2019. augusztus 24. - Bertalan napja
Szombat
Min:21°
Max:24°
Vasárnap
Min:20°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Rédli Éva: Felhőmese
2011-12-13 -
Ne mondjátok nekem, hogy nem ismertek! Vagy, hogy sose hallottatok rólam. Ha nem csak az orrotok elé merednétek, vagy a földet bámulnátok mindig, hanem fölfele is pillognátok néha, mindjárt rájönnétek, ki vagyok. A nevem Kumulusz Humilisz. Na, jó, lehet, hogy ezen a tudományos-kacifántos néven nem hívott még senki, de higgyétek el, engem mindenki ismer. A parasztember is, aki bizakodva néz az égre és azt gondolja: No, abból a kicsi gomolyfelhőből jön tán egy kiadós eső. A tóparton nyaralók is, akik bosszúsan néznek az égre és azt gondolják: még csak az kéne, hogy abból a semmi kis gomolyfelhőből eső legyen! A fiú meg a lány is, akik fűben fekve néznek az égre és azt gondolják: esik vagy nem, mindenhogyan jó, csak itt fekhessünk örökké, ez alatt az aprócska gomolyfelhő alatt.
Ha felnéztek az égre és ott megláttok egy jelentéktelen kis fehér felhőpamacsot, na, az vagyok én. "Egyszerű gomolyfelhő“ - így fordították le a nevemet, de aki nagy dolgot visz véghez, az nem lehet egyszerű, ugye ez szerintetek is így van?
 
Van egy ünnep minden évben, amiről azt gondoljátok, csak a tiétek, embereké, de hiszitek vagy sem, azon a napon mi is izgatottabban jövünk-megyünk az égen, mint máskor. Magasabban élő testvéreink lejjebb szállnak, nehogy elszalasszák akár a legapróbb csodát is, ami a Földön történik ilyenkor. Jó nézni az embereket, ahogy tesz-vesz, sürög-forog mindenki, készülődnek egész nap, hogy minél nagyobb legyen az öröm.
 
Épp egy ilyen ünnep reggelén történt, hogy Zefírrel, a kósza szellővel elhatároztuk, bejárjuk a Föld minden zegzugát, hogy minél több várakozást, szívrepesést, nevetést lássunk és halljunk.
 
- Gyerünk, gyerünk, menjünk már! - futkosott körülöttem Zefír, aztán a nevemet rikoltozva masírozott fel-alá: - Men-jünk, men-jünk, Kumulusz Humilisz! - Ő volt a legjobb barátom, mégis fel tudott bosszantani ezzel. Ha rászóltam, hogy ne hívjon így, engesztelőn a fülembe súgta:
- Jól van, na, te Eccerű!
Így. Véletlenül se ejtette rendesen, "Egyszerű"-nek, és még csak hozzá se tette, hogy Gomolyka, ahogy felhőtesóim neveztek. Mégis, ezt a nevet szerettem legjobban, mert olyan egyetlenegynek éreztem magam tőle.
 
- A világ végéig és tovább! - rikkantotta Zefír, és komolyan így is gondolta, mert ugyan sokfelé megfordultunk már eddig, de a világ végéig még sose jutottunk. Most megfogadtuk, hogy addig vissza nem térünk, míg odáig el nem érünk. Mentünk, mentünk, mendegéltünk, szálltunk, suhantunk, repültünk, és egyszerre csak - nem is tartott túl sokáig - ott találtuk magunkat az Üveghegy innenső oldalán.
- Ha már ilyen messze jutottunk, menjünk, nézzük meg, mi van odaát! - Zefír határtalanul lelkes tud lenni a saját ötleteitől. Persze könnyű neki, ő folyton-folyvást szaladgál az égen, föl és le, de ki hallott már szaladgáló felhőről? Mi inkább csak vonulunk, lassan, komótosan, szépen. És amit legjobban szeretünk: sokan lenni! Együtt vándorolni, mint egy szép, óriás birkanyáj, vagy különféle alakokat formázni magunkból és jót mulatni azon, hogy a gyerekek a földön milyen furcsaságokat találnak ki bennünket nézve.
 
A világ végéig eljutni, az még hagyján, de az Üveghegyet megmászni, hát az bizony eltartott egy darabig. Egészen az ég tetejéig kellett emelkednünk, hogy elérjük a csúcsot. Lefelé aztán már ment minden, mint a karikacsapás.
 
Persze titokban reméltük, hogy a túloldalon találunk valamit, mégis, amikor megpillantottuk az aprócska házat a hegy aljában, úgy elcsodálkoztunk, hogy egy darabig moccanni se mertünk. Aztán lassan, lélegzetünket visszatartva közelebb merészkedtünk, és akkor meghallottuk a világ leggyönyörűségesebb hangját. A kicsi ház egyik ablakában egy lány énekelt.
Szívrepesve várok világvégi házban,
hogy eljöjjön végre, akit mindig vártam.
Keljen útra értem, találjon meg engem,
bús karácsonyéjben hozza meg a kedvem!
 
