2019. november 17. - Hortenzia napja
Vasárnap
Min:9°
Max:15°
Hétfő
Min:9°
Max:14°
Kedd
Min:8°
Max:12°
Szerda
Min:9°
Max:10°
Csütörtök
Min:8°
Max:11°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Azért ez mégiscsak valami! - írta: CK
2011-09-29 - A Barátság Kulturális Központban rendezett kiállítással ünnepli hetvenedik születésnapját László Bandy százhalombattai képzőművész október 8-án. A mesterrel tanításról, alkotásról beszélgettünk, valamint mindarról, ami sikerült neki és, ami nem.
- Hagyományos kiállítás-megnyitó lesz, vagy szülinapi buli meglepetésekkel?
- Meglepetést nem kérek! A BKK-ban az elmúlt egy-két évben készült műveimet láthatja majd a közönség, emellett az igazi bulit a SZIKÉ-ben tartjuk, ahol egy alternatív tárlat, a sokadik "Napló" az időközben született vázlatokat, ötleteket mutatja be. A BKK-ban Szula Zsuzsi tartja majd a szakmai megnyitót, tanítványom és utódom a művészeti iskolában, sőt "belőlem", a módszertanomból írta a szakdolgozatát. Büszke vagyok rá, akárcsak a többi tanítványomra, akikből mára hivatásos művészek, művésztanárok, restaurátorok, alkalmazott grafikusok lettek. Őket tartom az életem fő művének.
 
- Hogyan osztod meg az idődet az alkotás és a tanítás között?
- Ha tehetem, naponta rajzolok, tartom magam a nulla dies sine linea – vagyis ne legyen nap vonal nélkül – elvhez, és tanítani is csak azt tudom, amit magam is csinálok. Nemcsak adok, kapok is: építkezem a kiadott feladatokból, ugyanakkor sokszor érzem úgy mostanában: csak azért lettem művész, hogy valamilyen ürüggyel tanítani tudjak.
 
- Ez vicces, mert az eredeti végzettséged tanár, de a hagyományos értelemben egy percig sem használtad a diplomádat.
- Már gyerekként szerettem magam köré gyűjteni a kisebbeket, aztán nyolcadikban rendszeresen helyettesítettem az alsó tagozaton annak ellenére, hogy nem voltam jó tanuló. Leginkább matek órát szerettem tartani az unokaöcsém osztályában. Az érettségi után matematika, kémia, rajz szakra jelentkeztem az egri tanárképzőbe, rajztanár szerettem volna lenni, de átirányítottak műszaki gyakorlatok szakra. Később nem bántam, mert akkor nagyon gyenge volt a rajzoktatás, ma pedig elégtétellel veszem tudomásul, hogy lassan az egri főiskolán lesz a legszínvonalasabb a képzőművészeti képzés, és nem egy tanítványom tanult, vagy tanul ott.
 
- Több száz gyereket tanítottál meg a vizuális kultúra alapjaira a SZIKÉ-ben, a Látás Iskolájában és a művészeti iskola képzőművészeti tagozatán, generációnyi szakember került ki a kezed alól. Számos szakmai, művészeti közösséget hoztál létre, iskolákat alapítottál, a háromdimenziós dobozgrafikával saját műfajt teremtettél. Megbecsül a szakma, a társadalom, sőt, a magánéleted is irigylésre méltó, hiszen fiatalon megtaláltad életed párját, akivel a mai napig nem engedtétek el egymás kezét. Szerető, összetartó család vesz körül, amibe mostanra már három unoka is tartozik. Van valami, ami mégis hiányzik ebből a tökéletes életből, amit esetleg még nem sikerült elérned?
- Három köztéri szobrom van, egyik a SZISZKI-ben, másik a Kodály sétányon, harmadik Dunaújvárosban látható. Boldoggá tenne, ha a Világfát egyszer ott láthatnám, ahová eredetileg álmodtam, a dunafüredi körforgalomban, és az is, ha létrehozhatnék legalább még egy köztéri szobrot, esetleg felkérésre, és nem úgy, hogy én futkosok fűhöz-fához, hogy mégis nem lehetne-e.
 
