2024. július 15. - Henrik, Roland napja
Hétfő
Min:23°
Max:37°
Kedd
Min:23°
Max:36°
Szerda
Min:22°
Max:37°
Csütörtök
Min:20°
Max:36°
Péntek
Min:23°
Max:34°
Riport
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Babanap hasznos tudnivalókkal
2011-05-12 - Másodszor adott helyszínt a Dunafüredi Közösségi Ház a Születés Hete című rendezvénynek május 7-én Százhalombattán. A programot országosan kilencedik alkalommal rendezik meg, célja, hogy az érdeklődők szakemberektől kaphassanak fontos információkat a családalapítással, a csecsemők és kisdedek fejlődésével kapcsolatban.
A Közösségi Ház kellemes környezetében szülők és nagyszülők nemcsak előadásokat hallhattak, hanem hasznos tanácsokat kaptak az egyszerű konyhatechnikákkal, a zöldségek és gyümölcsök felhasználásával kapcsolatban is. A gyerekeket addig játszósarok, arcfestés, gyermekműsor, bábszínház és textilből készült "tentik" foglalták le.

Dr. Kunetz Zsombor mentőorvos a csecsemő és kisdedkori balesetekről – fulladás, égés, mérgezés – és az elsősegélynyújtásról tartott szemléltető előadást. A kisgyermeket a felnőttekétől eltérő technikával kell újraéleszteni. Mesterséges lélegeztetésnél például, mivel hat hónapos korig orrlégzők a gyerekek, a pici orrot képtelenség úgy bekapni, hogy hatásos legyen, ezért a szájjal együtt kell bekapni. Az orrlégzés miatt elengedhetetlen az orrszívás és bármennyire is idegenkedünk tőle, még mindig a leghatékonyabb az orrszívó porszívó. A keringés összeomlása csecsemő és kisded korban leginkább légúti problémára vezethető vissza. A szív újraindítása nem két tenyérrel, hanem csak két újjal végezhető. Ennek ismerete azért is fontos, mert defibrillátor csak 8-10 éves kor felett használható. A hallgatóságban felmerült a kérdés, hogy ezzel a módszerrel nem törjük-e el a bordáját, vagy szegycsontját a picinek. Mivel azonban ilyen korban nagyon lágy a csont, szinte lehetetlen eltörni. Egyébként a felnőttek újraélesztésénél is elenyésző a törés.

A gyerekeknél a leggyakoribb baleset az égés, a sérülést forrázás, vagy forró tárggyal – vasaló, fűtő-, főzőtest – való érintkezés okozza. Elengedhetetlen az azonnali hideg vizes hűtés. Ha a seb felülete hólyagosodik, másodfokú égésnek minősül, ebben az esetben nem szabad rákenni semmit – Pantheon, tejföl stb. - és mindenképp meg kell mutatni orvosnak.

Dr. Máté Edit csecsemő- és gyermekszakorvos a gyermekek ízlelésének kialakulásáról, alakításáról és az allergén táplálékokról beszélt. Közismert, hogy hat hónapos korig az anyatej a legfontosabb táplálék, de ettől a kortól kezdve már elengedhetetlen a fokozatos hozzátáplálás. Gyermekünk táplálék-elfogadó képessége attól függ, hogy mennyire változatosan és türelmesen próbáljuk hozzászoktatni a különböző ízekhez. A megfelelő ételhez szoktatás a későbbi problémák (allergiák, hiányállapotok, rossz étkezési szokások, elhízás stb.) kialakulása szempontjából is meghatározó. Fontos, hogy hat hónap után naponta adjunk húst, az idegen fehérjét feltétlenül kerüljük, lehetőleg tehéntejet három éves kor alatt ne kapjon a kisgyerek. Kerüljük a különböző ízesített tejtermékeket is, például a gyümölcsjoghurtokat, mert nagyon allergének, de a közhiedelemmel ellentétben allergén a kecsketej is.

