2019. november 17. - Hortenzia napja
Vasárnap
Min:9°
Max:15°
Hétfő
Min:9°
Max:14°
Kedd
Min:8°
Max:12°
Szerda
Min:9°
Max:10°
Csütörtök
Min:8°
Max:11°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán
Egy nyugalmazott államvasúti igazgató - írta: LA
2012-01-06 - Inkább vallja magát volt DKV-snak, mint MOL-osnak, hiszen évtizedeket dolgozott a százhalombattai finomítónál. Hogy végül miért a MÁV-tól ment nyugdíjba? Természetesen erről is beszélgettünk Gulyás Sándorral.
- Nagyon régen, ’68-ban ugyanazért jöttem Százhalombattára, mint a többiek: ez volt a lakáshoz jutás leggyorsabb és legolcsóbb – pontosabban ingyenes – módja. Abban az időben sorra épültek a házak, költöztek be a házaspárok. A feleségemmel együtt matematikusként kerültünk ide. Az informatika, amit még csak számítástechnikaként emlegettünk, legerősebben a természettudományokhoz, azon belül is a matematikához kapcsolódott. Állami szabály volt, hogy nem valósulhat meg nagyberuházás számítógépek nélkül. Az informatikában helyezkedtünk el. Először még összekeveredett a technológiai és a gazdasági irányítás, de hamar kiderült, hogy a két területet külön kell kezelni, mivel más minőségű és teljesítményű eszközöket kívánnak. A DKV-t elkerülte a "gagyi", mindig eredeti – halkan jegyzem meg, nyugati – gépeket használhattunk. Végig megmaradtam a szakmámban, hol fent, hol lent. Volt, hogy megszüntettem a saját osztályomat, mert feleslegessé vált. Épp főosztályvezető voltam a DKV-nál, amikor megalakult a MOL.
 
- Mi lett a feladata?
- Először az egyik ágazat, majd az egész vállalat informatikai igazgatója voltam egészen 1999 végéig, formálisan talán 2000-ig. Akkor jött egy osztrák – informatikához ugyan nem értő, de jó kapcsolatokkal rendelkező – ember, akire lecseréltek engem. Ezután még évekig ültem a helyemen, és semmi hasznosat nem végeztem. Nem értem, miért nem rúgott ki. Nemzetközi koordinátorként néha elutaztam Szlovákiába, a Slovnaft-hoz. Ez így ment 2003-ig, amikor a volt MOL-vezérkar egy jelentős része, amelynek már volt tapasztalata nagyvállalat-irányításban, megkapta a vasutat. Informatikai igazgató lettem három és fél évig, nyugdíjazásomig. A MÁV-nál, ha valaki igazgató volt, örökre megtarthatja ezt a titulust. Ezért áll a névjegykártyámon, hogy "nyugalmazott államvasúti igazgató". Arcképes igazolványom nincs, amivel ingyen utazhatnék, mert ahhoz öt éves szolgálati idő kellett volna.
 
- Valamikor a MÁV is igen kiemelkedő vállalata volt hazánknak. Ezt mára elég nehéz elhinni.
- A rendszerváltozás előtt a gazdasági elszámolás azon múlott, hogy ki számolt el. Minden komoly megbeszélésen, többmilliós fejlesztési tárgyalásokon ott ült a munkaverseny felelős, a KISZ, a párt, mindenki, akinek semmi köze sem volt hozzá. Akkoriban a MÁV állam volt az államban. Komoly tradíciókkal, hatalommal rendelkezett, például önálló nyugdíjpénztárral. A volt MOL-osok elindítottak egy olyan folyamatot, hogy ebből a félkatonai szervezetből modern nagyvállalat váljon. Most mégis majdnem minden állami tulajdon, alig lehet kiszámolni, mennyi a MÁV vagyona. Azt mondják, a vasút élősködik az országon, de ez így nem igaz. Az állam, mint tulajdonos megmondja, hogy mennyiért vigyen el egy utast A-ból B-be, de a vasútnak ez nem annyiba kerül. Ezt az ellentmondást kellene korrekt megrendelői-szolgáltatói szerződésben feloldani.
 
- Olyan szenvedéllyel beszél a vasútról, ahogy a régi finomítósok a DKV-ról.
- Nekem épp azért tetszett a MÁV, mert olyan volt, mint a régi DKV. A finomítónál kevesebben voltunk ugyan, de a MÁV-nál negyven-ötvenezer ember között ugyanazt éltem meg. Zárt közösséghez tartoztam, amiben jól érzik magukat az emberek. Ez itt, Battán eltűnt a MOL megalakulása után, és megszűnt a finomító kitüntetett helyzete is.
 
