2019. augusztus 20. - napja
Kedd
Min:24°
Max:33°
Szerda
Min:17°
Max:26°
Csütörtök
Min:14°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:19°
Max:31°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Tíz nap alatt a Föld körül
2012-08-22 - Színpompás bemutatkozással és tűzijátékkal kezdődött, majd gyertyafényes búcsúval ért véget a XIX. Summerfest Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán. Augusztus 12. és 22. között közel húsz ország több száz táncosa segítségével élményekkel teli világkörüli utazáson vehetett részt a közönség.
A nyitógálán a Szent István téren összegyűlt másfélezer fős nézősereget Szigetvári József fesztiváligazgató köszöntötte és bemelegítésképpen meg is táncoltatta. A hagyományokhoz híven a Nagyforrás nyitotta a műsort Brahms Ötödik magyar táncának dallamára, majd a Pesovár Ferenc AMI növendékei járták mezőföldi ritmusokra.

Üdítő volt újra hallani Bartha Sylviát, aki 1994-ben, a legelső Summerfesten is konferált. Vezér Mihály polgármester a fesztivál legfőbb erényének a találkozásokat, az értékközvetítést tartja, aminek magas színvonalát igazolják az évről évre visszatérő vendégek. Külön üdvözölte kedvenc helyi közösségét, a százhalombattai Önkéntes Ördögöket, a Summerfest fáradhatatlan fogaskerekeit. A fesztivál lángját ezúttal többen is kísérték: a Felhőjárók Drámacsoport képviselői, valamint az új generáció nevében a három és fél éves Takács Bence, akinek édesapja és nagyapja is táncolt a Forrás csoportjaiban.
Az elmúlt évek során közel száz országból több ezer táncos érkezett már városunkba. Az idén csehek, szlovákok, görögök, lengyelek, olaszok, oroszok, macedónok, mexikóiak, felvidéki magyarok, perui zenészek és argentin tangótáncosok, ciprusiak, thaiföldiek és tajvaniak, valamint szardínia-szigeti szárdok hozták el kultúrájukat. Első alkalommal szerepeltek a Summerfesten a Kanári-szigetek táncosai.

A nyitóceremónián négyszer hallhattuk az orosz himnuszt, mivel Karéliában, Burjátföldön és Dagesztánban is ez a hivatalos nemzeti fohász, nem hangozhatott el azonban Tajvan himnusza, mivel az ENSZ nem ismeri el önálló államként. A közönség néhány másodperces, néma felállással tisztelgett a tajvani táncosok előtt.

A világkörüli utazás közben néhány kiemelkedő színvonalú hazai produkció emlékeztettette a Summerfest közönségét saját értékeinkre, büszkeségeinkre. Ilyen volt 16-án a már hagyományos Csík-koncert, ami egyszerre ragadta a közönséget erdélyi falvakba és a budapesti underground zenei élet mélyére. A kalotaszegi és széki szólamok között Quimby és Hobo dallamok is felbukkantak. A Csík Zenekar ezúttal is telt házat vonzott a Szekeres József Rendezvényközpontba.

Szintúgy megtelt a Szent István templom 17-én, amikor Pál Lajos karnagy és zenetanár családjával együtt adott elő nép- és komolyzenei darabokkal, valamint versekkel gazdagított dicsőítő koncertet, nem feledkezve meg arról, amire egy földijük a kárpátaljai Visken intette őket: "a templomban nem szabad táncmuzsikát játszani, amitől megmozdul a cipő orra!"

A kiemelt programok között zajlott az élet a fesztiválsátorban, ahol délutánonként minden korosztály betekintést kaphatott a vendégnemzetek táncaiba, kipróbálhatta népi játékaikat, körtáncaikat. Esténként pedig a közönség és a városlakók a Táncpanorámán a BKK színháztermében vagy a Halom TV adásán keresztül ismerkedhettek meg mélyebben egy-egy ország táncával, zenéjével.

Éjszakánként sem csillapodott a forgatag. A fesztiválklubban és a folk kocsmában egyszer fehérben, máskor feketében, vagy éppen – a hagyományokhoz híven egyik éjjel – jelmezben keveredtek a különböző népek fiai és leányai hajnalig. Pörögtek népzenére, egyszerre mozdultak a legfrissebb popslágerekre, beszélgettek kézzel-lábbal, szemmel-szájjal.

Bár a Summerfest továbbra is Százhalombatta legnépszerűbb rendezvényei közé tartozik, egyre többen vélik úgy, hogy a helyszínek szinte légmentes lezárása sokat ront a hangulatán. A kordonok és beléptető kapuk miatt sokan kirekesztettnek érzik magukat, mások pedig a főtér elcsúfítása, a forgalom korlátozása miatt elégedetlenkednek. A szervezőknek nyilván komoly feladatot jelent egyensúlyt találni a különböző elvárások között. Az utóbbi években ugyanis jelentősen szigorodott a rendezvények biztonsági szabályozása, a finanszírozásuk viszont ugyanakkor csökkent. A kordonokra és kapukra tehát – a résztvevők és a bevételek biztonsága miatt is – szükség lehet. Hosszú távon azonban csak az garantálhatja a Summerfest sikerét és fennmaradását, ha a battaiak továbbra is magukénak érezhetik.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-16 - Margittai Adrien festőművész kiállítás megnyitó
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
2019-07-11 - A biztonságosabb, gyorsabb és könnyebb gyalogos közlekedés érdekében Önkormányzatunk további négy új gyalogátkelőhelyet alakított ki városunkban.   
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Búcsú Lendvai Gábortól
2019-08-05
Lendvai Gábor, a Dunamenti Energia Modellező Klub sportolója 61 évesen örökre itt hagyott bennünket tegnap délután.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.