2019. szeptember 16. - Edit napja
Hétfő
Min:18°
Max:29°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Halra, magyar! - írta: LA
2011-09-19 - Rendhagyó körülmények között született ez a beszélgetés. Dr. Németh István, a Tógazda Halászati Rt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnöke ugyanis folyamatosan úton van kilenc megye, 80 halas és 70 telelő tava között, és gyakran jár külföldre is. Útközben sikerült utolérni, telefonon – természetesen, kihangosító szetten keresztül - beszélgettünk.
- Most éppen merrefele indul?
- Az Országos Horgászszövetség tagjaival, a hazai szervezetek képviselőivel van találkozóm, akikkel szeretnénk létrehozni egy olyan egységes horgászjegyet, amivel Magyarország minden vízterületén lehet horgásznia annak, aki rendelkezik állami horgászengedéllyel. Az állami vízterületeken nem a profit termelése a lényeg, hanem a horgászturizmus kiszolgálása. Magyarország vonzó célpont a kitűnő ragadozó halállomány miatt. A nagyméretű – 15-20 kilogrammos – halak miatt szívesen jönnek az osztrák, olasz, német, cseh horgászok, a pontyokra pedig a bojlisok. Pár nap múlva pedig Bulgáriába utazom, ahol felvevő piacot remélek, majd Romániába, ahol a közös uniós megjelenésről tárgyalunk, szeretnénk egyeztetni az árakat. De lesz Duna-deltalátogatás, halkóstolás, és megismerkedünk az ottani halfeldolgozási lehetőségekkel is.
 
- Tervezi esetleg, hogy ilyen irányba bővíti a cég tevékenységét?
- Nagyon nagy befektetéssel járna és nem is értünk hozzá, úgyhogy nem tervezem. Maradunk az ivadéknevelés, tenyésztés és étkezési hal előállításnál.
 
- Magyarországon 1700 hektár vízfelületen gazdálkodnak. Ezek természetes vagy épített tavak?
- Mind épített víztározók, amiket rendbe hoztunk. A magyarországi Halászati Operatív Program 60 százalékos fejlesztési támogatást biztosít ezeknek a tavaknak a rekultivációjára, illetve új szállítóeszközök, terménytárolók létesítésére, beszerzésére. Az Európai Unió a világ legnagyobb halimportőre és ezen szeretne változtatni. Ezért adott egy innovációs lökést az országnak, hogy segítse az unión belül a haltermelést.
 
- Nőtt az utóbbi időben a magyarok halfogyasztási kedve?
- Nem sokat, de nőtt. Évi 3,5 kilogrammról 4,2 kilogrammra. Mi ennek a kicsinek is örülünk. De ebben nem csak a mi édesvízi halaink vannak benne, hanem a rákok, kagylók, minden akvakultúrás termék. Magyarországon nagy probléma a szálka. Ezért népszerűbbek a tengeri hal filék, a rákok, az afrikai harcsa. A nagyon ízletes magyar pontyot csak karácsonykor keresik, a tradíciók miatt. Bizonyos városokban, ahol nagy természetes vizek vannak, és történelmileg alakult ki a ponty gasztronómiai élvezete – például Baján, Szegeden vagy Pakson – minden héten főznek halat a kertben, bográcsban, de nagyon nehéz a nyugati megyékben eladni, mert ott nem alakult ki a halkultúra. Az Unióban 22 kilogramm az éves halfogyasztási átlag, a világban 12. Európában Bulgáriával együtt mi, magyarok vagyunk a sereghajtók. Ezért látunk ott piacot. Nálunk alacsony a fogyasztás, de nagy a termelés.
 
- Már nem csak tavasszal és ősszel vannak lehalászások, hanem egész évben folyik a haltermelés. Mennyi embernek ad ez munkát?
- Átlagosan 46 alkalmazottal dolgozunk, nyáron ez a létszám 20-25 fővel nő. Az egyes egységeket egyetemet végzett szakemberek vezetik. Halastavaink Nyugat-Magyarországi egyetemi mintagazdaságként kapcsolódnak a gödöllői, az óvári és keszthelyi egyetemek kutatásaihoz. Jól képzett halászati technikusokkal frissítjük a szakembergárdánkat. Ars poeticánk szerint a jól képzett munkaerőt jól meg kell fizetni, hogy magáénak érezze a céget, és valóban sajátja is, hiszen kiugró termés esetén komoly részesedéshez juthat.
 
