2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Rédli Éva: Felhőmese
2011-12-13 -
Ne mondjátok nekem, hogy nem ismertek! Vagy, hogy sose hallottatok rólam. Ha nem csak az orrotok elé merednétek, vagy a földet bámulnátok mindig, hanem fölfele is pillognátok néha, mindjárt rájönnétek, ki vagyok. A nevem Kumulusz Humilisz. Na, jó, lehet, hogy ezen a tudományos-kacifántos néven nem hívott még senki, de higgyétek el, engem mindenki ismer. A parasztember is, aki bizakodva néz az égre és azt gondolja: No, abból a kicsi gomolyfelhőből jön tán egy kiadós eső. A tóparton nyaralók is, akik bosszúsan néznek az égre és azt gondolják: még csak az kéne, hogy abból a semmi kis gomolyfelhőből eső legyen! A fiú meg a lány is, akik fűben fekve néznek az égre és azt gondolják: esik vagy nem, mindenhogyan jó, csak itt fekhessünk örökké, ez alatt az aprócska gomolyfelhő alatt.
Ha felnéztek az égre és ott megláttok egy jelentéktelen kis fehér felhőpamacsot, na, az vagyok én. "Egyszerű gomolyfelhő“ - így fordították le a nevemet, de aki nagy dolgot visz véghez, az nem lehet egyszerű, ugye ez szerintetek is így van?
 
Van egy ünnep minden évben, amiről azt gondoljátok, csak a tiétek, embereké, de hiszitek vagy sem, azon a napon mi is izgatottabban jövünk-megyünk az égen, mint máskor. Magasabban élő testvéreink lejjebb szállnak, nehogy elszalasszák akár a legapróbb csodát is, ami a Földön történik ilyenkor. Jó nézni az embereket, ahogy tesz-vesz, sürög-forog mindenki, készülődnek egész nap, hogy minél nagyobb legyen az öröm.
 
Épp egy ilyen ünnep reggelén történt, hogy Zefírrel, a kósza szellővel elhatároztuk, bejárjuk a Föld minden zegzugát, hogy minél több várakozást, szívrepesést, nevetést lássunk és halljunk.
 
- Gyerünk, gyerünk, menjünk már! - futkosott körülöttem Zefír, aztán a nevemet rikoltozva masírozott fel-alá: - Men-jünk, men-jünk, Kumulusz Humilisz! - Ő volt a legjobb barátom, mégis fel tudott bosszantani ezzel. Ha rászóltam, hogy ne hívjon így, engesztelőn a fülembe súgta:
- Jól van, na, te Eccerű!
Így. Véletlenül se ejtette rendesen, "Egyszerű"-nek, és még csak hozzá se tette, hogy Gomolyka, ahogy felhőtesóim neveztek. Mégis, ezt a nevet szerettem legjobban, mert olyan egyetlenegynek éreztem magam tőle.
 
- A világ végéig és tovább! - rikkantotta Zefír, és komolyan így is gondolta, mert ugyan sokfelé megfordultunk már eddig, de a világ végéig még sose jutottunk. Most megfogadtuk, hogy addig vissza nem térünk, míg odáig el nem érünk. Mentünk, mentünk, mendegéltünk, szálltunk, suhantunk, repültünk, és egyszerre csak - nem is tartott túl sokáig - ott találtuk magunkat az Üveghegy innenső oldalán.
- Ha már ilyen messze jutottunk, menjünk, nézzük meg, mi van odaát! - Zefír határtalanul lelkes tud lenni a saját ötleteitől. Persze könnyű neki, ő folyton-folyvást szaladgál az égen, föl és le, de ki hallott már szaladgáló felhőről? Mi inkább csak vonulunk, lassan, komótosan, szépen. És amit legjobban szeretünk: sokan lenni! Együtt vándorolni, mint egy szép, óriás birkanyáj, vagy különféle alakokat formázni magunkból és jót mulatni azon, hogy a gyerekek a földön milyen furcsaságokat találnak ki bennünket nézve.
 
A világ végéig eljutni, az még hagyján, de az Üveghegyet megmászni, hát az bizony eltartott egy darabig. Egészen az ég tetejéig kellett emelkednünk, hogy elérjük a csúcsot. Lefelé aztán már ment minden, mint a karikacsapás.
 
Persze titokban reméltük, hogy a túloldalon találunk valamit, mégis, amikor megpillantottuk az aprócska házat a hegy aljában, úgy elcsodálkoztunk, hogy egy darabig moccanni se mertünk. Aztán lassan, lélegzetünket visszatartva közelebb merészkedtünk, és akkor meghallottuk a világ leggyönyörűségesebb hangját. A kicsi ház egyik ablakában egy lány énekelt.
Szívrepesve várok világvégi házban,
hogy eljöjjön végre, akit mindig vártam.
Keljen útra értem, találjon meg engem,
bús karácsonyéjben hozza meg a kedvem!
 
