2020. augusztus 09. - Emőd napja
Vasárnap
Min:24°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:30°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán
Tempó, tempó, és közben dobj gólt! - írta: CK
2012-02-15 - Sinya – sokan még ma is csak így emlegetik. A becenév abból a korszakból maradt, amikor még szabad szombatokon, vasárnapokon, kalákában épültek a házak, és ugyanígy folyt a költözködés. Sinka Lászlónál például tizenöt-húsz jó barát is betonozott egyszerre, pedig akkor még nem volt MKSZ főtitkár, sem alpolgármester. Sok a barátja, jó ismerőse ma is, nemcsak itt, szó szerint az egész világon. Emiatt - lelkiekben – vagyonos embernek tartja magát.
- Nehéz lenne felsorolni, hányféle magas kitüntetéssel jutalmazták a munkáját a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjétől a díszpolgári címen át a legutóbbi MOB Érdeméremig. Nemcsak komoly lehetőségeket kapott az élettől, hanem maximális szakmai, társadalmi elismerést is. Ön szerint minek köszöni az irigylésre méltó sorsot?
 
- Nyilván a szerencse is kell hozzá, és a nagyon biztos családi háttér, de emellett azt mondanám, az élet rengeteg lehetőséget kínál, amiket meg kell látni, és eléggé bátornak kell lenni ahhoz is, hogy az ember nekimenjen. ’87-ben például kaptam egy telefont, hogy jelölhetnek-e a röplabdaszövetség főtitkári tisztére. Éppen a strandberuházáson dolgoztam, persze, rengeteg sporteseményt szerveztünk helyi szinten, de abszolút külsősnek számítottam a szövetségben, ezért hirtelen azt sem tudtam eldönteni, komoly-e a kérdés. Néhány óra alatt kellett határoznom, mertem igent mondani, és a több mint húsz jelölt közül engem választottak. A mai napig áldom az eszem azért a döntésért, hiszen rengeteget tanultam a sportirányításról, a sportdiplomáciáról hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Amikor pedig a kézilabda-szövetségből érkezett ugyanilyen felkérés, még ennyit sem gondolkoztam, hiszen "haza" hívtak.
 
- Említette, hogy "abszolút külsősként" került a sportirányításba, amikor pedig 2005-ben csak néhány szavazattal csúszott le a MOB főtitkárságról, azt mondta: az egyetlen vidéki volt a pályázók közül. Soha nem gondolkozott azon, hogy jót tenne a karrierjének, ha a fővárosba költözne?
- Előfordult, hogy meginogtam, hiszen huszonöt éve járok be Budapestre, a fél életemet utazással töltöttem. Volt, hogy irigyeltem azokat, akiknek sokkal egyszerűbb volt kijutni például Ferihegyre, mégis mindig erősebb volt bennem a kötődés Battához. A feleségemmel mindketten itt nőttünk fel, minden ideköt minket, a család, a barátok. Nem szégyellem hangoztatni, hogy vidéki, százhalombattai vagyok, sőt, fontos része az identitásomnak. Büszkeséggel tölt el, ha a látogatóim ámuldoznak, milyen fejlett a város, magam is rengeteg eseményt hoztam ide, mert úgy vélem, sokat kaptam az itteni emberektől, és szeretnék minél többet visszaadni.
 
- Másfél éve már nemcsak a hazai és európai kézilabda-szövetségben és az olimpia bizottságban van felelős beosztásban, hanem itthon is, Százhalombattán. Bírja energiával?
- Igazából soha nem érdekeltek olyan dolgok, mint például a szabadidő vagy a pihenés. Mindig sokkal jobban izgatott a sport, a közösség, a családdal, a barátokkal való együttlét, és ha olyasmivel foglalkozom, ami fontos számomra, akkor nem számít, hogy nappal van vagy éjszaka.
 
- Mintha az ön generációjának még egészen mást jelentene a közösség, mint a fiatalabbaknak.
- A közösség formálja az embert, senkinek nem lehet teljes az élete megtartó családi, közösségi és baráti kapcsolatok nélkül. A közösség menedék, ahová vissza lehet vonulni, olyan, mint a kézilabdában az öltöző.
 
- Visszatérve a sokféle feladatra és felelősségre, nem figyelmeztették még, hogy nem szabad két végén égetni a gyertyát?
- Lehet, hogy van benne igazság, de nem szeretek behúzott fékkel közlekedni. Ezt tanultam a szüleimtől, a DKV-ban, a kézilabda-pályán: tempó, tempó, és közben illik gondolkozni, és gólt is kell dobni. Remek kikapcsolódás rendbe tenni otthon a kertet, de azt is sebesen csinálom, és ha éppen van időm olvasni, habzsolom a könyveket. Hat kézilabda világbajnokságot rendeztünk hazánkban az én irányításommal. Ez nem arról szól, hogy most lefekszem aludni, tartok egy kis pihenőt. Iszonyatos meló, de amikor gratulálnak, hogy ez klasszul sikerült, az nekem minden fáradságot megér. Ugyanilyen jó érzés, ha alpolgármesterként, képviselőként sikerül elérni valamit vagy segíteni valakinek. Amíg szükség lesz rám, addig nagy energia-befektetéssel végzem az összes feladatom. Igaz, nincs szükségem bungee jumpingra egy kis extra adrenalinért!
 