- Te egy meg nem értett művész vagy?
- Frusztrál, hogy ha műalkotásra van szükség a városban, nem engem és nem a SZAK Stúdiót keresik, ha pedig mégis kikérik a véleményem, az a gyakorlatban semmit nem ér. Kürtösi Brigi lakásán még mindig ott van több kiló mozaikkő, mert bár megnyert egy többfordulós pályázatot, a város végül mégis úgy döntött, hogy egy fillért sem költ a Rendezvényközpont díszítésére. Kürtösi különben restaurátor, ahogyan Keleti Anikó is, de nem őket kérték fel a BKK szekkók vagy a Szent László templom freskóinak rekonstruálására, mint ahogy eszébe se jutott senkinek, hogy a városban élő hivatásos képzőművészeket bízzák meg a BKK kávézó kifestésével vagy az utcatáblák megtervezésével.
 
- Erre biztosan sokan felelnék, hogy azért, mert nem közérthető, amit csinálnak.
- Több mint harminc éve azért dolgozom, hogy minél többen értsék a vizualitás nyelvét, de eredetileg számtan tanár vagyok. Attól, hogy valaki nem tud osztani-szorozni, még nem vitatkozhat a matematikailag helyes eredményekkel. Persze, relatív a megértés, mert például a dobozgrafikákat a szakmában is sokan félreértik. Jellemző, hogy a gyerekek feltétel nélkül szeretik és élvezik ezeket a műveket, de minél "felnőttebb" valaki, annál inkább kialakult elképzelése van arról, hogy milyennek is kell lennie a művészetnek, és akkor nem érti, "hogy van nekem türelmem" kivagdosni ezeket a finom, apró papíralakokat. Nem veszi észre, hogy ezek nemcsak tárgyak, hanem gondolatok, ez egy nyelv, amin beszélek. Örök avantgárdnak tartom magam, mert mindig olyanon gondolkozom, amit még nem találtak ki. Szoktam is mondani, hogy aki leül a babérra, annak feltöri a fenekét.
 
- Kitaláltad már, hogyan lesznek tartósak, örökre maradósak a papírszobraid?
- Van már harminc éves is, idővel törékennyé válnak, de a porcelán is az. Nem rossz anyag a papír, és néhányat közgyűjteményben is őriznek, ahol tényleg tudnak rájuk vigyázni.
 
- Mikor jön el az idő, amikor a rendkívül sikeres hazai cégvezető azzal fog dicsekedni a klubban, hogy sikerült vennie egy Bandy-dobozt?
- Mikor jut el Batta oda, ahol Szováta tart, hogy a helyi gyűjtők elsősorban helyi alkotóktól gyűjtenek? Egyébként többek között azért vagyok boldog ember, mert mindettől függetlenítettem magam. Persze, egyáltalán nem bánnám, ha megvennék, amit csinálok.
 
- Egy igazi műalkotást – teszem azt, egy Bandy-dobozt - az ember akármeddig szívesen néz, még akkor is, ha száz éve lóg a nappaliban. Mivel lehet ezt elérni?
- Kétféle firkáló van, az egyik egyenes, a másik görbe vonalakat rajzol. Ha én művészként tudom, hogy te melyik csoportba tartozol, akkor tudok hatni rád. Mindenkiben benne vannak azok a formák, érzések, amikkel a művész alkot. Mindenki képes úgy szeretni, mint Petőfi, de ő úgy képes szavakba önteni ezt az érzést, ahogyan a legtöbben nem vagyunk képesek. Amikor tetszik egy műalkotás, az azonos hullámhosszra rezonálsz. De ez csak a művészet egyik része, mert nemcsak kifejezni képes a kifejezhetetlent, hanem világmodellt is épít. Megmutatja, hogy a látszólagos káoszban ott van a rend, és ezzel óriási szolgálatot tesz az emberiségnek. A világ egy működő egység, Isten képe, és a művésznek az a dolga, hogy ezt a műalkotásban megmutassa. Vagyis, amikor látom a valóságot, rendet teremtek benne, és azt festem meg, ezt hívják kompozíciónak. Az esztétikum valójában a rend, a rendszer, amikor a művész felismeri és megmutatja az összefüggéseket.
 
