2023. szeptember 25. - Eufrozina napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:17°
Max:28°
Szerda
Min:16°
Max:27°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:27°
Riport
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Babanap hasznos tudnivalókkal
2011-05-12 - Másodszor adott helyszínt a Dunafüredi Közösségi Ház a Születés Hete című rendezvénynek május 7-én Százhalombattán. A programot országosan kilencedik alkalommal rendezik meg, célja, hogy az érdeklődők szakemberektől kaphassanak fontos információkat a családalapítással, a csecsemők és kisdedek fejlődésével kapcsolatban.
A Közösségi Ház kellemes környezetében szülők és nagyszülők nemcsak előadásokat hallhattak, hanem hasznos tanácsokat kaptak az egyszerű konyhatechnikákkal, a zöldségek és gyümölcsök felhasználásával kapcsolatban is. A gyerekeket addig játszósarok, arcfestés, gyermekműsor, bábszínház és textilből készült "tentik" foglalták le.

Dr. Kunetz Zsombor mentőorvos a csecsemő és kisdedkori balesetekről – fulladás, égés, mérgezés – és az elsősegélynyújtásról tartott szemléltető előadást. A kisgyermeket a felnőttekétől eltérő technikával kell újraéleszteni. Mesterséges lélegeztetésnél például, mivel hat hónapos korig orrlégzők a gyerekek, a pici orrot képtelenség úgy bekapni, hogy hatásos legyen, ezért a szájjal együtt kell bekapni. Az orrlégzés miatt elengedhetetlen az orrszívás és bármennyire is idegenkedünk tőle, még mindig a leghatékonyabb az orrszívó porszívó. A keringés összeomlása csecsemő és kisded korban leginkább légúti problémára vezethető vissza. A szív újraindítása nem két tenyérrel, hanem csak két újjal végezhető. Ennek ismerete azért is fontos, mert defibrillátor csak 8-10 éves kor felett használható. A hallgatóságban felmerült a kérdés, hogy ezzel a módszerrel nem törjük-e el a bordáját, vagy szegycsontját a picinek. Mivel azonban ilyen korban nagyon lágy a csont, szinte lehetetlen eltörni. Egyébként a felnőttek újraélesztésénél is elenyésző a törés.

A gyerekeknél a leggyakoribb baleset az égés, a sérülést forrázás, vagy forró tárggyal – vasaló, fűtő-, főzőtest – való érintkezés okozza. Elengedhetetlen az azonnali hideg vizes hűtés. Ha a seb felülete hólyagosodik, másodfokú égésnek minősül, ebben az esetben nem szabad rákenni semmit – Pantheon, tejföl stb. - és mindenképp meg kell mutatni orvosnak.

Dr. Máté Edit csecsemő- és gyermekszakorvos a gyermekek ízlelésének kialakulásáról, alakításáról és az allergén táplálékokról beszélt. Közismert, hogy hat hónapos korig az anyatej a legfontosabb táplálék, de ettől a kortól kezdve már elengedhetetlen a fokozatos hozzátáplálás. Gyermekünk táplálék-elfogadó képessége attól függ, hogy mennyire változatosan és türelmesen próbáljuk hozzászoktatni a különböző ízekhez. A megfelelő ételhez szoktatás a későbbi problémák (allergiák, hiányállapotok, rossz étkezési szokások, elhízás stb.) kialakulása szempontjából is meghatározó. Fontos, hogy hat hónap után naponta adjunk húst, az idegen fehérjét feltétlenül kerüljük, lehetőleg tehéntejet három éves kor alatt ne kapjon a kisgyerek. Kerüljük a különböző ízesített tejtermékeket is, például a gyümölcsjoghurtokat, mert nagyon allergének, de a közhiedelemmel ellentétben allergén a kecsketej is.

Hét hónapos kortól bevezethetjük a zöld fűszereket – kakukkfű, petrezselyem -, de a hagymafélékkel várjuk meg az egy éves kort.
Adhatunk viszont a kötelező adagon felül is D és C vitamint, mert túladagolni nem lehet, hiánya viszont súlyos problémákhoz vezethet.

