2022. május 19. - Ivó és Milán napja
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:24°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Táncosok a világban - írta: ani
2011-08-04 - Tavaly mutatkozott be Nagyforrásként a Forrás Néptáncegyüttes azon generációja, akik évekig Ifjúforrásként bizonyították, elég érettek és tehetségesek ahhoz, hogy ne csak városunkat, de hazánkat is képviseljék egy-egy külföldi fellépésen, fesztiválon. Nemrég Szlovákiában és Portugáliában turnéztak.
Július 1. és 3. között az idén 58 éves Vychodnai Folkfesztiválon léptek fel. Szlovákiában a néptánc nem mozgalom, hanem a mindennapi gondolkodás része, a nemzeti öntudat, az államépítés eszköze. Így inkább a színpadi előadásmódban erősek, de kezd alakulni a nálunk már régi gyökerekkel rendelkező táncház is. A műfaj népszerűségét jól példázza, hogy a szakadó eső ellenére, a 10-15 fokban 10-15 ezer ember gyűlt össze a fesztiválra beépített völgyben. A szlovák népi együttes műsorát pedig 30 ezren nézték meg, köztük Ivan Gasparovic, szlovák államfő, aki talpig népviseletben élvezte végig a műsort, sőt, Daniel Krajcer kulturális miniszterrel, aki valamikor szintén néptáncos volt, táncra is perdültek.

- Elképesztő volt – fogalmazott Szigetvári József, a Forrás Néptáncegyüttes vezetője. A szlovák nemzeti tévében fő műsoridőben, egyenes adásban lobogtattuk a magyar zászlót. Barátságosnak, példaértékűnek és józannak kellett lennünk. Afféle missziót láttunk el ezzel a szerepléssel. Hazafele még Szlovákiában megálltunk egy benzinkútnál és bementünk, hogy fizessünk a mosdóért. A kutas mondta, hogy nem kell, és megkérdezte a lányokat, hogyan tudják a fejükön tartani az üveget. Ebből tudtuk, hogy nem csak közvetítette a tévé, de tényleg sokan látták is a műsort.

A fellépéseken túl workshopot is tartottak a battai táncosok: forgós és forgatós figurákat tanítottak az érdeklődőknek. A magyarokon kívül mindössze lengyelek és ukránok voltak hivatalosak a fesztiválra, ami inkább volt nemzeti, mint nemzetközi.

Két nap pihenő után a táncosok elindultak a portugál Cantanhede városkába azzal a reménnyel, napsütésben fürdőzhetnek az Atlanti-óceánban. Ezzel szemben házigazdáik nem győztek elnézést kérni, mivel száz éve nem volt olyan hideg náluk, mint a július 7. és 18. között rendezett nemzetközi amatőr néptánc-találkozón. Szigetvári József büszkén látta visszaköszönni a Summerfest motívumait, például a faültetést, de még az ott elhangzott beszéd is egészen hasonló volt.

- Nagy dolog tapasztalni, hogy amit mi itt létrehoztunk, az exportképes – mondta a százhalombattai fesztivál igazgatója. Az Aranyszív-gála például több helyen is megjelent. Sokféle ötletet visznek el tőlünk, amire nagyon büszkék vagyunk.

A battai táncosok sűrű napokat töltöttek Cantanhede-ben. Mediterrán szokás szerint a programok éjszakába nyúltak, éjfélkor vagy utána léptek színpadra, de jutott idejük és energiájuk a helyi érdekességek megismerésére is. Egyebek mellett meglátogatták Európa egyik legrégebbi, 1285-ben alapított egyetemét, amely a mai napig működik és igen nagy presztízse van. Nem kötelező ugyan, a diákok mégis büszkén viselik az eredeti egyenruhát.

A próbákkal, utazással és fellépésekkel együtt összesen egy hónapot töltött összezárva a társulat. Szigetvári Józsefben a Forrás alapító generációját idézte fel derekas helytállásuk, a műfaj iránti komoly elkötelezettségük és összetartásuk. Jó látni a felnőtté válásukat – fogalmazott az együttes vezetője.
A csapatépítés folytatódik: a Battai Napokon beneveznek az Aranyfakanál főzőversenyre, és elindulnak a szeptember 18-ra a Csónakázó-tóra tervezett sárkányhajó-versenyen is. Új műsorukat a Magyar Kultúra Napján szeretnék bemutatni a nagyközönségnek. (A fotókat köszönjük Homonnay Klárának!)


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.