- Milyen a viszonyod a születésnapokkal? Megható vagy ijesztő, ha az ember betölti a hetvenet?
- Azért az mégiscsak valami, ha valaki hetven évig kibírja ezt, nem?! Mindig kacérkodtam a halállal, és most is azt mondom, örökértig nem akarok élni, pláne, ha elkezdenék szellemileg leépülni, de azt meg sajnos, már nem veszi észre az ember. Még van, mit elmondanom, megrajzolnom, megcsinálnom, de néha rám telepedik a gondolat, hogy a hatodik osztályos, gyönyörű, tehetséges tanítványomat, aki igazi haverom is, nem fogom felnőttnek látni, és akkor zokogok. Ezzel ellentétben tavaly januárban rendkívül jól mulattam azon, hogy egymás után két kiállítást nyitottam meg, miközben tudtam, hogy egy hét múlva szívműtétem lesz.
 
- Évtizedek óta ugyanúgy öltözöl, ugyanazt csinálod, ugyanazt mondod, ugyanúgy élsz: egyenlő távolságra mindenféle irányzattól és divattól. Talán csak te tudod, mi az, ami mégis változott a 70 év alatt.
- Tisztábban látom, hol a helyem, mi az értékem, mekkora művész vagyok. Ugyanakkor türelmetlenebb lettem, nem azért, mert nincs türelmem a dolgokhoz, hanem, mert a végükre akarok járni, lehetőleg minél kevesebb üresjárattal. A Biblia szerint "az emberélet hetven év, vagy, ha több, akkor nyolcvan." Ezt a türelmetlenséget a tanítványok is érzik: kevésbé babusgatok, jobban követelek. Magamtól is. Annak ellenére, hogy a "Lelassulásom kissé felgyorsult" című munkám lassan tíz éves lesz. De a születésnapi kiállításomon nagyon sok újat is lehet majd látni, olyanokat, amikről tudom, hogy fontos dolgok.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-11-15 -
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hamarosan indul az önkormányzati képzés
2019-11-15
Lejárt az önkormányzati, közéleti szerepvállalásra felkészítő képzés jelentkezési határideje Százhalombattán. A rendelkezésre álló egy hónap alatt harmincnyolc 20-35 év közötti fiatal regisztrált a megadott e-mail címre.

2019-11-15

A legkisebbek tiszteletére lilába borul a Szent István tér
2019-11-15
A koraszülöttek világnapja alkalmából november 17-én újra a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a világ számos fontosabb épületei, a hazai középületek, városunk főtere, a Szent István tér is. 

Összeül a képviselő testület
2019-11-15
Az alpolgármesterek megválasztása és a szervezeti és működési szabályzat módosítása lesz a százhalombattai képviselő testület november 19-i ülésének fő témája.

Ítélet után halasztást kért, hogy átmenjen a bíróság melletti templomba lopni
2019-11-15
Az Érdi Járási Ügyészség 2019. november 15. napján (pénteken) 9.00 órára bíróság elé állítja M. G. vádlottat.

Tovább folyik a nyomozás a "drogbanda" ellen - több tag maradt letartóztatásban
2019-11-15
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. november 14-én elrendelte három férfinak és egy nőnek a letartóztatásának a meghosszabbítását és két gyanúsított nő letartóztatását megszüntetése mellett bűnügyi felügyeletét, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.