2020. január 18. - Piroska napja
Szombat
Min:0°
Max:0°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Hétfő
Min:0°
Max:4°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Közélet, politika

Ingyenessé tennék a védőoltást - írta: CK
2017-01-17 - A Meningococcus – gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás önkormányzati támogatására tett javaslatot a százhalombattai MSZP szervezet. Azt kérik, hogy a képviselő-testület tegye ingyenessé a városban arra igényt tartók számára a mintegy 100 ezer forintos vakcina felvételét.
A témában Asztalos Dezső elnök tartott sajtótájékoztatót január 12-én. Mint mondta, dr. Benedek László házi gyermekorvos szakmai javaslatát terjesztik Vezér Mihály polgármester elé. Azért tartják szükségesnek az oltások támogatását, mert az országban több gyermek, illetve fiatal halt meg a betegségben az utóbbi időszakban.

Emellett arra is kérik a képviselő-testületet, hogy kezdjék meg a városban élők tájékoztatását a védőoltások szükségességéről.

Asztalos Dezső arról is beszámolt, hogy a helyi MSZP támogatja a Zöldellő Angyalkert Alapítványt a szociálisan rászorulók foglalkoztatásában és egyéb segítésében. Január elején meleg felnőtt- és gyermekruhákat gyűjtöttek, amelyeket a rászorulók ingyenesen vihetnek el a civil szervezet Kodály sétány 30. alatti adományboltjából.   

A szocialisták ingyenes városi oltások bővítésére tett javaslatát dr. Benedek László házi gyermekorvos készítette elő. Mint mondta, a meningococcus C típusa elleni vakcinák 2 éves kor alatt térítésmentesen felírhatóak január 1-jétől, de a Házi Gyermekorvosok Egyesülete továbbra is tevékenykedik azért, hogy a megbetegedések nagyobb százalékáért felelős meningitis B vakcinák is elérhetőek legyenek. A több adagot igénylő B-típus elleni védőoltás teljes ára 90-120 ezer forint.

Gennyes agyhártyagyulladásban 10 millió emberből 50-70 betegszik meg évente, és az esetek 15-25 százaléka végződik elhalálozással. A kórnak van néhány igencsak feltűnő tünete, amelyeket nem szabad fél vállról venni. Ezek a tarkómerevség, amikor a beteg nem tudja előrehajtani a fejét, a hidegrázás, a hányás, az eszméletvesztés, súlyos esetben bőrvérzések. A hidegrázás mellett előfordulhat nagyon magas láz, az eszméletvesztés előtt pedig dezorientáció. A betegség olyan gyors lefolyású lehet, hogy akár 12 óra alatt halálhoz vezethet.

"Minden olyan történés, tünet kiemelt figyelmet igényel, amelyet azelőtt még nem észleltek."

A betegséget hazánkban jellemzően a Meningococcus baktérium C és B típusa okozza. A C ellen régóta oltanak, a B ellen egyelőre egyetlen vakcina van forgalomban, a két éve piacra került Bexsero. Mivel később fejlesztették ki, és egyelőre nem támogatott, jóval magasabb az ára, mint a C típus elleni oltásnak. A betegség megelőzéséhez azonban mindkét oltás felvételére szükség van, sőt, a B típusú kórokozó – éppen amiatt, hogy a C ellen nagy számban oltanak, és sokan védetté váltak – mára jóval több megbetegedést okoz.

A Bexsero adása után több kellemetlen mellékhatás jelentkezik, mint más védőoltások esetében. A többi között láz, fájdalom, duzzanat, étvágytalanság fordulhat elő. Mivel egyelőre kevés az oltóanyaggal kapcsolatos tapasztalat, az egészségügyi hatóságok eddig kevés országban tettek ajánlást a beadására. Felvételével nő a Kawasaki betegség előfordulásának kockázata, amely megállapítást azonban a függetlennek tartott Európai Gyógyszerügynökség nem támasztja alá. A betegség előfordulási gyakorisága más védőoltások kapcsán is megemelkedik. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az oltás felvételének remélhető haszna meghaladja a vállalt kockázatot. A Bexserot az Egyesült Királyságban 2015-ben vették fel az állami oltási programba, azóta minden rászoruló megkapja. Dr. Kovács Ákos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének egyik vezetője szerint, akiknek maradandó károsodást szenvedett – végtagját, fülét, orrát vesztette el - vagy elhunyt a gyermeke, utólag biztosan inkább az oltás "súlyos mellékhatásait" vállalnák.

Dr. Benedek lapunk kérdésére elmondta, jelenleg elsősorban a gyerekeket és a fiatalokat veszélyezteti a Meningococcus megbetegedés, de volt időszak, amikor a hatvanasokat és hatvan felettieket érintette.

A szakember véleménye szerint nemcsak erről a megelőzhető betegségről kellene tárgyalnia az önkormányzatnak. A tetanusz, illetve a diftéria elleni védettségünk például csak az oltástól számított 10-15 évig tart, ami azt jelenti, hogy ezek a fertőzések végzetesek lehetnek számunkra. A gyors halált okozó Pneomococcus baktérium – amely ellen szintén ingyenesen kaphatnak védőoltást a gyerekek – sokszor úgy szedi áldozatait, hogy nem derül fény a szerepére. Városunk egyik közkedvelt intézményvezetője is ebben a fertőzésben hunyt el – nem sokkal az után, hogy kórházi kezelésre utalták.  

 "Átgondolt, szakmailag alátámasztott oltási koncepcióóra lenne szükség annak érdekében, hogy senki ne haljon meg pusztán azért, mert kórházba kerül."

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.