2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:20°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
Gurulda
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Új terepen a Citroën Racing – indul a Svéd Rali
2011-02-11 -
A 2011-es szezonnal új fejezet nyílik a FIA Rali Világbajnokságában, és erre a Citroën Racing új autókkal készül. Sok hónapos fejlesztőmunka eredményeként született meg az a kis izomgolyó, amellyel a Sébastien Loeb - Daniel Elena és a Sébastien Ogier – Julien Ingrassia párosok nekivágnak a február 10-én kezdődő svédországi futamnak. Egyértelmű cél a konstruktőri és az egyéni címek megvédése.

Az elődök, a Xsara WRC és a C4 WRC egyaránt háromszor lettek világbajnokok – ezzel az örökséggel indul most harcba az utód, a DS3 WRC. A FIA új szabályzata szerint elkészített versenyautó a Créative Technologie jegyében fogant. Rövidebb és szélesebb, mint elődei, 1600 cm3-es közvetlen befecskendezésű turbómotor hajtja. Az új szabályok értelmében kötelezően alkalmazott mechanikus differenciálmű és szekvenciális váltó egyértelműen előtérbe helyezi majd a pilótapárosok kvalitásait.

Sébastien Loeb és Daniel Elena ugyan már a 11. szezonjukat kezdik a Citroën csapatánál, de az idén a fiatal farkasok elánjával vetették rá magukat a felkészülésre. Az új szabályzat, az új autó új motivációt jelent még annak a párosnak is, akik zsinórban hétszer lettek világbajnokok. Mellettük Sébastien Ogier és Julien Ingrassia indul, akik a tavalyi több mint ígéretes kezdés után egyértelmű, biztos helyet vívtak ki maguknak a csapatban, és az idén tovább bizonyíthatnak.

A svédországi VB-futam mindig is különleges próbatétel volt. Az egyetlen stabilan havas verseny a szezonban, hagyományosan északi terep, a skandináv pilóták szinte bevehetetlen bástyája. 1950 óta rendezik meg, s mindeddig csupán egyetlenegy nem északi versenyző tudta legyőzni a hazaiakat – egy bizonyos Sébastien Loeb, 2002-ben, abban az évben, amikor először lett világbajnok.

A 2011-es futam Varmland és Dalarna tartományokban zajlik, a szervizparkot Hagforsban állítják fel. A versenyzők egy gyorsasági szakaszon norvég területen is autóznak majd (Lovhaugen, ES4/7).

Alig néhány nappal az első gyors előtt Olivier Quesnel, a Citroën Racing igazgatója, nem is próbálja palástolni izgatottságát: "Nagyon várjuk már az első versenyt, hiszen itt dől el, hogy jól dolgoztunk-e. Persze a svéd verseny közismerten nagyon különleges, így az ott elért eredményekből nem lehet majd az egész szezonra érvényes következtetéseket levonni. Versenyzőink tisztában vannak a csapat célkitűzéseivel és a tétekkel. Tökéletesen megbízom bennük, tudom, hogy mindent megtesznek a sikerért."

A futam legelső, szuperspeciál szakaszát a televízió élőben közvetíti. A 4,16 km hosszú gustavsfors-i gyors első három helyezettje sorrendben 3, 2 ill. 1 pontot kap az egyéni pontversenyben.

A két gyári versenyzőpároson kívül két másik DS3 is hadba indul. Petter Solberg és Chris Patterson, illetve Kimi Räikkönen és Kaj Lindström saját csapattal, bérelt autóval versenyeznek. Mindkét páros 250 km-t tesztelt az autóval a verseny helyszínén. Solberg úgy nyilatkozott: nagyon lelkes, meglepte a DS3 WRC remek teljesítménye, és úgy érzi, megfelelően tudják adaptálni az autót az ő vezetési stílusához.
Az első ralis szereplése óta rendkívül elégedett és motivált Kimi Raikkönen is alaposan végigvizsgálhatta az összes beállítást, és a gyári csapatokéhoz nagyon hasonló körülmények között versenyezhet.

