2019. november 17. - Hortenzia napja
Vasárnap
Min:10°
Max:15°
Hétfő
Min:9°
Max:14°
Kedd
Min:8°
Max:12°
Szerda
Min:9°
Max:10°
Csütörtök
Min:8°
Max:11°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Mindig mozgásban
2011-11-10 - „Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy” – tartja a mondás, és ezt kapta útravalóul családjától Weinraub Róbert is. Marosvásárhelyen született, ahol német nyelvű óvodába és iskolába járt, közgazdasági szakközépben érettségizett, majd körülnézett kicsit a világban. Évekig élt Izraelben, mielőtt végleg letelepedett Magyarországon, Százhalombattán. Jelenleg egy spanyol szálloda igazgatója Budapesten.
- Beszéltem nyelveket, így könnyen tudtam kapcsolatot teremteni, érdekelt a vendéglátás, de a Ceausescu-rendszerben nem is mertem álmodni, hogy valaha szállodát igazgathatok. Az 1989-es romániai forradalom után elindultam Németországba. Magyarországon, Százhalombattán élő gyerekkori barátoknál vártam, hogy megkapjam a vízumot. Akkor jártam először a városban, ahol megismertem későbbi feleségemet, Katalint. Másfél hónap alatt körülnéztem Németországban, de túl ridegnek találtam. Visszatértem Marosvásárhelyre, ahol 1990 márciusában tanúja voltam, amikor a magyarok és a románok összeverekedtek a tüntetésen, láttam a tankokat a főtéren. Borzasztó, polgárháborús hangulat volt. 22 évesen nem is értettem, hogyan eshetnek egymásnak az emberek csak azért, mert más az anyanyelvük. Bár nem láttam a jövőt, úgy döntöttem, eljövök onnan, nekivágok a nagyvilágnak.
A nyelvtudásomnak köszönhetően pár nap alatt találtam állást Budapesten. Battára jártam régi barátaimhoz, akkor vált szorosabbá a kapcsolatom a feleségemmel. Amikor erre lehetőségünk adódott, együtt indultunk Izraelbe. Apai ágon kötődöm az országhoz, de inkább anyagi megfontolások motiváltak. Öt és fél évig éltünk ott. Dolgoztam, megtanultam ivritül (a héber nyelv modern változata), felsőfokú szállodai-éttermi menedzser végzettséget szereztem a haifai egyetemen. Tandíjam nagy részét a helyi Rotary Club segítségével tudtam kifizetni, ahova támogatásért pályáztam. Minden szempontból sok tanulsága volt az izraeli életünknek. 85 országból érkeztek oda az emberek, mindenki hozott és tett hozzá valamit a sajátjából az európai szemnek amúgy is igen színes közel-keleti, mediterrán kultúrához. Barátaink között volt iraki, iráni, marokkói, kanadai, lengyel, orosz, román és még sorolhatnám. Talán a legfontosabb, amit megtanultunk, megszűrni a sztereotípiákat.
 
1995. november 1-jén ott született a lányunk, Andrea. A következő nyáron visszaköltöztünk Százhalombattára. Úgy döntöttünk, kerüljük a nagyvárosi forgatagot és ennek a városnak nagyon jó az infrastruktúrája, sokat fejlődött abban az öt és fél évben, míg nem voltunk itthon. A letelepedés hivatalos része nagyon nehezen ment, sok akadályt gördítettek elém, húzták az időt. Ezért jobb most, hogy a külföldön élő magyaroknak egyszerűbb a honosítási procedúra. Ez sokat jelent mindenkinek.
Pár hónapig pincérként dolgoztam Érden, nem volt energiám vezetői álláshoz. Aztán egy francia szállodalánchoz kerültem középvezetőként, előbb igazgatóhelyettes, majd Székesfehérváron szállodaigazgató lettem. Közben szereztem egy szállodaipari közgazdász diplomát is. Nem volt egyszerű család és munka mellet, de a diploma után egy évvel már a főiskola záróvizsga-bizottságának elnöki teendőit láttam el. Magyarországon még nem működik igazán az élethosszig tartó tanulás, de szerintem a válság rá fogja vinni az embereket, hogy folyamatosan képezzék, illetve átképezzék magukat. Két éve rám talált egy nemzetközi fejvadász cég. Online interjút adtam, majd Bécsben találkoztam először a megbízóikkal, a spanyol NH szállodalánc vezetőivel. A második találkozón olyan ajánlatot tettek, amire nem lehetett nemet mondani.
 
