2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:3°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó melegben
2011-11-28 - Szmogriadó és riasztó energiaárak a levegőben! Még csak néhány hete kezdődött a fűtési szezon, de máris elkezdte szedni áldozatait a szénmonoxid. Mindezzel párhuzamosan egyre több alternatív fűtési módról egyre többet tudunk.
Ami általánosságban elmondható - akár napkollektoros rendszerről, akár hőszivattyúról, akár kondenzációs, pellet, faelgázosító és majdnem-faelgázosító kazánról -, hogy egyiket sem olcsó beszerezni, beszereltetni, kiépíteni. Ugyanakkor minden gyártó ígéri, hogy megéri, mivel gazdaságos és környezetbarát az alternatív fűtés, és végül megtérül a befektetés. Ennek ideje azonban nagyon sok mindentől függ. Például a bekerülési költségtől. Nem mindegy, hogy már meglévő rendszert kell átalakítani, vagy gondos tervezés után eleve alternatív energiafelhasználásra épül a ház. A másik fontos összetevő, hogy milyen energiahordozót – áramot vagy gázt – vált ki az új megoldás. A növekvő gázár például rövidíti a megtérülési időt.

Az alábbiakban néhány megtérülési időt gyűjtöttünk össze. Fontos azonban megjegyezni, hogy a környezetbarát energiafelhasználás nem csak pénzügyi kérdés, hanem segítségükkel függetleníthetjük háztartásunkat a fosszilis energiahordozók áringadozásától, hosszú távon pedig élhetőbb bolygót hagyunk magunk után.

Hőszivattyúval maximum 60-70 fokos vizet keringethetünk, ezért praktikus fal- vagy mennyezetfűtéssel kialakítani. A magas kiépítési költség miatt a megtérülési időt általában 5 és 10 év körül jelzik a szakemberek. Hasonló idővel számolnak a napkollektoros rendszerek esetében is, bár az utóbbi időben egyre több vállalkozás kínál megoldásokat, így egyre olcsóbb a beszerelésük. A kondenzációs kazánt általában más rendszerekkel kombinálva alkalmazzák. Így összességében talán a leghatékonyabb és a leggyorsabban – a gáz megtakarításával 3-5 év alatt - megtérülő megoldás.

A pellet fafeldolgozásból visszamaradt, vagy direkt termesztett növényből préselt, igen jó hatékonyságú tüzelőanyag. Fűtőértéke megközelítőleg 5 kWh/kg, ami azt jelenti, hogy egy köbméter földgáz kiváltásához kevesebb, mint két kilogramm pellet szükséges. Érdekes kimutatás, hogy égetése során annyi széndioxidot termel, amennyit élő faként megkötött. Megtérülési ideje a kiváltott rendszertől függően 5 év körülire tehető.

Ennél is kedvezőbbnek ítélik a faelgázosító kazánokat. A száraz keményfa fűtőértéke 3-3,5 kWh/kg, azaz egy köbméter földgáz kiváltásához körülbelül három kilogramm – a pelletnél viszont jóval olcsóbb – fa szükséges. A számítások szerint 3 év alatt térül meg a gázfűtéssel szemben. A kétterű rendszerben az égési folyamat – a szokásostól eltérően – fentről lefelé történik. Felülre az égéshez nem elegendő levegőt juttatnak, így jól éghető gázokat tartalmazó füstgáz keletkezik, ami az alsó levegőztető rendszer segítségével keringeni kezd. Ennek hatására 1200-1500 fokos szúróláng tör be az alsó térbe. Ez a hőmérséklet – amit fém nem is bírna, ezért kerámialapot alkalmaznak – gázosítja el a fát, és ez a forró gáz fűti a rendszert. A fa égése ezzel a technikával 4-6 óráig is eltart, és a tökéletes égés miatt kevesebb tüzelő is elegendő. A hőmérsékletszabályozó automatikusan irányítja a ventilátor intenzitását, és ha elfogy a fűtőanyag, lekapcsolja a keringetést a rendszerben, minimális égésterméket hagyva maga után.
Bármelyik megoldást építjük be, a megtérülési idő függ az időjárástól, a ház tájolásától, szigetelésétől, valamint a talajviszonyoktól is. (A képen az Aranypolgár kandallója Orson Welles 1941-es filmjében.)

AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.