2023. június 02. - Kármen, Anita napja
Péntek
Min:15°
Max:26°
Szombat
Min:11°
Max:21°
Vasárnap
Min:10°
Max:22°
Hétfő
Min:15°
Max:20°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Riport
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Babanap hasznos tudnivalókkal
2011-05-12 - Másodszor adott helyszínt a Dunafüredi Közösségi Ház a Születés Hete című rendezvénynek május 7-én Százhalombattán. A programot országosan kilencedik alkalommal rendezik meg, célja, hogy az érdeklődők szakemberektől kaphassanak fontos információkat a családalapítással, a csecsemők és kisdedek fejlődésével kapcsolatban.
A Közösségi Ház kellemes környezetében szülők és nagyszülők nemcsak előadásokat hallhattak, hanem hasznos tanácsokat kaptak az egyszerű konyhatechnikákkal, a zöldségek és gyümölcsök felhasználásával kapcsolatban is. A gyerekeket addig játszósarok, arcfestés, gyermekműsor, bábszínház és textilből készült "tentik" foglalták le.

Dr. Kunetz Zsombor mentőorvos a csecsemő és kisdedkori balesetekről – fulladás, égés, mérgezés – és az elsősegélynyújtásról tartott szemléltető előadást. A kisgyermeket a felnőttekétől eltérő technikával kell újraéleszteni. Mesterséges lélegeztetésnél például, mivel hat hónapos korig orrlégzők a gyerekek, a pici orrot képtelenség úgy bekapni, hogy hatásos legyen, ezért a szájjal együtt kell bekapni. Az orrlégzés miatt elengedhetetlen az orrszívás és bármennyire is idegenkedünk tőle, még mindig a leghatékonyabb az orrszívó porszívó. A keringés összeomlása csecsemő és kisded korban leginkább légúti problémára vezethető vissza. A szív újraindítása nem két tenyérrel, hanem csak két újjal végezhető. Ennek ismerete azért is fontos, mert defibrillátor csak 8-10 éves kor felett használható. A hallgatóságban felmerült a kérdés, hogy ezzel a módszerrel nem törjük-e el a bordáját, vagy szegycsontját a picinek. Mivel azonban ilyen korban nagyon lágy a csont, szinte lehetetlen eltörni. Egyébként a felnőttek újraélesztésénél is elenyésző a törés.

A gyerekeknél a leggyakoribb baleset az égés, a sérülést forrázás, vagy forró tárggyal – vasaló, fűtő-, főzőtest – való érintkezés okozza. Elengedhetetlen az azonnali hideg vizes hűtés. Ha a seb felülete hólyagosodik, másodfokú égésnek minősül, ebben az esetben nem szabad rákenni semmit – Pantheon, tejföl stb. - és mindenképp meg kell mutatni orvosnak.

Dr. Máté Edit csecsemő- és gyermekszakorvos a gyermekek ízlelésének kialakulásáról, alakításáról és az allergén táplálékokról beszélt. Közismert, hogy hat hónapos korig az anyatej a legfontosabb táplálék, de ettől a kortól kezdve már elengedhetetlen a fokozatos hozzátáplálás. Gyermekünk táplálék-elfogadó képessége attól függ, hogy mennyire változatosan és türelmesen próbáljuk hozzászoktatni a különböző ízekhez. A megfelelő ételhez szoktatás a későbbi problémák (allergiák, hiányállapotok, rossz étkezési szokások, elhízás stb.) kialakulása szempontjából is meghatározó. Fontos, hogy hat hónap után naponta adjunk húst, az idegen fehérjét feltétlenül kerüljük, lehetőleg tehéntejet három éves kor alatt ne kapjon a kisgyerek. Kerüljük a különböző ízesített tejtermékeket is, például a gyümölcsjoghurtokat, mert nagyon allergének, de a közhiedelemmel ellentétben allergén a kecsketej is.

Hét hónapos kortól bevezethetjük a zöld fűszereket – kakukkfű, petrezselyem -, de a hagymafélékkel várjuk meg az egy éves kort.
Adhatunk viszont a kötelező adagon felül is D és C vitamint, mert túladagolni nem lehet, hiánya viszont súlyos problémákhoz vezethet.

Szorosan kapcsolódott a hallottakhoz dr. Csoszánszki Noémi gyermek-gasztroenterológus előadása az allergiáról. Az ételallergia ugyan XX. századi betegség, de korántsem érint annyi embert, mint gondolnánk. Hazánk felnőtt lakosságának 1, míg a gyermekek 3-5 százaléka szenved tőle. Az viszont tény, hogy ez a szám évről évre nő. Ételallergia sajnos még az olyan csecsemőknél is előfordulhat, aki még csak anyatejjel táplálkoznak. A várandós anya megfelelő táplálkozási szokásai ellenére is kialakulhat, akár csecsemőkorban is. A tudomány mai ismeretei szerint nem lehet biztosan megelőzni. A legnagyobb problémát az okozza, hogy az allergén anyag nem azonnal vált ki reakciót, hanem akár három, négy hét múlva. Ráadásul tünetként minden előfordulhat: gyomor, bőr, keringési, idegrendszeri, légúti problémák.

