terveznek létrehozni összesen legalább 50 megawatt beépített teljesítménnyel, amelyből az első a százhalombattai.

Hogy ennek a fejlesztési stratégiának a részeként sor kerülhet-e további beruházásokra nálunk, arról Horváth Péter úgy nyilatkozott: sok szempontból előnyösnek tartaná, de a naperőművek helyigénye miatt ez meglehetősen komplex tervezést igényel.

Ez az oka annak is, hogy bár a Dunamenti jelentős kihasználatlan üzemi területtel rendelkezik, mégis a volt TEHAG ingatlanon épül meg az üzem nagyobbik egysége. Olyan egybefüggő, nagy telekre volt ugyanis szükség, amelyet nem szabdal infrastruktúra – áram-, illetve földgázvezeték vagy közút. Az egykori halgazdaság előkészítése is hatalmas munkát igényel: 250 ezer köbméter földet kell megmozgatni, hogy biztosítsák a csapadékvíz egyenletes elvezetését.

Ezek az "első kapavágások" már tavaly elkezdődtek mindkét építkezési területen. Az Erőmű út melletti ipari terület tereprendezése már megtörtént. Kivágták az elburjánzott növényzetet és a rendezetlenül nőtt fákat. A faanyag egy részét szociális tüzelőként adta át a városnak a beruházó, és több mint 30 rászoruló család részesült belőle. A maradék pedig aprítva, az erőművek fűtésében hasznosul.

A projekt előkészítése másfél, a tervezési-engedélyezési folyamat egy évvel ezelőtt kezdődött. Míg egy átlagos háztartás ellátásához 8–10 napelempanel szükséges, a százhalombattai naperőműbe több mint 76 ezer ilyet építenek be. A szolárpark évente mintegy 9 ezer tonna széndioxid-kibocsátást válthat ki, amely hozzávetőlegesen kétezer autó éves "termelésének" felel meg. A naperőművet a MET Dunai Solar Park Kft. építi, amelynek a Dunamenti Erőműhöz hasonlóan a MET Power AG a többségi tulajdonosa.
Arra a kérdésre, hogy miként illeszkedik a vállalatcsoport fejlesztési stratégiája a kormányzati energiapolitikába, amely elsősorban az atomenergiára épül, Horváth Péter elmondta: a kormány prioritásként kezeli, hogy minél több naperőmű épüljön Magyarországon. Mivel egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy egyetlen hordozóra építse energiaellátását, olyan portfólióban kell gondolkozni, amelynek elemei és kockázatai jól kiegészítik egymást. Hazánk esetében a "zsinórtermelő" – vagyis folyamatos üzemű – atomerőművet az időjárástól függő naperőművek és az elsősorban kiegyensúlyozásra fenntartott fosszilis erőművek egészíthetik ki.

"A megújuló energiatermelés nemcsak üzleti lehetőség, de energiapolitikai cél is, amely kiválóan illeszkedik a MET Csoport stratégiájához. A hamarosan megépülő szolárpark a hagyományos gáz- vagy széntüzelésű erőművek hatékony kiegészítője lesz, hozzájárulva az ország energiaellátásának biztonságához és erőműállományának modernizálásához" – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

A Hírtükör kérdésére azt is elmondta: a speciális felkészültséget és tapasztalatokat igénylő kivitelezést nemzetközi tenderen kiválasztott fővállalkozó végzi, az üzemeltetéshez pedig a Dunamenti Erőmű dolgozói adják majd a szakmai erőforrást, de helyi alvállalkozók bevonására is számítani lehet. Aminek külön örülhetünk, hogy újabb, várhatóan eredményes termelő egység járul majd hozzá a város gazdasági egyensúlyához, méghozzá környezetkímélő, fenntartható módon.

Mindeközben az egykor meghatározó nagyvállalat, a Dunamenti Erőmű is megújul. A félév végére befejeződik a már nem működő üzemegységek bontásának aktuális, F részi üteme, aminek eredményeként csak a legkorszerűbb, háromciklusú gázturbina marad meg. A 60-as 70-es években épült hagyományos gáztüzelésű erőművi egységek bontásának már csak egy fázisa maradt hátra: a C6 jelű üzem bontása és területrendezése.

A MET Csoportról
A MET az európai energiakereskedelem egyik vezető vállalata. A svájci központú cégcsoport az európai földgáz-, áram- és kőolajpiacok aktív szereplője. A MET a leányvállalatai révén 15 országban (Ausztria, Bulgária, Egyesült Királyság, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Törökország, Ukrajna) van jelen, 19 nemzetközi kereskedési ponton és 27 ország gázpiacán kereskedik. Jelentős végfogyasztói ügyfélkörrel bír Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában. Közép-Európa legnagyobb gáztőzsdéjén, az osztrák VTP-n a MET Csoport az első 3 kereskedő között van.


