2022. július 04. - Ulrik napja
Hétfő
Min:20°
Max:36°
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:16°
Max:30°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:15°
Max:20°
Közélet, politika
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zenálkó Etel lehet a névadó - írta: CK
2011-11-22 - Zenálkó Etelről szeretné elnevezni az Óvárosi Közösségi Házat a Barátság Kulturális Központ Százhalombattán. Az egykori tanítónő 1919 és 1939 között nevelte, oktatta a battai ifjúságot, és egyebek között aktívan részt vett a műkedvelő színielőadások betanításában. Lehoczki Zsuzsanna helytörténész szerint további személyeket is érdemes lenne megvitatni, míg Balpataki Katalin, a „Matrica” Múzeum szakembere úgy véli, telitalálat a választás.
Mivel a BKK szervezői az érintett településrészen élők véleményét is meg szeretnék ismerni, lakossági fórumot hirdettek a névadás témájában december 1-jén 18 órára az Óvárosi Közösségi Házba.
 
Amennyiben a lakosság támogatja az elképzelést és a képviselő-testület is engedélyezi, a névadó ünnepséget 2012. január 22-én a Magyar Kultúra Napján rendeznék meg az Óvárosi Közösségi Házban.
Lehoczki Zsuzsanna történész, a Városi Archívum munkatársa elmondta: nagyon keveset tudunk az egykori pedagógusról, nem ő volt az első, aki színielőadásokat tanított be. A másik kettő tanító is hasonlóképp működött, igaz, Zenálkó Etel sokat foglalkozott a lányokkal.
 
Lehoczki Zsuzsa szerint, aki maga is tősgyökeres óvárosi, szerencsésebb lenne többféle javaslatot is megvitatni a névadás előtt. Szerinte például megérdemelné az utókor háláját és méltó névadó lehetne Matta Árpád néhai földbirtokos is, aki rengeteget tett a faluért. Egyebek mellett közreműködésével épült fel az első katolikus templom, de a Kultúrházat is abból a téglából építették, amely az ő lebontott malmából származott. Elnökölt a Hangyaszövetkezetben, az iskolaszéken, és az egyházközség világi elnöke volt, a térség országgyűlési képviselőjeként is sokat tett az itt élőkért. Nem véletlen, hogy 1926-ban őt választották a település első díszpolgárává. Százhalombattán lelte végső nyughelyét is, de hozzátartozói ma is fellelhetők Budapesten. A helytörténész szerint a battaiak méltatlanul feledték el az egykori földbirtokost, aki nagyon is megérdemelné az utókor tiszteletét.
 
Balpataki Katalin, a "Matrica" Múzeum történésze szerint Zenálkó Etel jó választás, mert az ő húszéves itteni munkássága alatt merült fel az igény egy önálló kultúrház létrehozására. Az egykori tanítónő minden idejét az ifjúság oktatására, művelődésére fordította.
 
Friss diplomásként, 1919-ben helyezték Százhalombattára. Székesfehérvárról – ahol édesapja állomásfőnök volt – költözött ide már özvegy édesanyjával és egyik testvérével, Sárával, aki később Böröcz Lajos tanítóhoz ment feleségül. Kezdetben az iskola feletti, egykori járványházban, majd a felújítás után az iskola épületében kialakított tanári lakban éltek.
 
Etel az első-második osztályt tanította összevontan. Rendkívül vallásos, napi áldozó volt és a rábízott gyermekeket is ennek szellemében nevelte. Az iskolai oktatáson kívül különböző művelődési programok keretében is foglalkozott a diákokkal, egészen a húszas korosztályig.
 
Nevéhez kötődik az első népszínművek rendezése a faluban, amelyet már 1919 őszén megkezdett, de ezen kívül számos népművelő programot rendezett, egyéb hely híján az iskola egyik tantermében. A programoknak mindig nagy sikere volt annak ellenére, hogy jelképes belépőt is szedtek. A bevételt visszaforgatták, hogy minél színvonalasabb előadásokat, művelődési programokat rendezhessenek.
A Leányegyletet is Zenálkó Etel vezette, megtanított minden olyan fortélyt a lányoknak, amelyekre életük során szükségük lehet. Varrtak, stoppoltak, foltoztak, horgoltak, főztek, a foglalkozások alatt azonban mindig volt valaki, aki felolvasott irodalmi, tudományos, illetve ismeretterjesztő műveket.
 
