2020. augusztus 08. - László napja
Szombat
Min:24°
Max:33°
Vasárnap
Min:21°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:31°
Szerda
Min:20°
Max:29°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Halra, magyar! - írta: LA
2011-09-19 - Rendhagyó körülmények között született ez a beszélgetés. Dr. Németh István, a Tógazda Halászati Rt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnöke ugyanis folyamatosan úton van kilenc megye, 80 halas és 70 telelő tava között, és gyakran jár külföldre is. Útközben sikerült utolérni, telefonon – természetesen, kihangosító szetten keresztül - beszélgettünk.
- Most éppen merrefele indul?
- Az Országos Horgászszövetség tagjaival, a hazai szervezetek képviselőivel van találkozóm, akikkel szeretnénk létrehozni egy olyan egységes horgászjegyet, amivel Magyarország minden vízterületén lehet horgásznia annak, aki rendelkezik állami horgászengedéllyel. Az állami vízterületeken nem a profit termelése a lényeg, hanem a horgászturizmus kiszolgálása. Magyarország vonzó célpont a kitűnő ragadozó halállomány miatt. A nagyméretű – 15-20 kilogrammos – halak miatt szívesen jönnek az osztrák, olasz, német, cseh horgászok, a pontyokra pedig a bojlisok. Pár nap múlva pedig Bulgáriába utazom, ahol felvevő piacot remélek, majd Romániába, ahol a közös uniós megjelenésről tárgyalunk, szeretnénk egyeztetni az árakat. De lesz Duna-deltalátogatás, halkóstolás, és megismerkedünk az ottani halfeldolgozási lehetőségekkel is.
 
- Tervezi esetleg, hogy ilyen irányba bővíti a cég tevékenységét?
- Nagyon nagy befektetéssel járna és nem is értünk hozzá, úgyhogy nem tervezem. Maradunk az ivadéknevelés, tenyésztés és étkezési hal előállításnál.
 
- Magyarországon 1700 hektár vízfelületen gazdálkodnak. Ezek természetes vagy épített tavak?
- Mind épített víztározók, amiket rendbe hoztunk. A magyarországi Halászati Operatív Program 60 százalékos fejlesztési támogatást biztosít ezeknek a tavaknak a rekultivációjára, illetve új szállítóeszközök, terménytárolók létesítésére, beszerzésére. Az Európai Unió a világ legnagyobb halimportőre és ezen szeretne változtatni. Ezért adott egy innovációs lökést az országnak, hogy segítse az unión belül a haltermelést.
 
- Nőtt az utóbbi időben a magyarok halfogyasztási kedve?
- Nem sokat, de nőtt. Évi 3,5 kilogrammról 4,2 kilogrammra. Mi ennek a kicsinek is örülünk. De ebben nem csak a mi édesvízi halaink vannak benne, hanem a rákok, kagylók, minden akvakultúrás termék. Magyarországon nagy probléma a szálka. Ezért népszerűbbek a tengeri hal filék, a rákok, az afrikai harcsa. A nagyon ízletes magyar pontyot csak karácsonykor keresik, a tradíciók miatt. Bizonyos városokban, ahol nagy természetes vizek vannak, és történelmileg alakult ki a ponty gasztronómiai élvezete – például Baján, Szegeden vagy Pakson – minden héten főznek halat a kertben, bográcsban, de nagyon nehéz a nyugati megyékben eladni, mert ott nem alakult ki a halkultúra. Az Unióban 22 kilogramm az éves halfogyasztási átlag, a világban 12. Európában Bulgáriával együtt mi, magyarok vagyunk a sereghajtók. Ezért látunk ott piacot. Nálunk alacsony a fogyasztás, de nagy a termelés.
 
- Már nem csak tavasszal és ősszel vannak lehalászások, hanem egész évben folyik a haltermelés. Mennyi embernek ad ez munkát?
- Átlagosan 46 alkalmazottal dolgozunk, nyáron ez a létszám 20-25 fővel nő. Az egyes egységeket egyetemet végzett szakemberek vezetik. Halastavaink Nyugat-Magyarországi egyetemi mintagazdaságként kapcsolódnak a gödöllői, az óvári és keszthelyi egyetemek kutatásaihoz. Jól képzett halászati technikusokkal frissítjük a szakembergárdánkat. Ars poeticánk szerint a jól képzett munkaerőt jól meg kell fizetni, hogy magáénak érezze a céget, és valóban sajátja is, hiszen kiugró termés esetén komoly részesedéshez juthat.
 
- Mennyi halat termelnek évente és hogyan hasznosítják?
- 1600 tonna hal kerül ki a tavakból, aminek jelentős részét, hatvan százalékát külföldön értékesítjük.
 
- Nem csak étkezési, hanem horgászati célra is termelnek. Szokott saját örömére leülni és csendben horgászni?
- A horgászattal indult a halak iránti érdeklődésem, a családom mai napig nagy halfogyasztó. Mi 50-60 kilogramm halat eszünk fejenként, annyit, amennyit egy átlag honfitársunk sertéshúsból szokott. Horgászni azonban már nem szoktam. A cégnek van vadászati ágazata is, inkább oda vonulok ki, Somogyapátiba. Nem feltétlenül lövési szándékkal. Kikapcsolom a mobilt és 2-3 órát egyedül töltök. Számomra ez jelenti a rekreációt.
 
- Százhalombattaiként meg kell, kérdezzem, pótolja-e valami az országban azt a tevékenységet, amit az itteni Temperáltvizű Halgazdaság, a TEHAG végzett?
- Fájó szívvel, lesújtva vettük tudomásul a TEHAG széthullását. A halas szakma hibának tartja, hogy nem szakmai befektetőt kerestek, hanem az ingatlan került értékesítésre. Ezzel a rossz döntéssel szétverték azt a tudást, ami ott felhalmozódott. A TEHAG fontos szellemi, kísérleti központja volt a magyar halgazdaságnak. Az ottani műhelyben nemzetközi oktatás zajlott, egyetemi tanárok, vezérigazgatók kerültek ki onnan. Az ott szerzett tapasztalatainknak köszönhetjük, hogy azóta vezető vállalkozók lettünk.
 
- Említette, hogy az állami halászati cégek inkább a horgászturizmusra koncentrálnak. Az Ön cégének is vannak ilyen ambíciói?
- Somogyban Nagyberkiben, Zalában Hahóton horgásztavakat üzemeltetünk, ahol napijegy ellenében nagytestű ragadozó halakat lehet horgászni. A vadászati ágazat részeként igényes vadászházat építettünk, wellnessel Baranya megyében. Országos akciót indítottunk "Halra, magyar! Halra bor!" címmel. A Halászati Operatív Program által finanszírozott mozgalom keretében halpénteket szervezünk halvacsorával, borvacsorával. Népszerűsítjük, mihez mi illik. Például halászléhez a cabernet savignon, sült fogashoz a chardonay, kéknyelű fehérbor. Azon dolgozunk, hogy nőjön az országban a halfogyasztás. Ahol jelentősen több halat esznek, jelentősen magasabb az átlagéletkor. Például Norvégiában vagy Olaszországban, ahol évente 70 kilogrammot fogyasztanak, 15 évvel magasabb az átlagéletkor, mint Magyarországon.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Lévai Ferencet szeretném ajánlani, aki színes egyéniség és a mai napig kötődik Százhalombattához. A TEHAG-ban volt igazgatóhelyettes. Neki is nagy fájdalma, ami a céggel történt.

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.