2022. május 17. - Paszkál napja
Kedd
Min:15°
Max:20°
Szerda
Min:10°
Max:18°
Csütörtök
Min:8°
Max:21°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:25°
A munka világa
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

A nagyüzem a múlté - írta: CK
2015-07-02 - A gyökeresen és visszafordíthatatlanul átalakuló európai energiapiacon a Dunamenti Erőmű többé nem töltheti be azt a szerepet, amelyet közel ötven évig betöltött. A nagyüzemi áramtermelés a múlté, és a DE Zrt. valószínűleg nem fog tömegeknek munkát adni Százhalombattán. A jó hír azonban az, hogy nem zárták be. A lehetséges jövőről pedig Lehőcz Balázzsal, a többségi tulajdonos MET Power AG és a Dunamenti vezérigazgatójával beszélgettünk.
Az eredetileg pénzügyi végzettségű szakember mintegy másfél éve kötelezte el magát az energiaiparban. Dolgozott az MVM Magyar Villamos Műveknél, az erőmű korábbi tulajdonosánál, a GDF Suez vállalatcsoportnál, valamint a JAS Budapestnél. 2013 óta irányítja a MET Powert, amely 2014. július 1-jén, vagyis közel egy éve vásárolta meg a Dunamenti részvényeinek 74,8 százalékát.

Lehőcz Balázs az új tulajdonos képviseletében már akkor arról nyilatkozott, a Dunamenti hosszú távon, kiszámítható módon, alaptermelésű erőműként már nem vehet részt a hazai áramtermelésben, a jövő pedig kiszámíthatatlan.

Mindenesetre az akkori vállalatvezető, Jászberényi Zoltán és az új befektetők is abban bíztak: meg fogják találni a módját, hogy ne kelljen folytatni a létszámleépítést és az üzem ismét nyereségessé váljon. Nem egészen így történt, de Lehőcz Balázs szerint ahhoz, hogy megértsük az erőmű jelenlegi helyzetét, meg kell érteni a tágabb összefüggéseket is.

Mint mondta, az európai energiapiac átstrukturálódása 2007-2008-ban kezdődött és a hozzáértők szerint várhatóan 2018-20-ig fog tartani. A változás lényege, hogy a magas állandó költséggel üzemelő atomerőművek helyett a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodni és a kőolajjal, földgázzal szemben a villamos energiát kell primer energiahordozóvá tenni. A főként szél- és naperőművek nagyarányú és államilag támogatott fejlesztése Németországból indult. A folyamat gyorsaságáról sokat elárul, hogy mára javarészt Németországban, de az egész EU területén 60 ezer megawatt megújuló energiára épülő kapacitást hoztak létre, miközben Magyarországnak például összesen 8 ezer megawatt a teljes beépített áramtermelő kapacitása.

Az Európai Unió energiával kapcsolatos víziója az, hogy ősszel és télen főként az északon, jórészt az Északi-tengeren kialakítandó szélparkok, tavasszal és nyáron pedig a dél-európai naperőművek látják majd el árammal a földrészt. A kettő között megmaradnak a nukleáris bázisok, a szabályozást pedig gáz-, illetve vízi erőművek végzik.

A kialakuló termelői struktúrából kiszorulnak a gázerőművek. Nem tudnak versenyezni a támogatott a zöld energiával, piaci helyzetük javulásában pedig azért sem érdemes bízni, mert az USA-tól és Ázsiától lemaradt európai gazdaságnak elemi érdeke az energiaárak alacsonyan tartása.

A Dunamentiben egy éve lezajlott tulajdonosváltás óta tovább csökkent az áram ára, aminek következtében az elmúlt tizenkét hónap folyamán szakaszosan és összesen három hónapot üzemelt a legkorszerűbb G3-as blokk. Nagyjából ennyi villamos energia értékesítésére számítanak a szakemberek a következő tizenkét hónapban is.

Az új tulajdonos a vásárláskor is tisztában volt a fenti folyamatokkal, azzal azonban nem, hogy az elképzeltnél is gyorsabban kell reagálni az átalakuló piacra és ezzel a hagyományos erőművek közötti erősödő versenyre. A konkurenciaharcban előnyt élveznek a később épült, a korszerűbb technológiával, kisebb területen, olcsóbb infrastruktúrával, lényegesen kevesebb alkalmazottal üzemelő létesítmények.

A Dunamenti menedzsmentje 2014 végén lépéskényszerbe került. Masszív költségcsökkentésbe kezdtek, amely projektnek egy kétlépcsős csoportos létszámleépítés is részét képezi. A legutóbbi leépítés után megmaradt 110 dolgozóból július végéig további 47-et bocsátanak el.

