2020. augusztus 14. - Marcell napja
Péntek
Min:21°
Max:26°
Szombat
Min:19°
Max:28°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Hétfő
Min:20°
Max:32°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Bátorító nevelés és a határok kijelölése
2015-04-17 -
A "Család" munkaközösség szervezésében újabb előadás hangzott el intézményünkben az egészséges nevelésről márciusban. Meghívott előadónk Frankó András, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Családterapeuta munkatársa, téma az egészséges nevelés volt. Az interaktív, jó hangulatú, beszélgetős rendezvény során a résztvevők is aktívan belevonódtak a beszélgetésbe, amely a téma aktualitásának és a kiváló, karizmatikus előadónak köszönhető elsősorban és az igazán aktív résztvevőknek.
 
A gyerekneveléssel kapcsolatosan olyan témák kerültek elő, mint például a szeretet és az érzelmek kimutatása a gyermekek felé, a meghallgatás, a határok kijelölése, az együttesen eltöltött minőségi idő, a szenvedélyek kialakulásának potenciális veszélye, illetve ennek megelőzése, oka és a bátorító nevelés. Továbbá a gyerkőcök nevelésében előforduló tipikus helyzetekkel, sikertelen stratégiákkal is foglalkoztak a résztvevők és az előadó.
 
A jelenlevők között elsősorban szülők és óvodapedagógusok vettek részt, és a beszélgetés során számos saját élmény és életből hozott gyakorlati probléma is előkerült. Ezen helyzetekre nagyon hasznos tanácsokat is kaphattak a résztvevők. Az előadás így válhatott közös élménnyé, amiben mindkét fél megosztotta örömeit, sikereit és nehézségeit. Mindez kiegészült az előadó szakmai tapasztalataival, esetrészletekkel tarkított illusztrációival, illetve nagyon hasznos kiadványokkal, amelyeket kiosztott a résztvevőknek.
 
Álljon itt egy szülő beszámolója, személyes tapasztalata, amely visszaadja az előadás kellemes hangulatát is:
 
"Mivel már volt szerencsém több előadásán részt venni, előre örültem, amikor kiderült, hogy a családi munkaközösség következő meghívott előadója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat családterapeuta munkatársa lesz. Frankó András rendkívül felkészült, naprakész pedagógus, mentálhigiénés szakember, családterapeuta és szupervízor szakképzettségekkel rendelkezik. Igyekezett interaktív közösségi teret teremteni a téma iránt érdeklődő kis csoportunk részére. Ez hamar sikerült is. Mindenki bátran tehetett fel kérdéseket, nem kellett szégyenkeznünk a nehézségeink miatt. Jó ötlet volt, hogy nagy körben ültünk, jól láttuk egymást és az előadót, ezáltal családias, barátságos légkör alakult ki.  Sokszor halljuk:  a család háttér. Együtt, de hogyan? Engem is régóta foglalkoztatott a mai téma: hogyan tudjuk gyermekünket egészségesen nevelni? A tanár úr rém egyszerűen megfogalmazta már a legelején: a szülők már csak a jelenlétükkel, viselkedésükkel, viszonyulásukkal, mintaadásukkal, passzívan is nevelik a gyermeket, aki lemásolja azt, amit előtte csinálunk, ami előtte történik. Megerősítést kaptam, hogy a szülők pozitív példamutatása, szükség eseten változása visszaállíthatja vagy megteremtheti a gyermekek számára nélkülözhetetlen egészséges családi modellt. A szakember buzdított: lássuk, halljuk meg a szépet! A zene, a tánc, a közösen eltöltött idő gazdagít, felszabadít, feszültséget old. A kreativitás felfedezése, fejlesztése, az alkotás szabadságának, örömének kibontakozása már kisgyermekkorban zajlik. Vegyünk ebben részt! Ne pótoljon, helyettesítsen vagy szorítson ki bennünket a tévé, sem az online játékok vagy bármilyen digitális/okos kütyü. Nagy hangsúlyt fektetett az egészséges családi kapcsolatok kialakítására (vigasztalás, dicséret, büntetés), a hibás kommunikációs megoldások korrekciójára, az érzelmek megnyilvánulásának védett lehetőséget biztosító családi légkör megteremtésére, amely gyakorlatilag ellenszere lehet az összes függőséget kiváltó oknak. Nagyon tanulságos előadás volt. Kár, hogy nem tudunk többen, többször, több időt eltölteni ezeknek a szerintem hiánypótló témáknak a feldolgozásával."
 
