2019. szeptember 20. - Friderika napja
Péntek
Min:9°
Max:19°
Szombat
Min:7°
Max:18°
Vasárnap
Min:8°
Max:21°
Hétfő
Min:12°
Max:18°
Kedd
Min:11°
Max:20°
A munka világa

A nagyüzem a múlté - írta: CK
2015-07-02 - A gyökeresen és visszafordíthatatlanul átalakuló európai energiapiacon a Dunamenti Erőmű többé nem töltheti be azt a szerepet, amelyet közel ötven évig betöltött. A nagyüzemi áramtermelés a múlté, és a DE Zrt. valószínűleg nem fog tömegeknek munkát adni Százhalombattán. A jó hír azonban az, hogy nem zárták be. A lehetséges jövőről pedig Lehőcz Balázzsal, a többségi tulajdonos MET Power AG és a Dunamenti vezérigazgatójával beszélgettünk.
Az eredetileg pénzügyi végzettségű szakember mintegy másfél éve kötelezte el magát az energiaiparban. Dolgozott az MVM Magyar Villamos Műveknél, az erőmű korábbi tulajdonosánál, a GDF Suez vállalatcsoportnál, valamint a JAS Budapestnél. 2013 óta irányítja a MET Powert, amely 2014. július 1-jén, vagyis közel egy éve vásárolta meg a Dunamenti részvényeinek 74,8 százalékát.

Lehőcz Balázs az új tulajdonos képviseletében már akkor arról nyilatkozott, a Dunamenti hosszú távon, kiszámítható módon, alaptermelésű erőműként már nem vehet részt a hazai áramtermelésben, a jövő pedig kiszámíthatatlan.

Mindenesetre az akkori vállalatvezető, Jászberényi Zoltán és az új befektetők is abban bíztak: meg fogják találni a módját, hogy ne kelljen folytatni a létszámleépítést és az üzem ismét nyereségessé váljon. Nem egészen így történt, de Lehőcz Balázs szerint ahhoz, hogy megértsük az erőmű jelenlegi helyzetét, meg kell érteni a tágabb összefüggéseket is.

Mint mondta, az európai energiapiac átstrukturálódása 2007-2008-ban kezdődött és a hozzáértők szerint várhatóan 2018-20-ig fog tartani. A változás lényege, hogy a magas állandó költséggel üzemelő atomerőművek helyett a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodni és a kőolajjal, földgázzal szemben a villamos energiát kell primer energiahordozóvá tenni. A főként szél- és naperőművek nagyarányú és államilag támogatott fejlesztése Németországból indult. A folyamat gyorsaságáról sokat elárul, hogy mára javarészt Németországban, de az egész EU területén 60 ezer megawatt megújuló energiára épülő kapacitást hoztak létre, miközben Magyarországnak például összesen 8 ezer megawatt a teljes beépített áramtermelő kapacitása.

Az Európai Unió energiával kapcsolatos víziója az, hogy ősszel és télen főként az északon, jórészt az Északi-tengeren kialakítandó szélparkok, tavasszal és nyáron pedig a dél-európai naperőművek látják majd el árammal a földrészt. A kettő között megmaradnak a nukleáris bázisok, a szabályozást pedig gáz-, illetve vízi erőművek végzik.

A kialakuló termelői struktúrából kiszorulnak a gázerőművek. Nem tudnak versenyezni a támogatott a zöld energiával, piaci helyzetük javulásában pedig azért sem érdemes bízni, mert az USA-tól és Ázsiától lemaradt európai gazdaságnak elemi érdeke az energiaárak alacsonyan tartása.

A Dunamentiben egy éve lezajlott tulajdonosváltás óta tovább csökkent az áram ára, aminek következtében az elmúlt tizenkét hónap folyamán szakaszosan és összesen három hónapot üzemelt a legkorszerűbb G3-as blokk. Nagyjából ennyi villamos energia értékesítésére számítanak a szakemberek a következő tizenkét hónapban is.

Az új tulajdonos a vásárláskor is tisztában volt a fenti folyamatokkal, azzal azonban nem, hogy az elképzeltnél is gyorsabban kell reagálni az átalakuló piacra és ezzel a hagyományos erőművek közötti erősödő versenyre. A konkurenciaharcban előnyt élveznek a később épült, a korszerűbb technológiával, kisebb területen, olcsóbb infrastruktúrával, lényegesen kevesebb alkalmazottal üzemelő létesítmények.

A Dunamenti menedzsmentje 2014 végén lépéskényszerbe került. Masszív költségcsökkentésbe kezdtek, amely projektnek egy kétlépcsős csoportos létszámleépítés is részét képezi. A legutóbbi leépítés után megmaradt 110 dolgozóból július végéig további 47-et bocsátanak el.

