2020. augusztus 08. - László napja
Szombat
Min:24°
Max:33°
Vasárnap
Min:21°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:31°
Szerda
Min:20°
Max:29°
Civil szféra
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Út a végső pillanatig - írta: ME
2014-10-06 - A Hospice és Palliatív Ellátás Világnapján közösségi rendezvénnyel hívták fel a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat munkatársai a Százhalombattán élők figyelmét az életük végén járó, gyógyíthatatlan betegek ellátásának fontosságára. Október 3-án a Csónakázó-tó melletti programon szóltak az önkéntes segítségnyújtás jelentőségéről, és adományokat gyűjtöttek a szervezők.
A gyógyíthatatlan betegekre gondolva – különösen, ha közeli hozzátartozóról van szó – mindenkinek elszorul a szíve. Beletörődik a megváltoztathatatlanba, hiszen nincs más választása. Sokaknak eszébe jut az elesett, legtöbbször idős, néha magányos emberek várható szenvedése. Azt azonban már kevesebben gondolják végig, hogy az út, amely súlyos gondokkal, megoldandó feladatokkal, testi-lelki fájdalmakkal a végső pillanatig vezet, szerető gondoskodással elviselhetőbbé tehető.

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő emberek humánus, összetett ellátását jelenti. A mozgalom célja, hogy a betegek életminőségét javítsa, szenvedéseiket enyhítse, fizikai és szellemi aktivitásukat támogassa. Könnyebbé tegye a családtagok számára betegséggel járó feladatok megoldását, a gyász feldolgozását. Az ellátásban hivatásos, speciálisan képzett egészségügyi szakemberek és önkéntes vesznek részt. A Hospice és Palliatív Ellátás Világnapján számos országban toboroznak segítőket, gyűjtenek adományokat azért, hogy minél több betegnek tudják méltóságteljesebbé tenni élete utolsó időszakát.

Idén, Magyarországon elsőként, a százhalombattai "Mozdulj meg a hospice-ért!" című rendezvény csatlakozott a világnap eseménysorozatához. Schaffer Judit, a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat vezetője, a program szervezője megnyitójában hangsúlyozta, hogy nagyon fontos ez a munka, hiszen senki nem tudhatja, mikor válhat szükségessé számára vagy családtagjai számára a hospice munkatársainak segítő támogatása.

2006 óta elkötelezett önkéntese a hospice mozgalomnak Tápai Mónika, aki az idei rendezvény ötletgazdája és társszervezője volt. Szomorúan, elérzékenyülve emlékezett édesanyja súlyos betegségére, melynek során mindvégig a Gondoskodás 2000 munkatársaitól, önkénteseitől kapott a család segítséget, lelki támaszt, és ők voltak azok, akik ezt a méltatlan helyzetet, amikor egy beteg úton van a halál felé, méltóságteljesebbé tették.

Vezér Mihály polgármester köszöntőjében elmondta, minden tiszteletet megérdemelnek azok az önkéntesek, akik a mai elidegenedő világunkban belső meggyőződésből, önfeláldozó, példaértékű munkát végeznek az életük utolsó, nagyon nehéz időszakát élő emberek mellett. Kitartást kívánt mindenkinek, aki mintegy missziót teljesítve, megpróbálja emberibbé tenni a betegeknek és hozzátartozóiknak ezt az életszakaszt.

Talán a rendezvény jelképe is lehetett volna az a pillanatkép, amelyet a Felhőjárók Mozdulatszínház tagjai alkottak műsoruk zárásaként. Az Utazás című produkció végén (Koreográfia: Rédli Éva, Szélpál Eszter, Szélpál Stefi) a széken ülő vállára tette kezét a többi szereplő, jelezve, hogy az úton nem lesz egyedül, mellette állnak, segítik. Vidámabb hangulatot varázsoltak az egybegyűltek elé a B. Cool Dance Team táncosai, akik produkciójuk után csatlakoztak a tó körüli futás résztvevőihez. A hivatalos program után Schaffer Judit megköszönte a battai és környékbeli támogatók segítségét, és mindenkit a jótékonysági vásárra invitált.

A Hírtükör kérdésére a főszervező elmondta, hogy lélekpróbáló, sokszor megrázó az önkéntesek munkája. A halálba készülő emberek melletti segítő szolgálat azonban olyan út, amelynek során visszatalálhatunk önmagunkhoz, az alapvető értékekhez, megszűnhetnek előítéleteink, átértékelhetjük napi – sokszor nem is olyan nagy jelentőségű – gondjainkat. Mások segítése lehet saját emberségünk megteremtésének eszköze, egy módszer, amellyel sikerülhet a betegek szenvedését enyhíteni, miközben önmagunk lelki fejlődésén is munkálkodhatunk. Azoknak, akik elhivatottságot éreznek magukban az önkéntes szolgálat iránt azt javasolta, olvassák el Singer Magdolna gyászterapeuta tanulmányát:

További információkat a www.hospice.hu honlapon találhatnak.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.