2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:18°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:30°
Péntek
Min:19°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:30°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Dr. Korcsmáros Iván ügyvédi irodájának közleménye a Hart-ügyről
2
2014-03-10 -
Tisztelt Olvasók!
 
A társasházi hitelbotrány (Hart-ügy) jogi fejleményeiről immár negyedszer adok tájékoztatást a "Hírtükör" hasábjain. Soha ezt nem tettem olyan örömmel, mint most, amikor végre elmondhatom, hogy a Kúria (leánykori nevén: Legfelsőbb Bíróság) benevezte az irodám által képviselt Bólyai u. 2-8. sz. Társasház lakóközösségét a RAIFFEISEN BANK Zrt. (a továbbiakban: RAIFFEISEN) díjnullázó számlacsomagjába!
Tette ezt úgy a honi igazságszolgáltatás legmagasabb szintű szerve, hogy végre rendet vágott abban az ítélkezési káoszban, amely azokban a peresített jogvitákban alakult ki, amelyek Hart Andrea hajdani közös képviselő csalárd hitelfelvételei okán bontakoztak ki egyes kárvallott társasházak és a nekik "hitelező" RAIFFEISEN között!
 
Kezdetektől hangoztatott érvelésem végül a legfontosabb hazai jogi fórumon helyt fogott! Ennek lényege az volt, hogy igyekeztem rámutatni arra, hogy a társasházi törvény irányadó rendelkezéseinek helyes együttes értelmezése nyomán arra a megállapítás kell jutni, hogy a közös képviselők házaik nevében a rendes gazdálkodás körén túlmutató - a közösséget terhelő - kötelezettségeket közgyűlési felhatalmazás hiányában nem vállalhatnak! Ezzel szemben a bank ügyvédei viszont azt az álláspontot képviselték, hogy a közös képviselők képviseleti joga semmiképpen nem korlátozható (vagyis amit ők aláírnak az a továbbiakban "szentírás")... tehát a lakóknak kell megfizetniük egykori képviselőjük bűnös manipulációi árát. Az elmúlt négy év pereskedései során születtek oly bírósági ítéletek is, amelyek a bank jogi képviselői véleményét osztották és olyanok is, melyek az én tárgybeli nézeteimet tették magukévá. E jogértelmezési kérdést tisztázta véglegesen most a Kúria, amikor elvi éllel rögzítette, hogy a rendkívüli kötelezettségvállalásokhoz bizony szükséges a lakóközösség áldása.
 
Ilyen rendkívüli kötelezettségvállalás persze az is, ha jövőbeli jogvitái esetére egy társasház előre aláveti magát egy választottbíróság eljárásának és majdani döntésének. Ez tényleg nem szokványos dolog, hiszen az ezt vállaló felek esetleges későbbi jogi természetű konfliktusaik megoldására nézve eleve feladják az rendes (állami) bíróságok útján történő vitarendezés lehetőségét. A törvény ugyan nem zárja ki az ilyen tartalmú megállapodások megkötését, de ezek - éppen atipikus voltuk miatt- kizárólag akkor tekinthetők érvényesen létrejöttnek, ha a részvevők a vonatkozó szigorú szabályok maradéktalan betartása mellett kötötték meg őket! Nos: a jelen ügyben egy igencsak lényeges érvényességi feltétel - a közgyűlés tudomása és jóváhagyása - hiányzott! Ezért érvénytelenítette a korábbi marasztaló határozatokat a Kúria. És a döntés talaján most a banknak minden eddig behajtott fillért és annak kamatát vissza kell fizetnie a Bólyai u. 2-8. sz. Társasház részére! A hitelintézet ugyan próbálkozhat még a rendes bíróságok előtti újraperléssel, ám ennek sikeresélye már minimális lenne...
 
Ez természetesen nagyon jó hír a még perben álló többi társasház részére is, hiszen a Kúria nyilván a későbbiekben is tartani fogja magát saját állásfoglalásához, tehát a többi háznak is van esélye már elveszettnek hitt milliói visszaszerzésére.
 
Tisztelet jár minden lakóközösségnek, amely igazát védve mindvégig kitartott a RAIFFEISEN ügyvédserege elleni hosszú jogi viadalban... és így lehetővé tették a mostani diadal elérését!
 
Köszönöm szépen mindannyijuk megtisztelő figyelmét!
 
dr. Korcsmáros Iván ügyvéd
 
(Dr. Korcsmáros Iván kifejezett kérésére levelét változtatás nélkül adjuk közre. A szerkesztőség)

Hozzászólások
Tisztelt Ügyvéd Úr!
 
Sokan örülnek, hogy feltámadt Mátyás, van igazság, lassan 4 év után is. Szomorú, hogy kis hazánkban a bíróság még mindig a csalókat védi, a bankok ügyvédei segítségével, tudjuk neki az a dolguk, de hogy tudnak a tükörbe nézni?
 
Az meg elgondolkoztató, hogy a hivatalból kirendelt ügyvédeknek, még ennyi idő után sincs mit felmutatni,/az adófizetők pénzén/, még mindig ismeretlen tettest emlegetnek! Holott, csak össze kéne vetni a szövetségbe belépő nyilatkozat, és a hamis közgyüllési határozatokon lévő aláírást, és a pályázatokon szereplő szignót, még a vak is látná, a hasonlóságot. Az is gyomorforgató, ahogy a bank, ügyvédei semmibe veszik a lakókat, akiknek fizetni kell, hogy a banki kollégájuk, összejátszott a szerintük, ártatlan képviselővel. Reméljük a döntés precedens értékű, és a lakók más megoldást választva, a következő választások előtt, nyertesen kerülnek ki az ügyből. A hivatal, valószínűleg a hasonló ügyek miatt erősíti meg a jogvédelmet a most felállított iroda segítségével, bár ez annyit ér, mint döglött lónak a fogmosás, de a mienk, mondaná Virág elvtárs. Halkan megjegyzem, a szabadrablásnak nevezett, pályázatok idejében, többedmagammal már javasoltuk a jegyzői felügyeletet! De ugye a polgár szava, nem hallatszik, nem hallatszik az égig.
 
A legújabb infó szerint, a többi kárvallott ház a közös képviselők ráhatására, vagy saját érdekeik figyelembe véve, elálltak a pertől. Valószínűleg a város által adott segítség,
 
sokat nyomott a latba.
 
A bűnös, bűnösök meg valószínűleg, vígan várják az ügy le zártát.
 
Tanulság, lopni érdemes. 
 
 
Tisztelettel: Nagy Péter. 2014.03.13.
Tisztelt Korcsmáros Iván Úr!
 
Csak gratulálni tudok a kitartásához, elszántságához és tudásához, amivel ezt az eredményt elérte. Szeretném, ha megtalálná azt a megoldást is, ami azokra a házakra is vonatkozna, akik már túlvannak a jogorvoslati lehetőségeken, és visszafizették azt, amit a bank szerintem jogtalanul követelt.
 
Köszönet, várjuk a további híreket.
 
Tisztelettel:
Tejes István
Ady 9.
 
AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.