2021. december 08. - Mária napja
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:0°
Max:2°
Szombat
Min:0°
Max:3°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Kultúra, Oktatás
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Harminc éves a Paletta - írta: ani
2013-04-17 - Az 1982-ben alakult Paletta Festő Szakkör egykori tanítványok munkáinak május 3-ig látható kiállításával ünnepli működése 30. évfordulóját a Barátság Kulturális Központ előterében. A szakkör alapítójával, Dobák Józsefné, Babarczy Anikóval, azaz Ani nénivel felidéztük a Paletta színeit.
A történet még a Barátság Művelődési Háznál is régebbi, mivel egy akkor Ságvári, most Liszt sétányon lévő pincében kezdődött, miközben a főtéren még csak alakult az épület. Aztán beköltöztek és harminc éven át, minden kedd délután zajlott az alkotás Dobákné Ani néni irányítása mellett.

Jöttek az egészen kis óvodások és volt, aki maradt érettségiig vagy még tovább. Paletta-növendékek közül került ki grafikus, építész, belsőépítész, stílus tanácsadó, iparművész, városi főkertész és koreográfus is, de a cél elsősorban nem a képzőművész szakma elsajátítása volt, hanem a komplex szépérzék, az érzékenység fejlesztése, a színek tisztelete, ismerete. Ha nem is foglalkozik mind a többszáz egykori palettás képzőművészettel, sokan közülük a mai napig alkotnak, kreatív szülőkként ülnek a gyerekeik mellé. Ha valaki azzal a céllal érkezett a szakkörbe, hogy szeretne ezen a vonalon továbbtanulni, akkor kőkeményen nekiálltak az alapoktól rajzolni tanulni, ábrázolást, geometriát, színelméletet. "Nagyon ki tudom magam húzni, amikor egy tanítványom százszázalékosan teljesít a felvételin" – idézi fel a tanárnő.

A foglalkozások témáját többnyire az irodalom, a népi kultúra, dalok és mesék, valamint a természeti formák adták, de ha a gyereknek ahhoz volt kedvük, kifesthették magukból a bánatukat vagy az örömüket is. Megismerkedtek a kollázs technikával, a selyemképpel, a pasztellel és az akvarellel, a tűzzománccal, a linometszettel és a batikkal is, ahol volt elég hely a forró viasszal dolgozni. Jól együttdolgozni igazán 5-6 kisgyerekkel lehet, és ez lenne a szakkör értelme, de előfordult, hogy a földön hasalva rajzoltak, mert nem volt már ülőhely.

Ha elindultak egy pályázaton, nyertek. Indiában például aranyérmet érdemelt egy, a Paletta szakkörben készült batikmunka. Egy másik alkalommal az évente megrendezett zánkai tárlatok legszebb műveit a Szépművészeti Múzeumban mutatták be, ahol a legjobbak között is a legfőbb díjat Ani néni egyik tanítványának batikolt alkotása kapta.

Százhalombattán sajnos már csak két tízemeletes - a Kodály sétány 2. és részben a 10. - lábazatán láthatók a Paletta Festő Szakkör több évtizedes falfestményei, amiket a lakók védtek meg a felújításkor. De többek között eltűnt a Kodály sétány 18. oldaláról az a festmény is, amit litván vendéggyerekek készítettek a nyolcvanas években. Akkoriban Kaunasszal is formálódott a testvérvárosi kapcsolat, a látogatást hamarosan viszonozták a battai gyerekek. A hírek szerint, a kaunasi művészeti iskolában még mindig őrzi kézjegyüket a Karinthy Frigyes Cirkusz című novellája alapján készült falfestmény.

Egy alkalommal nagy kirándulást tettek az Őrségben is, egy hétig bolyongtak a települések között. "Isteni szabad élet volt!" A Palettában elsajátított szemlélet egyik szép példája, hogy a gyerekek otthagyták a turistáknak szánt csecsebecséket, de helyiek útmutatását – és az erdőben cseréppel beszórt ösvényt – követve eljutottak egy igazi fazekasmesterhez, akitől gyönyörű kézműves munkákkal megpakolva tértek vissza. S ha már arra jártak és énekelni szeretnek, kipróbálták a jáki templom akusztikáját is.

A harminc év alatt számtalan szép élménnyel és alkotással gazdagodtak a gyerekek és vezetőjük is. Tavaly novemberben azonban fel kellett adnia a további tanítást. "Még sosem mondták, hogy érzékeny a szíve?" – kérdezte az orvos. "Ilyen összefüggésben még nem" – felelte Ani néni. A gyerekek százszázalékos energiát kívánnak, így az ő oktatásukat bizonytalan időre felfüggesztette, de az alkotást nem adta fel. Most épp az akrillal ismerkedik, ami szelídebb anyag a különböző vegyi anyagokat tartalmazó olajfestéknél, és közelebb áll kedvenc technikájához, az akvarellhez. Egy barátnője egyszer megkérdezte, mi lesz a sok szép képpel, ha ő már nem lesz. Ani néni egy pillanatra elbizonytalanodott, de hamar rájött, hogy nem a jövőnek alkot, hanem a jelennek, a maga örömére. És továbbra is énekel, hiszen 18 éve szervezi és irányítja a Városi Népdalkört. Igaz néha nehéz eljutni a BKK-ig, de a hölgytársak autóval hozzák-viszik, vigyáznak rá. Rendszeresen próbálnak, készülnek a majálisra és a május 25-i népdalos találkozóra.