Az igazgató hangsúlyozta: a létszámleépítés során maximálisan betartják az érvényben levő kollektív szerződéseket, a szakszervezetek és az üzemi tanács ajánlásait. "Outplacemant" program keretében gondoskodnak arról, hogy az elbocsátott dolgozók mielőbb visszatérhessenek a munka világába, azon belül is lehetőleg az energiaszektorba. Az állás nélkül maradt Dunamentisek közel felének ez már sikerült is. Sokan a Dunai Finomítónál, az Energiahivatalban, a Paks II. projektben, illetve a Paksi Atomerőműben helyezkedtek el.

Év végére 57 főben stabilizálódik a létszám, amelyet az igazgató megfelelőnek tart egy dinamikus kis-közép vállalat üzemeltetéséhez, amilyennek a Dunamentit szeretnék látni. A mintegy 45 fős műszaki gárdát folyamatosan képezik és motiválják egy újfajta vállalati kultúra elsajátítására, aminek lényege a nagyobb személyes hatáskör és felelősség, a munkavállalói hozzáadott érték előtérbe kerülése.

Lehőcz Balázs kiemelte, nagyra értékeli a Dunamentis munkavállalók szakértelmét, a nehézségekkel sújtott iparághoz és üzemhez való lojalitásukat. Hozzátette, nyilván sokak számára megdöbbentően hathat az utóbbi időszakban bekövetkezett drasztikus létszámcsökkenés, de az iparágban mindenhol a világon ez történt. A MET nyolc országban tizennyolc vállalatot működtet, és a százhalombattai erőművet is beleszámítva háromszáz alatti a munkavállalói száma.

Nemcsak a béreken, hanem az őrzés-védelmen, az irodaházakon, a parkgondozáson, a 112 hektáros üzemi terület fenntartásának szinte valamennyi területén takarékoskodnak. 2016 elejére a 2014-es szint felére akarják csökkenteni a költségeket úgy, hogy a környezet-, egészség-, biztonságvédelmi (EHS) mutatók ne romoljanak. És ezzel még csak "kvalifikálják magukat a versenyre" – fogalmazott Lehőcz Balázs.

Ez a vetélkedés azonban már elsősorban nem az áramtermelésért, hanem a szabályozásért folyik. Mivel a szél nem fúj, a nap pedig nem süt örökké, a megújuló energiatermelést időről-időre ki kell egyenlíteni. Ez a szerep pedig a hagyományos erőművekre hárul. Mivel a szabályozás nehézkes, a Dunamenti beépített kapacitásai egyre értékesebbé válhatnak, ha sikerül megvetnie a lábát ezen a piacon. A rendszerszabályozásból származó szerény, de biztos bevétel pedig megtérülővé teheti a rendelkezésre állást.

A MET csoport elsősorban ebben látja a Dunamenti jövőjét, de a már említett hatalmas üzemi terület és infrastruktúra egyéb irányú hasznosításának lehetőségeit is folyamatosan keresik. Mivel elsősorban energia és nyersanyag-kereskedelemmel foglalkoznak, a területek eladásában, átalakításában, társbefektetésben és olyan projektekben – például fotovoltaikus parkban, égetőműben, távhőellátásban – gondolkoznak, amelyek egybevágnak a saját működési területükkel. Ebben a törekvésükben nagyon számítanak az önkormányzat partnerségére is – hangsúlyozta az igazgató -, hiszen, ha munkahelyek létesülnek a Dunamenti területén, az a város fenntarthatóságához is hozzájárul.

Az igazgató a Hírtükör kérdésére azt is elmondta, hogy igyekeznek helyt állni a társadalmi felelősségvállalás terén, de amíg az üzem bevétele nem fedezi az üzemeltetést, mértéktartásra kell törekedniük. Továbbra is támogatják az Erőműves Nyugdíjas Klubot, aminek tevékenységét személyesen is nagyon értékesnek tartja.

Várhatóan a jövő év első felében befejeződik a régi, használaton kívüli üzemegységek bontása. A projekt célja sosem a gyorsaság, hanem a műszakilag és környezetvédelmi szempontból is alapos munkavégzés volt.

Az elkövetkező két-három év nem lesz könnyű a Dunamenti Erőmű számára – összegzett Lehőcz Balázs -, de némi könnyebbséget jelenthet, hogy az EU 2021. helyett már 2018-ban megkezdi a felesleges széndioxidkvóták kivonását. Ez csökkentheti a lignit- és szénerőművekkel szembeni versenyhátrányt.
A piaci környezet befolyásolása, a munkavállalók képzése, a hatékonyság növelése, a beruházók keresése mellett a fejlesztés lehetőségeit és szükségességét is folyamatosan vizsgálják a Dunamentiben, mivel csak abban az esetben juthatnak szerephez az energiapiacon, ha erre minden tekintetben felkészültek.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Battai center a bronzérmes válogatottban
2019-09-20
Bronzéremmel tért haza az U17-es vízilabda-válogatott a grúziai Európa-bajnokságról. A csapat centere az egykor százhalombattai, jelenleg KSI játékos, Gábor Lőrinc volt.

