2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:18°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:27°
A munka világa
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

A nagyüzem a múlté - írta: CK
2015-07-02 - A gyökeresen és visszafordíthatatlanul átalakuló európai energiapiacon a Dunamenti Erőmű többé nem töltheti be azt a szerepet, amelyet közel ötven évig betöltött. A nagyüzemi áramtermelés a múlté, és a DE Zrt. valószínűleg nem fog tömegeknek munkát adni Százhalombattán. A jó hír azonban az, hogy nem zárták be. A lehetséges jövőről pedig Lehőcz Balázzsal, a többségi tulajdonos MET Power AG és a Dunamenti vezérigazgatójával beszélgettünk.
Az eredetileg pénzügyi végzettségű szakember mintegy másfél éve kötelezte el magát az energiaiparban. Dolgozott az MVM Magyar Villamos Műveknél, az erőmű korábbi tulajdonosánál, a GDF Suez vállalatcsoportnál, valamint a JAS Budapestnél. 2013 óta irányítja a MET Powert, amely 2014. július 1-jén, vagyis közel egy éve vásárolta meg a Dunamenti részvényeinek 74,8 százalékát.

Lehőcz Balázs az új tulajdonos képviseletében már akkor arról nyilatkozott, a Dunamenti hosszú távon, kiszámítható módon, alaptermelésű erőműként már nem vehet részt a hazai áramtermelésben, a jövő pedig kiszámíthatatlan.

Mindenesetre az akkori vállalatvezető, Jászberényi Zoltán és az új befektetők is abban bíztak: meg fogják találni a módját, hogy ne kelljen folytatni a létszámleépítést és az üzem ismét nyereségessé váljon. Nem egészen így történt, de Lehőcz Balázs szerint ahhoz, hogy megértsük az erőmű jelenlegi helyzetét, meg kell érteni a tágabb összefüggéseket is.

Mint mondta, az európai energiapiac átstrukturálódása 2007-2008-ban kezdődött és a hozzáértők szerint várhatóan 2018-20-ig fog tartani. A változás lényege, hogy a magas állandó költséggel üzemelő atomerőművek helyett a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodni és a kőolajjal, földgázzal szemben a villamos energiát kell primer energiahordozóvá tenni. A főként szél- és naperőművek nagyarányú és államilag támogatott fejlesztése Németországból indult. A folyamat gyorsaságáról sokat elárul, hogy mára javarészt Németországban, de az egész EU területén 60 ezer megawatt megújuló energiára épülő kapacitást hoztak létre, miközben Magyarországnak például összesen 8 ezer megawatt a teljes beépített áramtermelő kapacitása.

Az Európai Unió energiával kapcsolatos víziója az, hogy ősszel és télen főként az északon, jórészt az Északi-tengeren kialakítandó szélparkok, tavasszal és nyáron pedig a dél-európai naperőművek látják majd el árammal a földrészt. A kettő között megmaradnak a nukleáris bázisok, a szabályozást pedig gáz-, illetve vízi erőművek végzik.

A kialakuló termelői struktúrából kiszorulnak a gázerőművek. Nem tudnak versenyezni a támogatott a zöld energiával, piaci helyzetük javulásában pedig azért sem érdemes bízni, mert az USA-tól és Ázsiától lemaradt európai gazdaságnak elemi érdeke az energiaárak alacsonyan tartása.

A Dunamentiben egy éve lezajlott tulajdonosváltás óta tovább csökkent az áram ára, aminek következtében az elmúlt tizenkét hónap folyamán szakaszosan és összesen három hónapot üzemelt a legkorszerűbb G3-as blokk. Nagyjából ennyi villamos energia értékesítésére számítanak a szakemberek a következő tizenkét hónapban is.

Az új tulajdonos a vásárláskor is tisztában volt a fenti folyamatokkal, azzal azonban nem, hogy az elképzeltnél is gyorsabban kell reagálni az átalakuló piacra és ezzel a hagyományos erőművek közötti erősödő versenyre. A konkurenciaharcban előnyt élveznek a később épült, a korszerűbb technológiával, kisebb területen, olcsóbb infrastruktúrával, lényegesen kevesebb alkalmazottal üzemelő létesítmények.

A Dunamenti menedzsmentje 2014 végén lépéskényszerbe került. Masszív költségcsökkentésbe kezdtek, amely projektnek egy kétlépcsős csoportos létszámleépítés is részét képezi. A legutóbbi leépítés után megmaradt 110 dolgozóból július végéig további 47-et bocsátanak el.

