2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Szolgáltatás
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
VÉDEKEZÉSI FELHÍVÁS - Gyapjaslepke elleni védekezési lehetőségek - írta: Benécsné dr. Bárdi Gabriella
igazgató
2006-05-09 -
Az erdészeti területeken előző évben tarrágást okozó gyapjaslepke (Lymantria dispar Linné) jelentős mértékű károsítása várható 2006-ban is. Az ország különböző erdőterületein a lepke nőstényei által tavaly lerakott tojáscsomókból megindult a lárvák kelése. A kis hernyók néhány napon belül a fák koronájába másznak és megkezdik a lombozat rágását. A lombozat kihajtásának késlekedése esetén a fiatal lárvák táplálékkeresés céljából selyemszálat képeznek, és a szél segítségével akár több tíz kilométeres távolságban is szétterjedhetnek, veszélyeztetve ezáltal az erdőkhöz közeli mezőgazdasági területeket (gyümölcsös, szőlő), önkormányzati közterületeket, parkokat, üdülőövezeteket, házikerteket.

A gyapjaslepke hernyójának szétterjedése és károsítása ellen rovarölő készítmények-kel eredményesen lehet védekezni. A védekezés hatékonysága szempontjából legkedvezőbb a fiatal lárvák (2. lárvastádium) ellen időzíteni a kezelést április utolsó hetétől május közepéig. A gyapjaslepke lárvái ellen erdőkben az erdei ökoszisztéma védelme miatt csak a környezetkímélő készítmények (Bacillus thuringiensis spóraszuszpenzió, vagy kitinszintézist gátló anyagok /Dimilin 25 WP, Nomolt 15 SC, Rimon 10 EC/) alkalmazása javasolt az engedélyezett készítmények közül (1. táblázat). Mindkét szercsoportról tudni kell, hogy hatásuk nem azonnali, a permetezés után a hernyók még bizonyos ideig táplálkoznak, és csak utána pusztulnak el. Másrészt a hatóanyaguk a táplálkozási rendszeren keresztül, tehát a lepermetezett lomblevelek elfogyasztásával jut a hernyók szervezetébe, így a fák kb. 50 %-os kilombosodásakor célszerű a permetezést elvégezni a legjobb hatékonyság elérése céljából. Megkésett védekezés esetén az idősebb lárvák ellen, illetve hosszan elhúzódó, folyamatos lárvakelés esetén a vegyes fejlődési állapotú hernyók ellen a készítmények magasabb dózisa ad megfelelő hatékonyságot. Erdőkben a légi úton, elsősorban helikopterrel végzett védekezéseknél ügyelni kell az előírt vízmennyiséggel (80 l/ha) történő, egyenletes kijuttatásra.

1. táblázat
Erdészeti kultúrákban lombrágó hernyók ellen engedélyezett rovarölő szerek

Készítmény - Hatóanyag - Dózis - Környezeti minősítés - Hatás-tartam - Forgalmazási kategória - Kijuttatás módja
Dimilin 25 WP (diflubenzuron) 0,2-0,5 kg/ha + 2-3 hét III. légi, földi
Dimilin ODC-45 (diflubenzuron) 0,11-0,165 l/ha + 2-3 hét III. légi
Dipel (Bacillus thuringiensis var. Kurstaki) 1,5-3,0 kg/ha + 1 hét III. légi, földi
Dipel ES (Bacillus thuringiensis var. Kurstaki) 1,0-2,5 l/ha + 1 hét III. légi, földi
Nomolt 15 SC (teflubenzuron) 0,5-0,75 l/ha + 2-3 hét III. légi, földi
Rimon 10 EC (novaluron) 0,75 l/ha + 2-3 hét II. földi
Runner 2 F (metoxifenozid) 0,5 l/ha + 2-3 hét II. földi
Sumi-Alfa 0,5 ULV (eszfenvalerát) 2,0 l/ha — 1 hét I. légi
Trebon 10 F (etofenprox) 0,5-1,0 l/ha — 1 hét III. földi

Megjegyzés: A készítményeket A-B-C sorrendben adtuk meg, és nem hatékonysági sorrendben!


Önkormányzati közterületeken, parkokban, út menti fasorokban, üdülő övezetekben a közterületen engedélyezett készítmények (2. táblázat), míg mezőgazdasági területeken, házikertekben a gyümölcskultúrákban lombrágó hernyók (sodrómolyok, araszoló lepkék, aknázómolyok, stb.) ellen engedélyezett készítmények használhatók. A hernyók elleni védekezést azok engedélyokiratában előírtak szerint kell elvégezni. Kisebb területű parkokban, kertekben, lakott településeken földi géppel való védekezést javasolunk. Ebben az esetben ügyelni kell a teljes lombozat permetlével való fedettségére.

Az alkalmazandó készítményre vonatkozó döntést a táblázatokban szereplő szempontokat, valamint a készítmények egy hektárra jutó költségét figyelembe véve növényvédelmi szakember bevonásával ajánljuk meghozni.

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.