2019. április 24. - György napja
Kedd
Min:11°
Max:11°
Szerda
Min:9°
Max:19°
Csütörtök
Min:12°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:9°
Max:14°
Gazdaság

Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű - írta: CK
2018-01-18 - Hamarosan elkezdődik a Dunai Solar Park kivitelezése Százhalombattán, amely 17,6 megawattos beépített kapacitásával az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A beruházó MET Csoport jóváhagyta a 25 millió eurós beruházási döntést. A részletekről elsőként a százhalombattaiakat tájékoztatta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.
A naperőmű összesen 40 hektáron helyezkedik majd el. Egyik blokkja a Dunamenti Erőmű üzemi területén, az Erőmű út keleti oldalán létesül 9 hektáron, 3,9 megawatt teljesítménnyel, míg a másik az egykori halgazdaság (TEHAG) elhanyagolt területén épül 30 hektáron 13,7 megawatt kapacitással. Az üzem egy korábbi gőzturbina hálózati csatlakozásán kapcsolódik majd az országos villamosenergia-hálózathoz, és a tervek szerint 2018 harmadik negyedévében kezdi meg működését. Áramtermelő kapacitása körülbelül kilencezer háztartás éves energiaellátására lesz elég. A MAVIR (állami villamosenergia-ipari rendszerirányító) által irányított villamosenergia-átviteli hálózaton keresztül elvileg az ország bármely területén hasznosulhat, de gyakorlatilag inkább helyben, Százhalombattán és környékén kerül majd felhasználásra.

A beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával – állami támogatás nélkül – hajtja végre a MET Dunai Solar Park Kft. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés érvényes. A KÁT lényege, hogy az állami villamosenergia-ipari rendszerirányító, vagyis a MAVIR hosszú távon garantálja az azonos áron történő áramátvételt a naperőműtől, hogy az üzemeltetést ne érintsék hátrányosan a piaci változások. A megújuló energiára épülő beruházások esetében a támogatás hasonló formája az egész EU-ban jellemző. A cél ezzel az alacsony piaci árkörnyezet kompenzálása, amely a megújuló energiába való befektetés biztonságát szolgálja.    

A beruházó MET Csoport az európai energiakereskedelem egyik jelentős szereplője, amely a megújuló energiatermelésbe hosszú távú befektetésekkel számol egész Kelet-Közép-Európában. Magyarországon több napelemparkot terveznek létrehozni összesen legalább 50 megawatt beépített teljesítménnyel, amelyből az első a százhalombattai.

Hogy ennek a fejlesztési stratégiának a részeként sor kerülhet-e további beruházásokra nálunk, arról Horváth Péter úgy nyilatkozott: sok szempontból előnyösnek tartaná, de a naperőművek helyigénye miatt ez meglehetősen komplex tervezést igényel.

Ez az oka annak is, hogy bár a Dunamenti jelentős kihasználatlan üzemi területtel rendelkezik, mégis a volt TEHAG ingatlanon épül meg az üzem nagyobbik egysége. Olyan egybefüggő, nagy telekre volt ugyanis szükség, amelyet nem szabdal infrastruktúra – áram-, illetve földgázvezeték vagy közút. Az egykori halgazdaság előkészítése is hatalmas munkát igényel: 250 ezer köbméter földet kell megmozgatni, hogy biztosítsák a csapadékvíz egyenletes elvezetését.

Ezek az "első kapavágások" már tavaly elkezdődtek mindkét építkezési területen. Az Erőmű út melletti ipari terület tereprendezése már megtörtént. Kivágták az elburjánzott növényzetet és a rendezetlenül nőtt fákat. A faanyag egy részét szociális tüzelőként adta át a városnak a beruházó, és több mint 30 rászoruló család részesült belőle. A maradék pedig aprítva, az erőművek fűtésében hasznosul.