- Mennyi halat termelnek évente és hogyan hasznosítják?
- 1600 tonna hal kerül ki a tavakból, aminek jelentős részét, hatvan százalékát külföldön értékesítjük.
 
- Nem csak étkezési, hanem horgászati célra is termelnek. Szokott saját örömére leülni és csendben horgászni?
- A horgászattal indult a halak iránti érdeklődésem, a családom mai napig nagy halfogyasztó. Mi 50-60 kilogramm halat eszünk fejenként, annyit, amennyit egy átlag honfitársunk sertéshúsból szokott. Horgászni azonban már nem szoktam. A cégnek van vadászati ágazata is, inkább oda vonulok ki, Somogyapátiba. Nem feltétlenül lövési szándékkal. Kikapcsolom a mobilt és 2-3 órát egyedül töltök. Számomra ez jelenti a rekreációt.
 
- Százhalombattaiként meg kell, kérdezzem, pótolja-e valami az országban azt a tevékenységet, amit az itteni Temperáltvizű Halgazdaság, a TEHAG végzett?
- Fájó szívvel, lesújtva vettük tudomásul a TEHAG széthullását. A halas szakma hibának tartja, hogy nem szakmai befektetőt kerestek, hanem az ingatlan került értékesítésre. Ezzel a rossz döntéssel szétverték azt a tudást, ami ott felhalmozódott. A TEHAG fontos szellemi, kísérleti központja volt a magyar halgazdaságnak. Az ottani műhelyben nemzetközi oktatás zajlott, egyetemi tanárok, vezérigazgatók kerültek ki onnan. Az ott szerzett tapasztalatainknak köszönhetjük, hogy azóta vezető vállalkozók lettünk.
 
- Említette, hogy az állami halászati cégek inkább a horgászturizmusra koncentrálnak. Az Ön cégének is vannak ilyen ambíciói?
- Somogyban Nagyberkiben, Zalában Hahóton horgásztavakat üzemeltetünk, ahol napijegy ellenében nagytestű ragadozó halakat lehet horgászni. A vadászati ágazat részeként igényes vadászházat építettünk, wellnessel Baranya megyében. Országos akciót indítottunk "Halra, magyar! Halra bor!" címmel. A Halászati Operatív Program által finanszírozott mozgalom keretében halpénteket szervezünk halvacsorával, borvacsorával. Népszerűsítjük, mihez mi illik. Például halászléhez a cabernet savignon, sült fogashoz a chardonay, kéknyelű fehérbor. Azon dolgozunk, hogy nőjön az országban a halfogyasztás. Ahol jelentősen több halat esznek, jelentősen magasabb az átlagéletkor. Például Norvégiában vagy Olaszországban, ahol évente 70 kilogrammot fogyasztanak, 15 évvel magasabb az átlagéletkor, mint Magyarországon.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Lévai Ferencet szeretném ajánlani, aki színes egyéniség és a mai napig kötődik Százhalombattához. A TEHAG-ban volt igazgatóhelyettes. Neki is nagy fájdalma, ami a céggel történt.

Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Élményuszoda - Korszerűsítés és szolgáltatásbővítés a Szalaiban
2019-09-06
A nyári szünet után újból megnyitották kapuikat a fedett uszodák Százhalombattán. Az önkormányzat támogatásával jelentős korszerűsítést és fejlesztést hajtott végre a Szalai János Uszodában az üzemeltető Sporthalom Kft. , amelyet augusztus 30-án sajtóbejáráson mutatott be Fekete László ügyvezető.

Zöldflotta az Ebattában
2019-09-06
Három új elektromos autót szerzett be ételfutárjai számára az Ebatta Kultúrkocsma és Pizzakuckó Százhalombattán. A járművek használatával a munkakörülményeken szeretnének javítani, emellett az egészségesebb környezetet és az általános szemléletváltást is szem előtt tartották – mondta el Gabelics Péter tulajdonos. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.