2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Tíz nap alatt a Föld körül
2012-08-22 - Színpompás bemutatkozással és tűzijátékkal kezdődött, majd gyertyafényes búcsúval ért véget a XIX. Summerfest Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán. Augusztus 12. és 22. között közel húsz ország több száz táncosa segítségével élményekkel teli világkörüli utazáson vehetett részt a közönség.
A nyitógálán a Szent István téren összegyűlt másfélezer fős nézősereget Szigetvári József fesztiváligazgató köszöntötte és bemelegítésképpen meg is táncoltatta. A hagyományokhoz híven a Nagyforrás nyitotta a műsort Brahms Ötödik magyar táncának dallamára, majd a Pesovár Ferenc AMI növendékei járták mezőföldi ritmusokra.

Üdítő volt újra hallani Bartha Sylviát, aki 1994-ben, a legelső Summerfesten is konferált. Vezér Mihály polgármester a fesztivál legfőbb erényének a találkozásokat, az értékközvetítést tartja, aminek magas színvonalát igazolják az évről évre visszatérő vendégek. Külön üdvözölte kedvenc helyi közösségét, a százhalombattai Önkéntes Ördögöket, a Summerfest fáradhatatlan fogaskerekeit. A fesztivál lángját ezúttal többen is kísérték: a Felhőjárók Drámacsoport képviselői, valamint az új generáció nevében a három és fél éves Takács Bence, akinek édesapja és nagyapja is táncolt a Forrás csoportjaiban.
Az elmúlt évek során közel száz országból több ezer táncos érkezett már városunkba. Az idén csehek, szlovákok, görögök, lengyelek, olaszok, oroszok, macedónok, mexikóiak, felvidéki magyarok, perui zenészek és argentin tangótáncosok, ciprusiak, thaiföldiek és tajvaniak, valamint szardínia-szigeti szárdok hozták el kultúrájukat. Első alkalommal szerepeltek a Summerfesten a Kanári-szigetek táncosai.

A nyitóceremónián négyszer hallhattuk az orosz himnuszt, mivel Karéliában, Burjátföldön és Dagesztánban is ez a hivatalos nemzeti fohász, nem hangozhatott el azonban Tajvan himnusza, mivel az ENSZ nem ismeri el önálló államként. A közönség néhány másodperces, néma felállással tisztelgett a tajvani táncosok előtt.

A világkörüli utazás közben néhány kiemelkedő színvonalú hazai produkció emlékeztettette a Summerfest közönségét saját értékeinkre, büszkeségeinkre. Ilyen volt 16-án a már hagyományos Csík-koncert, ami egyszerre ragadta a közönséget erdélyi falvakba és a budapesti underground zenei élet mélyére. A kalotaszegi és széki szólamok között Quimby és Hobo dallamok is felbukkantak. A Csík Zenekar ezúttal is telt házat vonzott a Szekeres József Rendezvényközpontba.

Szintúgy megtelt a Szent István templom 17-én, amikor Pál Lajos karnagy és zenetanár családjával együtt adott elő nép- és komolyzenei darabokkal, valamint versekkel gazdagított dicsőítő koncertet, nem feledkezve meg arról, amire egy földijük a kárpátaljai Visken intette őket: "a templomban nem szabad táncmuzsikát játszani, amitől megmozdul a cipő orra!"

A kiemelt programok között zajlott az élet a fesztiválsátorban, ahol délutánonként minden korosztály betekintést kaphatott a vendégnemzetek táncaiba, kipróbálhatta népi játékaikat, körtáncaikat. Esténként pedig a közönség és a városlakók a Táncpanorámán a BKK színháztermében vagy a Halom TV adásán keresztül ismerkedhettek meg mélyebben egy-egy ország táncával, zenéjével.

Éjszakánként sem csillapodott a forgatag. A fesztiválklubban és a folk kocsmában egyszer fehérben, máskor feketében, vagy éppen – a hagyományokhoz híven egyik éjjel – jelmezben keveredtek a különböző népek fiai és leányai hajnalig. Pörögtek népzenére, egyszerre mozdultak a legfrissebb popslágerekre, beszélgettek kézzel-lábbal, szemmel-szájjal.

Bár a Summerfest továbbra is Százhalombatta legnépszerűbb rendezvényei közé tartozik, egyre többen vélik úgy, hogy a helyszínek szinte légmentes lezárása sokat ront a hangulatán. A kordonok és beléptető kapuk miatt sokan kirekesztettnek érzik magukat, mások pedig a főtér elcsúfítása, a forgalom korlátozása miatt elégedetlenkednek. A szervezőknek nyilván komoly feladatot jelent egyensúlyt találni a különböző elvárások között. Az utóbbi években ugyanis jelentősen szigorodott a rendezvények biztonsági szabályozása, a finanszírozásuk viszont ugyanakkor csökkent. A kordonokra és kapukra tehát – a résztvevők és a bevételek biztonsága miatt is – szükség lehet. Hosszú távon azonban csak az garantálhatja a Summerfest sikerét és fennmaradását, ha a battaiak továbbra is magukénak érezhetik.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.