2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:18°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:27°
A munka világa
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Közfoglalkoztatás Százhalombattán
2015-07-16 - A százhalombattai önkormányzat és intézményei jelenleg 32 közfoglalkoztatott számára biztosítanak munkalehetőséget augusztus 31-ig.    
- A munkaügyi központok az iskolai végzettség figyelembevételével olyan munkahelyekre közvetítik az álláskeresőket, ahol képességeiknek megfelelő és hasznos feladatokat kapnak. Ennek köszönhető, hogy például a százhalombattai önkormányzatnál és intézményeinél több, korábban közfoglalkoztatottként dolgozó munkatársat véglegesítettek. Köztük közép- és felsőfokú végzettségűek is – tájékoztatott Pap Miklós települési képviselő, munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai tanácsnok. A Kormányhivatal Foglalkoztatási osztálya a támogatásokat a foglalkoztató székhelye szerinti település adóerő-képességéhez viszonyítva állapítja meg. A százhalombattai foglalkoztatottak számára nagy előnyt jelent, hogy helyben dolgozhatnak. A kormány 2015-2017. közötti időszakban megvalósuló közfoglalkoztatási programjának célja a teljes foglalkoztatottság elérése, ezzel párhuzamosan a jövedelempótló támogatások fokozatos kivezetése. Ennek része a munkaerő piacon hátránnyal indulók – a huzamosabb ideje munkanélküliek, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, illetve a megváltozott munkaképességűek – foglalkoztatásának bővítése, illetve foglalkoztathatóságuk megoldása. A megvalósítandó célok között szerepelnek továbbá az értékteremtő, a helyi sajátosságokon alapuló, a települések önfenntartását elősegítő programok támogatása is.
 
Az alábbiakban százhalombattai közmunkások beszélnek saját tapasztalataikról.
 
V. Tamás (27 éves) pénzügyi szakügyintéző: "2011-ben fejeztem be főiskolai tanulmányait, már csak a nyelvvizsga választ el a diplomától. A szakmai gyakorlatot is a százhalombattai önkormányzatnál szereztem meg, amikor végeztem, beadtam az önéletrajzomat is. Később regisztráltam a munkaügyi központban, és az önkormányzattól hívtak, hogy jöhetek ide a közfoglalkoztatás keretében. 2013 óta dolgozom a Polgármesteri Hivatal adócsoportjánál kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ezeknek az az oka, hogy amikor lejár a szerződésem, mindig ki kell várni az átfutási időt – ez lehet három nap vagy másfél hónap – mire az önkormányzat megkapja az állami támogatást és vissza tudok menni. Érden elég döcögős az ügyintézés, mert nagyon nagy terület, sok ember tartozik hozzájuk. El tudnám képzelni, hogy Battán is nyissanak egy kirendeltséget. Ha lesz rá lehetőségem, nagyon szeretnék itt maradni, de tisztább képet az után láthatunk, ha a diploma már a kezemben lesz."
 
M. Judit (37 éves) főiskolai diplomával, középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, több OKJ-s felsőfokú tanfolyamot elvégzett. Jelenleg is tanul. "Tavaly márciustól közfoglalkoztatás keretében dolgoztam majdnem kilenc hónapot az önkormányzatnál, most pedig az Arany János Általános Iskola és Gimnázium gazdasági irodájának csapatát erősítem. Közben folyamatosan keresek munkát, mert ebből a fizetésből nem lehet előrébb jutni. Ez a program szerintem arra tökéletes, hogy az ember visszaintegrálódjon a munka világába, hogy rendszerezze az életét. Új emberekkel találkozhat, kapcsolatokat építhet és nem utolsósorban pénzt is keres. A fizetés nem sok, de arra elég, hogy kizökkentsen, és nem mellesleg van kényszerítő ereje is abban, hogy állást keressünk. Ha a közfoglalkoztatott bármilyen okból kiesik a munkából, akkor szinte bárkivel pótolható. A több éves szakmában szerzett tapasztalat vagy a konkrét iskolai végzettség nem számít, ilyen szempontból tehát jó ugródeszka is."
 