Hét hónapos kortól bevezethetjük a zöld fűszereket – kakukkfű, petrezselyem -, de a hagymafélékkel várjuk meg az egy éves kort.
Adhatunk viszont a kötelező adagon felül is D és C vitamint, mert túladagolni nem lehet, hiánya viszont súlyos problémákhoz vezethet.

Szorosan kapcsolódott a hallottakhoz dr. Csoszánszki Noémi gyermek-gasztroenterológus előadása az allergiáról. Az ételallergia ugyan XX. századi betegség, de korántsem érint annyi embert, mint gondolnánk. Hazánk felnőtt lakosságának 1, míg a gyermekek 3-5 százaléka szenved tőle. Az viszont tény, hogy ez a szám évről évre nő. Ételallergia sajnos még az olyan csecsemőknél is előfordulhat, aki még csak anyatejjel táplálkoznak. A várandós anya megfelelő táplálkozási szokásai ellenére is kialakulhat, akár csecsemőkorban is. A tudomány mai ismeretei szerint nem lehet biztosan megelőzni. A legnagyobb problémát az okozza, hogy az allergén anyag nem azonnal vált ki reakciót, hanem akár három, négy hét múlva. Ráadásul tünetként minden előfordulhat: gyomor, bőr, keringési, idegrendszeri, légúti problémák.

Csakis életmódbeli változtatásokkal, drasztikus megvonással lehet valamennyire kizárni az ételallergia kialakulásának lehetőségét. A környezeti tényezőket csökkenthetjük az ún. farmeréletmóddal, amelynek lényege, hogy nem száz százalékosan higiéniás a környezetünk. Ezt támasztja alá, hogy a statisztikák szerint többségében az első gyermek szenved allergiától.

Számos ételallergia kinőhető, például a fehérjére való érzékenység. Arra viszont oda kell figyelni, hogy aki a tejfehérjére allergiás, az biztosan a marhahúsra is allergiás lesz.

Az ilyen allergia diagnosztizálása nem könnyű, nagyon fontos, hogy tudjuk, mit eszik, mivel érintkezik a gyermek. A legtöbb esetben az ún. provokációs teszttel, vagy az egyszerű Prick teszttel ki lehet szűrni az allergén anyagokat, és ezek teljes kerülésével tünetmentessé válhat a beteg. Bizonyos ételeket helyettesíteni is tudunk, de ebben az esetben is nagyon körültekintőnek kell lennünk. Például szójatejet nem ihat a csecsemő, és hat hónapos kor alatt a rizstej sem javallott. A kecsketej és a szamártej pedig kifejezetten allergén. Az anyatejhez a tevetej áll a legközelebb, az állat viszont Európában ritka.
Amennyiben a táplálékallergiáról többet szeretnénk megtudni, létezik egy ugyanilyen nevű honlap, amely gyakorlatilag adatbankként funkcionál, és igyekszik minél szélesebb körű tájékoztatást adni.
Az előadásokat követően kiosztották az előzetesen meghirdetett "Maszat Manó" fotópályázat díjait. A feladat az új ízekkel való első találkozás megörökítése volt.

A hordozókendő élettani hatásait, felkötését Csörgőné Polgár Andrea perinatális tanácsadó mutatta be. A kendő azon túl, hogy rendkívül praktikus, mert szabaddá teszi a szülő mindkét kezét, testi-érzelmi kontaktusban tartja a szülőt és gyermekét. Az ún. terpesztérdeplő testtartás jótékony hatású a csecsemők számára, ezzel például kiküszöbölhető a csípő rendellenes fejlődése. Arról nem beszélve, hogy a folyamatos testi kontaktus megnyugtatóan hat a babára, és egy nyugodt baba nyugodttá teszi a szülőt is.
Ugyanakkor felhívta a szülők figyelmét arra, hogy sem kendőbe, sem más testi hordozó eszközbe ne tegyük a gyermeket arccal a világ felé. Azon túl, hogy nyugtalanítja az állandó inger, gerince még "C" alakban áll, és a kifelé fordítással rendellenes testtartásba kényszerítjük.

