2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:20°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Rédli Éva: Felhőmese
2011-12-13 -
Ne mondjátok nekem, hogy nem ismertek! Vagy, hogy sose hallottatok rólam. Ha nem csak az orrotok elé merednétek, vagy a földet bámulnátok mindig, hanem fölfele is pillognátok néha, mindjárt rájönnétek, ki vagyok. A nevem Kumulusz Humilisz. Na, jó, lehet, hogy ezen a tudományos-kacifántos néven nem hívott még senki, de higgyétek el, engem mindenki ismer. A parasztember is, aki bizakodva néz az égre és azt gondolja: No, abból a kicsi gomolyfelhőből jön tán egy kiadós eső. A tóparton nyaralók is, akik bosszúsan néznek az égre és azt gondolják: még csak az kéne, hogy abból a semmi kis gomolyfelhőből eső legyen! A fiú meg a lány is, akik fűben fekve néznek az égre és azt gondolják: esik vagy nem, mindenhogyan jó, csak itt fekhessünk örökké, ez alatt az aprócska gomolyfelhő alatt.
Ha felnéztek az égre és ott megláttok egy jelentéktelen kis fehér felhőpamacsot, na, az vagyok én. "Egyszerű gomolyfelhő“ - így fordították le a nevemet, de aki nagy dolgot visz véghez, az nem lehet egyszerű, ugye ez szerintetek is így van?
 
Van egy ünnep minden évben, amiről azt gondoljátok, csak a tiétek, embereké, de hiszitek vagy sem, azon a napon mi is izgatottabban jövünk-megyünk az égen, mint máskor. Magasabban élő testvéreink lejjebb szállnak, nehogy elszalasszák akár a legapróbb csodát is, ami a Földön történik ilyenkor. Jó nézni az embereket, ahogy tesz-vesz, sürög-forog mindenki, készülődnek egész nap, hogy minél nagyobb legyen az öröm.
 
Épp egy ilyen ünnep reggelén történt, hogy Zefírrel, a kósza szellővel elhatároztuk, bejárjuk a Föld minden zegzugát, hogy minél több várakozást, szívrepesést, nevetést lássunk és halljunk.
 
- Gyerünk, gyerünk, menjünk már! - futkosott körülöttem Zefír, aztán a nevemet rikoltozva masírozott fel-alá: - Men-jünk, men-jünk, Kumulusz Humilisz! - Ő volt a legjobb barátom, mégis fel tudott bosszantani ezzel. Ha rászóltam, hogy ne hívjon így, engesztelőn a fülembe súgta:
- Jól van, na, te Eccerű!
Így. Véletlenül se ejtette rendesen, "Egyszerű"-nek, és még csak hozzá se tette, hogy Gomolyka, ahogy felhőtesóim neveztek. Mégis, ezt a nevet szerettem legjobban, mert olyan egyetlenegynek éreztem magam tőle.
 
- A világ végéig és tovább! - rikkantotta Zefír, és komolyan így is gondolta, mert ugyan sokfelé megfordultunk már eddig, de a világ végéig még sose jutottunk. Most megfogadtuk, hogy addig vissza nem térünk, míg odáig el nem érünk. Mentünk, mentünk, mendegéltünk, szálltunk, suhantunk, repültünk, és egyszerre csak - nem is tartott túl sokáig - ott találtuk magunkat az Üveghegy innenső oldalán.
- Ha már ilyen messze jutottunk, menjünk, nézzük meg, mi van odaát! - Zefír határtalanul lelkes tud lenni a saját ötleteitől. Persze könnyű neki, ő folyton-folyvást szaladgál az égen, föl és le, de ki hallott már szaladgáló felhőről? Mi inkább csak vonulunk, lassan, komótosan, szépen. És amit legjobban szeretünk: sokan lenni! Együtt vándorolni, mint egy szép, óriás birkanyáj, vagy különféle alakokat formázni magunkból és jót mulatni azon, hogy a gyerekek a földön milyen furcsaságokat találnak ki bennünket nézve.
 
A világ végéig eljutni, az még hagyján, de az Üveghegyet megmászni, hát az bizony eltartott egy darabig. Egészen az ég tetejéig kellett emelkednünk, hogy elérjük a csúcsot. Lefelé aztán már ment minden, mint a karikacsapás.
 
Persze titokban reméltük, hogy a túloldalon találunk valamit, mégis, amikor megpillantottuk az aprócska házat a hegy aljában, úgy elcsodálkoztunk, hogy egy darabig moccanni se mertünk. Aztán lassan, lélegzetünket visszatartva közelebb merészkedtünk, és akkor meghallottuk a világ leggyönyörűségesebb hangját. A kicsi ház egyik ablakában egy lány énekelt.
Szívrepesve várok világvégi házban,
hogy eljöjjön végre, akit mindig vártam.
Keljen útra értem, találjon meg engem,
bús karácsonyéjben hozza meg a kedvem!
 