Csakis életmódbeli változtatásokkal, drasztikus megvonással lehet valamennyire kizárni az ételallergia kialakulásának lehetőségét. A környezeti tényezőket csökkenthetjük az ún. farmeréletmóddal, amelynek lényege, hogy nem száz százalékosan higiéniás a környezetünk. Ezt támasztja alá, hogy a statisztikák szerint többségében az első gyermek szenved allergiától.

Számos ételallergia kinőhető, például a fehérjére való érzékenység. Arra viszont oda kell figyelni, hogy aki a tejfehérjére allergiás, az biztosan a marhahúsra is allergiás lesz.

Az ilyen allergia diagnosztizálása nem könnyű, nagyon fontos, hogy tudjuk, mit eszik, mivel érintkezik a gyermek. A legtöbb esetben az ún. provokációs teszttel, vagy az egyszerű Prick teszttel ki lehet szűrni az allergén anyagokat, és ezek teljes kerülésével tünetmentessé válhat a beteg. Bizonyos ételeket helyettesíteni is tudunk, de ebben az esetben is nagyon körültekintőnek kell lennünk. Például szójatejet nem ihat a csecsemő, és hat hónapos kor alatt a rizstej sem javallott. A kecsketej és a szamártej pedig kifejezetten allergén. Az anyatejhez a tevetej áll a legközelebb, az állat viszont Európában ritka.
Amennyiben a táplálékallergiáról többet szeretnénk megtudni, létezik egy ugyanilyen nevű honlap, amely gyakorlatilag adatbankként funkcionál, és igyekszik minél szélesebb körű tájékoztatást adni.
Az előadásokat követően kiosztották az előzetesen meghirdetett "Maszat Manó" fotópályázat díjait. A feladat az új ízekkel való első találkozás megörökítése volt.

A hordozókendő élettani hatásait, felkötését Csörgőné Polgár Andrea perinatális tanácsadó mutatta be. A kendő azon túl, hogy rendkívül praktikus, mert szabaddá teszi a szülő mindkét kezét, testi-érzelmi kontaktusban tartja a szülőt és gyermekét. Az ún. terpesztérdeplő testtartás jótékony hatású a csecsemők számára, ezzel például kiküszöbölhető a csípő rendellenes fejlődése. Arról nem beszélve, hogy a folyamatos testi kontaktus megnyugtatóan hat a babára, és egy nyugodt baba nyugodttá teszi a szülőt is.
Ugyanakkor felhívta a szülők figyelmét arra, hogy sem kendőbe, sem más testi hordozó eszközbe ne tegyük a gyermeket arccal a világ felé. Azon túl, hogy nyugtalanítja az állandó inger, gerince még "C" alakban áll, és a kifelé fordítással rendellenes testtartásba kényszerítjük.

A hordozókendő használata nem bonyolult, de kezdetben érdemes szakember segítségét kérni, hogy kiküszöböljük a rutintalanságból adódó problémákat. A vállalkozó szülők ki is próbálhatták a viselését.
A Születés Hete program zárásaként a kitartó szülők a ragyogó napsütésben "Mamamaratont" sétáltak a közösségi háztól a cukrászdáig.


AKTUÁLIS
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
2023-04-03 - Elhunyt dr. Götzinger István.
Várják az óvárosiak véleményét a csekkbefizető automatáról
2023-06-01
Tisztelt Óvárosi lakóközösség! Magyar Posta Zrt. 2023. február 13-án kelt levelében tájékoztatta Önkormányzatunkat, hogy a vállalatot érintő erőteljes energiaválság miatt különösen nagymértékben megemelkedett költségek okán szünetelő, Százhalombatta 3. számú posta, azaz a 2440 Százhalombatta, Szent László utca 17. szám alatt található óvárosi postahely visszanyitására nincs lehetőségük. Erre tekintettel az Óvárosban sajnálatosan megszűnt a postai szolgáltatás.  

"Családbarát Hely" - Nyílt levél a Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetője és munkatársai részére
2023-05-30
Tisztelt Kovács Marianna Igazgató Asszony! Nagy örömmel olvastam levelét, amelyben tájékoztatott arról, hogy A Hamvas Béla Városi Könyvtár elnyerte a "Családbarát Hely" címet, a Családbarát Magyarország Központhoz benyújtott pályázat alapján. A könyvtár a családbarát szempontok megvalósulása szerint, mint szolgáltató hely pályázott és nyert.

Szúnyoggyérítés
2023-05-30
Földi úton történő szúnyoggyérítés lesz Százhalombattán június 2-án, a napnyugta utáni órákban. Pótnapok, június 3-4-e, ugyanebben az időben.

Eredményes terepfutás
2023-05-30
Sikeresen teljesítették a SZVISE futói a VUK SE szervezésében, Százhalombattán megrendezett FUTAPEST terepfutóversenyen az 5 és a 11 km-es távokat.