A Paletta szakkör sem szűnt meg, csak átalakult. Szerdánként 16 órától az 5-ös teremben Poszpisek Márta grafikusművész várja a gyerekeket.


AKTUÁLIS
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
2021-11-23 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-11-23 - Elsősorban férfi lelkész munkatársat keres a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Drogterápiás Otthona, a szenvedélybetegek felépülésének missziós evangelizálásához.
Bővül a "babaprogram" - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-12-07
Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta az idei év utolsó ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete december 7-én a Szekeres József Konferenciaközpontban. A Képviselő-testület 28 napirendi pontot tárgyalt, módosította a 2021. évi költségvetési és több szociális tárgyú rendeletét, megalkotta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, döntöttek arról is, hogy további támogatást kapnak a kisgyermekes családok.

Karácsonyi ajándékok az idősotthon számára
2021-12-06
A százhalombattai önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester ajándékcsomagokat adott át az Idősek Gondozóháza lakói számára.  A csomagokat Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője vette át.

Emberek az emberekért - három évtized története
2021-12-06
Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.

Modellvitorlás arany- és bronzérem
2021-12-06
Két érmet és helyezéseket is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az RG 65 hajóosztályban, a Mikulás "jeges" kupa modellvitorlás túraversenyen.

Márton napi lámpás felvonulás
2021-12-06
Olyan kedves kis ovis eseményen vehettünk részt november 11-én, Márton napon a Kipp-Kopp Óvoda szervezésében, hogy tele lett a szívünk.

Okosodni, támogatni, versenyezni!
2021-12-06
A versenyeknek, a megmérettetéseknek rengeteg előnyét megtapasztalhatják diákjaink az Eötvös iskolában. Rekordszámú vetélkedőn vettek részt tanulóink novemberben.

Gondolkodjunk együtt
2021-12-06
Az elmúlt hónapokban több, mint 50 alkalommal találkoztam veletek és sokat beszélgettünk a térség problémáiról, a minket körülvevő aggasztó folyamatokról.

Polgárőr beszámoló
2021-12-06
A Százhalombattai Polgárőr Egyesület számára a mindenszentek és a halottak napi temetői szolgálattal kezdődött a novemberi hónap, amely során nem történt rendkívüli esemény.

Oltás a gyermekeknek
2021-12-03
Lehetőség nyílik az 5-11 éves korú gyermekek koronavírus elleni védőoltás beadására.

A várakozás öröme - Mikulás a BKK-ban
2021-12-02
Az Adventi időszak mindannyiunknak a várakozásról szól, de legjobban egész biztosan a gyermekek várják az év ezen napjait. A százhalombattai Barátság Kulturális Központ idén is meghívta Lépcsős teraszára a Mikulást, aki december 6-án hétfőn, 16 és 18 óra között várja a gyermekeket, hogy megismerkedhessenek vele.

Vereségek a bajnokesélyesektől
2021-12-02
Feléhez ért a férfi kézilabda NB I/B alapszakasza. A Százhalombattai KE a várakozáson felüli 5. helyen várta a két bajnokesélyes elleni idegenbeli mérkőzéseit.

Adventi Matrica Műhely a Múzeumban - "készül a mézes, illata édes..."
2021-12-02
Szabó T. Anna szavai felidézik a "Matrica" Múzeum novemberi kézműves foglalkozásának hangulatát, a mézeskalács fűszeres illatát.

Tíz aranyérem a Karate Országos Bajnokságon
2021-12-02
Komoly kihívással nézett szembe a Százhalombattai Karate Egyesület november utolsó hétvégéjén, hiszen a városban rendezhették meg a Shotokan Karate-Do International Hungary Országos Bajnokságot, valamint a II. Kohai Kupát - tájékoztatott Vadász Tamás a battai klub elnöke.

Nevelőszülőket toboroznak Pest megyében
2021-12-02
Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az után, hogy traumát éltek át. 

Ajándékcsomagok adventben
2021-12-02
A hagyományokhoz híven idén is megajándékozza a 65 éven felüli városlakókat a százhalombattai önkormányzat, amely több mint 3500 városlakóhoz juttatja el a csomagokat.

Adventi fények
2021-11-29
Ünnepi díszkivilágításba öltözött Százhalombatta, és meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Szent István téren felállított színpadon november 28-án. Szulák Andrea koncertjével, a Canticum Novum kórusénekével, lézershow-val, gólyalábasokkal, vásárral, forralt borral és kürtőskaláccsal várták a városlakókat.

Jótékony adomány
2021-11-28
A százhalombattai Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodájának mosógépet, a városban működő Sérültekért Alapítvány számára pedig televíziót adományozott egy helyi vállalkozó.

Motoros Mikulás Százhalombattán
2021-11-28
A Battai Motorosok Egyesülete kérte a segítségemet abban, hogy előreláthatólag 15-20 db kétkerekűvel szívesen körbekísérnék a Mikulást december 5-én,

Hét érem és egyéni csúcsok
2021-11-28
A fáradtság ellenére nagyszerűen vizsgáztak a győri felkészülési versenyen a százhalombattai VUK SE úszói, akik a rövidpályás szezon végeztével most már 50 méteres medencében szálltak vízre.

Vége az őszi szezonnak
2021-11-28
A Battai Gurítók tekcsapata részére véget ért a 2021-es őszi szezon, már a november 16-i idegenbeli mérkőzést sem tudták lejátszani sérülés miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.