2019. augusztus 20. - napja
Kedd
Min:24°
Max:33°
Szerda
Min:17°
Max:26°
Csütörtök
Min:14°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:19°
Max:31°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a Főkertésznél - írta: BpK
2011-08-23 - Százhalombatta környezeti képe az elmúlt évtizedekben óriásit változott. Egykori mezőgazdasági területeit ma már utcák, terek, épületek tarkítják. Ezzel párhuzamosan növényvilága is jócskán átalakult.
A városiasodás mellett a mindenkori vezetés nagy hangsúlyt fektetett a környezeti minőség fejlesztésére. Anno tanácsi segítséggel többnyire még társadalmi munkában folyt a parkosítás, fásítás. Ma a Főkertész felel a város parkjainak és más, kondicionáló célú zöldfelületeiért. Százhalombatta környezeti képének alakításáról Nagy Tamás Richárdnét, városunk főkertészét kérdeztük.

A városnak jelenleg ötéves – 2010-től 2015-ig tartó – parkfenntartói szerződése van a ZÖFE-vel (Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Kft.). E szerint ebben az évben parkfenntartásra, virágágyások beültetésére, faültetésre, karbantartásra 192 millió forint áll rendelkezésre. Ebből az országos szinten is magas összegből kell biztosítani a város környezeti minőségét. Nyolcszázezer négyzetméteren, melynek közel fele belterület, végeznek kaszálást évente tizenegy alkalommal, míg külterületen évente hétszer. De a városhoz tartozik még kaszálás szempontjából a Téglagyári völgy és a Benta területe is. Ugyan állami tulajdon, de a város önként vállalt feladatként kaszálja a Duna partot, illetve a gátat is.

A növények ültetésénél igyekeznek figyelembe venni a táj adottságait, de az itt őshonos növények többsége nem várostűrő. Faültetés esetén is elsődleges szempont, hogy jól bírja a városi körülményeket, de sorfák esetén a már meglévő állományhoz igazítják az új fajtákat, illetve figyelembe veszik a lakossági kéréseket is.

A Főkertész feladatkörébe tartozik a játékeszközök kihelyezése, karbantartása is. Egy parknak biztosítania kell a sportot, játszást, pihenést minden korosztály számára. Jelenleg négy helyen – a "Z" programos társasházaknál, a Tóth László és Irinyi József utcánál lévő szolgáltatóháznál, a Hága László parknál, illetve az Óvárosban a Lehel utca és Géza fejedelem utca közötti területen, a "Köbüki"-n – zajlik parkosítás és részleges rekonstrukció 60 millió forintos költségvetéssel.

A város szinte minden szegletében jelen lévő színpompás, változatos virágágyások összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a kandelábereken 796 muskátli virágzik. A Damjanich úti felújítás során kialakított évelő virágágyások száma folyamatosan bővül.

A Szent István tér átalakítása lehetőséget adott kuriózumnak számító dísznövények kiültetésére, új stílusok kialakítására is. Ide sorolhatjuk a virágládákba ültetett leandereket, az évelő ágyásokat a sétányok mentén, az évelő tollborzfüvet, a törpe örökzöldeket, a zsályákat, levendulákat, az árnyliliomot. Színpompásak az ülőkés virágládák, a háromládás virágpiramisok a katolikus templom és a főtér közötti sétány mentén, melyben petúnia, lizinka és muskátli virágzik. Különleges látványt nyújtanak a díszkút mellett kialakított mille fleure stílusú – mozaikos elrendezésű – virágágyások. Az egy ágyásba kerülő virágok faja általában azonos, csak mintájuk változó.

A rengeteg növény védelmével is foglalkozni kell. A hársfákat illetve a rózsák levéltetvei ellen legtöbb esetben csak vegyszerrel lehet védekezni. A növényvédelmi állomás jelentései alapján permetezéssel próbálják megóvni a gesztenyefákat az aknázó molytól. A város gesztenyefái azonban sajnos kiöregedtek, hamarosan ritkítani kell az állományt.

Nagy gondot jelent a Budapesten 2004-ben megjelent, Amerikából származó lepkekabóca, ami a Dél-budai kistérséget szinte már teljes egészében ellepte. Már Százhalombattán is megjelentek a Derkovits, az Építők és a Bartók parkban. Ez az apró, fehér, ugráló kis rovar veszélyes, mert fajta független, így akár a szobanövényeken is megjelenhet. Védekezni csakis rovarölő szerekkel (a legjobb az Actara) tudunk ellene.

Az önkormányzat a Virágos Batta, a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalommal igyekszik a lakosságot is bevonni a környezet szépítésébe. Ugyanezt a célt szolgálja a minden év májusában kiosztásra kerülő, mintegy húszezer tő egynyári virág.

A Virágos Batta versenyen három kategóriában lehetett nevezni: társasházi erkély vagy előkert, és családi ház. A mintegy hetven nevező eredményeit a Battai Napokon ismerhetjük meg.
Ugyanakkor a város évek óta pályázik a Virágos Magyarország versenyen is. Eddig leginkább különdíjakat kaptunk, de minden esetben nagyon közel voltunk az első helyhez. Az idén a zsűri tagjaiból elragadtatást váltott ki az új főtér, illetve az, hogy a városnak nincs mostoha területe, vagyis, hogy minden területen intenzív ápolás folyik.

A versenykiírás idei fő témája a település főterének, főutcájának rendezettsége, virág- és növényi díszítése, harmóniája az épített környezettel, beleértve az ott található hivatali, kereskedelmi és vendéglátóhelyeket, Nívó-díjas új terünkkel jó esély van az első helyezés megszerzésére.
Mivel az októberi díjátadó ünnepség minden esetben a nyertes településen zajlik, már kora ősszel ismert lesz az eredmény.

Nagy Tamás Richárdné főkertész úgy látja, a városlakók egyre inkább magukénak érzik a köztereket, parkokat, egyre kevesebb a rongálás, a növényirtás és egyre igényesebbek nem csak a kertes házas, de a társasházas övezetek kertjei, erkélyei.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-16 - Margittai Adrien festőművész kiállítás megnyitó
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
2019-07-11 - A biztonságosabb, gyorsabb és könnyebb gyalogos közlekedés érdekében Önkormányzatunk további négy új gyalogátkelőhelyet alakított ki városunkban.   
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Búcsú Lendvai Gábortól
2019-08-05
Lendvai Gábor, a Dunamenti Energia Modellező Klub sportolója 61 évesen örökre itt hagyott bennünket tegnap délután.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.