2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:24°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
A munka világa

Közfoglalkoztatás Százhalombattán
2015-07-16 - A százhalombattai önkormányzat és intézményei jelenleg 32 közfoglalkoztatott számára biztosítanak munkalehetőséget augusztus 31-ig.    
- A munkaügyi központok az iskolai végzettség figyelembevételével olyan munkahelyekre közvetítik az álláskeresőket, ahol képességeiknek megfelelő és hasznos feladatokat kapnak. Ennek köszönhető, hogy például a százhalombattai önkormányzatnál és intézményeinél több, korábban közfoglalkoztatottként dolgozó munkatársat véglegesítettek. Köztük közép- és felsőfokú végzettségűek is – tájékoztatott Pap Miklós települési képviselő, munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai tanácsnok. A Kormányhivatal Foglalkoztatási osztálya a támogatásokat a foglalkoztató székhelye szerinti település adóerő-képességéhez viszonyítva állapítja meg. A százhalombattai foglalkoztatottak számára nagy előnyt jelent, hogy helyben dolgozhatnak. A kormány 2015-2017. közötti időszakban megvalósuló közfoglalkoztatási programjának célja a teljes foglalkoztatottság elérése, ezzel párhuzamosan a jövedelempótló támogatások fokozatos kivezetése. Ennek része a munkaerő piacon hátránnyal indulók – a huzamosabb ideje munkanélküliek, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, illetve a megváltozott munkaképességűek – foglalkoztatásának bővítése, illetve foglalkoztathatóságuk megoldása. A megvalósítandó célok között szerepelnek továbbá az értékteremtő, a helyi sajátosságokon alapuló, a települések önfenntartását elősegítő programok támogatása is.
 
Az alábbiakban százhalombattai közmunkások beszélnek saját tapasztalataikról.
 
V. Tamás (27 éves) pénzügyi szakügyintéző: "2011-ben fejeztem be főiskolai tanulmányait, már csak a nyelvvizsga választ el a diplomától. A szakmai gyakorlatot is a százhalombattai önkormányzatnál szereztem meg, amikor végeztem, beadtam az önéletrajzomat is. Később regisztráltam a munkaügyi központban, és az önkormányzattól hívtak, hogy jöhetek ide a közfoglalkoztatás keretében. 2013 óta dolgozom a Polgármesteri Hivatal adócsoportjánál kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ezeknek az az oka, hogy amikor lejár a szerződésem, mindig ki kell várni az átfutási időt – ez lehet három nap vagy másfél hónap – mire az önkormányzat megkapja az állami támogatást és vissza tudok menni. Érden elég döcögős az ügyintézés, mert nagyon nagy terület, sok ember tartozik hozzájuk. El tudnám képzelni, hogy Battán is nyissanak egy kirendeltséget. Ha lesz rá lehetőségem, nagyon szeretnék itt maradni, de tisztább képet az után láthatunk, ha a diploma már a kezemben lesz."
 
M. Judit (37 éves) főiskolai diplomával, középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, több OKJ-s felsőfokú tanfolyamot elvégzett. Jelenleg is tanul. "Tavaly márciustól közfoglalkoztatás keretében dolgoztam majdnem kilenc hónapot az önkormányzatnál, most pedig az Arany János Általános Iskola és Gimnázium gazdasági irodájának csapatát erősítem. Közben folyamatosan keresek munkát, mert ebből a fizetésből nem lehet előrébb jutni. Ez a program szerintem arra tökéletes, hogy az ember visszaintegrálódjon a munka világába, hogy rendszerezze az életét. Új emberekkel találkozhat, kapcsolatokat építhet és nem utolsósorban pénzt is keres. A fizetés nem sok, de arra elég, hogy kizökkentsen, és nem mellesleg van kényszerítő ereje is abban, hogy állást keressünk. Ha a közfoglalkoztatott bármilyen okból kiesik a munkából, akkor szinte bárkivel pótolható. A több éves szakmában szerzett tapasztalat vagy a konkrét iskolai végzettség nem számít, ilyen szempontból tehát jó ugródeszka is."
 