Emlékezés a békediktátumra
2023-05-30
Megemlékezést tart a százhalombattai FIDESZ és a KÉSZ helyi szervezete az 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről, amely nyomán Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Lukács Bernadettet, a százhalombattai FIDESZ elnökét kérdeztük az eseményről.

8. Battai Könyvünnep
2023-05-30
Az országos könyvheti rendezvényeket megelőzve, Százhalombattán június 2-án megünnepeljük a könyveket, az olvasást!

Kincsek a könyvtárban
2023-05-30
Felemelő gálával zárult a 2023. évi Városi vers- és prózamondó verseny a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban május 19-én, pénteken. A többhónapos versenyfolyam során több mint 150 diák fordult meg a gyerekkönyvtár színpadán. Pontos számot azért nehéz mondani, mert közülük többen több kategóriában is indultak. Volt olyan kisdiák, aki háromban is, de róla később!

Rejtelmek éjszakája az Arany Bálon
2023-05-30
Elegánsan dekorált bálterem, színvonalas műsor, hideg-meleg változatos svédasztal, szülői süteményektől telített büfé, széles spektrumot kínáló italpult és maximális vendéglétszám jellemezte az ARANYKAPU ALAPÍTVÁNY immáron 16. alkalommal, a Szekeres Rendezvényközpontban megrendezett bálját.

Egy katonaorvos sírfelirata a római kori Százhalombattáról
2023-05-30
A közelmúltban a "Matrica" Múzeumba került római feliratos síremléket Nerius Fortunatus nevű férfi halotti szellemeinek állították. Sírfelirata alapján ő az észak-afrikai mórok Kr. u. 2. század végétől Matricában állomásozó ezerfős gyalogos segédcsapatának (cohors milliaria Maurorum) az orvos tisztje (medicus ordinarius) volt.

Döntsön a lakosság; bevezetik a közösségi költségvetést - Képviselői-testületi összefoglaló
2023-05-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 25-én tartotta soron következő ülését. A testület a többi között támogatta a polgármester közösségi költségvetés megalkotására vonatkozó javaslatát, aminek lényege, hogy egy helyi közösség, akár választókerület - meghatározott összegig - közvetlenül dönthet környezete fejlesztéséről.

Két érem a modellvitorlás Kanizsa Kupán
2023-05-25
Ezüst- és bronzérmet nyert, valamint 4 dobogó közeli helyezést szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub Nagykanizsán az RG 65 osztályban, május 18-20-án – számolt be Kunvári Sándor egyesületi tag.

Dobogós hely a Modellvitorlás Észak Adria Kupán
2023-05-25
Bronzérmet és szép helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a nagykanizsai megmérettetésen, május 19-20-án – Kunvári Sándor egyesületi tag beszámolója.

Akciós barnakőszén vásárlás
2023-05-24
Tradicionális hazai barnakőszénre hirdettek fűtési szezon előtti felkészülési akciót.

Közösségi költségvetés - Lakossággal közös városfejlesztés
2023-05-24
Százhalombatta polgármestere a közösségi költségvetés bevezetésére tesz javaslatot, ami révén minden választókerületben 10 millió forintos keret felhasználásáról dönthetnének az ott élők – hangzott el május 24-i sajtótájékoztatón.

Ünnepi szemétszállítás
2023-05-23
Változatlan rendben történik május 29-én, Pünkösdhétfőn a lakótelepen a kommunálishulladék szállítás, illetve Dunafüred I.városrészben a zöldhulladék szállítás.

Ismét segít a Remény Bajnoka
2023-05-22
Újabb táborozási pályázatot írt ki a százhalombattai gyerekek számára a Remény Bajnoka Alapítvány – hangzott el május 19-i tájékoztatón.

Összetört egy álom, nem sikerült a bennmaradás
2023-05-22
31-25-re kikapott hazai pályán a Százhalombattai KE a Debreceni EAC-től a férfi kézilabda NB I/B osztályában az utolsó fordulóban (félidő: hazai-vendég 12-14). Tallér Zsolt, a battai klub elnökének beszámolója.

Füredi Piknik és sárkányhajó verseny - Hagyományteremtő rendezvény
2023-05-22
Szabadidős és kulturális programokkal egybekötve rendezte meg az Önkormányzat a XVI. Tavi Sárkányhajó Versenyt a Csónakázó-tavon május 20-án.

Miniszteri elismerés
2023-05-21
Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Vigh Orsolyának Pintér Sándor belügyminiszter. A Százhalombattán, Óvárosban élő díjazott két évet dolgozott a Nemzeti Népegészségügyi Központ Szűrésirányítási Főosztályán. Az elismerést elsősorban a koronavírus-járvány idején végzett tevékenysége, illetve egy sikeres újraélesztésben való részvétel okán érdemelte ki.

Virágváros - Együtt a szép környezetért
2023-05-21
Ismét nagyon sokan jelentek meg a virágosztáson Százhalombattán, ahol a város különböző helyszínein összesen 20 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók. Petúnia, begónia, mézvirág, kakastaréj és büdöske is volt a választékban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.