A téma gerince a bátorító nevelés. A bátorítás, dicséret, a saját magában, képességeiben, tudásában való hit megerősítése kiemelkedően fontos egy egészségesen fejlődő gyermeknél. Ezzel kapcsolatosan a szeretet kimutatása, a meghallgatás fontossága, határok kijelölése és az együtt töltött minőségi idő témája is előkerült.
 
Ezen tanévben még két alkalma lesz a "Család" munkaközösségnek. Áprilisban egy Asperger-szindrómával diagnosztizált fiú kisebb kerekasztal-beszélgetés formájában meséli el saját élményeit; majd májusban Kocsor Judit klinikai gyermekpszichológus fog előadást tartani az akaratos, a figyelemhiányos és hiperaktív gyerekek neveléséről.
 
Köszönetünket fejezzük ki az óvoda vezetőségének az anyagi források előteremtéséért, szervezésért.
A Szivárvány Óvoda nevelési programjának erős talpköve a családokkal való együttes gondolkodás és nevelés. Hisszük, hogy a munkaközösség elérte célját. Segíti a pedagógusok munkáját,a vezetést abban, hogy jó úton járjanak, a szülőket pedig megerősíti abban, hogy MINDEN SZÜLŐ JÓL AKARJA NEVELNI A GYERMEKÉT, de ebben a globalizálódott világban nagy szükségük van megerősítésre, segítségre, őszinte, támogató légkörre, amit ennek a munkaközösségnek a szerveződése is igazol.
Egyben előfutára is a júniusban Százhalombattán megrendezendő ÓVÓDAPEDAGÓGUSOK NYÁRI EGYETEMÉNEK, ahol a társadalom széles rétegéből igen rangos előadók fognak beszélni a család, a tehetséggondozás és a gyermeknevelés jelentőségéről. 
 
Kovács Lajosné, Szádvári Anna és Bogdán Bence
a Szivárvány Óvoda nevelőtestülete és a szülők nevében

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-10 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Bővült a kör, újabb dílert gyanúsítanak a rendőrök
2020-08-13
Az érdi zsaruk felkutatták, kitől vásárolhatta a kábítószert, a már május óta letartóztatásban lévő gyanúsított.

Álmában végeztek a nem kívánatos lakóval
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 11-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 11-ig elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Bozótvágóval akarta megölni anyja élettársát egy férfi
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

Parkolókban fosztottak ki alvó sofőröket
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást. 2020. augusztus 10-én, az M1-es autópálya egyik parkolójában egy ismeretlen tettes betörte egy várakozó autó ablakát és eltulajdonította a kocsiban alvó sértett pénztárcáját, majd társaival elmenekült a helyszínről.

Napi ötszáz forint lesz a bölcsődei térítés
2020-08-10
Az állam és az önkormányzat mellett a szülőknek is fizetniük kell a gyerekek bölcsődei gondozásáért szeptember 1-jétől Százhalombattán.

Vasvillával és baltával ment a szomszédjának egy férfi
2020-08-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 7-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 7-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyomoz. A gyanúsított, valamint a sértett és annak élettársa között néhány éve megromlott a szomszédi kapcsolat, a rendszeressé váló konfliktusok miatt a gyanúsított ellen több büntetőeljárás is indult. 2020. július 31-én a gyanúsított lovaskocsijával elsodorta az előtte kerékpárral közlekedő sértettet.

Egy méret mindenkinek? Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning gyakorló és leendő szülőknek
2020-08-10
Egy család - mint minden rendszer - olyan egyedi jellemzőkkel bír, amelyekkel tagjai külön-külön nem rendelkeznek.  A családra jellemző egyedi problémák  egyedi megoldásokat kívánnak. Ugyanakkor a változás, változtatás létrehozásához szükséges szabályszerűségek és eszközök nagyon is hasonlóak.

Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.