2019. november 17. - Hortenzia napja
Vasárnap
Min:9°
Max:15°
Hétfő
Min:9°
Max:14°
Kedd
Min:8°
Max:12°
Szerda
Min:9°
Max:10°
Csütörtök
Min:8°
Max:11°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Halra, magyar! - írta: LA
2011-09-19 - Rendhagyó körülmények között született ez a beszélgetés. Dr. Németh István, a Tógazda Halászati Rt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnöke ugyanis folyamatosan úton van kilenc megye, 80 halas és 70 telelő tava között, és gyakran jár külföldre is. Útközben sikerült utolérni, telefonon – természetesen, kihangosító szetten keresztül - beszélgettünk.
- Most éppen merrefele indul?
- Az Országos Horgászszövetség tagjaival, a hazai szervezetek képviselőivel van találkozóm, akikkel szeretnénk létrehozni egy olyan egységes horgászjegyet, amivel Magyarország minden vízterületén lehet horgásznia annak, aki rendelkezik állami horgászengedéllyel. Az állami vízterületeken nem a profit termelése a lényeg, hanem a horgászturizmus kiszolgálása. Magyarország vonzó célpont a kitűnő ragadozó halállomány miatt. A nagyméretű – 15-20 kilogrammos – halak miatt szívesen jönnek az osztrák, olasz, német, cseh horgászok, a pontyokra pedig a bojlisok. Pár nap múlva pedig Bulgáriába utazom, ahol felvevő piacot remélek, majd Romániába, ahol a közös uniós megjelenésről tárgyalunk, szeretnénk egyeztetni az árakat. De lesz Duna-deltalátogatás, halkóstolás, és megismerkedünk az ottani halfeldolgozási lehetőségekkel is.
 
- Tervezi esetleg, hogy ilyen irányba bővíti a cég tevékenységét?
- Nagyon nagy befektetéssel járna és nem is értünk hozzá, úgyhogy nem tervezem. Maradunk az ivadéknevelés, tenyésztés és étkezési hal előállításnál.
 
- Magyarországon 1700 hektár vízfelületen gazdálkodnak. Ezek természetes vagy épített tavak?
- Mind épített víztározók, amiket rendbe hoztunk. A magyarországi Halászati Operatív Program 60 százalékos fejlesztési támogatást biztosít ezeknek a tavaknak a rekultivációjára, illetve új szállítóeszközök, terménytárolók létesítésére, beszerzésére. Az Európai Unió a világ legnagyobb halimportőre és ezen szeretne változtatni. Ezért adott egy innovációs lökést az országnak, hogy segítse az unión belül a haltermelést.
 
- Nőtt az utóbbi időben a magyarok halfogyasztási kedve?
- Nem sokat, de nőtt. Évi 3,5 kilogrammról 4,2 kilogrammra. Mi ennek a kicsinek is örülünk. De ebben nem csak a mi édesvízi halaink vannak benne, hanem a rákok, kagylók, minden akvakultúrás termék. Magyarországon nagy probléma a szálka. Ezért népszerűbbek a tengeri hal filék, a rákok, az afrikai harcsa. A nagyon ízletes magyar pontyot csak karácsonykor keresik, a tradíciók miatt. Bizonyos városokban, ahol nagy természetes vizek vannak, és történelmileg alakult ki a ponty gasztronómiai élvezete – például Baján, Szegeden vagy Pakson – minden héten főznek halat a kertben, bográcsban, de nagyon nehéz a nyugati megyékben eladni, mert ott nem alakult ki a halkultúra. Az Unióban 22 kilogramm az éves halfogyasztási átlag, a világban 12. Európában Bulgáriával együtt mi, magyarok vagyunk a sereghajtók. Ezért látunk ott piacot. Nálunk alacsony a fogyasztás, de nagy a termelés.
 
- Már nem csak tavasszal és ősszel vannak lehalászások, hanem egész évben folyik a haltermelés. Mennyi embernek ad ez munkát?
- Átlagosan 46 alkalmazottal dolgozunk, nyáron ez a létszám 20-25 fővel nő. Az egyes egységeket egyetemet végzett szakemberek vezetik. Halastavaink Nyugat-Magyarországi egyetemi mintagazdaságként kapcsolódnak a gödöllői, az óvári és keszthelyi egyetemek kutatásaihoz. Jól képzett halászati technikusokkal frissítjük a szakembergárdánkat. Ars poeticánk szerint a jól képzett munkaerőt jól meg kell fizetni, hogy magáénak érezze a céget, és valóban sajátja is, hiszen kiugró termés esetén komoly részesedéshez juthat.
 
