2021. december 08. - Mária napja
Szerda
Min:-3°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:0°
Max:1°
Szombat
Min:0°
Max:2°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Közélet, politika
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zenálkó Etel lehet a névadó - írta: CK
2011-11-22 - Zenálkó Etelről szeretné elnevezni az Óvárosi Közösségi Házat a Barátság Kulturális Központ Százhalombattán. Az egykori tanítónő 1919 és 1939 között nevelte, oktatta a battai ifjúságot, és egyebek között aktívan részt vett a műkedvelő színielőadások betanításában. Lehoczki Zsuzsanna helytörténész szerint további személyeket is érdemes lenne megvitatni, míg Balpataki Katalin, a „Matrica” Múzeum szakembere úgy véli, telitalálat a választás.
Mivel a BKK szervezői az érintett településrészen élők véleményét is meg szeretnék ismerni, lakossági fórumot hirdettek a névadás témájában december 1-jén 18 órára az Óvárosi Közösségi Házba.
 
Amennyiben a lakosság támogatja az elképzelést és a képviselő-testület is engedélyezi, a névadó ünnepséget 2012. január 22-én a Magyar Kultúra Napján rendeznék meg az Óvárosi Közösségi Házban.
Lehoczki Zsuzsanna történész, a Városi Archívum munkatársa elmondta: nagyon keveset tudunk az egykori pedagógusról, nem ő volt az első, aki színielőadásokat tanított be. A másik kettő tanító is hasonlóképp működött, igaz, Zenálkó Etel sokat foglalkozott a lányokkal.
 
Lehoczki Zsuzsa szerint, aki maga is tősgyökeres óvárosi, szerencsésebb lenne többféle javaslatot is megvitatni a névadás előtt. Szerinte például megérdemelné az utókor háláját és méltó névadó lehetne Matta Árpád néhai földbirtokos is, aki rengeteget tett a faluért. Egyebek mellett közreműködésével épült fel az első katolikus templom, de a Kultúrházat is abból a téglából építették, amely az ő lebontott malmából származott. Elnökölt a Hangyaszövetkezetben, az iskolaszéken, és az egyházközség világi elnöke volt, a térség országgyűlési képviselőjeként is sokat tett az itt élőkért. Nem véletlen, hogy 1926-ban őt választották a település első díszpolgárává. Százhalombattán lelte végső nyughelyét is, de hozzátartozói ma is fellelhetők Budapesten. A helytörténész szerint a battaiak méltatlanul feledték el az egykori földbirtokost, aki nagyon is megérdemelné az utókor tiszteletét.
 
Balpataki Katalin, a "Matrica" Múzeum történésze szerint Zenálkó Etel jó választás, mert az ő húszéves itteni munkássága alatt merült fel az igény egy önálló kultúrház létrehozására. Az egykori tanítónő minden idejét az ifjúság oktatására, művelődésére fordította.
 
Friss diplomásként, 1919-ben helyezték Százhalombattára. Székesfehérvárról – ahol édesapja állomásfőnök volt – költözött ide már özvegy édesanyjával és egyik testvérével, Sárával, aki később Böröcz Lajos tanítóhoz ment feleségül. Kezdetben az iskola feletti, egykori járványházban, majd a felújítás után az iskola épületében kialakított tanári lakban éltek.
 
Etel az első-második osztályt tanította összevontan. Rendkívül vallásos, napi áldozó volt és a rábízott gyermekeket is ennek szellemében nevelte. Az iskolai oktatáson kívül különböző művelődési programok keretében is foglalkozott a diákokkal, egészen a húszas korosztályig.
 
Nevéhez kötődik az első népszínművek rendezése a faluban, amelyet már 1919 őszén megkezdett, de ezen kívül számos népművelő programot rendezett, egyéb hely híján az iskola egyik tantermében. A programoknak mindig nagy sikere volt annak ellenére, hogy jelképes belépőt is szedtek. A bevételt visszaforgatták, hogy minél színvonalasabb előadásokat, művelődési programokat rendezhessenek.
A Leányegyletet is Zenálkó Etel vezette, megtanított minden olyan fortélyt a lányoknak, amelyekre életük során szükségük lehet. Varrtak, stoppoltak, foltoztak, horgoltak, főztek, a foglalkozások alatt azonban mindig volt valaki, aki felolvasott irodalmi, tudományos, illetve ismeretterjesztő műveket.
 
