2023. október 02. - Petra napja
Hétfő
Min:13°
Max:24°
Kedd
Min:14°
Max:26°
Szerda
Min:14°
Max:20°
Csütörtök
Min:12°
Max:21°
Péntek
Min:13°
Max:21°
Szolgáltatás
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
VÉDEKEZÉSI FELHÍVÁS - Gyapjaslepke elleni védekezési lehetőségek - írta: Benécsné dr. Bárdi Gabriella
igazgató
2006-05-09 -
Az erdészeti területeken előző évben tarrágást okozó gyapjaslepke (Lymantria dispar Linné) jelentős mértékű károsítása várható 2006-ban is. Az ország különböző erdőterületein a lepke nőstényei által tavaly lerakott tojáscsomókból megindult a lárvák kelése. A kis hernyók néhány napon belül a fák koronájába másznak és megkezdik a lombozat rágását. A lombozat kihajtásának késlekedése esetén a fiatal lárvák táplálékkeresés céljából selyemszálat képeznek, és a szél segítségével akár több tíz kilométeres távolságban is szétterjedhetnek, veszélyeztetve ezáltal az erdőkhöz közeli mezőgazdasági területeket (gyümölcsös, szőlő), önkormányzati közterületeket, parkokat, üdülőövezeteket, házikerteket.

A gyapjaslepke hernyójának szétterjedése és károsítása ellen rovarölő készítmények-kel eredményesen lehet védekezni. A védekezés hatékonysága szempontjából legkedvezőbb a fiatal lárvák (2. lárvastádium) ellen időzíteni a kezelést április utolsó hetétől május közepéig. A gyapjaslepke lárvái ellen erdőkben az erdei ökoszisztéma védelme miatt csak a környezetkímélő készítmények (Bacillus thuringiensis spóraszuszpenzió, vagy kitinszintézist gátló anyagok /Dimilin 25 WP, Nomolt 15 SC, Rimon 10 EC/) alkalmazása javasolt az engedélyezett készítmények közül (1. táblázat). Mindkét szercsoportról tudni kell, hogy hatásuk nem azonnali, a permetezés után a hernyók még bizonyos ideig táplálkoznak, és csak utána pusztulnak el. Másrészt a hatóanyaguk a táplálkozási rendszeren keresztül, tehát a lepermetezett lomblevelek elfogyasztásával jut a hernyók szervezetébe, így a fák kb. 50 %-os kilombosodásakor célszerű a permetezést elvégezni a legjobb hatékonyság elérése céljából. Megkésett védekezés esetén az idősebb lárvák ellen, illetve hosszan elhúzódó, folyamatos lárvakelés esetén a vegyes fejlődési állapotú hernyók ellen a készítmények magasabb dózisa ad megfelelő hatékonyságot. Erdőkben a légi úton, elsősorban helikopterrel végzett védekezéseknél ügyelni kell az előírt vízmennyiséggel (80 l/ha) történő, egyenletes kijuttatásra.

1. táblázat
Erdészeti kultúrákban lombrágó hernyók ellen engedélyezett rovarölő szerek

Készítmény - Hatóanyag - Dózis - Környezeti minősítés - Hatás-tartam - Forgalmazási kategória - Kijuttatás módja
Dimilin 25 WP (diflubenzuron) 0,2-0,5 kg/ha + 2-3 hét III. légi, földi
Dimilin ODC-45 (diflubenzuron) 0,11-0,165 l/ha + 2-3 hét III. légi
Dipel (Bacillus thuringiensis var. Kurstaki) 1,5-3,0 kg/ha + 1 hét III. légi, földi
Dipel ES (Bacillus thuringiensis var. Kurstaki) 1,0-2,5 l/ha + 1 hét III. légi, földi
Nomolt 15 SC (teflubenzuron) 0,5-0,75 l/ha + 2-3 hét III. légi, földi
Rimon 10 EC (novaluron) 0,75 l/ha + 2-3 hét II. földi
Runner 2 F (metoxifenozid) 0,5 l/ha + 2-3 hét II. földi
Sumi-Alfa 0,5 ULV (eszfenvalerát) 2,0 l/ha — 1 hét I. légi
Trebon 10 F (etofenprox) 0,5-1,0 l/ha — 1 hét III. földi

Megjegyzés: A készítményeket A-B-C sorrendben adtuk meg, és nem hatékonysági sorrendben!