- A politikát mennyire találja sportszerűnek?
- Sportdiplomataként, de már játékosként is megtanultam, hogy ami a szívemen van, azt nem biztos, hogy azonnal a számra is kell vennem. Mindamellett – gondolom - a politikusi szerep messze más. Attól azonban óva intenék mindenkit, hogy ilyen szerepet játsszon, hiszen mi az önkormányzatban nem politikusok vagyunk, hanem helyi képviselők.
 
- Kompromisszumkészségre azért itt is szükség van.
- Hozzászoktam. Egyetlen olimpia alatt is ezernyi kompromisszumot kell elfogadni. Ki kell állni az embernek az igazáért, de meg kell érteni a másik igényét, akaratát is. Borzasztóan zavar például, ha valaki lenéz másokat, míg a saját közösségét non plus ultrának tartja. Senki sem lesz attól több, hogy magyarnak, ukránnak, svédnek, vagy éppen battainak született. Nekem a Himnusz nem kötelező kör, hanem lelki táplálék, de ugyanígy a lelkem része, az érzelmi vagyonom, hogy Elefántcsont parttól Brazílián át Ausztráliáig mindenhol vannak barátaim.
 
- Azt mondják, egy-egy funkció elvesztésével a barátok, ismerősök száma is csökken. Tapasztalt ilyet?
- Igen, de úgy gondolom, a barátaim döntő többsége nem a beosztásommal barátkozik. Hozzáteszem, a délszlávoknál és a skandinávoknál messze nem jellemző annyira a rangkórság, mint nálunk.
 
- Aki ismeri önt, tudja, hogy igazi közösségi ember, aki imád bolondozni, akinek a barátai réztáblát állítottak a Halászcsárdában, ugyanakkor remek diplomata, aki nagyon hatékonyan valósítja meg az elképzeléseit akár a nemzetközi és hazai sportéletben, akár az önkormányzatban. Mitől lesz valaki jó csapatkapitány?
- Anyukám is bejáró volt, mégis mindig vállalt közösségi feladatokat. Ő mondta nekem, úgy is tud jót tenni az ember, ha nem erőszakos. A sport nem a demokráciáról szól, ott irányítani kell, ezt nagyon hamar megtanultam, de azt is, hogy más az agresszió és más a dinamizmus. Az embernek éreznie kell és meg is kell mutatnia az erejét. De ennek az erőnek a felelősségérzeten és a tudáson kell alapulnia. Ezek nélkül nem sokat ér. A tanulás az életem alfája és ómegája. Sosem voltam semmiből kiváló, de a szorgalmam mindig kiemelkedett. Ezt is otthonról hoztam.
 
- Nem valószínű, hogy van Magyarországon még egy képviselő-testület, amelyben annyi magasan kvalifikált sportember ülne, mint Százhalombattán. Fontos a sport, sportos a város, mégis arra lennék kíváncsi, ön szerint biztosan jól használjuk fel a rendelkezésre álló erőforrásokat?
- Nyilvánvaló, hogy mindenben nem lehet egyformán jól teljesíteni, és ha erre törekszünk, csak szétszabdaljuk az energiánkat, ami folyamatos átlagos vagy az alatti teljesítményt eredményez. Márpedig nem erre van szükségünk, hanem extrákra, húzóágazatokra, egy település életében is. A jelenlegi sportkoncepciónk nagyvonalú és jóhiszemű, de olykor tudni kell nemet mondani. A támogatáshoz sehol a világon nem elegendő a jelenlét, tudomásul kell venni, hogy verseny van, és az kerül jobb pozícióba, aki jobb eredményt tud felmutatni, vagyis nagyobb értéket képvisel a közösség számára. Meggyőződésem, hogy széles körű vita keretében, de belátható időn belül döntenünk kell ezekben a kérdésekben, mert nem szabad, hogy a források szűkülése határozza meg a helyi sportéletet.
 
- Ön milyen elvek szerint osztaná el a sporttámogatásra szánt összeget?
- Elsődleges, hogy minél többen mozogjanak, de ehhez is nagyban hozzájárul, hogy legyen egy-két kiemelt sportág, amely vonzó az itt élők számára és pozitívan határozza meg a városról kialakult képet is. Mondhatják, hogy hazabeszélek, de amíg például az NB I-ben játszott a battai csapat, sorra hoztuk a teltházas meccseket. A kézilabda népszerű és szerethető volt a battaiak számára, építette a város imázsát, példaképeket állított a fiatalok elé, akikkel lehetett azonosulni, akik képesek inspirálni. Úgy vélem, ilyen irányban kellene elmozdulni a sporttámogatás terén. Prioritásokat kell meghatározni, rendszerbe foglalni a támogatási szempontokat, hogy senki se maradjon ki, aki alkalmas a támogatásra.
 
- Kit ajánl a következő Premier plánba?
- Kővári László barátomat sokáig csak Kéményként, Létraként és Jasinként ismertem, vagyis becenevekről, ahogy annak idején mindenkit a városban. Tősgyökeres battai, a megye legsikeresebb magasugrója volt, pedig nem sokat edzett. Egyszer futhatott az olimpiai lánggal, úgy tudom, ma is megvan neki a fáklya. Sokan zenészként ismerik, és talán kevesebben tudják, hogy nemrég nyugdíjba vonult. Szerintem nagyon vonzó, színes egyéniség.

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.