Gyakran vitte a gyerekeket, nem csak a Leányegylet tagjait, különböző összejövetelekre a megyében és Budapesten, ahol mindig elő is adtak valamit, vagy épp az általuk készített tárgyakat – hímzéseket, népviseletes babákat árulták.
 
Az ifjúságért élt, soha nem ment férjhez. Az ő tanítása, művelődési tevékenysége alatt egy olyan generáció nőtt fel, akik mélyen vallásosak, a kultúrára fogékonyak voltak. Ebből fejlődött ki a harmincas évek vége felé egy önálló kultúrház építésének gondolata.
 
Az Ifjúsági Egylet 1938-ban vásárolta meg dr. Matta Árpád örökösétől, Matta Zoltántól a malomépületet, amelynek bontott tégláiból kezdték meg a kultúrház építését. A bontási és építési munkálatokban szinte az egész falu részt vett valamilyen módon. Volt, aki szállította az anyagot, volt, aki bontotta, volt, aki építette, volt, aki téglajegyet vásárolt, vagy épp építőanyagot adományozott. Az építkezést Jankovics Ferenc vezette, aki saját terhére bankkölcsönt vett fel a kiadásokhoz, és amely visszafizetését az előadások bevételeiből fedezték. Az építkezésen résztvevők névsorát a kultúrház északkeleti sarkában üvegbe zárva beépítették alapozásba.
 
Az Ifjúsági Egylet új székházának építésében résztvevők névsora, a végzett munkák feltüntetésével a "Matrica" Múzeum történeti gyűjteményében is megtalálható, mint ahogyan az 1942-es dátummal ellátott pontos elszámolás is.
 
A kultúrház átadása idején Zenálkó Etel már nem élt Százhalombattán, mert 1939-ben áthelyezték Hercegfalvára (ma Mezőfalva), onnan ment nyugdíjba, és ott halt meg, ott van eltemetve. Az 50-es években, annak ellenére, hogy továbbra is napi áldozó volt, úttörővezetőnek nevezték ki, mert híresen jól bánt a gyerekekkel.
 
Húszévnyi százhalombattai oktató és kulturális tevékenysége a mai napig meghatározó. Éppen ezért az Óvárosi Közösségi Ház róla való elnevezése méltó hála az utókór részéről – vélekedik Balpataki Katalin.
 

AKTUÁLIS
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
2021-11-23 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-11-23 - Elsősorban férfi lelkész munkatársat keres a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Drogterápiás Otthona, a szenvedélybetegek felépülésének missziós evangelizálásához.
Bővül a "babaprogram" - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-12-07
Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta az idei év utolsó ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete december 7-én a Szekeres József Konferenciaközpontban. A Képviselő-testület 28 napirendi pontot tárgyalt, módosította a 2021. évi költségvetési és több szociális tárgyú rendeletét, megalkotta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, döntöttek arról is, hogy további támogatást kapnak a kisgyermekes családok.

Karácsonyi ajándékok az idősotthon számára
2021-12-06
A százhalombattai önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester ajándékcsomagokat adott át az Idősek Gondozóháza lakói számára.  A csomagokat Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője vette át.

Emberek az emberekért - három évtized története
2021-12-06
Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.

Modellvitorlás arany- és bronzérem
2021-12-06
Két érmet és helyezéseket is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az RG 65 hajóosztályban, a Mikulás "jeges" kupa modellvitorlás túraversenyen.

Márton napi lámpás felvonulás
2021-12-06
Olyan kedves kis ovis eseményen vehettünk részt november 11-én, Márton napon a Kipp-Kopp Óvoda szervezésében, hogy tele lett a szívünk.

