2019. december 13. - Luca napja
Péntek
Min:1°
Max:4°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:6°
Kedd
Min:5°
Max:12°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Táncosok a világban - írta: ani
2011-08-04 - Tavaly mutatkozott be Nagyforrásként a Forrás Néptáncegyüttes azon generációja, akik évekig Ifjúforrásként bizonyították, elég érettek és tehetségesek ahhoz, hogy ne csak városunkat, de hazánkat is képviseljék egy-egy külföldi fellépésen, fesztiválon. Nemrég Szlovákiában és Portugáliában turnéztak.
Július 1. és 3. között az idén 58 éves Vychodnai Folkfesztiválon léptek fel. Szlovákiában a néptánc nem mozgalom, hanem a mindennapi gondolkodás része, a nemzeti öntudat, az államépítés eszköze. Így inkább a színpadi előadásmódban erősek, de kezd alakulni a nálunk már régi gyökerekkel rendelkező táncház is. A műfaj népszerűségét jól példázza, hogy a szakadó eső ellenére, a 10-15 fokban 10-15 ezer ember gyűlt össze a fesztiválra beépített völgyben. A szlovák népi együttes műsorát pedig 30 ezren nézték meg, köztük Ivan Gasparovic, szlovák államfő, aki talpig népviseletben élvezte végig a műsort, sőt, Daniel Krajcer kulturális miniszterrel, aki valamikor szintén néptáncos volt, táncra is perdültek.

- Elképesztő volt – fogalmazott Szigetvári József, a Forrás Néptáncegyüttes vezetője. A szlovák nemzeti tévében fő műsoridőben, egyenes adásban lobogtattuk a magyar zászlót. Barátságosnak, példaértékűnek és józannak kellett lennünk. Afféle missziót láttunk el ezzel a szerepléssel. Hazafele még Szlovákiában megálltunk egy benzinkútnál és bementünk, hogy fizessünk a mosdóért. A kutas mondta, hogy nem kell, és megkérdezte a lányokat, hogyan tudják a fejükön tartani az üveget. Ebből tudtuk, hogy nem csak közvetítette a tévé, de tényleg sokan látták is a műsort.

A fellépéseken túl workshopot is tartottak a battai táncosok: forgós és forgatós figurákat tanítottak az érdeklődőknek. A magyarokon kívül mindössze lengyelek és ukránok voltak hivatalosak a fesztiválra, ami inkább volt nemzeti, mint nemzetközi.

Két nap pihenő után a táncosok elindultak a portugál Cantanhede városkába azzal a reménnyel, napsütésben fürdőzhetnek az Atlanti-óceánban. Ezzel szemben házigazdáik nem győztek elnézést kérni, mivel száz éve nem volt olyan hideg náluk, mint a július 7. és 18. között rendezett nemzetközi amatőr néptánc-találkozón. Szigetvári József büszkén látta visszaköszönni a Summerfest motívumait, például a faültetést, de még az ott elhangzott beszéd is egészen hasonló volt.

- Nagy dolog tapasztalni, hogy amit mi itt létrehoztunk, az exportképes – mondta a százhalombattai fesztivál igazgatója. Az Aranyszív-gála például több helyen is megjelent. Sokféle ötletet visznek el tőlünk, amire nagyon büszkék vagyunk.

A battai táncosok sűrű napokat töltöttek Cantanhede-ben. Mediterrán szokás szerint a programok éjszakába nyúltak, éjfélkor vagy utána léptek színpadra, de jutott idejük és energiájuk a helyi érdekességek megismerésére is. Egyebek mellett meglátogatták Európa egyik legrégebbi, 1285-ben alapított egyetemét, amely a mai napig működik és igen nagy presztízse van. Nem kötelező ugyan, a diákok mégis büszkén viselik az eredeti egyenruhát.

A próbákkal, utazással és fellépésekkel együtt összesen egy hónapot töltött összezárva a társulat. Szigetvári Józsefben a Forrás alapító generációját idézte fel derekas helytállásuk, a műfaj iránti komoly elkötelezettségük és összetartásuk. Jó látni a felnőtté válásukat – fogalmazott az együttes vezetője.
A csapatépítés folytatódik: a Battai Napokon beneveznek az Aranyfakanál főzőversenyre, és elindulnak a szeptember 18-ra a Csónakázó-tóra tervezett sárkányhajó-versenyen is. Új műsorukat a Magyar Kultúra Napján szeretnék bemutatni a nagyközönségnek. (A fotókat köszönjük Homonnay Klárának!)


AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fénysugárlélek - Keleti Anikó kiállítása a HBVK-ban
2019-12-12
Adventi kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Keleti Anikó festőművész alkotásiból. A tárlat január 3-ig látható. Az alábbiakban László Bandy megnyitója olvasható.

Agyhullámok tengerén
2019-12-12
A téma három szakértője mellett a százhalombattai dr. Kovács Erika PhD, a  Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány alapítója volt a vendége a Duna TV Ridikül című talkshowjának december 4-én.

112, ha baj van!
2019-12-12
A tájékoztató letölthető innen!

Bűnszövetségben károsítottak meg pénzintézeteket több száz millió forinttal
2019-12-12
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 11-én megszüntette a letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével gyanúsít.

Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.