Önkormányzati közterületeken, parkokban, út menti fasorokban, üdülő övezetekben a közterületen engedélyezett készítmények (2. táblázat), míg mezőgazdasági területeken, házikertekben a gyümölcskultúrákban lombrágó hernyók (sodrómolyok, araszoló lepkék, aknázómolyok, stb.) ellen engedélyezett készítmények használhatók. A hernyók elleni védekezést azok engedélyokiratában előírtak szerint kell elvégezni. Kisebb területű parkokban, kertekben, lakott településeken földi géppel való védekezést javasolunk. Ebben az esetben ügyelni kell a teljes lombozat permetlével való fedettségére.

Az alkalmazandó készítményre vonatkozó döntést a táblázatokban szereplő szempontokat, valamint a készítmények egy hektárra jutó költségét figyelembe véve növényvédelmi szakember bevonásával ajánljuk meghozni.

AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jelentős döntések az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás terén
2023-10-01
Gyermekfogászati ellátást is végző praxisok indulnak, kiemelkedő színvonalú gondozóházat alakítanak ki, nagymértékben emelkedik a felsőoktatási ösztöndíj – hangzott el a szeptember 27-i sajtótájékoztatón.

Aranyérem a modellvitorlás OB-n
2023-10-01
Egy éremmel és több helyezéssel zárta az ölbői horgászbázis legnagyobb taván a 2023-as modellvitorlás Országos Bajnokságot szeptember 16-17-án az F5-E hajóosztályban a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub . A versenyről Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

Javuló teke eredmények
2023-10-01
A bajnokság első fordulójában elszenvedett sima vereség után, a második körben, idegenben szoros meccsen 4:2-re kapott ki a Battai Gurítók gárdája a Krix Team "A" ellen.

Kéményseprő álláshirdetés
2023-09-30
Kéményseprő szakmunkásokat és betanított munkásokat keres a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet.

Nemzetközi versenybíró képzés Százhalombattán
2023-09-30
 Az International Shooting Sport Federation (ISSF sportlövő világszervezet) sportlövő versenybíró képzését tart Százhalombattán október első hetében.

Elfogadták az új gondozóház koncepciótervét - Képviselő-testületi összefoglaló
2023-09-27
Százhalombatta Város Önkormányzata Képviselő-testülete több mint 25 napirendi pontot tárgyalt meg a szeptember 27-i ülésen. Kiemelkedő jelentőségű volt a költségvetés módosításához kapcsolódóan számos egyesületi és alapítványi kérelem támogatása. Zöld utat kapott az 50 férőhelyes gondozóház koncepcióterve, így elkezdődhet a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges folyamat.

Megújult a mentőállomás kerítése - Környezetszépítés és fejlesztések városszerte
2023-09-27
Újrafestette az urbáriumi mentőállomás kerítését az Értünk Százhalombattáért Közéleti Egyesület, amely további hasonló városkép javító akciókat tervez Százhalombatta különböző részein.

Elérhető a SZEK időpontfoglaló mobilalkalmazás
2023-09-26
A százhalombattai lakosok az interneten és mobilalkalmazáson keresztül is foglalhatnak időpontot a Százhalom Egészségügyi Központba október 1-jétől. Emellett megmarad a személyes és telefonos lehetőség is.

Fontos hazai győzelem!
2023-09-26
29-25-re győzött (15-11) a Százhalombattai KE a Csepel ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 24-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Lövész érmek a tűzfegyveres országos bajnokságokon
2023-09-26
A Magyar Sportlövők Szövetsége két egymást követő szeptemberi hétvégén rendezte meg a 20 lövéses Nemzeti és a 60 lövéses Nemzetközi versenyszámok országos bajnokságait a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A rekordszámú nevezésnek köszönhetően maratoni hosszúságú hétvégék voltak.

Két tucat karate érem
2023-09-26
Kiválóan szerepelt a Százhalombattai Karate Egyesület a SKI OPEN Karate versenyen – tájékoztatott Sándor Imre a klub elnök-helyettese.

Elgurult lehetőség
2023-09-26
Vereséggel kezdett a Battai Gurítók gárdája a BUKSZA bajnokságban, ahol 5:1-re kikapott a csapat a fővárosi Olajos Amazonok vendégeként szeptember 19-én.

Sinka László fogadóórája
2023-09-26
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, október 10-én, kedden, 15 és 17óra között tartja fogadóóráját.

ÉLJEN A LEHETŐSÉGGEL!       
2023-09-26
Ingyenes tüdőszűrés a százhalombattia lakosok részére a SZEK-ben, október  9-31-e között.   

Halálos robbanás Dunafüreden
2023-09-25
Kigyulladt, majd berobbant egy lakóház Százhalombattán, a Rákóczi utcában hétfőn kora délután. A házban egyedül élő 70 év körüli férfi életét vesztette.

Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.