- Itt az Ünnep, és ahelyett, hogy örülne, sír és szomorkodik. Tennünk kell valamit, mielőtt egészen belebetegszik a bánkódásba, szegény! Gyerünk gyorsan, keressük meg, akire vár! - Zefír már indult volna, nekem viszont kellett még egy kis idő a felocsúdáshoz. - Hahó, Eccerű barátom, figyelsz te egyáltalán?
Kénytelen voltam ráfigyelni és rögtön emlékeztetni is arra, hogy akik a Földön élnek, nem hallanak minket, ezért kell valami, ami idevezeti azt az embert, aki nevetős kedvet hoz a szomorú lánynak.
 
- Jó, akkor fölkapom ezt a gyönyörű hangot, a hátadra dobom, és meglátod, majd meghallja az, akit illet.
Mielőtt válaszolhattam volna, Zefír már tette is a dolgát, majd belém kapaszkodott és sietve maga után húzott.
 
Szinte az egész Földet bejártuk már, ide-oda röpítettük, erre-arra terelgettük, minden fülbe belesúgtuk a szomorú lány hangját, de nem történt semmi. Néhányan megtorpantak ugyan, voltak, akik egy pillanatra felnéztek az égre, de aztán siettek is tovább. Már esteledett, amikor egy hatalmas, behavazott rét fölé értünk. Messze alattunk mindent puha, fehér takaró borított. Hirtelen azonban a nagy fehérségből előtűnt egy aprócska, sötét folt. Egészen alacsonyra kellett szállnunk, hogy meglássuk a kicsi, pej lovat és lovasát, amint nyugtalanul vágtatnak az ereszkedő sötétben. Zefír szétfújta a világvégi lány hangját a mezőn. Jutott belőle mindenhova, még a lovon ülő fiú fülébe is, aki abban a pillanatban megállította kicsi paripáját, és felnézett az égre:
- Mindig erre a hangra vágytam, nélküle nem is lehet életem már. Ha a világ végéig megyek is, megtalálom a lányt, és meghozom a kedvét. Soha többé nem kell majd szomorkodnia.
Vágtára fogta lovát, repültek, mint a szél, mi pedig hívtuk, csalogattuk őket egyre, hegyeken, völgyeken, erdőkön keresztül, míg egyszerre csak elértük az Üveghegyet. Szegény lovacska, néhányszor megindult, hogy felkaptasson a hegyre, de a sima üvegen nincs teremtett lélek, aki meg tudna állni, így ő is mindig visszacsúszott.
 
- Azt hiszem, itt az ideje egy kis csodának – súgta Zefír, azzal szépen leereszkedtünk mögéjük, én jól körülöleltem őket, a kis szellő pedig lassan felemelt mindannyiunkat, és szinte észrevétlenül repített át bennünket a hegyen és tett le a házikó előtt.
 
A fiú zavartan ácsorgott egy kicsit, épp úgy, mint aki nem tudja, hogyan is került ide, de nem sokáig toporoghatott, mert hirtelen kinyílt az ajtó és nyakába ugrott a valamikor-szomorú-de-most-már-nevetős lány és azt mondta:
- Na, végre már, mi tartott ilyen sokáig?
A fiú talán válaszolt volna, de nem nagyon tudott megszólalni, ezért inkább csak jól megölelte a lányt. Azután még meg is csókolta, és így is maradtak hosszú, hosszú ideig.
 
A fiú és a lány azóta is ott élnek a világvégi kis házban. Ezt egészen biztosan tudom, Zefírrel minden nap meglátogatjuk őket. Nyáron fekszenek a fűben, télen pedig – olyankor jól felöltöznek – a hóban, néznek fel az égre és azt gondolják: Esik vagy nem, mindenhogyan jó, csak itt fekhessünk örökké ez alatt az aprócska gomolyfelhő alatt.
 
Ez volt a mi jótettünk az Ünnep napján. Nem is volt olyan nehéz, igazából még az Üveghegy sem. Azt hiszem, csak meg kell találni azt a két embert, akik egymásnak vannak szánva és valahogyan szépen össze kell terelgetni őket. De tudjátok, az égiek nem lehetnek ott mindig mindenütt. Nézzetek körül jól, biztosan észreveszitek azt, aki épp rátok vár! Szólítsátok meg! Beszéljetek hozzá vagy üljetek mellette csöndesen! Meglátjátok, milyen egyszerű. Mint én. A gomolyfelhő. (Az illusztrációt László Ani készítette.)

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.