A projekt előkészítése másfél, a tervezési-engedélyezési folyamat egy évvel ezelőtt kezdődött. Míg egy átlagos háztartás ellátásához 8–10 napelempanel szükséges, a százhalombattai naperőműbe több mint 76 ezer ilyet építenek be. A szolárpark évente mintegy 9 ezer tonna széndioxid-kibocsátást válthat ki, amely hozzávetőlegesen kétezer autó éves "termelésének" felel meg. A naperőművet a MET Dunai Solar Park Kft. építi, amelynek a Dunamenti Erőműhöz hasonlóan a MET Power AG a többségi tulajdonosa.
Arra a kérdésre, hogy miként illeszkedik a vállalatcsoport fejlesztési stratégiája a kormányzati energiapolitikába, amely elsősorban az atomenergiára épül, Horváth Péter elmondta: a kormány prioritásként kezeli, hogy minél több naperőmű épüljön Magyarországon. Mivel egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy egyetlen hordozóra építse energiaellátását, olyan portfólióban kell gondolkozni, amelynek elemei és kockázatai jól kiegészítik egymást. Hazánk esetében a "zsinórtermelő" – vagyis folyamatos üzemű – atomerőművet az időjárástól függő naperőművek és az elsősorban kiegyensúlyozásra fenntartott fosszilis erőművek egészíthetik ki.

"A megújuló energiatermelés nemcsak üzleti lehetőség, de energiapolitikai cél is, amely kiválóan illeszkedik a MET Csoport stratégiájához. A hamarosan megépülő szolárpark a hagyományos gáz- vagy széntüzelésű erőművek hatékony kiegészítője lesz, hozzájárulva az ország energiaellátásának biztonságához és erőműállományának modernizálásához" – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

A Hírtükör kérdésére azt is elmondta: a speciális felkészültséget és tapasztalatokat igénylő kivitelezést nemzetközi tenderen kiválasztott fővállalkozó végzi, az üzemeltetéshez pedig a Dunamenti Erőmű dolgozói adják majd a szakmai erőforrást, de helyi alvállalkozók bevonására is számítani lehet. Aminek külön örülhetünk, hogy újabb, várhatóan eredményes termelő egység járul majd hozzá a város gazdasági egyensúlyához, méghozzá környezetkímélő, fenntartható módon.

Mindeközben az egykor meghatározó nagyvállalat, a Dunamenti Erőmű is megújul. A félév végére befejeződik a már nem működő üzemegységek bontásának aktuális, F részi üteme, aminek eredményeként csak a legkorszerűbb, háromciklusú gázturbina marad meg. A 60-as 70-es években épült hagyományos gáztüzelésű erőművi egységek bontásának már csak egy fázisa maradt hátra: a C6 jelű üzem bontása és területrendezése.

A MET Csoportról
A MET az európai energiakereskedelem egyik vezető vállalata. A svájci központú cégcsoport az európai földgáz-, áram- és kőolajpiacok aktív szereplője. A MET a leányvállalatai révén 15 országban (Ausztria, Bulgária, Egyesült Királyság, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Törökország, Ukrajna) van jelen, 19 nemzetközi kereskedési ponton és 27 ország gázpiacán kereskedik. Jelentős végfogyasztói ügyfélkörrel bír Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában. Közép-Európa legnagyobb gáztőzsdéjén, az osztrák VTP-n a MET Csoport az első 3 kereskedő között van.


Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-04-23 -
2019-04-23 - A NAV Érd, Budai út 24. szám alatti kirendeltségén 2019. április 24-én (szerdán) 8 órától 12 óra 30 percig áramszünet lesz.
2019-04-18 - "Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben"BKT-ZOOM Egyesület Rajzpályázat – meghosszabbított beadási határidővelvárjuk az alkotásokat
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kigyulladt egy autó
2019-04-23
Menet közben kigyulladt egy személyautó szombaton este Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton. A törökbálinti és az érdi hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd hűtötték vissza a felhevült fém alkatrészeket.

Húsvétvárás Óvárosban
2019-04-18
Tojáskereső versenyre és kézműves foglakozásokra várták a családokat április 14-én délelőtt a Zenálkó Etel közösségi házban, Százhalombattán. Ez volt az első program az intézményben, amelyet a Korshak Kft. munkatársai szerveztek.

Elkezdődik a Gesztenyés út felújítása
2019-04-18
Elkezdi a Gesztenyés út teljes felújítását a százhalombattai önkormányzat április 23-án, kedden. Lezárják a Csokonai és Vörösmarty utcák közötti szakaszt július elejéig. A kivitelezés alatt a Volánbusz-járatok is más útvonalon közlekednek.