F. Ilona (40 éves) 8 általános iskolai végzettséggel: "2010 óta dolgozom a Városi Szabadidő Központban, ahol rendszeresen meghosszabbítják a szerződésemet. Ilyenkor szokott lenni egy-két hét megszakítás. Télen, amikor nincs nyitva a strand álláskeresési járadékot szoktam kapni, vagy alkalmi munkákat vállalok, esetleg "feketén" takarítok. 2014-ben három hónapra felvettek ide határozott idejű szerződéssel, aztán visszatértem a közfoglalkoztatási programba. Többször több helyen leadtam az önéletrajzomat. Egy visszajelzést kaptam. Meg is lepődtem. Aztán kiderült, hogy egyébként férfit keresnek. Most már letettem róla. Úgy gondolom felesleges. Semmi jóra nem számítok. Eléggé kellemetlen az egész. 4-5 hónapot dolgozom, aztán otthon vagyok, aztán vissza. Nem haladok semmit, csak egyhelyben állok."
S. Anna (46 éves) élelmiszeripari szakmunkás: "2014-ben a munkaügyi központ elküldött "idősek házi betegápolása" képzésre. Nagyon sokat tanultunk, az életben is használható tudást szereztem. A tanárnő megszerettette velünk ezt a hivatást. Jól is éreztem magam az idősek ápolása közben, szívesen dolgoznék velük. Idén márciusban tizenkilencen levizsgáztunk, ebből három embert vettek fel idősotthonba. Májusban kaptam egy levelet, hogy jöjjek a VSZK-ba dolgozni, és idejöttem kisegítő munkakörbe. Az interneten szoktam olyan munkahelyet keresni, ami közel van. Volt, hogy elküldtem az önéletrajzomat, de semmi visszajelzést nem kaptam. De jó itt is, jól érzem magam a kollégák között, jó a környezet. Nagyon sokat segít, hogy ne kell otthon ülnöm."
 
Cs. Roland (28 éves) könnyű gépkezelői OKJ-s vizsgával rendelkezik. "Még Borsodban végeztem a tanfolyamot, onnan származom. De nem kaptam munkát. Amikor telefonáltam, hogy van-e állás, mondták, hogy igen, aztán amikor odamentem és látták, hogy cigány vagyok, mondták, hogy már nincs. Egy alkalmi munka miatt kerültem Százhalombattára, itt ismerkedtem meg a nejemmel és itt ragadtam. 2009 környékén áthozattam minden papíromat Érdre. Vállaltam mindenféle alkalmi munkát, aztán 2014-ben jött egy papír, hogy kiközvetítettek a szabadidőközpontba. Azóta itt vagyok kertész. Jó, hogy van munka, de ahhoz képest a fizetés nagyon kevés. Persze több mint az álláskeresési járadék. Keresek munkát folyamatosan, de nem nagyon látok lehetőséget. Azt tapasztalom, hogy a származásom miatt. Azt mondják "majd értesítjük!" De én már látom, hogy ki az, aki nem őszinte."
 
P. Donát (26 éves) diplomás andragógus felnőttképzési szakirányon, felsőfokú intézményi kommunikátor szakképzettséggel: "2015 márciusa óta dolgozom a kulturális közfoglalkoztatási program keretén belül a Barátság Kulturális Központban. Szakmai tapasztalatot szerzek, így később esetleg könnyebben el tudok helyezkedni. Szerintem egyébként nagyon fontos, hogy egy országnak legyen közfoglalkoztatási programja. Pontosan azért, hogy a munkaerő piacon tartsa a különböző okból perifériára szorult embereket. Azt látom, hallom az ismerősöktől, hogy nagyon igyekeznek minél több embert munkához juttatni és ez jó. Amennyire tudom, a kulturális közfoglalkoztatási program alapvetően a frissdiplomásoknak és az elméleti szakembereknek jött létre, hogy megszerezhessék a szükséges szakmai gyakorlatot. Ha lesz lehetőségem, szeretnék a BKK-ban maradni a szerződésem lejárta után is."

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.            

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.