Három kérdés Sébastien Loebhöz 
Hétszeres világbajnokként ugye nem is lehet más célja az idén, mint hogy az első olyan versenyző legyen a motorsportban, aki nyolc VB-címmel büszkélkedhet?
Hát igen, elképzelni is nehéz mást... Legalábbis reménykedem abban, hogy sikerül megvédenem a címet. A stratégiánk nem változik: tökéletesen kell végigcsinálni minden versenyt, egyiket a másik után. Az idén persze, az új szabályozás miatt, rengeteg egyelőre ismeretlen tényezővel is számolni kell.

Várja már a svédországi versenyt?
Nagyon is! De nem hiszem, hogy a svéd verseny eredményeiből magvas következtetéseket kellene majd levonnunk. A rali VB alapvetően murvás terepen zajlik, murván dől el tehát a bajnoki cím sorsa. Én magam a tesztek során mindig sokkal inkább otthon érzem magam murván, mint havon. Persze nem kell kilométerenként két másodpercet kapni a mezőnytől, de ez a verseny nem a szezon meghatározó futama, az biztos.

Tart-e attól, hogy az új versenyszabályzat felborítja az eddig oly szépen működő rendszert?
Úgy érzem, jól egymásra találtunk az új autóval. A tesztek során meglepett a motor teljesítménye és az autó általános kiegyensúlyozottsága, dacára annak, hogy kikerült belőle a központi differenciálmű. Az az érzésem, jó szezon elé nézünk, de persze az igazi összehasonlítást majd csak a versenyeredmények alapján tehetjük meg. Soha nem szerettem úgy ígéreteket tenni, hogy nem voltam biztos abban, hogy tartani is tudom őket. Várjuk meg az első futamok eredményeit, és csak azután próbáljuk meg kitalálni a jövőt.

Három kérdés Sébastien Ogier-hez 
Több ezer kilométeren keresztül tesztelt a Citroën DS3-at. Felkészültnek érzi magát?
2010 közepén kezdtük a teszteket, tényleg nagyon sokat mentünk, mindenféle terepen. Persze soha sem elég, mindig többet szeretnénk... Néhány beállítást még pontosítani kell, de úgy egészében nagyon jól összeállt az autó. De a valódi válaszokat majd a versenyen kapjuk meg...

A címvédő világbajnok minek tekinthető az ön szemében: a lehető legjobb csapattársnak vagy az elsőszámú riválisnak?
A Citroën titka mindig is a csapatmunkában rejlett. A napi munkában a lehető legtöbb információt megosztjuk egymással. Tudni kell együtt dolgozni. A Citroën sikere mindannyiunk közös célja. Ugyanolyan körülmények között, ugyanazokkal a feltételekkel, ugyanolyan autóval versenyzünk... Az én dolgom az, hogy megmutassam: képes vagyok felvenni a versenyt a világbajnokkal.

Mit jelent önnek a svéd rali ?
Nem nagyon ismerem a terepet, mindössze egyszer indultam csak Svédországban, 2009-ben. Nehéz versenyre számítok, de tudom, hogy a szezon hosszú, és a bajnoki cím nem havon fog eldőlni. Az új szabályzat és az új Michelin gumik miatt biztosan sok minden változik majd az eddig megszokottakhoz képest. Még az is lehet, hogy jól fogok kijönni belőle és akár a győzelemért is mehetek. De ha nem, akkor is mindenképpen okosan fogok versenyezni, hiszen a csapat eredményei rendkívül fontosak a számomra.

Rally Sweden
A verseny sorszáma a 2011-es WRC-szezonban : 1/13
Versenykörzet: Karlstad
Szervizpark : Aéroport de Hagfors
Terep : hóval, jéggel borított murva
Időjárási viszonyok: -9 - -2°C, helyenként akár -15°C is előfordulhat. Száraz idő várható. Napfelkelte és napnyugta időpontja az első versenynapon: 7h56 / 16h45
A verseny honlapja: www.rallysweden.com
Fontos információk: minden autó kötelező tartozéka kettő darab hólapát. Nem homológ, az időjárási viszonyoknak megfelelő versenycipők használata a versenyzőknek megengedett. A motort csak erre a versenyre plombálják.
Gumiabroncsok: 42 darab Michelin abroncs
Pályabejárás: február 8. kedd 8h00 – február 9. szerda 20h00. Megengedett maximális sebesség: 70 km/h.
További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.      

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.