AKTUÁLIS
2019-02-14 -
2019-02-13 - A Százhalombattai VUK SE úszószakosztálya idén is várja a gyerekeket úszótáborába a Városi Strandon június 17-től hat hétig.
2019-02-12 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Sportgála
2019-02-15
A Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelek, valamint az Életmű Sport Oklevél átadására kerül sor március 1-jén, pénteken, 17 órától a Városi Sportközpontban, Százhalombattán.

Hamarosan nyit a posta Óvárosban
2019-02-15
Megkezdi működését az új óvárosi postahivatal Százhalombattán február 25-én.

Felnőtt úszásoktatás
2019-02-15
Ismét felnőtt úszásoktatás kezdődik Százhalombattán március 5-től öthetes turnusokban.

Isabel Allende: A japán szerető
2019-02-14
A Lark House ("Pacsirtaház") napfényben fürdő idősek otthona Berkeley külvárosában.

Újra zöld a Kipp-Kopp
2019-02-13
Harmadik alkalommal nyerte el a "Zöld Óvoda" címet a Százhalombattai Kipp-Kopp.

Két találkozó Olaszországban
2019-02-13
Különösen mozgalmas volt az elmúlt hét a százhalombattai Arany János iskola Erasmus+ projektjeiben résztvevő diákjai és pedagógusai számára.

Aranyos szenior páros
2019-02-13
A hétvégén  Nyíregyházán rendezték meg az I. Sóstói Szenior Úszófesztivált, ahol a Százhalombattai VUK SE-t Horváth Csenge és Kőhalmi András képviselte.

Illegál bál
2019-02-13
A "Keresztapa" klánjában és az 1920-as évek Amerikájában érezhették magukat, akik részt vettek a százhalombattai Százszorszép Óvoda alapítványi bálján február 9-én.

Kezdődik a tekebajnokság
2019-02-13
Elkészült a sorsolása a Budapest és Környéki Tekebajnokság tavaszi fordulóinak.

Magyar bajnok teniszező
2019-02-13
Megnyerte a Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot páros L14-ben Csibrák Antónia Berényi Eszterrel január 25-29-én Budapesten.

Zene, vers, virág
2019-02-13
Kökény Attila, Peter Sramek és az Arany János iskola férfikórusa ad ünnepi műsort a százhalombattai lányoknak és asszonyoknak a Városi Nőnapon március 8-án, pénteken, 17 órakor. 

Közmeghallgatás - Vállalható költségvetés
2019-02-13
Vállalhatónak nevezte a 2019-es városi költségvetés elfogadásra váró tervezetét Vezér Mihály polgármester a február 11-én tartott közmeghallgatáson, Százhalombattán. Mint mondta, a fontos feladatokhoz és célokhoz rendelkezésre áll a fedezet, részben az utóbbi években felhalmozott tartaléknak köszönhetően.

Újdonságok a könyvtárban
2019-02-13
Stephen King&Owen King: Csipkerózsikák Iskender Pala: A bánat cseppje Michael Bennett&Sarah Bennett: Francba a szerelemmel!

Rendőrségi hírek
2019-02-13
Február elején két esetben történt betörés városunkban.

Kick-box sikerek
2019-02-12
Egy ezüst- és három bronzéremmel járultak hozzá a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzői a magyar kick-box csapat elsőségéhez a hatodik alkalommal megrendezett European Cup "Karlovac Open" elnevezésű Európa-kupán február 8-10-én Horvátországban.

Bronzérmes focisták
2019-02-11
Bronzérmet szerzett a VUK SE U13-as labdarúgócsapata a Vitkó Béla Emléktornán február 10-én Érden.

A pillanat elérkezett
2019-02-08
Többszázan vettek részt a Stádium-díj alapításának ünnepélyes bejelentésén február 7-én Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központ Színháztermében.

Szalai emlékverseny
2019-02-07
Ismét megrendezésre kerül a Szalai János Emlékverseny Százhalombattán, a Városi Sportuszodában február 16-17-én.

Napirenden a költségvetés
2019-02-07
A százhalombattai képviselő-testület február 14-én tartja soron következő tanácskozását. A múlt héten lezajlottak a szakbizottsági ülések.

Menetrendi változás
2019-02-07
Ismét módosul a menetrend a Kelenföld – Százhalombatta állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt a 30a Budapest – Székesfehérvár és a 40a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon február 16-tól 28-ig.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.