Gyakran vitte a gyerekeket, nem csak a Leányegylet tagjait, különböző összejövetelekre a megyében és Budapesten, ahol mindig elő is adtak valamit, vagy épp az általuk készített tárgyakat – hímzéseket, népviseletes babákat árulták.
 
Az ifjúságért élt, soha nem ment férjhez. Az ő tanítása, művelődési tevékenysége alatt egy olyan generáció nőtt fel, akik mélyen vallásosak, a kultúrára fogékonyak voltak. Ebből fejlődött ki a harmincas évek vége felé egy önálló kultúrház építésének gondolata.
 
Az Ifjúsági Egylet 1938-ban vásárolta meg dr. Matta Árpád örökösétől, Matta Zoltántól a malomépületet, amelynek bontott tégláiból kezdték meg a kultúrház építését. A bontási és építési munkálatokban szinte az egész falu részt vett valamilyen módon. Volt, aki szállította az anyagot, volt, aki bontotta, volt, aki építette, volt, aki téglajegyet vásárolt, vagy épp építőanyagot adományozott. Az építkezést Jankovics Ferenc vezette, aki saját terhére bankkölcsönt vett fel a kiadásokhoz, és amely visszafizetését az előadások bevételeiből fedezték. Az építkezésen résztvevők névsorát a kultúrház északkeleti sarkában üvegbe zárva beépítették alapozásba.
 
Az Ifjúsági Egylet új székházának építésében résztvevők névsora, a végzett munkák feltüntetésével a "Matrica" Múzeum történeti gyűjteményében is megtalálható, mint ahogyan az 1942-es dátummal ellátott pontos elszámolás is.
 
A kultúrház átadása idején Zenálkó Etel már nem élt Százhalombattán, mert 1939-ben áthelyezték Hercegfalvára (ma Mezőfalva), onnan ment nyugdíjba, és ott halt meg, ott van eltemetve. Az 50-es években, annak ellenére, hogy továbbra is napi áldozó volt, úttörővezetőnek nevezték ki, mert híresen jól bánt a gyerekekkel.
 
Húszévnyi százhalombattai oktató és kulturális tevékenysége a mai napig meghatározó. Éppen ezért az Óvárosi Közösségi Ház róla való elnevezése méltó hála az utókór részéről – vélekedik Balpataki Katalin.
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
2022-05-31 - Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
In memoriam Szél Pál
2022-07-03
Szél Pál 1956-ban látta meg a napvilágot Százhalombattán. Igazi battai volt: Dunafüreden született, és itt is élte le egész életét.

A köztisztviselőket ünnepelték
2022-07-01
A Köztisztviselők Napja alkalmából műsorral egybekötött ünnepségen köszöntötte a százhalombattai önkormányzat a Polgármesteri Hivatal aktív és nyugdíjas munkatársait a Szekeres József Konferencia-és Rendezvényközpontban június 30-án. A rendezvényen elismerő okleveleket is átadtak.

Háromszáz új parkolóhely létesülhet - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-06-30
Százhalombatta Város Képviselő-testülete megtartotta soron következő ülését a Szekeres József Konferenciaközpontban június 29-én.

Az Óvárossal kapcsolatos képviselő-testületi döntések
2022-06-30
A június végén tartott képviselő-testületi ülés legnagyobb részét képezte a Százhalombatta város önkormányzata 2022. évi költségvetési rendeletének módosítása. Számtalan döntés érinti az Óvárost, melyeket a teljesség igénye nélkül az alábbiakban részletezek.

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak
2022-06-28
 A július 1-jei Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi dolgozókat a százhalombattai önkormányzat a Százhalom Egészségügyi Központban. Az idei évben – a képviselő-testület döntése értelmében – Dr. Máté Edit gyermekorvos kapta a "Semmelweis Díjat".