Szorosan kapcsolódott a hallottakhoz dr. Csoszánszki Noémi gyermek-gasztroenterológus előadása az allergiáról. Az ételallergia ugyan XX. századi betegség, de korántsem érint annyi embert, mint gondolnánk. Hazánk felnőtt lakosságának 1, míg a gyermekek 3-5 százaléka szenved tőle. Az viszont tény, hogy ez a szám évről évre nő. Ételallergia sajnos még az olyan csecsemőknél is előfordulhat, aki még csak anyatejjel táplálkoznak. A várandós anya megfelelő táplálkozási szokásai ellenére is kialakulhat, akár csecsemőkorban is. A tudomány mai ismeretei szerint nem lehet biztosan megelőzni. A legnagyobb problémát az okozza, hogy az allergén anyag nem azonnal vált ki reakciót, hanem akár három, négy hét múlva. Ráadásul tünetként minden előfordulhat: gyomor, bőr, keringési, idegrendszeri, légúti problémák.

Csakis életmódbeli változtatásokkal, drasztikus megvonással lehet valamennyire kizárni az ételallergia kialakulásának lehetőségét. A környezeti tényezőket csökkenthetjük az ún. farmeréletmóddal, amelynek lényege, hogy nem száz százalékosan higiéniás a környezetünk. Ezt támasztja alá, hogy a statisztikák szerint többségében az első gyermek szenved allergiától.

Számos ételallergia kinőhető, például a fehérjére való érzékenység. Arra viszont oda kell figyelni, hogy aki a tejfehérjére allergiás, az biztosan a marhahúsra is allergiás lesz.

Az ilyen allergia diagnosztizálása nem könnyű, nagyon fontos, hogy tudjuk, mit eszik, mivel érintkezik a gyermek. A legtöbb esetben az ún. provokációs teszttel, vagy az egyszerű Prick teszttel ki lehet szűrni az allergén anyagokat, és ezek teljes kerülésével tünetmentessé válhat a beteg. Bizonyos ételeket helyettesíteni is tudunk, de ebben az esetben is nagyon körültekintőnek kell lennünk. Például szójatejet nem ihat a csecsemő, és hat hónapos kor alatt a rizstej sem javallott. A kecsketej és a szamártej pedig kifejezetten allergén. Az anyatejhez a tevetej áll a legközelebb, az állat viszont Európában ritka.
Amennyiben a táplálékallergiáról többet szeretnénk megtudni, létezik egy ugyanilyen nevű honlap, amely gyakorlatilag adatbankként funkcionál, és igyekszik minél szélesebb körű tájékoztatást adni.
Az előadásokat követően kiosztották az előzetesen meghirdetett "Maszat Manó" fotópályázat díjait. A feladat az új ízekkel való első találkozás megörökítése volt.

A hordozókendő élettani hatásait, felkötését Csörgőné Polgár Andrea perinatális tanácsadó mutatta be. A kendő azon túl, hogy rendkívül praktikus, mert szabaddá teszi a szülő mindkét kezét, testi-érzelmi kontaktusban tartja a szülőt és gyermekét. Az ún. terpesztérdeplő testtartás jótékony hatású a csecsemők számára, ezzel például kiküszöbölhető a csípő rendellenes fejlődése. Arról nem beszélve, hogy a folyamatos testi kontaktus megnyugtatóan hat a babára, és egy nyugodt baba nyugodttá teszi a szülőt is.
Ugyanakkor felhívta a szülők figyelmét arra, hogy sem kendőbe, sem más testi hordozó eszközbe ne tegyük a gyermeket arccal a világ felé. Azon túl, hogy nyugtalanítja az állandó inger, gerince még "C" alakban áll, és a kifelé fordítással rendellenes testtartásba kényszerítjük.

A hordozókendő használata nem bonyolult, de kezdetben érdemes szakember segítségét kérni, hogy kiküszöböljük a rutintalanságból adódó problémákat. A vállalkozó szülők ki is próbálhatták a viselését.
A Születés Hete program zárásaként a kitartó szülők a ragyogó napsütésben "Mamamaratont" sétáltak a közösségi háztól a cukrászdáig.


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Újabb adományok a Remény Bajnoka Alapítványtól
2023-09-19
24 darab táblagépet adott át a Vezér Mihály polgármester által alapított civil szervezet a százhalombattai általános iskolák részére szeptember 18-án.