- Meséljen a családjáról is!
- ’70-ben született az első fiam, Zoltán, aki szintén matematikus és informatikával foglalkozik. ’71-ben látta meg a napvilágot Levente, aki erdőmérnök és jelenleg munkanélküli. Közben elváltam, és az új páromtól két lányom született. A nagyobbik Ágnes, aki újságíró szeretne lenni. Meggyőztem, hogy olyan nincs, hogy "csak" újságíró, tanuljon szakmát! Most a mesterképző utolsó évét végzi a szegedi bölcsészkar magyar szakán. Anna lányom ide jár az Arany János gimnáziumba, jövőre fog érettségizni. Komoly, pozitív változáson ment át az utóbbi időben, most orvos szeretne lenni. A két fiamtól öt unokám van. Az a fura helyzet, hogy a kisebbik lányom és a legnagyobb unokám osztálytársak.
 
- Hogyan telnek a nyugdíjas napok?
- Nem úgy, mint kellene! Rengeteg dolgom lenne a ház körül, de reggel odaülök a számítógép elé, hogy megnézzem a mail-jeimet, és egyszer csak azt veszem észre, hogy dél van. Most arra kényszerítem magam, hogy visszamegyek a szakmámba és programozni fogok. Az utóbbi éveimet főnökként töltöttem, megpróbálom bepótolni, amiről lemaradtam, ha már úgyis ott ülök a gép előtt. Haszna ugyan nincsen, de megmozgatja az agyamat. Aztán – mivel idegesít – gyűjtöm, hogy az újságírók mit tesznek a magyar nyelvvel. Ja! És geocachinggel is foglalkozom.
 
- Ez afféle kincskeresés, ugye?
- Megkeresem és jelszóval igazolom, hogy ott jártam. Eger környékét már teljesen feltérképeztem. Szeretem a jó vörösbort. A battai borbarátokkal például elkószálunk bortermő környékekre. Megalakulása óta táncolok a Forr-másban. Volt párommal kezdtük, mióta különváltunk, csak én folytatom és fel is lépek. Jó kis csapat, és nem is olyan kicsi! Szeretem a próbákat, a táncház jellegű összejöveteleket velük. A 15 éves jubileumi ünnepünkön és utána csak nekünk húzta a Dűvő zenekar! Egy időre az volt az utolsó fellépésem, mert átestem egy térdműtéten. De azért január elején elmegyek síelni.
 
- Miért jár mostanában mindenki síelni?
- Két sportot lehet bármilyen korban elkezdeni és akárhány éves korig űzni: a sízést és a szörfözést, és mindkettő első pillanattól élvezetes. Persze, így veszélyes, hogy nem vagyok nagy síelő és nem mozgok egész évben, de a társasági része a lényeg. Megyek a családdal, barátokkal, régi DKV-sokkal, szóval többször is, többféle csapattal. Az amatőr sportban elsősorban a társadalmi, közösségi jelleg a fontos.
 
- E népes társaságból kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Az idei év nagyon jól sikerült a magyar úszóválogatottnak, úgyhogy szerintem érdemes megkérdezni a városunkban élő, friss Prima Primissima díjas szövetségi kapitányt, Kiss Lászlót.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-11-15 -
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hamarosan indul az önkormányzati képzés
2019-11-15
Lejárt az önkormányzati, közéleti szerepvállalásra felkészítő képzés jelentkezési határideje Százhalombattán. A rendelkezésre álló egy hónap alatt harmincnyolc 20-35 év közötti fiatal regisztrált a megadott e-mail címre.

2019-11-15

A legkisebbek tiszteletére lilába borul a Szent István tér
2019-11-15
A koraszülöttek világnapja alkalmából november 17-én újra a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a világ számos fontosabb épületei, a hazai középületek, városunk főtere, a Szent István tér is. 

Összeül a képviselő testület
2019-11-15
Az alpolgármesterek megválasztása és a szervezeti és működési szabályzat módosítása lesz a százhalombattai képviselő testület november 19-i ülésének fő témája.

Ítélet után halasztást kért, hogy átmenjen a bíróság melletti templomba lopni
2019-11-15
Az Érdi Járási Ügyészség 2019. november 15. napján (pénteken) 9.00 órára bíróság elé állítja M. G. vádlottat.

Tovább folyik a nyomozás a "drogbanda" ellen - több tag maradt letartóztatásban
2019-11-15
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. november 14-én elrendelte három férfinak és egy nőnek a letartóztatásának a meghosszabbítását és két gyanúsított nő letartóztatását megszüntetése mellett bűnügyi felügyeletét, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.