Az igazgató hangsúlyozta: a létszámleépítés során maximálisan betartják az érvényben levő kollektív szerződéseket, a szakszervezetek és az üzemi tanács ajánlásait. "Outplacemant" program keretében gondoskodnak arról, hogy az elbocsátott dolgozók mielőbb visszatérhessenek a munka világába, azon belül is lehetőleg az energiaszektorba. Az állás nélkül maradt Dunamentisek közel felének ez már sikerült is. Sokan a Dunai Finomítónál, az Energiahivatalban, a Paks II. projektben, illetve a Paksi Atomerőműben helyezkedtek el.

Év végére 57 főben stabilizálódik a létszám, amelyet az igazgató megfelelőnek tart egy dinamikus kis-közép vállalat üzemeltetéséhez, amilyennek a Dunamentit szeretnék látni. A mintegy 45 fős műszaki gárdát folyamatosan képezik és motiválják egy újfajta vállalati kultúra elsajátítására, aminek lényege a nagyobb személyes hatáskör és felelősség, a munkavállalói hozzáadott érték előtérbe kerülése.

Lehőcz Balázs kiemelte, nagyra értékeli a Dunamentis munkavállalók szakértelmét, a nehézségekkel sújtott iparághoz és üzemhez való lojalitásukat. Hozzátette, nyilván sokak számára megdöbbentően hathat az utóbbi időszakban bekövetkezett drasztikus létszámcsökkenés, de az iparágban mindenhol a világon ez történt. A MET nyolc országban tizennyolc vállalatot működtet, és a százhalombattai erőművet is beleszámítva háromszáz alatti a munkavállalói száma.

Nemcsak a béreken, hanem az őrzés-védelmen, az irodaházakon, a parkgondozáson, a 112 hektáros üzemi terület fenntartásának szinte valamennyi területén takarékoskodnak. 2016 elejére a 2014-es szint felére akarják csökkenteni a költségeket úgy, hogy a környezet-, egészség-, biztonságvédelmi (EHS) mutatók ne romoljanak. És ezzel még csak "kvalifikálják magukat a versenyre" – fogalmazott Lehőcz Balázs.

Ez a vetélkedés azonban már elsősorban nem az áramtermelésért, hanem a szabályozásért folyik. Mivel a szél nem fúj, a nap pedig nem süt örökké, a megújuló energiatermelést időről-időre ki kell egyenlíteni. Ez a szerep pedig a hagyományos erőművekre hárul. Mivel a szabályozás nehézkes, a Dunamenti beépített kapacitásai egyre értékesebbé válhatnak, ha sikerül megvetnie a lábát ezen a piacon. A rendszerszabályozásból származó szerény, de biztos bevétel pedig megtérülővé teheti a rendelkezésre állást.

A MET csoport elsősorban ebben látja a Dunamenti jövőjét, de a már említett hatalmas üzemi terület és infrastruktúra egyéb irányú hasznosításának lehetőségeit is folyamatosan keresik. Mivel elsősorban energia és nyersanyag-kereskedelemmel foglalkoznak, a területek eladásában, átalakításában, társbefektetésben és olyan projektekben – például fotovoltaikus parkban, égetőműben, távhőellátásban – gondolkoznak, amelyek egybevágnak a saját működési területükkel. Ebben a törekvésükben nagyon számítanak az önkormányzat partnerségére is – hangsúlyozta az igazgató -, hiszen, ha munkahelyek létesülnek a Dunamenti területén, az a város fenntarthatóságához is hozzájárul.

Az igazgató a Hírtükör kérdésére azt is elmondta, hogy igyekeznek helyt állni a társadalmi felelősségvállalás terén, de amíg az üzem bevétele nem fedezi az üzemeltetést, mértéktartásra kell törekedniük. Továbbra is támogatják az Erőműves Nyugdíjas Klubot, aminek tevékenységét személyesen is nagyon értékesnek tartja.

Várhatóan a jövő év első felében befejeződik a régi, használaton kívüli üzemegységek bontása. A projekt célja sosem a gyorsaság, hanem a műszakilag és környezetvédelmi szempontból is alapos munkavégzés volt.

Az elkövetkező két-három év nem lesz könnyű a Dunamenti Erőmű számára – összegzett Lehőcz Balázs -, de némi könnyebbséget jelenthet, hogy az EU 2021. helyett már 2018-ban megkezdi a felesleges széndioxidkvóták kivonását. Ez csökkentheti a lignit- és szénerőművekkel szembeni versenyhátrányt.
A piaci környezet befolyásolása, a munkavállalók képzése, a hatékonyság növelése, a beruházók keresése mellett a fejlesztés lehetőségeit és szükségességét is folyamatosan vizsgálják a Dunamentiben, mivel csak abban az esetben juthatnak szerephez az energiapiacon, ha erre minden tekintetben felkészültek.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.