Szúnyoggyérítés
2023-09-19
Földi kémiai szúnyoggyérítést végez a SZÁKOM Nonprofit Kft. szeptember 21 – 22.-én, a napnyugta utáni órákban.

Nagy találkozás - Ismét együtt ünnepelt a város
2023-09-18
A hagyományokhoz híven oklevéllel köszöntötték a nagyadózókat, átadták a "Közösségünkért Díjakat", kihirdették a Virágos Százhalombatta és a Tiszta Udvar Rendes Ház verseny győzteseit.

Lengyel magyar két jó barát...
2023-09-16
Brzesko testvérváros küldöttsége Százhalombattára látogatott szeptember 8-10-e között. A delegációt Sinka László önkormányzati képviselő, tanácsnok és Dobos Ágnes pr munkatárs kísérte a programokon.

Online előjegyzés indul a SZEK-ben
2023-09-14
Internetes lehetőséggel bővül a százhalombattai lakosok részére a helyi szakrendelésekre történő bejelentkezés október 1-től – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és dr. Berzéki Ferenc főigazgató.

Nehéz mérkőzés, de győzelem!
2023-09-14
33-31 arányú (17-15) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Tököl csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 9-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be lapunknak.

Kovács Marietta emlékét őrzi a megújult sportpálya
2023-09-13
Korszerű műanyag borítást kapott az Eötvös iskola udvarán lévő, korábban beton burkolatú pálya, amely kézi- és kosárlabdázásra, valamint labdarúgásra is alkalmas. A mintegy 34 millió forintos beruházás önkormányzati forrásból valósult meg. A pályát a mindenki által nagyon szeretett egykori kolléganő, Kovács Marietta testnevelő tanárról nevezték el.

Az eddigi elnök kapott bizalmat
2023-09-11
Egyhangú támogatással, ismét Lukács Bernadettet választották meg a százhalombattai FIDESZ szervezetének elnökévé a tisztújító közgyűlésen.

Élet, hit, cél
2023-09-09
A keresztény hit alapjait megismertető Alpha interaktív programsorozat indul a Szent István templomban októberben.

Kőszegen járt kórusunk, a Liszt Ferenc Vegyeskar
2023-09-09
Negyedik alkalommal rendezték meg a Concordia fesztivált Kőszegen, melyre az idén eljutott a mi kórusunk is, szeptember 2-án.

Jelentős iskolakezdési támogatás a diákoknak
2023-09-08
Vezér Mihály polgármester javaslatára 40 ezer forint évi egyszeri iskolakezdési támogatást biztosít az Önkormányzat minden százhalombattai állandó lakcímmel rendelkező általános és középiskolás diák számára – a többi között erről döntött a Képviselő-testület a szeptember 7-i rendkívüli ülésen.

Felhívás közterület-felügyelő munkakör betöltésére
2023-09-07
A Százhalombattai Polgármesteri Hivatala közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

A sport ünnepe - Átadták az új kosárlabda edzőcsarnokot
2023-09-05
A Százhalombattai Kosárlabda Sportegyesület csarnoka –, amely az Arany János iskola udvarán épült – testnevelés óráknak és egyéb rendezvényeknek is helyet biztosít, illetve a lakosság 24 órában használhatja az emeleten kialakított funkcionális edzőtermet. A szeptember 4-én átadott létesítmény teljes mértékben vállalati társasági adó felajánlásokból, vagyis TAO forrásból valósult meg.

Csoóri Sándor köré rendeződtek a dolgok
2023-09-01
Csoóri Sándor és a Magyarok Világszövetségének a kapcsolatáról Pálfy G. Istvánnal, a Híradó és A hét valahai főszerkesztőjével, a Magyarok Világszövetségének egykori elnökségi tanácsadójával Fazekas István költő beszélgetett.

Bronzérem és előkelő helyezések a karate vb-n
2023-08-31
Hat fő képviselte a Százhalombattai Karate Egyesületet a magyar válogatottban, a Győrben rendezett 14. SKIF Karate Stílus-világbajnokságon augusztus 25-27-e között.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.