2019. december 13. - Luca napja
Péntek
Min:2°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:7°
Vasárnap
Min:2°
Max:7°
Hétfő
Min:3°
Max:8°
Kedd
Min:6°
Max:12°
Könyvajánló

Elekes Dóra - Kun Fruzsina: A muter meg a dzsinnek - írta: ani
2016-08-16 -
Amikor tartalom és forma olyan egységben kapaszkodik össze, mint ebben a könyvben, akkor nem csak olvasmány-, hanem annál komplexebb élményben van részünk. Ha a történetet egy kiskamasz monológ-töredékeiből ismerjük meg, ugyancsak jóval több réteget kapunk, mint amennyit a néhány lazán odavetett, itt-ott fél oldaltól várnánk. Nem is beszélve arról, mennyit tesznek hozzá az egyszerű, ám indulatos illusztrációk, a tipográfiai és tördelési játékok, Kun Fruzsina ötletei. E többrétegű történet pedig arról szól, hogyan éli meg egy kiskamasz, hogy alkoholista a muterja.

"Ott van a lábánál a palack, néha belenéz, hogy van-e már benne új dzsinn." Mert a mutert időnként elrabolják a dzsinnek. Amikor az idődzsin, akkor nem tudja, milyen napszak, vagy egyáltalán milyen nap van. Ez néha vicces. Máskor a térdzsin, ami azért ijesztő, mert olyankor se a gyerek, se az ivócimborák, de még a muter sem tudja, hogy hol van. Egyébként is az egész eléggé kiszámíthatatlan és totál zavaros, szóval, jobb meghúzódni a háttérben és jobb híján monologizálni. A kiskamasz számára ezek a mindennapok, ez a káosz, ez a bizonytalanság. Ebben nőtt fel. Főleg, miután a muter nekiállt püfölni a fater fejét a kocsiban, amikor a Balcsiról jöttek hazafelé, és amikor a fater kiszállította a mutert az út szélén, a muter őt is magával húzta, és mire stoppal hazaértek, látták, hogy a fater elköltözött... És mondja, mondja, többnyire szenvtelenül és tárgyilagosan, aztán egy-egy mondattal behasít, mélyen a bőr alá: "mint amikor teljes napfogyatkozás van, és minden éles lesz, mint a kés, és összevissza mászkálnak a hangyák és vinnyognak a kutyák." Egyik pillanatban halvány mosollyal olvassuk, milyen viccesnek éli meg a gyerek a sztorikat, és ugyanakkor elszorul a torkunk, látva magunk előtt a képet, a részegségtől vihogó mutert támogató kislányt. Mert láttunk már ilyet vagy hasonlót. Vagy a családunkban, vagy a buszon, mint Elekes Dóra, aki saját élményeiből gyúrta össze a történetet. "Az alapélmény ilyenkor az elmagányosodás, a magára hagyatottság és a szégyen, talán amiatt, hogy tabu az egész" – nyilatkozta a könyvesblog-on.
Ahogy egyre több, korábban tabunak tekintett téma kerül terítékre minden szinten, úgy gyarapodik az ifjúságnak szóló, úgynevezett "tabukönyvek" száma: családon belüli erőszak, rákbetegség, kamaszöngyilkosság, tanár-diák szerelem. A skála végtelenül színes. Néhány éve még csak külföldiektől, de aztán nagyon hamar magyar íróktól is találhattunk kényes témákat feszegető köteteket. Sőt, több sorozat is született, mint például a Csimota Kiadónál Tolerancia címmel, aminek keretében Elekes Dóra története is megjelent.

A szerző szerkesztőként és műfordítóként számos kötetet jegyez (Stephen Kingtől Agatha Christie-ig). Eddig három önálló könyve jelent meg: az egyik képzeletbeli barátokról szól (Dettikéről és más istenekről), a másik az ugyancsak Kun Fruzsinával közösen megalkotott Tündi és Samu, amiben ugyanazon történések kétféle szemszögből tárulnak elénk (természetesen tipográfiai és tördelési tréfákkal gazdagítva). Elekes Dóra A muter meg a dzsinnek-ben kiírta, ledolgozta válláról azt a terhet, amit nem is annyira édesanyja alkoholizmusa, mint inkább a téma rejtegetése okozott. A könyv – amellett, hogy izgalmas szépirodalmi élmény, nyelvi játék és stílusgyakorlat – katalizátora is lehet egy-két mélyebb beszélgetésnek.AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fénysugárlélek - Keleti Anikó kiállítása a HBVK-ban
2019-12-12
Adventi kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Keleti Anikó festőművész alkotásiból. A tárlat január 3-ig látható. Az alábbiakban László Bandy megnyitója olvasható.

Agyhullámok tengerén
2019-12-12
A téma három szakértője mellett a százhalombattai dr. Kovács Erika PhD, a  Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány alapítója volt a vendége a Duna TV Ridikül című talkshowjának december 4-én.

112, ha baj van!
2019-12-12
A tájékoztató letölthető innen!

Bűnszövetségben károsítottak meg pénzintézeteket több száz millió forinttal
2019-12-12
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 11-én megszüntette a letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével gyanúsít.

Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.