Az igazgató hangsúlyozta: a létszámleépítés során maximálisan betartják az érvényben levő kollektív szerződéseket, a szakszervezetek és az üzemi tanács ajánlásait. "Outplacemant" program keretében gondoskodnak arról, hogy az elbocsátott dolgozók mielőbb visszatérhessenek a munka világába, azon belül is lehetőleg az energiaszektorba. Az állás nélkül maradt Dunamentisek közel felének ez már sikerült is. Sokan a Dunai Finomítónál, az Energiahivatalban, a Paks II. projektben, illetve a Paksi Atomerőműben helyezkedtek el.

Év végére 57 főben stabilizálódik a létszám, amelyet az igazgató megfelelőnek tart egy dinamikus kis-közép vállalat üzemeltetéséhez, amilyennek a Dunamentit szeretnék látni. A mintegy 45 fős műszaki gárdát folyamatosan képezik és motiválják egy újfajta vállalati kultúra elsajátítására, aminek lényege a nagyobb személyes hatáskör és felelősség, a munkavállalói hozzáadott érték előtérbe kerülése.

Lehőcz Balázs kiemelte, nagyra értékeli a Dunamentis munkavállalók szakértelmét, a nehézségekkel sújtott iparághoz és üzemhez való lojalitásukat. Hozzátette, nyilván sokak számára megdöbbentően hathat az utóbbi időszakban bekövetkezett drasztikus létszámcsökkenés, de az iparágban mindenhol a világon ez történt. A MET nyolc országban tizennyolc vállalatot működtet, és a százhalombattai erőművet is beleszámítva háromszáz alatti a munkavállalói száma.

Nemcsak a béreken, hanem az őrzés-védelmen, az irodaházakon, a parkgondozáson, a 112 hektáros üzemi terület fenntartásának szinte valamennyi területén takarékoskodnak. 2016 elejére a 2014-es szint felére akarják csökkenteni a költségeket úgy, hogy a környezet-, egészség-, biztonságvédelmi (EHS) mutatók ne romoljanak. És ezzel még csak "kvalifikálják magukat a versenyre" – fogalmazott Lehőcz Balázs.

Ez a vetélkedés azonban már elsősorban nem az áramtermelésért, hanem a szabályozásért folyik. Mivel a szél nem fúj, a nap pedig nem süt örökké, a megújuló energiatermelést időről-időre ki kell egyenlíteni. Ez a szerep pedig a hagyományos erőművekre hárul. Mivel a szabályozás nehézkes, a Dunamenti beépített kapacitásai egyre értékesebbé válhatnak, ha sikerül megvetnie a lábát ezen a piacon. A rendszerszabályozásból származó szerény, de biztos bevétel pedig megtérülővé teheti a rendelkezésre állást.

A MET csoport elsősorban ebben látja a Dunamenti jövőjét, de a már említett hatalmas üzemi terület és infrastruktúra egyéb irányú hasznosításának lehetőségeit is folyamatosan keresik. Mivel elsősorban energia és nyersanyag-kereskedelemmel foglalkoznak, a területek eladásában, átalakításában, társbefektetésben és olyan projektekben – például fotovoltaikus parkban, égetőműben, távhőellátásban – gondolkoznak, amelyek egybevágnak a saját működési területükkel. Ebben a törekvésükben nagyon számítanak az önkormányzat partnerségére is – hangsúlyozta az igazgató -, hiszen, ha munkahelyek létesülnek a Dunamenti területén, az a város fenntarthatóságához is hozzájárul.

Az igazgató a Hírtükör kérdésére azt is elmondta, hogy igyekeznek helyt állni a társadalmi felelősségvállalás terén, de amíg az üzem bevétele nem fedezi az üzemeltetést, mértéktartásra kell törekedniük. Továbbra is támogatják az Erőműves Nyugdíjas Klubot, aminek tevékenységét személyesen is nagyon értékesnek tartja.

Várhatóan a jövő év első felében befejeződik a régi, használaton kívüli üzemegységek bontása. A projekt célja sosem a gyorsaság, hanem a műszakilag és környezetvédelmi szempontból is alapos munkavégzés volt.

Az elkövetkező két-három év nem lesz könnyű a Dunamenti Erőmű számára – összegzett Lehőcz Balázs -, de némi könnyebbséget jelenthet, hogy az EU 2021. helyett már 2018-ban megkezdi a felesleges széndioxidkvóták kivonását. Ez csökkentheti a lignit- és szénerőművekkel szembeni versenyhátrányt.
A piaci környezet befolyásolása, a munkavállalók képzése, a hatékonyság növelése, a beruházók keresése mellett a fejlesztés lehetőségeit és szükségességét is folyamatosan vizsgálják a Dunamentiben, mivel csak abban az esetben juthatnak szerephez az energiapiacon, ha erre minden tekintetben felkészültek.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.