A hordozókendő használata nem bonyolult, de kezdetben érdemes szakember segítségét kérni, hogy kiküszöböljük a rutintalanságból adódó problémákat. A vállalkozó szülők ki is próbálhatták a viselését.
A Születés Hete program zárásaként a kitartó szülők a ragyogó napsütésben "Mamamaratont" sétáltak a közösségi háztól a cukrászdáig.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Junior Európa-bajnoki ezüstérem
2024-07-10
A dobogó második fokára állhatott fel Zilahy Boróka a Százhalombattai VUK SE triatlonistája a Portugáliában megrendezett Triatlon Európa-bajnokságon, junior tereptriatlonban.

Egyházi vezetők a Reménység Szigetén
2024-07-09
"Imádságban kell hordoznunk magyarságunk jövőjét!" – fogalmazott a Százhalombattán élő dr. Fazekas István református lelkész, aki a magyarországi Erdélyi Gyülekezet vezető lelkipásztora. Az ő kezdeményezésére július 6-án a budapesti Reménység Szigetén együttműködési megállapodás jött létre Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint az Erdélyi Gyülekezet vezetősége között.  

Felújítások és karbantartás
2024-07-05
Több munkálat is zajlik Százhalombattán a nyár folyamán – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal.

Véget ért az óvodai szemészeti és ortopédia szűrővizsgálat
2024-07-04
Az Önkormányzat megbízásából ortopédiai és szemészeti szűrővizsgálatot végeztek az iskoláskorú óvodások körében májusban.

A virágos Százhalombattáért - Lezárult a jelentkezés
2024-07-04
Szép számmal jelentkeztek a Tiszta udvar – Rendes Ház versenyre. Az idén környezetünk szépítéséhez 25.000 tő egynyári virággal járult hozzá önkormányzatunk.

Kiváló tanulmányi és versenyeredmények - Elismerés a legjobbaknak
2024-07-03
A hagyományokhoz híven az Önkormányzat idén is díjazásban részesítette a kiváló és kitűnő tanulókat, illetve azokat a diákokat, akik kiemelkedően szerepeltek a tanulmányi versenyeken. Közel 200 tanuló és mintegy 50 felkészítő pedagógus munkáját ismerték el könyvutalvánnyal, illetve pénzjutalommal a június 26-i városi rendezvényen a konferencia központban.

A világ legjobb táncosai
2024-07-03
Duplán bearanyozódtak a százhalombattai Masters Academy Sportegyesület táncosai az MTMSZ-WDA Világbajnokságon, miután a Christmas Vibes és a Retro Disco csapat is a dobogó legfelső fokára állhatott – tájékoztatott a klub.

Óváros szépségei művészszemmel
2024-07-02
Hangyássyné Zsuzsa helyi festőművész vezetésével a Képzőművészek Érdi Alkotói Közössége (KÉK) 20 tagja 5 napon keresztül alkotnak Százhalombattán, az Óvárosi Szerb Közösségi Klubban (Szent László út. 86.). Hétfőtől péntekig 9-16 óráig folyik a művészeti munka.

Húsz perc küzdelem az életért
2024-07-02
Az Érdi Rendőrkapitányság három rendőre sikeresen tartott életben egy eszméletét vesztett férfit Százhalombattán június 16-án.

Arany- és ezüstérem a modellvitorlás kupán
2024-07-02
Forrai Csaba és Kunvári Sándor a dobogó első, illetve a második fokára állhatott a Kassán megrendezett Szlovák Bajnokság június 29-30-i, harmadik és negyedik fordulóján.

Hősies futóest
2024-07-02
Sikeresen teljesítették a Hősök Tere Futóest távjait a SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai, akikhez egyesületen kívüli százhalombattai futók is csatlakoztak június 29-én.

