2019. szeptember 16. - Edit napja
Hétfő
Min:18°
Max:28°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Mindig mozgásban
2011-11-10 - „Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy” – tartja a mondás, és ezt kapta útravalóul családjától Weinraub Róbert is. Marosvásárhelyen született, ahol német nyelvű óvodába és iskolába járt, közgazdasági szakközépben érettségizett, majd körülnézett kicsit a világban. Évekig élt Izraelben, mielőtt végleg letelepedett Magyarországon, Százhalombattán. Jelenleg egy spanyol szálloda igazgatója Budapesten.
- Beszéltem nyelveket, így könnyen tudtam kapcsolatot teremteni, érdekelt a vendéglátás, de a Ceausescu-rendszerben nem is mertem álmodni, hogy valaha szállodát igazgathatok. Az 1989-es romániai forradalom után elindultam Németországba. Magyarországon, Százhalombattán élő gyerekkori barátoknál vártam, hogy megkapjam a vízumot. Akkor jártam először a városban, ahol megismertem későbbi feleségemet, Katalint. Másfél hónap alatt körülnéztem Németországban, de túl ridegnek találtam. Visszatértem Marosvásárhelyre, ahol 1990 márciusában tanúja voltam, amikor a magyarok és a románok összeverekedtek a tüntetésen, láttam a tankokat a főtéren. Borzasztó, polgárháborús hangulat volt. 22 évesen nem is értettem, hogyan eshetnek egymásnak az emberek csak azért, mert más az anyanyelvük. Bár nem láttam a jövőt, úgy döntöttem, eljövök onnan, nekivágok a nagyvilágnak.
A nyelvtudásomnak köszönhetően pár nap alatt találtam állást Budapesten. Battára jártam régi barátaimhoz, akkor vált szorosabbá a kapcsolatom a feleségemmel. Amikor erre lehetőségünk adódott, együtt indultunk Izraelbe. Apai ágon kötődöm az országhoz, de inkább anyagi megfontolások motiváltak. Öt és fél évig éltünk ott. Dolgoztam, megtanultam ivritül (a héber nyelv modern változata), felsőfokú szállodai-éttermi menedzser végzettséget szereztem a haifai egyetemen. Tandíjam nagy részét a helyi Rotary Club segítségével tudtam kifizetni, ahova támogatásért pályáztam. Minden szempontból sok tanulsága volt az izraeli életünknek. 85 országból érkeztek oda az emberek, mindenki hozott és tett hozzá valamit a sajátjából az európai szemnek amúgy is igen színes közel-keleti, mediterrán kultúrához. Barátaink között volt iraki, iráni, marokkói, kanadai, lengyel, orosz, román és még sorolhatnám. Talán a legfontosabb, amit megtanultunk, megszűrni a sztereotípiákat.
 
1995. november 1-jén ott született a lányunk, Andrea. A következő nyáron visszaköltöztünk Százhalombattára. Úgy döntöttünk, kerüljük a nagyvárosi forgatagot és ennek a városnak nagyon jó az infrastruktúrája, sokat fejlődött abban az öt és fél évben, míg nem voltunk itthon. A letelepedés hivatalos része nagyon nehezen ment, sok akadályt gördítettek elém, húzták az időt. Ezért jobb most, hogy a külföldön élő magyaroknak egyszerűbb a honosítási procedúra. Ez sokat jelent mindenkinek.
Pár hónapig pincérként dolgoztam Érden, nem volt energiám vezetői álláshoz. Aztán egy francia szállodalánchoz kerültem középvezetőként, előbb igazgatóhelyettes, majd Székesfehérváron szállodaigazgató lettem. Közben szereztem egy szállodaipari közgazdász diplomát is. Nem volt egyszerű család és munka mellet, de a diploma után egy évvel már a főiskola záróvizsga-bizottságának elnöki teendőit láttam el. Magyarországon még nem működik igazán az élethosszig tartó tanulás, de szerintem a válság rá fogja vinni az embereket, hogy folyamatosan képezzék, illetve átképezzék magukat. Két éve rám talált egy nemzetközi fejvadász cég. Online interjút adtam, majd Bécsben találkoztam először a megbízóikkal, a spanyol NH szállodalánc vezetőivel. A második találkozón olyan ajánlatot tettek, amire nem lehetett nemet mondani.
 
