2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:3°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a Főkertésznél - írta: BpK
2011-08-23 - Százhalombatta környezeti képe az elmúlt évtizedekben óriásit változott. Egykori mezőgazdasági területeit ma már utcák, terek, épületek tarkítják. Ezzel párhuzamosan növényvilága is jócskán átalakult.
A városiasodás mellett a mindenkori vezetés nagy hangsúlyt fektetett a környezeti minőség fejlesztésére. Anno tanácsi segítséggel többnyire még társadalmi munkában folyt a parkosítás, fásítás. Ma a Főkertész felel a város parkjainak és más, kondicionáló célú zöldfelületeiért. Százhalombatta környezeti képének alakításáról Nagy Tamás Richárdnét, városunk főkertészét kérdeztük.

A városnak jelenleg ötéves – 2010-től 2015-ig tartó – parkfenntartói szerződése van a ZÖFE-vel (Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Kft.). E szerint ebben az évben parkfenntartásra, virágágyások beültetésére, faültetésre, karbantartásra 192 millió forint áll rendelkezésre. Ebből az országos szinten is magas összegből kell biztosítani a város környezeti minőségét. Nyolcszázezer négyzetméteren, melynek közel fele belterület, végeznek kaszálást évente tizenegy alkalommal, míg külterületen évente hétszer. De a városhoz tartozik még kaszálás szempontjából a Téglagyári völgy és a Benta területe is. Ugyan állami tulajdon, de a város önként vállalt feladatként kaszálja a Duna partot, illetve a gátat is.

A növények ültetésénél igyekeznek figyelembe venni a táj adottságait, de az itt őshonos növények többsége nem várostűrő. Faültetés esetén is elsődleges szempont, hogy jól bírja a városi körülményeket, de sorfák esetén a már meglévő állományhoz igazítják az új fajtákat, illetve figyelembe veszik a lakossági kéréseket is.

A Főkertész feladatkörébe tartozik a játékeszközök kihelyezése, karbantartása is. Egy parknak biztosítania kell a sportot, játszást, pihenést minden korosztály számára. Jelenleg négy helyen – a "Z" programos társasházaknál, a Tóth László és Irinyi József utcánál lévő szolgáltatóháznál, a Hága László parknál, illetve az Óvárosban a Lehel utca és Géza fejedelem utca közötti területen, a "Köbüki"-n – zajlik parkosítás és részleges rekonstrukció 60 millió forintos költségvetéssel.

A város szinte minden szegletében jelen lévő színpompás, változatos virágágyások összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a kandelábereken 796 muskátli virágzik. A Damjanich úti felújítás során kialakított évelő virágágyások száma folyamatosan bővül.

A Szent István tér átalakítása lehetőséget adott kuriózumnak számító dísznövények kiültetésére, új stílusok kialakítására is. Ide sorolhatjuk a virágládákba ültetett leandereket, az évelő ágyásokat a sétányok mentén, az évelő tollborzfüvet, a törpe örökzöldeket, a zsályákat, levendulákat, az árnyliliomot. Színpompásak az ülőkés virágládák, a háromládás virágpiramisok a katolikus templom és a főtér közötti sétány mentén, melyben petúnia, lizinka és muskátli virágzik. Különleges látványt nyújtanak a díszkút mellett kialakított mille fleure stílusú – mozaikos elrendezésű – virágágyások. Az egy ágyásba kerülő virágok faja általában azonos, csak mintájuk változó.

A rengeteg növény védelmével is foglalkozni kell. A hársfákat illetve a rózsák levéltetvei ellen legtöbb esetben csak vegyszerrel lehet védekezni. A növényvédelmi állomás jelentései alapján permetezéssel próbálják megóvni a gesztenyefákat az aknázó molytól. A város gesztenyefái azonban sajnos kiöregedtek, hamarosan ritkítani kell az állományt.

Nagy gondot jelent a Budapesten 2004-ben megjelent, Amerikából származó lepkekabóca, ami a Dél-budai kistérséget szinte már teljes egészében ellepte. Már Százhalombattán is megjelentek a Derkovits, az Építők és a Bartók parkban. Ez az apró, fehér, ugráló kis rovar veszélyes, mert fajta független, így akár a szobanövényeken is megjelenhet. Védekezni csakis rovarölő szerekkel (a legjobb az Actara) tudunk ellene.

Az önkormányzat a Virágos Batta, a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalommal igyekszik a lakosságot is bevonni a környezet szépítésébe. Ugyanezt a célt szolgálja a minden év májusában kiosztásra kerülő, mintegy húszezer tő egynyári virág.

A Virágos Batta versenyen három kategóriában lehetett nevezni: társasházi erkély vagy előkert, és családi ház. A mintegy hetven nevező eredményeit a Battai Napokon ismerhetjük meg.
Ugyanakkor a város évek óta pályázik a Virágos Magyarország versenyen is. Eddig leginkább különdíjakat kaptunk, de minden esetben nagyon közel voltunk az első helyhez. Az idén a zsűri tagjaiból elragadtatást váltott ki az új főtér, illetve az, hogy a városnak nincs mostoha területe, vagyis, hogy minden területen intenzív ápolás folyik.

A versenykiírás idei fő témája a település főterének, főutcájának rendezettsége, virág- és növényi díszítése, harmóniája az épített környezettel, beleértve az ott található hivatali, kereskedelmi és vendéglátóhelyeket, Nívó-díjas új terünkkel jó esély van az első helyezés megszerzésére.
Mivel az októberi díjátadó ünnepség minden esetben a nyertes településen zajlik, már kora ősszel ismert lesz az eredmény.

Nagy Tamás Richárdné főkertész úgy látja, a városlakók egyre inkább magukénak érzik a köztereket, parkokat, egyre kevesebb a rongálás, a növényirtás és egyre igényesebbek nem csak a kertes házas, de a társasházas övezetek kertjei, erkélyei.


AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.