2021. január 23. - Zelma napja
Szombat
Min:4°
Max:12°
Vasárnap
Min:1°
Max:6°
Hétfő
Min:0°
Max:5°
Kedd
Min:0°
Max:2°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Közélet, politika

Ingyenessé tennék a védőoltást - írta: CK
2017-01-17 - A Meningococcus – gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás önkormányzati támogatására tett javaslatot a százhalombattai MSZP szervezet. Azt kérik, hogy a képviselő-testület tegye ingyenessé a városban arra igényt tartók számára a mintegy 100 ezer forintos vakcina felvételét.
A témában Asztalos Dezső elnök tartott sajtótájékoztatót január 12-én. Mint mondta, dr. Benedek László házi gyermekorvos szakmai javaslatát terjesztik Vezér Mihály polgármester elé. Azért tartják szükségesnek az oltások támogatását, mert az országban több gyermek, illetve fiatal halt meg a betegségben az utóbbi időszakban.

Emellett arra is kérik a képviselő-testületet, hogy kezdjék meg a városban élők tájékoztatását a védőoltások szükségességéről.

Asztalos Dezső arról is beszámolt, hogy a helyi MSZP támogatja a Zöldellő Angyalkert Alapítványt a szociálisan rászorulók foglalkoztatásában és egyéb segítésében. Január elején meleg felnőtt- és gyermekruhákat gyűjtöttek, amelyeket a rászorulók ingyenesen vihetnek el a civil szervezet Kodály sétány 30. alatti adományboltjából.   

A szocialisták ingyenes városi oltások bővítésére tett javaslatát dr. Benedek László házi gyermekorvos készítette elő. Mint mondta, a meningococcus C típusa elleni vakcinák 2 éves kor alatt térítésmentesen felírhatóak január 1-jétől, de a Házi Gyermekorvosok Egyesülete továbbra is tevékenykedik azért, hogy a megbetegedések nagyobb százalékáért felelős meningitis B vakcinák is elérhetőek legyenek. A több adagot igénylő B-típus elleni védőoltás teljes ára 90-120 ezer forint.

Gennyes agyhártyagyulladásban 10 millió emberből 50-70 betegszik meg évente, és az esetek 15-25 százaléka végződik elhalálozással. A kórnak van néhány igencsak feltűnő tünete, amelyeket nem szabad fél vállról venni. Ezek a tarkómerevség, amikor a beteg nem tudja előrehajtani a fejét, a hidegrázás, a hányás, az eszméletvesztés, súlyos esetben bőrvérzések. A hidegrázás mellett előfordulhat nagyon magas láz, az eszméletvesztés előtt pedig dezorientáció. A betegség olyan gyors lefolyású lehet, hogy akár 12 óra alatt halálhoz vezethet.

"Minden olyan történés, tünet kiemelt figyelmet igényel, amelyet azelőtt még nem észleltek."

A betegséget hazánkban jellemzően a Meningococcus baktérium C és B típusa okozza. A C ellen régóta oltanak, a B ellen egyelőre egyetlen vakcina van forgalomban, a két éve piacra került Bexsero. Mivel később fejlesztették ki, és egyelőre nem támogatott, jóval magasabb az ára, mint a C típus elleni oltásnak. A betegség megelőzéséhez azonban mindkét oltás felvételére szükség van, sőt, a B típusú kórokozó – éppen amiatt, hogy a C ellen nagy számban oltanak, és sokan védetté váltak – mára jóval több megbetegedést okoz.

A Bexsero adása után több kellemetlen mellékhatás jelentkezik, mint más védőoltások esetében. A többi között láz, fájdalom, duzzanat, étvágytalanság fordulhat elő. Mivel egyelőre kevés az oltóanyaggal kapcsolatos tapasztalat, az egészségügyi hatóságok eddig kevés országban tettek ajánlást a beadására. Felvételével nő a Kawasaki betegség előfordulásának kockázata, amely megállapítást azonban a függetlennek tartott Európai Gyógyszerügynökség nem támasztja alá. A betegség előfordulási gyakorisága más védőoltások kapcsán is megemelkedik. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az oltás felvételének remélhető haszna meghaladja a vállalt kockázatot. A Bexserot az Egyesült Királyságban 2015-ben vették fel az állami oltási programba, azóta minden rászoruló megkapja. Dr. Kovács Ákos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének egyik vezetője szerint, akiknek maradandó károsodást szenvedett – végtagját, fülét, orrát vesztette el - vagy elhunyt a gyermeke, utólag biztosan inkább az oltás "súlyos mellékhatásait" vállalnák.

Dr. Benedek lapunk kérdésére elmondta, jelenleg elsősorban a gyerekeket és a fiatalokat veszélyezteti a Meningococcus megbetegedés, de volt időszak, amikor a hatvanasokat és hatvan felettieket érintette.

A szakember véleménye szerint nemcsak erről a megelőzhető betegségről kellene tárgyalnia az önkormányzatnak. A tetanusz, illetve a diftéria elleni védettségünk például csak az oltástól számított 10-15 évig tart, ami azt jelenti, hogy ezek a fertőzések végzetesek lehetnek számunkra. A gyors halált okozó Pneomococcus baktérium – amely ellen szintén ingyenesen kaphatnak védőoltást a gyerekek – sokszor úgy szedi áldozatait, hogy nem derül fény a szerepére. Városunk egyik közkedvelt intézményvezetője is ebben a fertőzésben hunyt el – nem sokkal az után, hogy kórházi kezelésre utalták.  

 "Átgondolt, szakmailag alátámasztott oltási koncepcióóra lenne szükség annak érdekében, hogy senki ne haljon meg pusztán azért, mert kórházba kerül."

AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Épülhet a kerékpárút
2021-01-22
A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt az EuroVelo 6 kerékpárút Érd és Százhalombatta közötti szakaszára – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Szakmány Tamás professzor a "Város Díszpolgára" cím jelöltje
2021-01-22
Százhalombatta Város Önkormányzata kitüntető díjak odaítélésével is köszönetet mond mindazoknak, akik példaértékű cselekedetet hajtottak végre és hozzájárultak Százhalombatta jó hírnevéhez.   

Tisztelet a Magyar Kultúrának!
2021-01-22
Tisztelt Kultúrakedvelő Százhalombattaiak! Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, amelyet az idei évben rendhagyó módon ünneplünk. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos az eddigi megszokott közös ünneplés helyett az idei évben más térben emlékezhetünk.

Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Előrelépés a nehézségek ellenére - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő évértékelője
2021-01-14
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! A mögöttünk álló évek és évtizedek ezen időszakaiban már-már rutinszerűen kívántunk egymásnak minden jót az új esztendőre. Szép gesztus ez még akkor is, ha az esetek túlnyomó részében megszokásból jön, és igazából végig sem gondoljuk, hogy pontosan mi az a kívánság, amiről azt gondoljuk, hogy boldoggá teheti a másik életét.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.