- 2009 óta vezeti a Vígszínház mögötti négycsillagos szállodát. Miből áll a munkája?
- A szállodaigazgató munkája már nem olyan, mint ötven éve. Már nem a hallban barátkozik a vendégekkel, hanem statisztikákat elemez, e-mail-ekre válaszol. Tanácskozunk a kollégákkal, stratégiát dolgozunk ki és valósítunk meg. Nagy a konkurencia, tavaly például ezer új szobát nyitottak meg Budapesten, a négycsillagos piacon. Olcsón lehet ingatlanhoz jutni, sokan fektetnek be ezen a területen, miközben kevesebb a turista. A válság miatt a szállodaipar is szenved. Az első, amit megvonnak maguktól az emberek, az az utazás.
 
- Vannak törzsvendégeik? Kik szállnak meg általában Önöknél?
- A törzsvendég fogalma eltűnőben van. A vendégek nagyon árérzékenyek lettek, kategórián belül az olcsóbbat választják. Egy visszatérő vendégünk van, aki évente több mint 100 éjszakát tölt nálunk. Általában osztrákok, németek, spanyolok jönnek. Utóbbiak ismerik a márkát, amit biztonságosnak éreznek. Amerikaiak, britek is előfordulnak, vagy csoportosan érkeznek Ázsiából, bár az atomkatasztrófa óta kevesebb a japán vendég.
 
- Ha a mondást vesszük alapul, Ön hány ember, azaz hány nyelven beszél?
- Románul, magyarul, angolul, németül és ivritül, de szeretnék megtanulni spanyolul és franciául is. A nyelvtudást nagyon fontosnak tartom. Nyugodtan utazom külföldre, nem érzem magam idegennek sem Londonban, sem Berlinben, sem máshol. Örülök, hogy a lányom az Eötvös Loránd iskolába járt, ahonnan nagyon erős és komoly tudással került ki. Nyolcadikra már megvolt a középfokú nyelvvizsgája. Most az érdi Vörösmarty Gimnáziumban tanul.
 
- Meséljen az utazásairól!
- 15 év után az idén visszatértünk Izraelbe a lányunkkal, megmutattuk neki, hol született. Európában nagyon sokfelé jártunk már. Szerintem a legszebb város a belga Brugge. A feleségemmel az olaszországi Amalfiban ünnepeltük a 20. házassági évfordulónkat. Ez volt az első alkalom, hogy kettesben utaztunk. Jártunk Amerika keleti és nyugati partjain, megmásztuk a Retyezátot, a Fogarast. Ha csak tehetjük, utazunk, túrázunk, vadkempingezünk. Olyankor nem borotválkozom, és a patakban mosakodunk. Ha nem utazom, a kertben teszek-veszek a szabad levegőn. Az idén leeveztünk a Dunán Kulcsig. Ahol még szerintem jövője van Százhalombattának, az a vízi turizmus. Itt van például egy modern rendezvényközpont. Szerintem ebben a városban a konferencia turizmusra nehéz építeni, de hozzáadott értékként jól működhetne. Kikötőre lenne szükség, mólókra, étteremre, szórakozási lehetőségre. Rejlik benne lehetőség, csak meg kell teremteni a vonzerejét.
 
- Mik a tervei? Most már marad ebben a budapesti szállodában?
- Arra gondoltam, ha a lányom elkezdi a főiskolát vagy az egyetemet, megpróbálnék külföldön is szállodát vezetni.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Vizi Csaba a százhalombattai sportélet meghatározó személyisége, nagyon sokat tett a gyerekekért, a helyi úszókért és komoly sikereket könyvelhetett el az elmúlt évek során.

Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
A Mi Városunk Jövőjéért Szövetség választási programja
2019-09-16
A választási program letölthető innen! 

Az ÉSZKE választási programja
2019-09-16
A választási program letölthető innen! 

Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.