2019. december 13. - Luca napja
Péntek
Min:2°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:7°
Vasárnap
Min:2°
Max:7°
Hétfő
Min:3°
Max:8°
Kedd
Min:6°
Max:12°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Tíz nap alatt a Föld körül
2012-08-22 - Színpompás bemutatkozással és tűzijátékkal kezdődött, majd gyertyafényes búcsúval ért véget a XIX. Summerfest Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán. Augusztus 12. és 22. között közel húsz ország több száz táncosa segítségével élményekkel teli világkörüli utazáson vehetett részt a közönség.
A nyitógálán a Szent István téren összegyűlt másfélezer fős nézősereget Szigetvári József fesztiváligazgató köszöntötte és bemelegítésképpen meg is táncoltatta. A hagyományokhoz híven a Nagyforrás nyitotta a műsort Brahms Ötödik magyar táncának dallamára, majd a Pesovár Ferenc AMI növendékei járták mezőföldi ritmusokra.

Üdítő volt újra hallani Bartha Sylviát, aki 1994-ben, a legelső Summerfesten is konferált. Vezér Mihály polgármester a fesztivál legfőbb erényének a találkozásokat, az értékközvetítést tartja, aminek magas színvonalát igazolják az évről évre visszatérő vendégek. Külön üdvözölte kedvenc helyi közösségét, a százhalombattai Önkéntes Ördögöket, a Summerfest fáradhatatlan fogaskerekeit. A fesztivál lángját ezúttal többen is kísérték: a Felhőjárók Drámacsoport képviselői, valamint az új generáció nevében a három és fél éves Takács Bence, akinek édesapja és nagyapja is táncolt a Forrás csoportjaiban.
Az elmúlt évek során közel száz országból több ezer táncos érkezett már városunkba. Az idén csehek, szlovákok, görögök, lengyelek, olaszok, oroszok, macedónok, mexikóiak, felvidéki magyarok, perui zenészek és argentin tangótáncosok, ciprusiak, thaiföldiek és tajvaniak, valamint szardínia-szigeti szárdok hozták el kultúrájukat. Első alkalommal szerepeltek a Summerfesten a Kanári-szigetek táncosai.

A nyitóceremónián négyszer hallhattuk az orosz himnuszt, mivel Karéliában, Burjátföldön és Dagesztánban is ez a hivatalos nemzeti fohász, nem hangozhatott el azonban Tajvan himnusza, mivel az ENSZ nem ismeri el önálló államként. A közönség néhány másodperces, néma felállással tisztelgett a tajvani táncosok előtt.

A világkörüli utazás közben néhány kiemelkedő színvonalú hazai produkció emlékeztettette a Summerfest közönségét saját értékeinkre, büszkeségeinkre. Ilyen volt 16-án a már hagyományos Csík-koncert, ami egyszerre ragadta a közönséget erdélyi falvakba és a budapesti underground zenei élet mélyére. A kalotaszegi és széki szólamok között Quimby és Hobo dallamok is felbukkantak. A Csík Zenekar ezúttal is telt házat vonzott a Szekeres József Rendezvényközpontba.

Szintúgy megtelt a Szent István templom 17-én, amikor Pál Lajos karnagy és zenetanár családjával együtt adott elő nép- és komolyzenei darabokkal, valamint versekkel gazdagított dicsőítő koncertet, nem feledkezve meg arról, amire egy földijük a kárpátaljai Visken intette őket: "a templomban nem szabad táncmuzsikát játszani, amitől megmozdul a cipő orra!"

A kiemelt programok között zajlott az élet a fesztiválsátorban, ahol délutánonként minden korosztály betekintést kaphatott a vendégnemzetek táncaiba, kipróbálhatta népi játékaikat, körtáncaikat. Esténként pedig a közönség és a városlakók a Táncpanorámán a BKK színháztermében vagy a Halom TV adásán keresztül ismerkedhettek meg mélyebben egy-egy ország táncával, zenéjével.

Éjszakánként sem csillapodott a forgatag. A fesztiválklubban és a folk kocsmában egyszer fehérben, máskor feketében, vagy éppen – a hagyományokhoz híven egyik éjjel – jelmezben keveredtek a különböző népek fiai és leányai hajnalig. Pörögtek népzenére, egyszerre mozdultak a legfrissebb popslágerekre, beszélgettek kézzel-lábbal, szemmel-szájjal.

Bár a Summerfest továbbra is Százhalombatta legnépszerűbb rendezvényei közé tartozik, egyre többen vélik úgy, hogy a helyszínek szinte légmentes lezárása sokat ront a hangulatán. A kordonok és beléptető kapuk miatt sokan kirekesztettnek érzik magukat, mások pedig a főtér elcsúfítása, a forgalom korlátozása miatt elégedetlenkednek. A szervezőknek nyilván komoly feladatot jelent egyensúlyt találni a különböző elvárások között. Az utóbbi években ugyanis jelentősen szigorodott a rendezvények biztonsági szabályozása, a finanszírozásuk viszont ugyanakkor csökkent. A kordonokra és kapukra tehát – a résztvevők és a bevételek biztonsága miatt is – szükség lehet. Hosszú távon azonban csak az garantálhatja a Summerfest sikerét és fennmaradását, ha a battaiak továbbra is magukénak érezhetik.


AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fénysugárlélek - Keleti Anikó kiállítása a HBVK-ban
2019-12-12
Adventi kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Keleti Anikó festőművész alkotásiból. A tárlat január 3-ig látható. Az alábbiakban László Bandy megnyitója olvasható.

Agyhullámok tengerén
2019-12-12
A téma három szakértője mellett a százhalombattai dr. Kovács Erika PhD, a  Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány alapítója volt a vendége a Duna TV Ridikül című talkshowjának december 4-én.

112, ha baj van!
2019-12-12
A tájékoztató letölthető innen!

Bűnszövetségben károsítottak meg pénzintézeteket több száz millió forinttal
2019-12-12
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 11-én megszüntette a letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével gyanúsít.

Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.