2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Rédli Éva: Felhőmese
2011-12-13 -
Ne mondjátok nekem, hogy nem ismertek! Vagy, hogy sose hallottatok rólam. Ha nem csak az orrotok elé merednétek, vagy a földet bámulnátok mindig, hanem fölfele is pillognátok néha, mindjárt rájönnétek, ki vagyok. A nevem Kumulusz Humilisz. Na, jó, lehet, hogy ezen a tudományos-kacifántos néven nem hívott még senki, de higgyétek el, engem mindenki ismer. A parasztember is, aki bizakodva néz az égre és azt gondolja: No, abból a kicsi gomolyfelhőből jön tán egy kiadós eső. A tóparton nyaralók is, akik bosszúsan néznek az égre és azt gondolják: még csak az kéne, hogy abból a semmi kis gomolyfelhőből eső legyen! A fiú meg a lány is, akik fűben fekve néznek az égre és azt gondolják: esik vagy nem, mindenhogyan jó, csak itt fekhessünk örökké, ez alatt az aprócska gomolyfelhő alatt.
Ha felnéztek az égre és ott megláttok egy jelentéktelen kis fehér felhőpamacsot, na, az vagyok én. "Egyszerű gomolyfelhő“ - így fordították le a nevemet, de aki nagy dolgot visz véghez, az nem lehet egyszerű, ugye ez szerintetek is így van?
 
Van egy ünnep minden évben, amiről azt gondoljátok, csak a tiétek, embereké, de hiszitek vagy sem, azon a napon mi is izgatottabban jövünk-megyünk az égen, mint máskor. Magasabban élő testvéreink lejjebb szállnak, nehogy elszalasszák akár a legapróbb csodát is, ami a Földön történik ilyenkor. Jó nézni az embereket, ahogy tesz-vesz, sürög-forog mindenki, készülődnek egész nap, hogy minél nagyobb legyen az öröm.
 
Épp egy ilyen ünnep reggelén történt, hogy Zefírrel, a kósza szellővel elhatároztuk, bejárjuk a Föld minden zegzugát, hogy minél több várakozást, szívrepesést, nevetést lássunk és halljunk.
 
- Gyerünk, gyerünk, menjünk már! - futkosott körülöttem Zefír, aztán a nevemet rikoltozva masírozott fel-alá: - Men-jünk, men-jünk, Kumulusz Humilisz! - Ő volt a legjobb barátom, mégis fel tudott bosszantani ezzel. Ha rászóltam, hogy ne hívjon így, engesztelőn a fülembe súgta:
- Jól van, na, te Eccerű!
Így. Véletlenül se ejtette rendesen, "Egyszerű"-nek, és még csak hozzá se tette, hogy Gomolyka, ahogy felhőtesóim neveztek. Mégis, ezt a nevet szerettem legjobban, mert olyan egyetlenegynek éreztem magam tőle.
 
- A világ végéig és tovább! - rikkantotta Zefír, és komolyan így is gondolta, mert ugyan sokfelé megfordultunk már eddig, de a világ végéig még sose jutottunk. Most megfogadtuk, hogy addig vissza nem térünk, míg odáig el nem érünk. Mentünk, mentünk, mendegéltünk, szálltunk, suhantunk, repültünk, és egyszerre csak - nem is tartott túl sokáig - ott találtuk magunkat az Üveghegy innenső oldalán.
- Ha már ilyen messze jutottunk, menjünk, nézzük meg, mi van odaát! - Zefír határtalanul lelkes tud lenni a saját ötleteitől. Persze könnyű neki, ő folyton-folyvást szaladgál az égen, föl és le, de ki hallott már szaladgáló felhőről? Mi inkább csak vonulunk, lassan, komótosan, szépen. És amit legjobban szeretünk: sokan lenni! Együtt vándorolni, mint egy szép, óriás birkanyáj, vagy különféle alakokat formázni magunkból és jót mulatni azon, hogy a gyerekek a földön milyen furcsaságokat találnak ki bennünket nézve.
 
A világ végéig eljutni, az még hagyján, de az Üveghegyet megmászni, hát az bizony eltartott egy darabig. Egészen az ég tetejéig kellett emelkednünk, hogy elérjük a csúcsot. Lefelé aztán már ment minden, mint a karikacsapás.
 
Persze titokban reméltük, hogy a túloldalon találunk valamit, mégis, amikor megpillantottuk az aprócska házat a hegy aljában, úgy elcsodálkoztunk, hogy egy darabig moccanni se mertünk. Aztán lassan, lélegzetünket visszatartva közelebb merészkedtünk, és akkor meghallottuk a világ leggyönyörűségesebb hangját. A kicsi ház egyik ablakában egy lány énekelt.
Szívrepesve várok világvégi házban,
hogy eljöjjön végre, akit mindig vártam.
Keljen útra értem, találjon meg engem,
bús karácsonyéjben hozza meg a kedvem!
 