F. Ilona (40 éves) 8 általános iskolai végzettséggel: "2010 óta dolgozom a Városi Szabadidő Központban, ahol rendszeresen meghosszabbítják a szerződésemet. Ilyenkor szokott lenni egy-két hét megszakítás. Télen, amikor nincs nyitva a strand álláskeresési járadékot szoktam kapni, vagy alkalmi munkákat vállalok, esetleg "feketén" takarítok. 2014-ben három hónapra felvettek ide határozott idejű szerződéssel, aztán visszatértem a közfoglalkoztatási programba. Többször több helyen leadtam az önéletrajzomat. Egy visszajelzést kaptam. Meg is lepődtem. Aztán kiderült, hogy egyébként férfit keresnek. Most már letettem róla. Úgy gondolom felesleges. Semmi jóra nem számítok. Eléggé kellemetlen az egész. 4-5 hónapot dolgozom, aztán otthon vagyok, aztán vissza. Nem haladok semmit, csak egyhelyben állok."
S. Anna (46 éves) élelmiszeripari szakmunkás: "2014-ben a munkaügyi központ elküldött "idősek házi betegápolása" képzésre. Nagyon sokat tanultunk, az életben is használható tudást szereztem. A tanárnő megszerettette velünk ezt a hivatást. Jól is éreztem magam az idősek ápolása közben, szívesen dolgoznék velük. Idén márciusban tizenkilencen levizsgáztunk, ebből három embert vettek fel idősotthonba. Májusban kaptam egy levelet, hogy jöjjek a VSZK-ba dolgozni, és idejöttem kisegítő munkakörbe. Az interneten szoktam olyan munkahelyet keresni, ami közel van. Volt, hogy elküldtem az önéletrajzomat, de semmi visszajelzést nem kaptam. De jó itt is, jól érzem magam a kollégák között, jó a környezet. Nagyon sokat segít, hogy ne kell otthon ülnöm."
 
Cs. Roland (28 éves) könnyű gépkezelői OKJ-s vizsgával rendelkezik. "Még Borsodban végeztem a tanfolyamot, onnan származom. De nem kaptam munkát. Amikor telefonáltam, hogy van-e állás, mondták, hogy igen, aztán amikor odamentem és látták, hogy cigány vagyok, mondták, hogy már nincs. Egy alkalmi munka miatt kerültem Százhalombattára, itt ismerkedtem meg a nejemmel és itt ragadtam. 2009 környékén áthozattam minden papíromat Érdre. Vállaltam mindenféle alkalmi munkát, aztán 2014-ben jött egy papír, hogy kiközvetítettek a szabadidőközpontba. Azóta itt vagyok kertész. Jó, hogy van munka, de ahhoz képest a fizetés nagyon kevés. Persze több mint az álláskeresési járadék. Keresek munkát folyamatosan, de nem nagyon látok lehetőséget. Azt tapasztalom, hogy a származásom miatt. Azt mondják "majd értesítjük!" De én már látom, hogy ki az, aki nem őszinte."
 
P. Donát (26 éves) diplomás andragógus felnőttképzési szakirányon, felsőfokú intézményi kommunikátor szakképzettséggel: "2015 márciusa óta dolgozom a kulturális közfoglalkoztatási program keretén belül a Barátság Kulturális Központban. Szakmai tapasztalatot szerzek, így később esetleg könnyebben el tudok helyezkedni. Szerintem egyébként nagyon fontos, hogy egy országnak legyen közfoglalkoztatási programja. Pontosan azért, hogy a munkaerő piacon tartsa a különböző okból perifériára szorult embereket. Azt látom, hallom az ismerősöktől, hogy nagyon igyekeznek minél több embert munkához juttatni és ez jó. Amennyire tudom, a kulturális közfoglalkoztatási program alapvetően a frissdiplomásoknak és az elméleti szakembereknek jött létre, hogy megszerezhessék a szükséges szakmai gyakorlatot. Ha lesz lehetőségem, szeretnék a BKK-ban maradni a szerződésem lejárta után is."

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.