Emlékezés a hagyományteremtőre - Táblaavatás az Óvárosi Búcsún
2024-07-01
A megszokottak szerint széles programkínálattal várta az érdeklődőket a háromnapos Óvárosi Búcsú június végén. A rendezvény keretében felavatták Csupics Demeter kultúrmissziót betöltő szerb tanító emléktábláját, amelyet a Zenálkó Etel Művelődési Ház falán helyeztek el, több kiválóság táblája mellé.

Köszönet és hála a Köztisztviselőknek!
2024-07-01
A Köztisztviselők Napja alkalmából köszönetemet és elismerésemet fejezem ki a város vezetése nevében a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak a magas színvonalú, lelkiismeretes munkáért, amelyet a város szolgálatában nap, mint nap végeznek.

Hulladékból nyert energia - megkérdeztük a MOHU-t az új beruházás terveiről
2024-07-01
Mint ismeretes, az állam helyett a MOL vállalata, a MOHU Zrt. vette át az országos hulladékgazdálkodási feladatokat 2023 július 1-jétől. A cél hosszabb távon a rendszer minél hatékonyabb üzemeltetése, az újrahasznosítás növelése, illetve a lerakás jelentős csökkentése, aminek része egy zártrendszerű, környezetkímélő hulladékhasznosító-mű megépítése, melynek ideális helyszíne Százhalombatta – Szendrői Márton, a MOHU beruházási igazgatója tájékoztatta lapunkat a várható fejlesztésről, illetve megkérdeztük, hogy ez az itt lakók számára mit jelenthet.

Jutalmazásban részesültek az életmentők - Képviselő-testületi összefoglaló
2024-06-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 27-én tartotta az I. félévi záró ülését. A tárgyalt 11 napirend közül kiemelkedő jelentőséggel bírt a költségvetési rendelet módosítása, valamint a volt Százszorszép Óvoda ingatlan idősek gondozóházává történő kialakításával kapcsolatos döntések meghozatala.  A Képviselő-testület köszönetet mondott a Sporthalom Kft. két munkatársának és három érdi rendőrnek, akik újraélesztettek egy, a strandnál szívinfarktust kapott férfit.

Beleszületni az öko-tudatos társadalomba...
2024-06-22
2007-ben, amikor az Arany János Iskolaként az első Környezetvédelmi Konferenciát szerveztük, 7. éve hirdettük meg az Országos Környezetvédelmi Pályázatot Középiskolásoknak, akkor városunk támogatásával. Iskolánkban tehát ma már 24. éve profilként működik ez a terület, melynek lényegét azóta is hirdetjük, terjesztjük és beépítjük mindannyiunk életébe.

Világkávézó az Egyes Iskolában - avagy szülő-pedagógus párbeszéd másképpen
2024-06-22
A városban egyedülálló módon, World Café (Világkávézó) összejövetelt szervezett az "egyesiskola" tanári kara június elejére, amelyre az érdeklődő szülők mellett személyes meghívást kaptak az iskola osztályainak szülői munkaközösség vezetői, az iskola pedagógusai.

Több, mint félszáz szenior úszóérem
2024-06-22
51 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Egyesület a június14-16 között, Gyulán megrendezett LIV. Országos Szenior Úszóbajnokság Dr. Regele Károly Emlékversenyen – tájékoztatott Tejes István a klub alelnöke.

Világbajnok battai táncosok
2024-06-22
Az IndeepenDance Mozgásstúdió két csapata is világbajnok lett a horvátországi Pulában, 20 ország részvételével rendezett májusi megmérettetésen.

Kiemelkedő kajakos eredmények
2024-06-22
17 érmet szereztek a Dunafüredi Vízisport Klub kajakosai a Sukorón megrendezett Wichmann Tamás Regionális Akadémia Kupán június 9-én. A battai klub utánpótlás versenyzői remekül teljesítettek a kajak-kenu Európa-bajnokság betétfutamain is – tájékoztatott Nyári Bendegúz vezetőedző.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.