Független Diákparlament
2019-04-18
Véget ért a Független Diákparlament tavaszi plenáris ülésszaka. A testület elkészítette azt a javaslatcsomagot, amelyet eljuttattak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tartalmáról Mészöly Marcell, a szervezet képviselője, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja beszélt a Halom Tévének.

Teke - Győzelem idegenben
2019-04-18
Idegenben aratott győzelmet a Battai Gurítók tekecsapata 4:2 arányban a Suhanó Golyó ellen április második hetében, Budapesten.

Polgármesteri fogadóóra
2019-04-17
Vezér Mihály polgármester következő fogadóórája április 23-án, kedden lesz a Polgármesteri Hivatal Vezetői Titkárságán. Időpontot ezen a telefonszámon lehet kérni: 23/542-196.

Online foglalás a nőgyógyászaton
2019-04-17
Online betegelőjegyzési rendszert vezet be a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a nőgyógyászati szakrendelésen májusban. Számítógépről vagy telefonról is lehet majd foglalni és lemondani vizsgálati időpontokat.

Kutató diákok
2019-04-17
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos tanulmányi verseny régiós fordulóját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium április 11-én.

VanBaj Kupa
2019-04-17
Bár a felnőtt női és férfi kategória eredményei alapján azt hihetnénk, házi verseny zajlott, valójában közel félszáz falmászót vonzott az ország minden területéről Százhalombattára április 6-án a Batta Extreme Sport Club tavaszköszöntő boulder versenye, a VanBaj Kupa.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel
2019-04-17
Bozsik Yvette is részt vesz a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes legújabb produkciójában, amely a fogyatékkal élők társadalmi elfogadására szeretné ráirányítani a figyelmet. A versenykoreográfia címe Felhőjárók lesz.

Húsvéti készülődés a VCSGK-ban
2019-04-16
Idén is megtartotta húsvéti kézműves készülődését a Városi Családsegítő és Gondozási Központ az Idős Klub és a Cseverészde Klub tagjai számára Százhalombattán.

Ez már nem játék
2019-04-16
Tizedik alkalommal futotta le Soós Elek, százhalombattai triatlonista a nyolcvan kilométeres Dobogókő-Százhalombatta távot április 12-én. Ami kezdetben "jó bulinak" tűnt, mostanra komoly elhivatottsággá vált.

Húsvétváró úszóverseny
2019-04-16
Több mint száz versenyző érkezett a Százhalombattai VUK SE 2008-asok és fiatalabbak részére rendezett "Húsvétváró" úszóversenyére a Városi Sportuszodába április 13-án.

Idei első győzelem
2019-04-16
Kovács Zsombor szerezte meg a Max Senior kategória első helyét a CEE Rotax Max Challenge bajnokság első fordulójában az olaszországi Adria Raceway-en április 11-14-én.

Úszó diákolimpia
2019-04-16
Nagyszerű eredményekkel zárták a VUK SE úszói az idei Országos Úszó Diákolimpiát Győrben április 12-14-én.

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül
2019-04-15
Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.

Kerekasztal-beszélgetés: A Budapest Környéki Törvényszék bemutatta Szakmai Gyakornoki Programját
2019-04-15
2019. április 12-én a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselőivel a BKT és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok erősítéséről, az együttműködési megállapodások megújításáról.

Osztrák és szlovák modellregatták
2019-04-15
Harmadik lett Forrai Csaba az ausztriai Pichlinger-regattán. A rádió távirányítású vitorlás hajómodellverseny 42 hajó részvételével zajlott F5 - E/IOM osztályban április 11-12-én. További battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Lendvai Gábor, XVIII. Illés Zoltán, XXXVIII. Horváth István.

Szalagkorlátnak ütközött
2019-04-15
Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautó vasárnapra virradóra a 6-os főút 33-as kilométerénél, Ercsi közelében.

Áramszünet az ipari parkban
2019-04-15
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz az alábbi helyszíneken Százhalombattán május 8-án, szerdán 8 órától 12.30-ig – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.