- Mennyi halat termelnek évente és hogyan hasznosítják?
- 1600 tonna hal kerül ki a tavakból, aminek jelentős részét, hatvan százalékát külföldön értékesítjük.
 
- Nem csak étkezési, hanem horgászati célra is termelnek. Szokott saját örömére leülni és csendben horgászni?
- A horgászattal indult a halak iránti érdeklődésem, a családom mai napig nagy halfogyasztó. Mi 50-60 kilogramm halat eszünk fejenként, annyit, amennyit egy átlag honfitársunk sertéshúsból szokott. Horgászni azonban már nem szoktam. A cégnek van vadászati ágazata is, inkább oda vonulok ki, Somogyapátiba. Nem feltétlenül lövési szándékkal. Kikapcsolom a mobilt és 2-3 órát egyedül töltök. Számomra ez jelenti a rekreációt.
 
- Százhalombattaiként meg kell, kérdezzem, pótolja-e valami az országban azt a tevékenységet, amit az itteni Temperáltvizű Halgazdaság, a TEHAG végzett?
- Fájó szívvel, lesújtva vettük tudomásul a TEHAG széthullását. A halas szakma hibának tartja, hogy nem szakmai befektetőt kerestek, hanem az ingatlan került értékesítésre. Ezzel a rossz döntéssel szétverték azt a tudást, ami ott felhalmozódott. A TEHAG fontos szellemi, kísérleti központja volt a magyar halgazdaságnak. Az ottani műhelyben nemzetközi oktatás zajlott, egyetemi tanárok, vezérigazgatók kerültek ki onnan. Az ott szerzett tapasztalatainknak köszönhetjük, hogy azóta vezető vállalkozók lettünk.
 
- Említette, hogy az állami halászati cégek inkább a horgászturizmusra koncentrálnak. Az Ön cégének is vannak ilyen ambíciói?
- Somogyban Nagyberkiben, Zalában Hahóton horgásztavakat üzemeltetünk, ahol napijegy ellenében nagytestű ragadozó halakat lehet horgászni. A vadászati ágazat részeként igényes vadászházat építettünk, wellnessel Baranya megyében. Országos akciót indítottunk "Halra, magyar! Halra bor!" címmel. A Halászati Operatív Program által finanszírozott mozgalom keretében halpénteket szervezünk halvacsorával, borvacsorával. Népszerűsítjük, mihez mi illik. Például halászléhez a cabernet savignon, sült fogashoz a chardonay, kéknyelű fehérbor. Azon dolgozunk, hogy nőjön az országban a halfogyasztás. Ahol jelentősen több halat esznek, jelentősen magasabb az átlagéletkor. Például Norvégiában vagy Olaszországban, ahol évente 70 kilogrammot fogyasztanak, 15 évvel magasabb az átlagéletkor, mint Magyarországon.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Lévai Ferencet szeretném ajánlani, aki színes egyéniség és a mai napig kötődik Százhalombattához. A TEHAG-ban volt igazgatóhelyettes. Neki is nagy fájdalma, ami a céggel történt.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-11-15 -
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hamarosan indul az önkormányzati képzés
2019-11-15
Lejárt az önkormányzati, közéleti szerepvállalásra felkészítő képzés jelentkezési határideje Százhalombattán. A rendelkezésre álló egy hónap alatt harmincnyolc 20-35 év közötti fiatal regisztrált a megadott e-mail címre.

2019-11-15

A legkisebbek tiszteletére lilába borul a Szent István tér
2019-11-15
A koraszülöttek világnapja alkalmából november 17-én újra a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a világ számos fontosabb épületei, a hazai középületek, városunk főtere, a Szent István tér is. 

Összeül a képviselő testület
2019-11-15
Az alpolgármesterek megválasztása és a szervezeti és működési szabályzat módosítása lesz a százhalombattai képviselő testület november 19-i ülésének fő témája.

Ítélet után halasztást kért, hogy átmenjen a bíróság melletti templomba lopni
2019-11-15
Az Érdi Járási Ügyészség 2019. november 15. napján (pénteken) 9.00 órára bíróság elé állítja M. G. vádlottat.

Tovább folyik a nyomozás a "drogbanda" ellen - több tag maradt letartóztatásban
2019-11-15
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. november 14-én elrendelte három férfinak és egy nőnek a letartóztatásának a meghosszabbítását és két gyanúsított nő letartóztatását megszüntetése mellett bűnügyi felügyeletét, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.