2019. június 18. - Arnold, Levente napja
Hétfő
Min:22°
Max:25°
Kedd
Min:16°
Max:26°
Szerda
Min:17°
Max:25°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:25°
Közélet, politika

Ingyenessé tennék a védőoltást - írta: CK
2017-01-17 - A Meningococcus – gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás önkormányzati támogatására tett javaslatot a százhalombattai MSZP szervezet. Azt kérik, hogy a képviselő-testület tegye ingyenessé a városban arra igényt tartók számára a mintegy 100 ezer forintos vakcina felvételét.
A témában Asztalos Dezső elnök tartott sajtótájékoztatót január 12-én. Mint mondta, dr. Benedek László házi gyermekorvos szakmai javaslatát terjesztik Vezér Mihály polgármester elé. Azért tartják szükségesnek az oltások támogatását, mert az országban több gyermek, illetve fiatal halt meg a betegségben az utóbbi időszakban.

Emellett arra is kérik a képviselő-testületet, hogy kezdjék meg a városban élők tájékoztatását a védőoltások szükségességéről.

Asztalos Dezső arról is beszámolt, hogy a helyi MSZP támogatja a Zöldellő Angyalkert Alapítványt a szociálisan rászorulók foglalkoztatásában és egyéb segítésében. Január elején meleg felnőtt- és gyermekruhákat gyűjtöttek, amelyeket a rászorulók ingyenesen vihetnek el a civil szervezet Kodály sétány 30. alatti adományboltjából.   

A szocialisták ingyenes városi oltások bővítésére tett javaslatát dr. Benedek László házi gyermekorvos készítette elő. Mint mondta, a meningococcus C típusa elleni vakcinák 2 éves kor alatt térítésmentesen felírhatóak január 1-jétől, de a Házi Gyermekorvosok Egyesülete továbbra is tevékenykedik azért, hogy a megbetegedések nagyobb százalékáért felelős meningitis B vakcinák is elérhetőek legyenek. A több adagot igénylő B-típus elleni védőoltás teljes ára 90-120 ezer forint.

Gennyes agyhártyagyulladásban 10 millió emberből 50-70 betegszik meg évente, és az esetek 15-25 százaléka végződik elhalálozással. A kórnak van néhány igencsak feltűnő tünete, amelyeket nem szabad fél vállról venni. Ezek a tarkómerevség, amikor a beteg nem tudja előrehajtani a fejét, a hidegrázás, a hányás, az eszméletvesztés, súlyos esetben bőrvérzések. A hidegrázás mellett előfordulhat nagyon magas láz, az eszméletvesztés előtt pedig dezorientáció. A betegség olyan gyors lefolyású lehet, hogy akár 12 óra alatt halálhoz vezethet.

"Minden olyan történés, tünet kiemelt figyelmet igényel, amelyet azelőtt még nem észleltek."

A betegséget hazánkban jellemzően a Meningococcus baktérium C és B típusa okozza. A C ellen régóta oltanak, a B ellen egyelőre egyetlen vakcina van forgalomban, a két éve piacra került Bexsero. Mivel később fejlesztették ki, és egyelőre nem támogatott, jóval magasabb az ára, mint a C típus elleni oltásnak. A betegség megelőzéséhez azonban mindkét oltás felvételére szükség van, sőt, a B típusú kórokozó – éppen amiatt, hogy a C ellen nagy számban oltanak, és sokan védetté váltak – mára jóval több megbetegedést okoz.

A Bexsero adása után több kellemetlen mellékhatás jelentkezik, mint más védőoltások esetében. A többi között láz, fájdalom, duzzanat, étvágytalanság fordulhat elő. Mivel egyelőre kevés az oltóanyaggal kapcsolatos tapasztalat, az egészségügyi hatóságok eddig kevés országban tettek ajánlást a beadására. Felvételével nő a Kawasaki betegség előfordulásának kockázata, amely megállapítást azonban a függetlennek tartott Európai Gyógyszerügynökség nem támasztja alá. A betegség előfordulási gyakorisága más védőoltások kapcsán is megemelkedik. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az oltás felvételének remélhető haszna meghaladja a vállalt kockázatot. A Bexserot az Egyesült Királyságban 2015-ben vették fel az állami oltási programba, azóta minden rászoruló megkapja. Dr. Kovács Ákos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének egyik vezetője szerint, akiknek maradandó károsodást szenvedett – végtagját, fülét, orrát vesztette el - vagy elhunyt a gyermeke, utólag biztosan inkább az oltás "súlyos mellékhatásait" vállalnák.

Dr. Benedek lapunk kérdésére elmondta, jelenleg elsősorban a gyerekeket és a fiatalokat veszélyezteti a Meningococcus megbetegedés, de volt időszak, amikor a hatvanasokat és hatvan felettieket érintette.

A szakember véleménye szerint nemcsak erről a megelőzhető betegségről kellene tárgyalnia az önkormányzatnak. A tetanusz, illetve a diftéria elleni védettségünk például csak az oltástól számított 10-15 évig tart, ami azt jelenti, hogy ezek a fertőzések végzetesek lehetnek számunkra. A gyors halált okozó Pneomococcus baktérium – amely ellen szintén ingyenesen kaphatnak védőoltást a gyerekek – sokszor úgy szedi áldozatait, hogy nem derül fény a szerepére. Városunk egyik közkedvelt intézményvezetője is ebben a fertőzésben hunyt el – nem sokkal az után, hogy kórházi kezelésre utalták.  

 "Átgondolt, szakmailag alátámasztott oltási koncepcióóra lenne szükség annak érdekében, hogy senki ne haljon meg pusztán azért, mert kórházba kerül."

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
- Programajánló - 2019-05-08
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.