- Itt az Ünnep, és ahelyett, hogy örülne, sír és szomorkodik. Tennünk kell valamit, mielőtt egészen belebetegszik a bánkódásba, szegény! Gyerünk gyorsan, keressük meg, akire vár! - Zefír már indult volna, nekem viszont kellett még egy kis idő a felocsúdáshoz. - Hahó, Eccerű barátom, figyelsz te egyáltalán?
Kénytelen voltam ráfigyelni és rögtön emlékeztetni is arra, hogy akik a Földön élnek, nem hallanak minket, ezért kell valami, ami idevezeti azt az embert, aki nevetős kedvet hoz a szomorú lánynak.
 
- Jó, akkor fölkapom ezt a gyönyörű hangot, a hátadra dobom, és meglátod, majd meghallja az, akit illet.
Mielőtt válaszolhattam volna, Zefír már tette is a dolgát, majd belém kapaszkodott és sietve maga után húzott.
 
Szinte az egész Földet bejártuk már, ide-oda röpítettük, erre-arra terelgettük, minden fülbe belesúgtuk a szomorú lány hangját, de nem történt semmi. Néhányan megtorpantak ugyan, voltak, akik egy pillanatra felnéztek az égre, de aztán siettek is tovább. Már esteledett, amikor egy hatalmas, behavazott rét fölé értünk. Messze alattunk mindent puha, fehér takaró borított. Hirtelen azonban a nagy fehérségből előtűnt egy aprócska, sötét folt. Egészen alacsonyra kellett szállnunk, hogy meglássuk a kicsi, pej lovat és lovasát, amint nyugtalanul vágtatnak az ereszkedő sötétben. Zefír szétfújta a világvégi lány hangját a mezőn. Jutott belőle mindenhova, még a lovon ülő fiú fülébe is, aki abban a pillanatban megállította kicsi paripáját, és felnézett az égre:
- Mindig erre a hangra vágytam, nélküle nem is lehet életem már. Ha a világ végéig megyek is, megtalálom a lányt, és meghozom a kedvét. Soha többé nem kell majd szomorkodnia.
Vágtára fogta lovát, repültek, mint a szél, mi pedig hívtuk, csalogattuk őket egyre, hegyeken, völgyeken, erdőkön keresztül, míg egyszerre csak elértük az Üveghegyet. Szegény lovacska, néhányszor megindult, hogy felkaptasson a hegyre, de a sima üvegen nincs teremtett lélek, aki meg tudna állni, így ő is mindig visszacsúszott.
 
- Azt hiszem, itt az ideje egy kis csodának – súgta Zefír, azzal szépen leereszkedtünk mögéjük, én jól körülöleltem őket, a kis szellő pedig lassan felemelt mindannyiunkat, és szinte észrevétlenül repített át bennünket a hegyen és tett le a házikó előtt.
 
A fiú zavartan ácsorgott egy kicsit, épp úgy, mint aki nem tudja, hogyan is került ide, de nem sokáig toporoghatott, mert hirtelen kinyílt az ajtó és nyakába ugrott a valamikor-szomorú-de-most-már-nevetős lány és azt mondta:
- Na, végre már, mi tartott ilyen sokáig?
A fiú talán válaszolt volna, de nem nagyon tudott megszólalni, ezért inkább csak jól megölelte a lányt. Azután még meg is csókolta, és így is maradtak hosszú, hosszú ideig.
 
A fiú és a lány azóta is ott élnek a világvégi kis házban. Ezt egészen biztosan tudom, Zefírrel minden nap meglátogatjuk őket. Nyáron fekszenek a fűben, télen pedig – olyankor jól felöltöznek – a hóban, néznek fel az égre és azt gondolják: Esik vagy nem, mindenhogyan jó, csak itt fekhessünk örökké ez alatt az aprócska gomolyfelhő alatt.
 
Ez volt a mi jótettünk az Ünnep napján. Nem is volt olyan nehéz, igazából még az Üveghegy sem. Azt hiszem, csak meg kell találni azt a két embert, akik egymásnak vannak szánva és valahogyan szépen össze kell terelgetni őket. De tudjátok, az égiek nem lehetnek ott mindig mindenütt. Nézzetek körül jól, biztosan észreveszitek azt, aki épp rátok vár! Szólítsátok meg! Beszéljetek hozzá vagy üljetek mellette csöndesen! Meglátjátok, milyen egyszerű. Mint én. A gomolyfelhő. (Az illusztrációt László Ani készítette.)

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.