2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:24°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
A munka világa

A nagyüzem a múlté - írta: CK
2015-07-02 - A gyökeresen és visszafordíthatatlanul átalakuló európai energiapiacon a Dunamenti Erőmű többé nem töltheti be azt a szerepet, amelyet közel ötven évig betöltött. A nagyüzemi áramtermelés a múlté, és a DE Zrt. valószínűleg nem fog tömegeknek munkát adni Százhalombattán. A jó hír azonban az, hogy nem zárták be. A lehetséges jövőről pedig Lehőcz Balázzsal, a többségi tulajdonos MET Power AG és a Dunamenti vezérigazgatójával beszélgettünk.
Az eredetileg pénzügyi végzettségű szakember mintegy másfél éve kötelezte el magát az energiaiparban. Dolgozott az MVM Magyar Villamos Műveknél, az erőmű korábbi tulajdonosánál, a GDF Suez vállalatcsoportnál, valamint a JAS Budapestnél. 2013 óta irányítja a MET Powert, amely 2014. július 1-jén, vagyis közel egy éve vásárolta meg a Dunamenti részvényeinek 74,8 százalékát.

Lehőcz Balázs az új tulajdonos képviseletében már akkor arról nyilatkozott, a Dunamenti hosszú távon, kiszámítható módon, alaptermelésű erőműként már nem vehet részt a hazai áramtermelésben, a jövő pedig kiszámíthatatlan.

Mindenesetre az akkori vállalatvezető, Jászberényi Zoltán és az új befektetők is abban bíztak: meg fogják találni a módját, hogy ne kelljen folytatni a létszámleépítést és az üzem ismét nyereségessé váljon. Nem egészen így történt, de Lehőcz Balázs szerint ahhoz, hogy megértsük az erőmű jelenlegi helyzetét, meg kell érteni a tágabb összefüggéseket is.

Mint mondta, az európai energiapiac átstrukturálódása 2007-2008-ban kezdődött és a hozzáértők szerint várhatóan 2018-20-ig fog tartani. A változás lényege, hogy a magas állandó költséggel üzemelő atomerőművek helyett a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodni és a kőolajjal, földgázzal szemben a villamos energiát kell primer energiahordozóvá tenni. A főként szél- és naperőművek nagyarányú és államilag támogatott fejlesztése Németországból indult. A folyamat gyorsaságáról sokat elárul, hogy mára javarészt Németországban, de az egész EU területén 60 ezer megawatt megújuló energiára épülő kapacitást hoztak létre, miközben Magyarországnak például összesen 8 ezer megawatt a teljes beépített áramtermelő kapacitása.

Az Európai Unió energiával kapcsolatos víziója az, hogy ősszel és télen főként az északon, jórészt az Északi-tengeren kialakítandó szélparkok, tavasszal és nyáron pedig a dél-európai naperőművek látják majd el árammal a földrészt. A kettő között megmaradnak a nukleáris bázisok, a szabályozást pedig gáz-, illetve vízi erőművek végzik.

A kialakuló termelői struktúrából kiszorulnak a gázerőművek. Nem tudnak versenyezni a támogatott a zöld energiával, piaci helyzetük javulásában pedig azért sem érdemes bízni, mert az USA-tól és Ázsiától lemaradt európai gazdaságnak elemi érdeke az energiaárak alacsonyan tartása.

A Dunamentiben egy éve lezajlott tulajdonosváltás óta tovább csökkent az áram ára, aminek következtében az elmúlt tizenkét hónap folyamán szakaszosan és összesen három hónapot üzemelt a legkorszerűbb G3-as blokk. Nagyjából ennyi villamos energia értékesítésére számítanak a szakemberek a következő tizenkét hónapban is.

Az új tulajdonos a vásárláskor is tisztában volt a fenti folyamatokkal, azzal azonban nem, hogy az elképzeltnél is gyorsabban kell reagálni az átalakuló piacra és ezzel a hagyományos erőművek közötti erősödő versenyre. A konkurenciaharcban előnyt élveznek a később épült, a korszerűbb technológiával, kisebb területen, olcsóbb infrastruktúrával, lényegesen kevesebb alkalmazottal üzemelő létesítmények.

A Dunamenti menedzsmentje 2014 végén lépéskényszerbe került. Masszív költségcsökkentésbe kezdtek, amely projektnek egy kétlépcsős csoportos létszámleépítés is részét képezi. A legutóbbi leépítés után megmaradt 110 dolgozóból július végéig további 47-et bocsátanak el.