- 2009 óta vezeti a Vígszínház mögötti négycsillagos szállodát. Miből áll a munkája?
- A szállodaigazgató munkája már nem olyan, mint ötven éve. Már nem a hallban barátkozik a vendégekkel, hanem statisztikákat elemez, e-mail-ekre válaszol. Tanácskozunk a kollégákkal, stratégiát dolgozunk ki és valósítunk meg. Nagy a konkurencia, tavaly például ezer új szobát nyitottak meg Budapesten, a négycsillagos piacon. Olcsón lehet ingatlanhoz jutni, sokan fektetnek be ezen a területen, miközben kevesebb a turista. A válság miatt a szállodaipar is szenved. Az első, amit megvonnak maguktól az emberek, az az utazás.
 
- Vannak törzsvendégeik? Kik szállnak meg általában Önöknél?
- A törzsvendég fogalma eltűnőben van. A vendégek nagyon árérzékenyek lettek, kategórián belül az olcsóbbat választják. Egy visszatérő vendégünk van, aki évente több mint 100 éjszakát tölt nálunk. Általában osztrákok, németek, spanyolok jönnek. Utóbbiak ismerik a márkát, amit biztonságosnak éreznek. Amerikaiak, britek is előfordulnak, vagy csoportosan érkeznek Ázsiából, bár az atomkatasztrófa óta kevesebb a japán vendég.
 
- Ha a mondást vesszük alapul, Ön hány ember, azaz hány nyelven beszél?
- Románul, magyarul, angolul, németül és ivritül, de szeretnék megtanulni spanyolul és franciául is. A nyelvtudást nagyon fontosnak tartom. Nyugodtan utazom külföldre, nem érzem magam idegennek sem Londonban, sem Berlinben, sem máshol. Örülök, hogy a lányom az Eötvös Loránd iskolába járt, ahonnan nagyon erős és komoly tudással került ki. Nyolcadikra már megvolt a középfokú nyelvvizsgája. Most az érdi Vörösmarty Gimnáziumban tanul.
 
- Meséljen az utazásairól!
- 15 év után az idén visszatértünk Izraelbe a lányunkkal, megmutattuk neki, hol született. Európában nagyon sokfelé jártunk már. Szerintem a legszebb város a belga Brugge. A feleségemmel az olaszországi Amalfiban ünnepeltük a 20. házassági évfordulónkat. Ez volt az első alkalom, hogy kettesben utaztunk. Jártunk Amerika keleti és nyugati partjain, megmásztuk a Retyezátot, a Fogarast. Ha csak tehetjük, utazunk, túrázunk, vadkempingezünk. Olyankor nem borotválkozom, és a patakban mosakodunk. Ha nem utazom, a kertben teszek-veszek a szabad levegőn. Az idén leeveztünk a Dunán Kulcsig. Ahol még szerintem jövője van Százhalombattának, az a vízi turizmus. Itt van például egy modern rendezvényközpont. Szerintem ebben a városban a konferencia turizmusra nehéz építeni, de hozzáadott értékként jól működhetne. Kikötőre lenne szükség, mólókra, étteremre, szórakozási lehetőségre. Rejlik benne lehetőség, csak meg kell teremteni a vonzerejét.
 
- Mik a tervei? Most már marad ebben a budapesti szállodában?
- Arra gondoltam, ha a lányom elkezdi a főiskolát vagy az egyetemet, megpróbálnék külföldön is szállodát vezetni.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Vizi Csaba a százhalombattai sportélet meghatározó személyisége, nagyon sokat tett a gyerekekért, a helyi úszókért és komoly sikereket könyvelhetett el az elmúlt évek során.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-11-15 -
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hamarosan indul az önkormányzati képzés
2019-11-15
Lejárt az önkormányzati, közéleti szerepvállalásra felkészítő képzés jelentkezési határideje Százhalombattán. A rendelkezésre álló egy hónap alatt harmincnyolc 20-35 év közötti fiatal regisztrált a megadott e-mail címre.

2019-11-15

A legkisebbek tiszteletére lilába borul a Szent István tér
2019-11-15
A koraszülöttek világnapja alkalmából november 17-én újra a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a világ számos fontosabb épületei, a hazai középületek, városunk főtere, a Szent István tér is. 

Összeül a képviselő testület
2019-11-15
Az alpolgármesterek megválasztása és a szervezeti és működési szabályzat módosítása lesz a százhalombattai képviselő testület november 19-i ülésének fő témája.

Ítélet után halasztást kért, hogy átmenjen a bíróság melletti templomba lopni
2019-11-15
Az Érdi Járási Ügyészség 2019. november 15. napján (pénteken) 9.00 órára bíróság elé állítja M. G. vádlottat.

Tovább folyik a nyomozás a "drogbanda" ellen - több tag maradt letartóztatásban
2019-11-15
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. november 14-én elrendelte három férfinak és egy nőnek a letartóztatásának a meghosszabbítását és két gyanúsított nő letartóztatását megszüntetése mellett bűnügyi felügyeletét, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.