2020. június 02. - Kármen, Anita napja
Kedd
Min:13°
Max:14°
Szerda
Min:12°
Max:21°
Csütörtök
Min:11°
Max:24°
Péntek
Min:13°
Max:23°
Szombat
Min:11°
Max:24°
Civil szféra
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Út a végső pillanatig - írta: ME
2014-10-06 - A Hospice és Palliatív Ellátás Világnapján közösségi rendezvénnyel hívták fel a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat munkatársai a Százhalombattán élők figyelmét az életük végén járó, gyógyíthatatlan betegek ellátásának fontosságára. Október 3-án a Csónakázó-tó melletti programon szóltak az önkéntes segítségnyújtás jelentőségéről, és adományokat gyűjtöttek a szervezők.
A gyógyíthatatlan betegekre gondolva – különösen, ha közeli hozzátartozóról van szó – mindenkinek elszorul a szíve. Beletörődik a megváltoztathatatlanba, hiszen nincs más választása. Sokaknak eszébe jut az elesett, legtöbbször idős, néha magányos emberek várható szenvedése. Azt azonban már kevesebben gondolják végig, hogy az út, amely súlyos gondokkal, megoldandó feladatokkal, testi-lelki fájdalmakkal a végső pillanatig vezet, szerető gondoskodással elviselhetőbbé tehető.

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő emberek humánus, összetett ellátását jelenti. A mozgalom célja, hogy a betegek életminőségét javítsa, szenvedéseiket enyhítse, fizikai és szellemi aktivitásukat támogassa. Könnyebbé tegye a családtagok számára betegséggel járó feladatok megoldását, a gyász feldolgozását. Az ellátásban hivatásos, speciálisan képzett egészségügyi szakemberek és önkéntes vesznek részt. A Hospice és Palliatív Ellátás Világnapján számos országban toboroznak segítőket, gyűjtenek adományokat azért, hogy minél több betegnek tudják méltóságteljesebbé tenni élete utolsó időszakát.

Idén, Magyarországon elsőként, a százhalombattai "Mozdulj meg a hospice-ért!" című rendezvény csatlakozott a világnap eseménysorozatához. Schaffer Judit, a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat vezetője, a program szervezője megnyitójában hangsúlyozta, hogy nagyon fontos ez a munka, hiszen senki nem tudhatja, mikor válhat szükségessé számára vagy családtagjai számára a hospice munkatársainak segítő támogatása.

2006 óta elkötelezett önkéntese a hospice mozgalomnak Tápai Mónika, aki az idei rendezvény ötletgazdája és társszervezője volt. Szomorúan, elérzékenyülve emlékezett édesanyja súlyos betegségére, melynek során mindvégig a Gondoskodás 2000 munkatársaitól, önkénteseitől kapott a család segítséget, lelki támaszt, és ők voltak azok, akik ezt a méltatlan helyzetet, amikor egy beteg úton van a halál felé, méltóságteljesebbé tették.

Vezér Mihály polgármester köszöntőjében elmondta, minden tiszteletet megérdemelnek azok az önkéntesek, akik a mai elidegenedő világunkban belső meggyőződésből, önfeláldozó, példaértékű munkát végeznek az életük utolsó, nagyon nehéz időszakát élő emberek mellett. Kitartást kívánt mindenkinek, aki mintegy missziót teljesítve, megpróbálja emberibbé tenni a betegeknek és hozzátartozóiknak ezt az életszakaszt.

Talán a rendezvény jelképe is lehetett volna az a pillanatkép, amelyet a Felhőjárók Mozdulatszínház tagjai alkottak műsoruk zárásaként. Az Utazás című produkció végén (Koreográfia: Rédli Éva, Szélpál Eszter, Szélpál Stefi) a széken ülő vállára tette kezét a többi szereplő, jelezve, hogy az úton nem lesz egyedül, mellette állnak, segítik. Vidámabb hangulatot varázsoltak az egybegyűltek elé a B. Cool Dance Team táncosai, akik produkciójuk után csatlakoztak a tó körüli futás résztvevőihez. A hivatalos program után Schaffer Judit megköszönte a battai és környékbeli támogatók segítségét, és mindenkit a jótékonysági vásárra invitált.

A Hírtükör kérdésére a főszervező elmondta, hogy lélekpróbáló, sokszor megrázó az önkéntesek munkája. A halálba készülő emberek melletti segítő szolgálat azonban olyan út, amelynek során visszatalálhatunk önmagunkhoz, az alapvető értékekhez, megszűnhetnek előítéleteink, átértékelhetjük napi – sokszor nem is olyan nagy jelentőségű – gondjainkat. Mások segítése lehet saját emberségünk megteremtésének eszköze, egy módszer, amellyel sikerülhet a betegek szenvedését enyhíteni, miközben önmagunk lelki fejlődésén is munkálkodhatunk. Azoknak, akik elhivatottságot éreznek magukban az önkéntes szolgálat iránt azt javasolta, olvassák el Singer Magdolna gyászterapeuta tanulmányát:

További információkat a www.hospice.hu honlapon találhatnak.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Nyári szünet az ovikban
2020-06-02
A vonatkozó kormányrendeleteket figyelembe véve meghatározta az óvodák nyári zárva tartási rendjét az önkormányzat Százhalombattán.