- Itt az Ünnep, és ahelyett, hogy örülne, sír és szomorkodik. Tennünk kell valamit, mielőtt egészen belebetegszik a bánkódásba, szegény! Gyerünk gyorsan, keressük meg, akire vár! - Zefír már indult volna, nekem viszont kellett még egy kis idő a felocsúdáshoz. - Hahó, Eccerű barátom, figyelsz te egyáltalán?
Kénytelen voltam ráfigyelni és rögtön emlékeztetni is arra, hogy akik a Földön élnek, nem hallanak minket, ezért kell valami, ami idevezeti azt az embert, aki nevetős kedvet hoz a szomorú lánynak.
 
- Jó, akkor fölkapom ezt a gyönyörű hangot, a hátadra dobom, és meglátod, majd meghallja az, akit illet.
Mielőtt válaszolhattam volna, Zefír már tette is a dolgát, majd belém kapaszkodott és sietve maga után húzott.
 
Szinte az egész Földet bejártuk már, ide-oda röpítettük, erre-arra terelgettük, minden fülbe belesúgtuk a szomorú lány hangját, de nem történt semmi. Néhányan megtorpantak ugyan, voltak, akik egy pillanatra felnéztek az égre, de aztán siettek is tovább. Már esteledett, amikor egy hatalmas, behavazott rét fölé értünk. Messze alattunk mindent puha, fehér takaró borított. Hirtelen azonban a nagy fehérségből előtűnt egy aprócska, sötét folt. Egészen alacsonyra kellett szállnunk, hogy meglássuk a kicsi, pej lovat és lovasát, amint nyugtalanul vágtatnak az ereszkedő sötétben. Zefír szétfújta a világvégi lány hangját a mezőn. Jutott belőle mindenhova, még a lovon ülő fiú fülébe is, aki abban a pillanatban megállította kicsi paripáját, és felnézett az égre:
- Mindig erre a hangra vágytam, nélküle nem is lehet életem már. Ha a világ végéig megyek is, megtalálom a lányt, és meghozom a kedvét. Soha többé nem kell majd szomorkodnia.
Vágtára fogta lovát, repültek, mint a szél, mi pedig hívtuk, csalogattuk őket egyre, hegyeken, völgyeken, erdőkön keresztül, míg egyszerre csak elértük az Üveghegyet. Szegény lovacska, néhányszor megindult, hogy felkaptasson a hegyre, de a sima üvegen nincs teremtett lélek, aki meg tudna állni, így ő is mindig visszacsúszott.
 
- Azt hiszem, itt az ideje egy kis csodának – súgta Zefír, azzal szépen leereszkedtünk mögéjük, én jól körülöleltem őket, a kis szellő pedig lassan felemelt mindannyiunkat, és szinte észrevétlenül repített át bennünket a hegyen és tett le a házikó előtt.
 
A fiú zavartan ácsorgott egy kicsit, épp úgy, mint aki nem tudja, hogyan is került ide, de nem sokáig toporoghatott, mert hirtelen kinyílt az ajtó és nyakába ugrott a valamikor-szomorú-de-most-már-nevetős lány és azt mondta:
- Na, végre már, mi tartott ilyen sokáig?
A fiú talán válaszolt volna, de nem nagyon tudott megszólalni, ezért inkább csak jól megölelte a lányt. Azután még meg is csókolta, és így is maradtak hosszú, hosszú ideig.
 
A fiú és a lány azóta is ott élnek a világvégi kis házban. Ezt egészen biztosan tudom, Zefírrel minden nap meglátogatjuk őket. Nyáron fekszenek a fűben, télen pedig – olyankor jól felöltöznek – a hóban, néznek fel az égre és azt gondolják: Esik vagy nem, mindenhogyan jó, csak itt fekhessünk örökké ez alatt az aprócska gomolyfelhő alatt.
 
Ez volt a mi jótettünk az Ünnep napján. Nem is volt olyan nehéz, igazából még az Üveghegy sem. Azt hiszem, csak meg kell találni azt a két embert, akik egymásnak vannak szánva és valahogyan szépen össze kell terelgetni őket. De tudjátok, az égiek nem lehetnek ott mindig mindenütt. Nézzetek körül jól, biztosan észreveszitek azt, aki épp rátok vár! Szólítsátok meg! Beszéljetek hozzá vagy üljetek mellette csöndesen! Meglátjátok, milyen egyszerű. Mint én. A gomolyfelhő. (Az illusztrációt László Ani készítette.)

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.      

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.