Az igazgató hangsúlyozta: a létszámleépítés során maximálisan betartják az érvényben levő kollektív szerződéseket, a szakszervezetek és az üzemi tanács ajánlásait. "Outplacemant" program keretében gondoskodnak arról, hogy az elbocsátott dolgozók mielőbb visszatérhessenek a munka világába, azon belül is lehetőleg az energiaszektorba. Az állás nélkül maradt Dunamentisek közel felének ez már sikerült is. Sokan a Dunai Finomítónál, az Energiahivatalban, a Paks II. projektben, illetve a Paksi Atomerőműben helyezkedtek el.

Év végére 57 főben stabilizálódik a létszám, amelyet az igazgató megfelelőnek tart egy dinamikus kis-közép vállalat üzemeltetéséhez, amilyennek a Dunamentit szeretnék látni. A mintegy 45 fős műszaki gárdát folyamatosan képezik és motiválják egy újfajta vállalati kultúra elsajátítására, aminek lényege a nagyobb személyes hatáskör és felelősség, a munkavállalói hozzáadott érték előtérbe kerülése.

Lehőcz Balázs kiemelte, nagyra értékeli a Dunamentis munkavállalók szakértelmét, a nehézségekkel sújtott iparághoz és üzemhez való lojalitásukat. Hozzátette, nyilván sokak számára megdöbbentően hathat az utóbbi időszakban bekövetkezett drasztikus létszámcsökkenés, de az iparágban mindenhol a világon ez történt. A MET nyolc országban tizennyolc vállalatot működtet, és a százhalombattai erőművet is beleszámítva háromszáz alatti a munkavállalói száma.

Nemcsak a béreken, hanem az őrzés-védelmen, az irodaházakon, a parkgondozáson, a 112 hektáros üzemi terület fenntartásának szinte valamennyi területén takarékoskodnak. 2016 elejére a 2014-es szint felére akarják csökkenteni a költségeket úgy, hogy a környezet-, egészség-, biztonságvédelmi (EHS) mutatók ne romoljanak. És ezzel még csak "kvalifikálják magukat a versenyre" – fogalmazott Lehőcz Balázs.

Ez a vetélkedés azonban már elsősorban nem az áramtermelésért, hanem a szabályozásért folyik. Mivel a szél nem fúj, a nap pedig nem süt örökké, a megújuló energiatermelést időről-időre ki kell egyenlíteni. Ez a szerep pedig a hagyományos erőművekre hárul. Mivel a szabályozás nehézkes, a Dunamenti beépített kapacitásai egyre értékesebbé válhatnak, ha sikerül megvetnie a lábát ezen a piacon. A rendszerszabályozásból származó szerény, de biztos bevétel pedig megtérülővé teheti a rendelkezésre állást.

A MET csoport elsősorban ebben látja a Dunamenti jövőjét, de a már említett hatalmas üzemi terület és infrastruktúra egyéb irányú hasznosításának lehetőségeit is folyamatosan keresik. Mivel elsősorban energia és nyersanyag-kereskedelemmel foglalkoznak, a területek eladásában, átalakításában, társbefektetésben és olyan projektekben – például fotovoltaikus parkban, égetőműben, távhőellátásban – gondolkoznak, amelyek egybevágnak a saját működési területükkel. Ebben a törekvésükben nagyon számítanak az önkormányzat partnerségére is – hangsúlyozta az igazgató -, hiszen, ha munkahelyek létesülnek a Dunamenti területén, az a város fenntarthatóságához is hozzájárul.

Az igazgató a Hírtükör kérdésére azt is elmondta, hogy igyekeznek helyt állni a társadalmi felelősségvállalás terén, de amíg az üzem bevétele nem fedezi az üzemeltetést, mértéktartásra kell törekedniük. Továbbra is támogatják az Erőműves Nyugdíjas Klubot, aminek tevékenységét személyesen is nagyon értékesnek tartja.

Várhatóan a jövő év első felében befejeződik a régi, használaton kívüli üzemegységek bontása. A projekt célja sosem a gyorsaság, hanem a műszakilag és környezetvédelmi szempontból is alapos munkavégzés volt.

Az elkövetkező két-három év nem lesz könnyű a Dunamenti Erőmű számára – összegzett Lehőcz Balázs -, de némi könnyebbséget jelenthet, hogy az EU 2021. helyett már 2018-ban megkezdi a felesleges széndioxidkvóták kivonását. Ez csökkentheti a lignit- és szénerőművekkel szembeni versenyhátrányt.
A piaci környezet befolyásolása, a munkavállalók képzése, a hatékonyság növelése, a beruházók keresése mellett a fejlesztés lehetőségeit és szükségességét is folyamatosan vizsgálják a Dunamentiben, mivel csak abban az esetben juthatnak szerephez az energiapiacon, ha erre minden tekintetben felkészültek.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.            

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.