2019. augusztus 25. - Lajos, Patricia napja
Szombat
Min:23°
Max:23°
Vasárnap
Min:21°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Közélet, politika

Ingyenessé tennék a védőoltást - írta: CK
2017-01-17 - A Meningococcus – gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás önkormányzati támogatására tett javaslatot a százhalombattai MSZP szervezet. Azt kérik, hogy a képviselő-testület tegye ingyenessé a városban arra igényt tartók számára a mintegy 100 ezer forintos vakcina felvételét.
A témában Asztalos Dezső elnök tartott sajtótájékoztatót január 12-én. Mint mondta, dr. Benedek László házi gyermekorvos szakmai javaslatát terjesztik Vezér Mihály polgármester elé. Azért tartják szükségesnek az oltások támogatását, mert az országban több gyermek, illetve fiatal halt meg a betegségben az utóbbi időszakban.

Emellett arra is kérik a képviselő-testületet, hogy kezdjék meg a városban élők tájékoztatását a védőoltások szükségességéről.

Asztalos Dezső arról is beszámolt, hogy a helyi MSZP támogatja a Zöldellő Angyalkert Alapítványt a szociálisan rászorulók foglalkoztatásában és egyéb segítésében. Január elején meleg felnőtt- és gyermekruhákat gyűjtöttek, amelyeket a rászorulók ingyenesen vihetnek el a civil szervezet Kodály sétány 30. alatti adományboltjából.   

A szocialisták ingyenes városi oltások bővítésére tett javaslatát dr. Benedek László házi gyermekorvos készítette elő. Mint mondta, a meningococcus C típusa elleni vakcinák 2 éves kor alatt térítésmentesen felírhatóak január 1-jétől, de a Házi Gyermekorvosok Egyesülete továbbra is tevékenykedik azért, hogy a megbetegedések nagyobb százalékáért felelős meningitis B vakcinák is elérhetőek legyenek. A több adagot igénylő B-típus elleni védőoltás teljes ára 90-120 ezer forint.

Gennyes agyhártyagyulladásban 10 millió emberből 50-70 betegszik meg évente, és az esetek 15-25 százaléka végződik elhalálozással. A kórnak van néhány igencsak feltűnő tünete, amelyeket nem szabad fél vállról venni. Ezek a tarkómerevség, amikor a beteg nem tudja előrehajtani a fejét, a hidegrázás, a hányás, az eszméletvesztés, súlyos esetben bőrvérzések. A hidegrázás mellett előfordulhat nagyon magas láz, az eszméletvesztés előtt pedig dezorientáció. A betegség olyan gyors lefolyású lehet, hogy akár 12 óra alatt halálhoz vezethet.

"Minden olyan történés, tünet kiemelt figyelmet igényel, amelyet azelőtt még nem észleltek."

A betegséget hazánkban jellemzően a Meningococcus baktérium C és B típusa okozza. A C ellen régóta oltanak, a B ellen egyelőre egyetlen vakcina van forgalomban, a két éve piacra került Bexsero. Mivel később fejlesztették ki, és egyelőre nem támogatott, jóval magasabb az ára, mint a C típus elleni oltásnak. A betegség megelőzéséhez azonban mindkét oltás felvételére szükség van, sőt, a B típusú kórokozó – éppen amiatt, hogy a C ellen nagy számban oltanak, és sokan védetté váltak – mára jóval több megbetegedést okoz.

A Bexsero adása után több kellemetlen mellékhatás jelentkezik, mint más védőoltások esetében. A többi között láz, fájdalom, duzzanat, étvágytalanság fordulhat elő. Mivel egyelőre kevés az oltóanyaggal kapcsolatos tapasztalat, az egészségügyi hatóságok eddig kevés országban tettek ajánlást a beadására. Felvételével nő a Kawasaki betegség előfordulásának kockázata, amely megállapítást azonban a függetlennek tartott Európai Gyógyszerügynökség nem támasztja alá. A betegség előfordulási gyakorisága más védőoltások kapcsán is megemelkedik. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az oltás felvételének remélhető haszna meghaladja a vállalt kockázatot. A Bexserot az Egyesült Királyságban 2015-ben vették fel az állami oltási programba, azóta minden rászoruló megkapja. Dr. Kovács Ákos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének egyik vezetője szerint, akiknek maradandó károsodást szenvedett – végtagját, fülét, orrát vesztette el - vagy elhunyt a gyermeke, utólag biztosan inkább az oltás "súlyos mellékhatásait" vállalnák.

Dr. Benedek lapunk kérdésére elmondta, jelenleg elsősorban a gyerekeket és a fiatalokat veszélyezteti a Meningococcus megbetegedés, de volt időszak, amikor a hatvanasokat és hatvan felettieket érintette.

A szakember véleménye szerint nemcsak erről a megelőzhető betegségről kellene tárgyalnia az önkormányzatnak. A tetanusz, illetve a diftéria elleni védettségünk például csak az oltástól számított 10-15 évig tart, ami azt jelenti, hogy ezek a fertőzések végzetesek lehetnek számunkra. A gyors halált okozó Pneomococcus baktérium – amely ellen szintén ingyenesen kaphatnak védőoltást a gyerekek – sokszor úgy szedi áldozatait, hogy nem derül fény a szerepére. Városunk egyik közkedvelt intézményvezetője is ebben a fertőzésben hunyt el – nem sokkal az után, hogy kórházi kezelésre utalták.  

 "Átgondolt, szakmailag alátámasztott oltási koncepcióóra lenne szükség annak érdekében, hogy senki ne haljon meg pusztán azért, mert kórházba kerül."

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.