2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:18°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:30°
Péntek
Min:19°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:30°
Civil szféra
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Út a végső pillanatig - írta: ME
2014-10-06 - A Hospice és Palliatív Ellátás Világnapján közösségi rendezvénnyel hívták fel a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat munkatársai a Százhalombattán élők figyelmét az életük végén járó, gyógyíthatatlan betegek ellátásának fontosságára. Október 3-án a Csónakázó-tó melletti programon szóltak az önkéntes segítségnyújtás jelentőségéről, és adományokat gyűjtöttek a szervezők.
A gyógyíthatatlan betegekre gondolva – különösen, ha közeli hozzátartozóról van szó – mindenkinek elszorul a szíve. Beletörődik a megváltoztathatatlanba, hiszen nincs más választása. Sokaknak eszébe jut az elesett, legtöbbször idős, néha magányos emberek várható szenvedése. Azt azonban már kevesebben gondolják végig, hogy az út, amely súlyos gondokkal, megoldandó feladatokkal, testi-lelki fájdalmakkal a végső pillanatig vezet, szerető gondoskodással elviselhetőbbé tehető.

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő emberek humánus, összetett ellátását jelenti. A mozgalom célja, hogy a betegek életminőségét javítsa, szenvedéseiket enyhítse, fizikai és szellemi aktivitásukat támogassa. Könnyebbé tegye a családtagok számára betegséggel járó feladatok megoldását, a gyász feldolgozását. Az ellátásban hivatásos, speciálisan képzett egészségügyi szakemberek és önkéntes vesznek részt. A Hospice és Palliatív Ellátás Világnapján számos országban toboroznak segítőket, gyűjtenek adományokat azért, hogy minél több betegnek tudják méltóságteljesebbé tenni élete utolsó időszakát.

Idén, Magyarországon elsőként, a százhalombattai "Mozdulj meg a hospice-ért!" című rendezvény csatlakozott a világnap eseménysorozatához. Schaffer Judit, a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat vezetője, a program szervezője megnyitójában hangsúlyozta, hogy nagyon fontos ez a munka, hiszen senki nem tudhatja, mikor válhat szükségessé számára vagy családtagjai számára a hospice munkatársainak segítő támogatása.

2006 óta elkötelezett önkéntese a hospice mozgalomnak Tápai Mónika, aki az idei rendezvény ötletgazdája és társszervezője volt. Szomorúan, elérzékenyülve emlékezett édesanyja súlyos betegségére, melynek során mindvégig a Gondoskodás 2000 munkatársaitól, önkénteseitől kapott a család segítséget, lelki támaszt, és ők voltak azok, akik ezt a méltatlan helyzetet, amikor egy beteg úton van a halál felé, méltóságteljesebbé tették.

Vezér Mihály polgármester köszöntőjében elmondta, minden tiszteletet megérdemelnek azok az önkéntesek, akik a mai elidegenedő világunkban belső meggyőződésből, önfeláldozó, példaértékű munkát végeznek az életük utolsó, nagyon nehéz időszakát élő emberek mellett. Kitartást kívánt mindenkinek, aki mintegy missziót teljesítve, megpróbálja emberibbé tenni a betegeknek és hozzátartozóiknak ezt az életszakaszt.

Talán a rendezvény jelképe is lehetett volna az a pillanatkép, amelyet a Felhőjárók Mozdulatszínház tagjai alkottak műsoruk zárásaként. Az Utazás című produkció végén (Koreográfia: Rédli Éva, Szélpál Eszter, Szélpál Stefi) a széken ülő vállára tette kezét a többi szereplő, jelezve, hogy az úton nem lesz egyedül, mellette állnak, segítik. Vidámabb hangulatot varázsoltak az egybegyűltek elé a B. Cool Dance Team táncosai, akik produkciójuk után csatlakoztak a tó körüli futás résztvevőihez. A hivatalos program után Schaffer Judit megköszönte a battai és környékbeli támogatók segítségét, és mindenkit a jótékonysági vásárra invitált.

A Hírtükör kérdésére a főszervező elmondta, hogy lélekpróbáló, sokszor megrázó az önkéntesek munkája. A halálba készülő emberek melletti segítő szolgálat azonban olyan út, amelynek során visszatalálhatunk önmagunkhoz, az alapvető értékekhez, megszűnhetnek előítéleteink, átértékelhetjük napi – sokszor nem is olyan nagy jelentőségű – gondjainkat. Mások segítése lehet saját emberségünk megteremtésének eszköze, egy módszer, amellyel sikerülhet a betegek szenvedését enyhíteni, miközben önmagunk lelki fejlődésén is munkálkodhatunk. Azoknak, akik elhivatottságot éreznek magukban az önkéntes szolgálat iránt azt javasolta, olvassák el Singer Magdolna gyászterapeuta tanulmányát:

További információkat a www.hospice.hu honlapon találhatnak.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.