Újabb támogatások A Remény Bajnokától
2020-06-02
Újabb közel nyolcvan százhalombattai pályázó részesült a Vezér Mihály polgármester által alapított Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában kuratórium május 25-ei és június 2-ai ülésén.

Három és fél év türelmi idő a kutakra
2020-06-02
Felfüggesztették a korábban engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetését.

Szeptemberre kész lesz az M0
2020-06-02
Ütemterv szerint zajlik az M0-ás autópálya déli szakaszának átépítése - tájékoztatott Bóna Zoltán országgyűlési képviselő a Facebookon.

Pedagógusnapra, szeretettel
2020-06-02
A digitális oktatás hirtelen, egyik napról a másikra állított komoly kihívások elé mindenkit. Lassan három hónapja hiányoznak a megszokott keretek, élmények, személyek. A tanév hamarosan véget ér, de idén se feledkezzünk meg kimutatni szeretetünket, nagyrabecsülésünket a pedagógusok felé! Véleményeket és szívhez szóló üzeneteket gyűjtöttünk csokorba diákoktól és szülőktől.

Személyes ügyintézés a SZÁKOM-nál
2020-06-02
Újra lesz személyes ügyfélfogadás a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában június 8-tól, hétfőtől. Az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 13 óráig  várják. Az ügyintézés ideje alatt védőmaszkot kell viselni az ügyfélszolgálati irodában.

Gyerek nélkül, gyerekkel Tanévet zárnak az iskolák
2020-06-02
Egyelőre nem zárultak le az osztályzatok, de az iskolaigazgatók szerint a két és fél hónapos távoktatás ellenére eredményes volt a tanév. A járványügyi korlátozások alatt elenyészően kevesen kérték az ügyeletet. A tanévzárókat és ballagásokat a hagyományostól eltérő módon, de nagyrészt már személyes jelenléttel tervezik a százhalombattai általános iskolák. 

Száz másodperc emlékezés
2020-05-29
A visszajelzések szerint akár tizenötezer templom harangja zúghat a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 16 óra 30-kor Kárpát-medence szerte – tájékoztatott Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoport elnöke.

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
2020-05-29
Az esetlen, apátlan-anyátlan Lionel Essrog egy brooklyn-i intézetben nevelkedik.

Ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020-05-29
A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának eddig zárva tartó kirendeltségein és a Kormányablakokban is újraindul az ügyfélfogadás június 2-ától. 

Kiszolgáltatott nőket kényszerített prostitúcióra az abonyi család
2020-05-29
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. május 28-án megtartott ülésén elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével összefüggésben folytat nyomozást.

Battai táncosoké a Magyar Köztársaság Kupa
2020-05-29
A százhalombattai akrobatikus rock ’n roll duó, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor nyerte el a Magyar Táncsport Szövetség Magyar Köztársaság Kupáját felnőtt páros kategóriában. A vándorkupát, amit az adott évben megrendezett legmagasabb kategória nyertesei kapnak, 2002-ben indította útnak a szervezet.

Fokozatos változások a szakorvosi rendelőben
2020-05-28
Az ér- és a kézsebészet kivételével, korlátozásokkal ugyan, de tovább működnek a Százhalom Egészségügyi Központ szakrendelései június 2-tól. Tekintettel arra, hogy az egészségügyben a veszélyhelyzet még mindig fennáll, a betegellátás rendjének szabályai is ehhez igazodnak – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató.  

Hatodszor is Óvárosi Focikupa
2020-05-28
Idén is megrendezésre kerül az Óvárosi Focikupa kispályás labdarúgó-torna az Óvárosi Papírkutyák szervezésében június 20-án, szombaton.

Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja
2020-05-28
A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Változik a vasúti közlekedési rend a pünkösdi hosszú hétvégén
2020-05-28
Balatoni előszezoni menetrend lép életbe Az ünnep miatt módosul a vasúti közlekedési rend: május 31-én az ünnepnapra, június elsején a vasárnapra, 2-án már a szokásos munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Szombaton nyit a versenymedence
2020-05-28
Az időjárás és a járványhelyzet függvényében az összes medencéjét üzembe helyezi a Városi Strand Százhalombattán június 13-tól. A versenymedencét azonban már május 30-tól használni lehet.

Hitből pajzsot
2020-05-27
A KÉSZ videósorozatának legújabb részében Balog Zoltán református lelkész, az EMMI volt minisztere beszél a keresztény értelmiség feladatáról, amelyet a vírushelyzet eredményezett. Elérhető a KÉSZ YouTube-csatornáján itt: https://youtu.be/OnL1freATSw

Folyamatos a segítség
2020-05-26
Újabb közel ötven százhalombattai pályázó részesült A Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában. Erről döntött a kuratórium május 25-ei ülésén.

Zajlik az óvodai nevelés
2020-05-25
A legújabb kormányrendelet értelmében május 25-től minden vidéki településen, így Százhalombattán is a veszélyhelyzet előtti normál rendben fogadják a gyerekeket az óvodák és a bölcsőde. A battai intézményekben felkészültek a kicsik érkezésére, de még nem számítanak arra, hogy teljes létszám lesz a csoportszobákban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.