- Itt az Ünnep, és ahelyett, hogy örülne, sír és szomorkodik. Tennünk kell valamit, mielőtt egészen belebetegszik a bánkódásba, szegény! Gyerünk gyorsan, keressük meg, akire vár! - Zefír már indult volna, nekem viszont kellett még egy kis idő a felocsúdáshoz. - Hahó, Eccerű barátom, figyelsz te egyáltalán?
Kénytelen voltam ráfigyelni és rögtön emlékeztetni is arra, hogy akik a Földön élnek, nem hallanak minket, ezért kell valami, ami idevezeti azt az embert, aki nevetős kedvet hoz a szomorú lánynak.
 
- Jó, akkor fölkapom ezt a gyönyörű hangot, a hátadra dobom, és meglátod, majd meghallja az, akit illet.
Mielőtt válaszolhattam volna, Zefír már tette is a dolgát, majd belém kapaszkodott és sietve maga után húzott.
 
Szinte az egész Földet bejártuk már, ide-oda röpítettük, erre-arra terelgettük, minden fülbe belesúgtuk a szomorú lány hangját, de nem történt semmi. Néhányan megtorpantak ugyan, voltak, akik egy pillanatra felnéztek az égre, de aztán siettek is tovább. Már esteledett, amikor egy hatalmas, behavazott rét fölé értünk. Messze alattunk mindent puha, fehér takaró borított. Hirtelen azonban a nagy fehérségből előtűnt egy aprócska, sötét folt. Egészen alacsonyra kellett szállnunk, hogy meglássuk a kicsi, pej lovat és lovasát, amint nyugtalanul vágtatnak az ereszkedő sötétben. Zefír szétfújta a világvégi lány hangját a mezőn. Jutott belőle mindenhova, még a lovon ülő fiú fülébe is, aki abban a pillanatban megállította kicsi paripáját, és felnézett az égre:
- Mindig erre a hangra vágytam, nélküle nem is lehet életem már. Ha a világ végéig megyek is, megtalálom a lányt, és meghozom a kedvét. Soha többé nem kell majd szomorkodnia.
Vágtára fogta lovát, repültek, mint a szél, mi pedig hívtuk, csalogattuk őket egyre, hegyeken, völgyeken, erdőkön keresztül, míg egyszerre csak elértük az Üveghegyet. Szegény lovacska, néhányszor megindult, hogy felkaptasson a hegyre, de a sima üvegen nincs teremtett lélek, aki meg tudna állni, így ő is mindig visszacsúszott.
 
- Azt hiszem, itt az ideje egy kis csodának – súgta Zefír, azzal szépen leereszkedtünk mögéjük, én jól körülöleltem őket, a kis szellő pedig lassan felemelt mindannyiunkat, és szinte észrevétlenül repített át bennünket a hegyen és tett le a házikó előtt.
 
A fiú zavartan ácsorgott egy kicsit, épp úgy, mint aki nem tudja, hogyan is került ide, de nem sokáig toporoghatott, mert hirtelen kinyílt az ajtó és nyakába ugrott a valamikor-szomorú-de-most-már-nevetős lány és azt mondta:
- Na, végre már, mi tartott ilyen sokáig?
A fiú talán válaszolt volna, de nem nagyon tudott megszólalni, ezért inkább csak jól megölelte a lányt. Azután még meg is csókolta, és így is maradtak hosszú, hosszú ideig.
 
A fiú és a lány azóta is ott élnek a világvégi kis házban. Ezt egészen biztosan tudom, Zefírrel minden nap meglátogatjuk őket. Nyáron fekszenek a fűben, télen pedig – olyankor jól felöltöznek – a hóban, néznek fel az égre és azt gondolják: Esik vagy nem, mindenhogyan jó, csak itt fekhessünk örökké ez alatt az aprócska gomolyfelhő alatt.
 
Ez volt a mi jótettünk az Ünnep napján. Nem is volt olyan nehéz, igazából még az Üveghegy sem. Azt hiszem, csak meg kell találni azt a két embert, akik egymásnak vannak szánva és valahogyan szépen össze kell terelgetni őket. De tudjátok, az égiek nem lehetnek ott mindig mindenütt. Nézzetek körül jól, biztosan észreveszitek azt, aki épp rátok vár! Szólítsátok meg! Beszéljetek hozzá vagy üljetek mellette csöndesen! Meglátjátok, milyen egyszerű. Mint én. A gomolyfelhő. (Az illusztrációt László Ani készítette.)

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.