2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a Főkertésznél - írta: BpK
2011-08-23 - Százhalombatta környezeti képe az elmúlt évtizedekben óriásit változott. Egykori mezőgazdasági területeit ma már utcák, terek, épületek tarkítják. Ezzel párhuzamosan növényvilága is jócskán átalakult.
A városiasodás mellett a mindenkori vezetés nagy hangsúlyt fektetett a környezeti minőség fejlesztésére. Anno tanácsi segítséggel többnyire még társadalmi munkában folyt a parkosítás, fásítás. Ma a Főkertész felel a város parkjainak és más, kondicionáló célú zöldfelületeiért. Százhalombatta környezeti képének alakításáról Nagy Tamás Richárdnét, városunk főkertészét kérdeztük.

A városnak jelenleg ötéves – 2010-től 2015-ig tartó – parkfenntartói szerződése van a ZÖFE-vel (Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Kft.). E szerint ebben az évben parkfenntartásra, virágágyások beültetésére, faültetésre, karbantartásra 192 millió forint áll rendelkezésre. Ebből az országos szinten is magas összegből kell biztosítani a város környezeti minőségét. Nyolcszázezer négyzetméteren, melynek közel fele belterület, végeznek kaszálást évente tizenegy alkalommal, míg külterületen évente hétszer. De a városhoz tartozik még kaszálás szempontjából a Téglagyári völgy és a Benta területe is. Ugyan állami tulajdon, de a város önként vállalt feladatként kaszálja a Duna partot, illetve a gátat is.

A növények ültetésénél igyekeznek figyelembe venni a táj adottságait, de az itt őshonos növények többsége nem várostűrő. Faültetés esetén is elsődleges szempont, hogy jól bírja a városi körülményeket, de sorfák esetén a már meglévő állományhoz igazítják az új fajtákat, illetve figyelembe veszik a lakossági kéréseket is.

A Főkertész feladatkörébe tartozik a játékeszközök kihelyezése, karbantartása is. Egy parknak biztosítania kell a sportot, játszást, pihenést minden korosztály számára. Jelenleg négy helyen – a "Z" programos társasházaknál, a Tóth László és Irinyi József utcánál lévő szolgáltatóháznál, a Hága László parknál, illetve az Óvárosban a Lehel utca és Géza fejedelem utca közötti területen, a "Köbüki"-n – zajlik parkosítás és részleges rekonstrukció 60 millió forintos költségvetéssel.

A város szinte minden szegletében jelen lévő színpompás, változatos virágágyások összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a kandelábereken 796 muskátli virágzik. A Damjanich úti felújítás során kialakított évelő virágágyások száma folyamatosan bővül.

A Szent István tér átalakítása lehetőséget adott kuriózumnak számító dísznövények kiültetésére, új stílusok kialakítására is. Ide sorolhatjuk a virágládákba ültetett leandereket, az évelő ágyásokat a sétányok mentén, az évelő tollborzfüvet, a törpe örökzöldeket, a zsályákat, levendulákat, az árnyliliomot. Színpompásak az ülőkés virágládák, a háromládás virágpiramisok a katolikus templom és a főtér közötti sétány mentén, melyben petúnia, lizinka és muskátli virágzik. Különleges látványt nyújtanak a díszkút mellett kialakított mille fleure stílusú – mozaikos elrendezésű – virágágyások. Az egy ágyásba kerülő virágok faja általában azonos, csak mintájuk változó.

A rengeteg növény védelmével is foglalkozni kell. A hársfákat illetve a rózsák levéltetvei ellen legtöbb esetben csak vegyszerrel lehet védekezni. A növényvédelmi állomás jelentései alapján permetezéssel próbálják megóvni a gesztenyefákat az aknázó molytól. A város gesztenyefái azonban sajnos kiöregedtek, hamarosan ritkítani kell az állományt.

Nagy gondot jelent a Budapesten 2004-ben megjelent, Amerikából származó lepkekabóca, ami a Dél-budai kistérséget szinte már teljes egészében ellepte. Már Százhalombattán is megjelentek a Derkovits, az Építők és a Bartók parkban. Ez az apró, fehér, ugráló kis rovar veszélyes, mert fajta független, így akár a szobanövényeken is megjelenhet. Védekezni csakis rovarölő szerekkel (a legjobb az Actara) tudunk ellene.

Az önkormányzat a Virágos Batta, a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalommal igyekszik a lakosságot is bevonni a környezet szépítésébe. Ugyanezt a célt szolgálja a minden év májusában kiosztásra kerülő, mintegy húszezer tő egynyári virág.

A Virágos Batta versenyen három kategóriában lehetett nevezni: társasházi erkély vagy előkert, és családi ház. A mintegy hetven nevező eredményeit a Battai Napokon ismerhetjük meg.
Ugyanakkor a város évek óta pályázik a Virágos Magyarország versenyen is. Eddig leginkább különdíjakat kaptunk, de minden esetben nagyon közel voltunk az első helyhez. Az idén a zsűri tagjaiból elragadtatást váltott ki az új főtér, illetve az, hogy a városnak nincs mostoha területe, vagyis, hogy minden területen intenzív ápolás folyik.

A versenykiírás idei fő témája a település főterének, főutcájának rendezettsége, virág- és növényi díszítése, harmóniája az épített környezettel, beleértve az ott található hivatali, kereskedelmi és vendéglátóhelyeket, Nívó-díjas új terünkkel jó esély van az első helyezés megszerzésére.
Mivel az októberi díjátadó ünnepség minden esetben a nyertes településen zajlik, már kora ősszel ismert lesz az eredmény.

Nagy Tamás Richárdné főkertész úgy látja, a városlakók egyre inkább magukénak érzik a köztereket, parkokat, egyre kevesebb a rongálás, a növényirtás és egyre igényesebbek nem csak a kertes házas, de a társasházas övezetek kertjei, erkélyei.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.