2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:16°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:10°
Max:23°
Kedd
Min:12°
Max:18°
Szerda
Min:11°
Max:23°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Tíz nap alatt a Föld körül
2012-08-22 - Színpompás bemutatkozással és tűzijátékkal kezdődött, majd gyertyafényes búcsúval ért véget a XIX. Summerfest Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán. Augusztus 12. és 22. között közel húsz ország több száz táncosa segítségével élményekkel teli világkörüli utazáson vehetett részt a közönség.
A nyitógálán a Szent István téren összegyűlt másfélezer fős nézősereget Szigetvári József fesztiváligazgató köszöntötte és bemelegítésképpen meg is táncoltatta. A hagyományokhoz híven a Nagyforrás nyitotta a műsort Brahms Ötödik magyar táncának dallamára, majd a Pesovár Ferenc AMI növendékei járták mezőföldi ritmusokra.

Üdítő volt újra hallani Bartha Sylviát, aki 1994-ben, a legelső Summerfesten is konferált. Vezér Mihály polgármester a fesztivál legfőbb erényének a találkozásokat, az értékközvetítést tartja, aminek magas színvonalát igazolják az évről évre visszatérő vendégek. Külön üdvözölte kedvenc helyi közösségét, a százhalombattai Önkéntes Ördögöket, a Summerfest fáradhatatlan fogaskerekeit. A fesztivál lángját ezúttal többen is kísérték: a Felhőjárók Drámacsoport képviselői, valamint az új generáció nevében a három és fél éves Takács Bence, akinek édesapja és nagyapja is táncolt a Forrás csoportjaiban.
Az elmúlt évek során közel száz országból több ezer táncos érkezett már városunkba. Az idén csehek, szlovákok, görögök, lengyelek, olaszok, oroszok, macedónok, mexikóiak, felvidéki magyarok, perui zenészek és argentin tangótáncosok, ciprusiak, thaiföldiek és tajvaniak, valamint szardínia-szigeti szárdok hozták el kultúrájukat. Első alkalommal szerepeltek a Summerfesten a Kanári-szigetek táncosai.

A nyitóceremónián négyszer hallhattuk az orosz himnuszt, mivel Karéliában, Burjátföldön és Dagesztánban is ez a hivatalos nemzeti fohász, nem hangozhatott el azonban Tajvan himnusza, mivel az ENSZ nem ismeri el önálló államként. A közönség néhány másodperces, néma felállással tisztelgett a tajvani táncosok előtt.

A világkörüli utazás közben néhány kiemelkedő színvonalú hazai produkció emlékeztettette a Summerfest közönségét saját értékeinkre, büszkeségeinkre. Ilyen volt 16-án a már hagyományos Csík-koncert, ami egyszerre ragadta a közönséget erdélyi falvakba és a budapesti underground zenei élet mélyére. A kalotaszegi és széki szólamok között Quimby és Hobo dallamok is felbukkantak. A Csík Zenekar ezúttal is telt házat vonzott a Szekeres József Rendezvényközpontba.

Szintúgy megtelt a Szent István templom 17-én, amikor Pál Lajos karnagy és zenetanár családjával együtt adott elő nép- és komolyzenei darabokkal, valamint versekkel gazdagított dicsőítő koncertet, nem feledkezve meg arról, amire egy földijük a kárpátaljai Visken intette őket: "a templomban nem szabad táncmuzsikát játszani, amitől megmozdul a cipő orra!"

A kiemelt programok között zajlott az élet a fesztiválsátorban, ahol délutánonként minden korosztály betekintést kaphatott a vendégnemzetek táncaiba, kipróbálhatta népi játékaikat, körtáncaikat. Esténként pedig a közönség és a városlakók a Táncpanorámán a BKK színháztermében vagy a Halom TV adásán keresztül ismerkedhettek meg mélyebben egy-egy ország táncával, zenéjével.

Éjszakánként sem csillapodott a forgatag. A fesztiválklubban és a folk kocsmában egyszer fehérben, máskor feketében, vagy éppen – a hagyományokhoz híven egyik éjjel – jelmezben keveredtek a különböző népek fiai és leányai hajnalig. Pörögtek népzenére, egyszerre mozdultak a legfrissebb popslágerekre, beszélgettek kézzel-lábbal, szemmel-szájjal.

Bár a Summerfest továbbra is Százhalombatta legnépszerűbb rendezvényei közé tartozik, egyre többen vélik úgy, hogy a helyszínek szinte légmentes lezárása sokat ront a hangulatán. A kordonok és beléptető kapuk miatt sokan kirekesztettnek érzik magukat, mások pedig a főtér elcsúfítása, a forgalom korlátozása miatt elégedetlenkednek. A szervezőknek nyilván komoly feladatot jelent egyensúlyt találni a különböző elvárások között. Az utóbbi években ugyanis jelentősen szigorodott a rendezvények biztonsági szabályozása, a finanszírozásuk viszont ugyanakkor csökkent. A kordonokra és kapukra tehát – a résztvevők és a bevételek biztonsága miatt is – szükség lehet. Hosszú távon azonban csak az garantálhatja a Summerfest sikerét és fennmaradását, ha a battaiak továbbra is magukénak érezhetik.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.