Okosodni, támogatni, versenyezni!
2021-12-06
A versenyeknek, a megmérettetéseknek rengeteg előnyét megtapasztalhatják diákjaink az Eötvös iskolában. Rekordszámú vetélkedőn vettek részt tanulóink novemberben.

Gondolkodjunk együtt
2021-12-06
Az elmúlt hónapokban több, mint 50 alkalommal találkoztam veletek és sokat beszélgettünk a térség problémáiról, a minket körülvevő aggasztó folyamatokról.

Polgárőr beszámoló
2021-12-06
A Százhalombattai Polgárőr Egyesület számára a mindenszentek és a halottak napi temetői szolgálattal kezdődött a novemberi hónap, amely során nem történt rendkívüli esemény.

Oltás a gyermekeknek
2021-12-03
Lehetőség nyílik az 5-11 éves korú gyermekek koronavírus elleni védőoltás beadására.

A várakozás öröme - Mikulás a BKK-ban
2021-12-02
Az Adventi időszak mindannyiunknak a várakozásról szól, de legjobban egész biztosan a gyermekek várják az év ezen napjait. A százhalombattai Barátság Kulturális Központ idén is meghívta Lépcsős teraszára a Mikulást, aki december 6-án hétfőn, 16 és 18 óra között várja a gyermekeket, hogy megismerkedhessenek vele.

Vereségek a bajnokesélyesektől
2021-12-02
Feléhez ért a férfi kézilabda NB I/B alapszakasza. A Százhalombattai KE a várakozáson felüli 5. helyen várta a két bajnokesélyes elleni idegenbeli mérkőzéseit.

Adventi Matrica Műhely a Múzeumban - "készül a mézes, illata édes..."
2021-12-02
Szabó T. Anna szavai felidézik a "Matrica" Múzeum novemberi kézműves foglalkozásának hangulatát, a mézeskalács fűszeres illatát.

Tíz aranyérem a Karate Országos Bajnokságon
2021-12-02
Komoly kihívással nézett szembe a Százhalombattai Karate Egyesület november utolsó hétvégéjén, hiszen a városban rendezhették meg a Shotokan Karate-Do International Hungary Országos Bajnokságot, valamint a II. Kohai Kupát - tájékoztatott Vadász Tamás a battai klub elnöke.

Nevelőszülőket toboroznak Pest megyében
2021-12-02
Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az után, hogy traumát éltek át. 

Ajándékcsomagok adventben
2021-12-02
A hagyományokhoz híven idén is megajándékozza a 65 éven felüli városlakókat a százhalombattai önkormányzat, amely több mint 3500 városlakóhoz juttatja el a csomagokat.

Adventi fények
2021-11-29
Ünnepi díszkivilágításba öltözött Százhalombatta, és meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Szent István téren felállított színpadon november 28-án. Szulák Andrea koncertjével, a Canticum Novum kórusénekével, lézershow-val, gólyalábasokkal, vásárral, forralt borral és kürtőskaláccsal várták a városlakókat.

Jótékony adomány
2021-11-28
A százhalombattai Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodájának mosógépet, a városban működő Sérültekért Alapítvány számára pedig televíziót adományozott egy helyi vállalkozó.

Motoros Mikulás Százhalombattán
2021-11-28
A Battai Motorosok Egyesülete kérte a segítségemet abban, hogy előreláthatólag 15-20 db kétkerekűvel szívesen körbekísérnék a Mikulást december 5-én,

Hét érem és egyéni csúcsok
2021-11-28
A fáradtság ellenére nagyszerűen vizsgáztak a győri felkészülési versenyen a százhalombattai VUK SE úszói, akik a rövidpályás szezon végeztével most már 50 méteres medencében szálltak vízre.

Vége az őszi szezonnak
2021-11-28
A Battai Gurítók tekcsapata részére véget ért a 2021-es őszi szezon, már a november 16-i idegenbeli mérkőzést sem tudták lejátszani sérülés miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.