Hősies futás
2022-06-28
Sikeresen teljesítették a rácalmási Szigetfutás 11.2 km-es távját a SZVISE futói június 26-án.

Továbbjutást érő bronzérem
2022-06-28
A harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai VUK SE U9-es labdarúgócsapata az Almásfüzitőn rendezett Summer Cup tornán, ezzel kvalifikálta magát a rangos, ausztriai Champions Trophy-ra.

Sport-fogadás
2022-06-27
A százhalombattai sportegyesületeket, köztük a továbbra is az NB I/B-ben játszó SZKE férfi kézilabdacsapatát látta vendégül az önkormányzat a kulturális központban, június 23-án.

Szívtől szívig
2022-06-26
Családias hangulatban, díjátadóval egybekötve ismét megrendezte az Aranyszív Napot a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 17-én. Az ünnepi eseményen idén is átadták az "Aranyszív Díjat".

Kiváló tanulók és versenyeredmények
2022-06-25
A hagyományokhoz híven a százhalombattai önkormányzat idén is díjazta a kiemelkedő eredményeket elért diákokat a Polgármesteri Hivatal dísztermében június 23-án. "Kiváló Tanulmányi Eredményért Díjban" 13 diák részesült, "Tanulmányi Versenyekért Díjat" egyéni eredményéért 41, csapatteljesítményéért 78 tanuló kapott, továbbá 40 felkészítő tanár jutalomban részesült. Az elismeréseket Vezér Mihály polgármester adta át.

Évadzáró az Őszidőnél
2022-06-22
Ünnepi rendezvényt tartott a nyári szünete készülve Százhalombatta egyik legnagyobb létszámú nyugdíjas klubja június 17-én. Az Őszidő meghívásának eleget téve, az eseményre ellátogatott Vezér Mihály polgármester is.

Zöldhulladék szállítás rendje
2022-06-22
A Szákom Kft. szerződés szerint városrészenként heti egyszeri zöldhulladék szállítást végez Százhalombattán a lakosság részére, március 1-je és november 30- a között.

Rendőrségi strandkampány és épületbemutató
2022-06-19
Két programmal várja az érdeklődőket az Érdi Rendőrkapitányság az országos bűnmegelőzési, illetve toborzó kampány keretében júniusban.

Kiemelt díjazott lett a százhalombattai Szivárvány Óvoda csoportja
2022-06-19
"Legjobbak a jók között" díjat nyertek el alkotásaikkal és cselekedeteikkel az Csillag csoport óvodásai az országos "Tégy jót, varázsolj mosolyt!" gyerekpályázaton

Mit tehetünk a szúnyogok ellen?
2022-06-19
"Házi feladat" a nyugalomért

Kiemelt atlétikai fejlesztés
2022-06-13
Diákolimpia megrendezésére is alkalmas atlétikapályát adtak át a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában. A Magyar Atlétikai Szövetség által finanszírozott, 350 millió forint értékű beruházás részeként futókört, távol- és hármasugró, valamint súlylökő pályát alakítottak ki.

Két-két arany- és bronzérem az emlékversenyen
2022-06-11
Forrai Csaba, a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub tagja jóvoltából újból kiírták a Tóth István Modellvitorlás Emlékversenyt a velencei tavon június 4. és 6. között – derül ki a battai egyesület beszámolójából.

Mozgalmas hónap - Polgárőr beszámoló
2022-06-09
A májusi hónapot a Városi Gyermeknap és az 1-jei ünnepségsorozat biztosításával kezdték a százhalombattai polgárőrök, a rendezvények eseménymentesen zajlódtak le.

A nemzetnek nincs határa
2022-06-09
Százhalombattán is megemlékeztek a Magyarország területét megcsonkító, 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

Köszönet a pedagógusoknak
2022-06-08
Díjátadóval és műsorral egybekötött pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték Százhalombattán a városi intézmények munkatársait a kulturális központban június 3-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.