Kortársak a kortársakért a SZISZKI-ben
2019-09-20
A nyár folyamán tizenévesekből álló kortárs segítő csoport olyan foglalkozásokat tartott a leendő kilencedikes diákoknak, hogy könnyebben vegyék az iskolai akadályokat.

Gyermekek Világnapja
2019-09-20
A tájékoztató letölthető innen! 

Óvodai és iskolai rendőrségi programok
2019-09-20
A tájékoztató letölthető innen! 

Idegenben nem megy
2019-09-20
4:2 arányban vesztettek a Battai Gurítók az Obsitos II.

Szerb Búcsú
2019-09-20
A százhalombattai szerb önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban.

Bronzot hoztak a sárkányhajó Eb-ről
2019-09-19
Négy százhalombattai tagja is volt annak a székesfehérvári sárkányhajócsapatnak, amely harmadik helyezést ért el a 18. Klub Legénység Európa-bajnokságon júliusban Sevillaban.

Télen-nyáron csúszhatnak
2019-09-19
Öt különböző csúszdából álló csúszdaparkot adott át az önkormányzat a Gyertyán utcai játszótéren, a SZISZKI mellett ma délután. Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy az ötletet a helyszín dombos jellege adta. Eddig csak télen csúszkáltak rajta a gyerekek, mostantól egész évben megtehetik.

Játszótéren árusított kábítószert a 3 fiatal
2019-09-19
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 19-én megtartott nyilvános tárgyaláson ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

Szlovénia megmutatta esős és napos arcát is
2019-09-19
Az OMNYE 56 fős csapata szeptember második hetében felfedezte magának Szlovéniát.

Jótékonysági futás a Fészekért
2019-09-19
Rekord mennyiségű adomány gyúlt össze a Fészek Gyermekvédő egyesület ötödik jótékonysági futásán szeptember 15-én, Érden. Az akció még nem fejeződött be, október közepéig lehet futni és adakozni az átmeneti gyermekotthon javára.

Új udvar társadalmi összefogással
2019-09-19
Az önkormányzat, a tankerület, az iskolai alapítvány és a szülők összefogásával újult meg a játszóudvar és a futópálya az Eötvös Loránd iskolában, Százhalombattán. A szabadidős és sportterület korszerű és biztonságos burkolatot kapott mintegy 560 négyzetméteren. Az ünnepélyes átadásra a szeptember 1-jei tanévnyitón került sor.

Emlékszem, Battai Napokon
2019-09-18
Soha nem látott tömegeket mozgattak meg az idei Battai Napok szeptember 13-15-én. Szinte folyamatosan hömpölygött a sokaság a kulturális, közösségi, sport- és családi programokon. Teltházzal dübörögtek az esti koncertek, sorban érkeztek a könnyűzenei élet legjobb előadói. A Halott Pénz minden eddiginél több embert vonzott a szabadidőközpontba. 

Önfeledt nyárbúcsúztató - Elismerések a Battai Napokon
2019-09-18
Mindig nagy érdeklődés mellett kerül sor a Battai Napokra, de az idei, immár huszonhatodik rendezvénysorozat sikere minden várakozást felülmúlt szeptember 13-15-én Százhalombattán.

Virágos nyertesek
2019-09-18
A Battai Napok ünnepélyes megnyitóján került sor a "Virágos Százhalombatta" és a "Tiszta Udvar – Rendes Ház" versenyek eredményhirdetésére szeptember 13-án.

"A kibékíthetetlen ellentétek is kisimulnak!" - Fazekas István Pilátusa Beregszászon
2019-09-18
Állótapssal jutalmazta a közönség a Pilátus éjszakája című előadást szeptember 15-én a beregszászi színház nagytermében.  A címszerepet Jánosi Dávid, Pilátus feleségét, Claudia Proculát Gregor Bernadett alakította. A budapesti Újszínház művészei először jártak Kárpátalján.

Jogerősen elítélték a kamu karambolok szervezőjét
2019-09-18
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 17-én megtartott nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntetőügyében, aki úgynevezett kamu karambolok okozója és résztevevője volt.

Gyermekek világnapja
2019-09-18
"Minden gyermek egy önálló személyiség, különleges és értékes emberke.

Remek rajt
2019-09-17
Győzelemmel kezdte az idényt a Százhalombattai VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Pest megyei bajnokságban. 5:1 arányban nyert az Érd II. együttese ellen az óvárosi pályán szeptember 14-én.

Kiütéses győzelem
2019-09-16
19:0 arányban nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Bugyi ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 2. fordulójában szeptember 15-én hazai pályán.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.