2023. június 02. - Kármen, Anita napja
Péntek
Min:15°
Max:26°
Szombat
Min:11°
Max:21°
Vasárnap
Min:10°
Max:22°
Hétfő
Min:15°
Max:20°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Gurulda
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Új terepen a Citroën Racing – indul a Svéd Rali
2011-02-11 -
A 2011-es szezonnal új fejezet nyílik a FIA Rali Világbajnokságában, és erre a Citroën Racing új autókkal készül. Sok hónapos fejlesztőmunka eredményeként született meg az a kis izomgolyó, amellyel a Sébastien Loeb - Daniel Elena és a Sébastien Ogier – Julien Ingrassia párosok nekivágnak a február 10-én kezdődő svédországi futamnak. Egyértelmű cél a konstruktőri és az egyéni címek megvédése.

Az elődök, a Xsara WRC és a C4 WRC egyaránt háromszor lettek világbajnokok – ezzel az örökséggel indul most harcba az utód, a DS3 WRC. A FIA új szabályzata szerint elkészített versenyautó a Créative Technologie jegyében fogant. Rövidebb és szélesebb, mint elődei, 1600 cm3-es közvetlen befecskendezésű turbómotor hajtja. Az új szabályok értelmében kötelezően alkalmazott mechanikus differenciálmű és szekvenciális váltó egyértelműen előtérbe helyezi majd a pilótapárosok kvalitásait.

Sébastien Loeb és Daniel Elena ugyan már a 11. szezonjukat kezdik a Citroën csapatánál, de az idén a fiatal farkasok elánjával vetették rá magukat a felkészülésre. Az új szabályzat, az új autó új motivációt jelent még annak a párosnak is, akik zsinórban hétszer lettek világbajnokok. Mellettük Sébastien Ogier és Julien Ingrassia indul, akik a tavalyi több mint ígéretes kezdés után egyértelmű, biztos helyet vívtak ki maguknak a csapatban, és az idén tovább bizonyíthatnak.

A svédországi VB-futam mindig is különleges próbatétel volt. Az egyetlen stabilan havas verseny a szezonban, hagyományosan északi terep, a skandináv pilóták szinte bevehetetlen bástyája. 1950 óta rendezik meg, s mindeddig csupán egyetlenegy nem északi versenyző tudta legyőzni a hazaiakat – egy bizonyos Sébastien Loeb, 2002-ben, abban az évben, amikor először lett világbajnok.

A 2011-es futam Varmland és Dalarna tartományokban zajlik, a szervizparkot Hagforsban állítják fel. A versenyzők egy gyorsasági szakaszon norvég területen is autóznak majd (Lovhaugen, ES4/7).

Alig néhány nappal az első gyors előtt Olivier Quesnel, a Citroën Racing igazgatója, nem is próbálja palástolni izgatottságát: "Nagyon várjuk már az első versenyt, hiszen itt dől el, hogy jól dolgoztunk-e. Persze a svéd verseny közismerten nagyon különleges, így az ott elért eredményekből nem lehet majd az egész szezonra érvényes következtetéseket levonni. Versenyzőink tisztában vannak a csapat célkitűzéseivel és a tétekkel. Tökéletesen megbízom bennük, tudom, hogy mindent megtesznek a sikerért."

A futam legelső, szuperspeciál szakaszát a televízió élőben közvetíti. A 4,16 km hosszú gustavsfors-i gyors első három helyezettje sorrendben 3, 2 ill. 1 pontot kap az egyéni pontversenyben.

A két gyári versenyzőpároson kívül két másik DS3 is hadba indul. Petter Solberg és Chris Patterson, illetve Kimi Räikkönen és Kaj Lindström saját csapattal, bérelt autóval versenyeznek. Mindkét páros 250 km-t tesztelt az autóval a verseny helyszínén. Solberg úgy nyilatkozott: nagyon lelkes, meglepte a DS3 WRC remek teljesítménye, és úgy érzi, megfelelően tudják adaptálni az autót az ő vezetési stílusához.
Az első ralis szereplése óta rendkívül elégedett és motivált Kimi Raikkönen is alaposan végigvizsgálhatta az összes beállítást, és a gyári csapatokéhoz nagyon hasonló körülmények között versenyezhet.

Három kérdés Sébastien Loebhöz 
Hétszeres világbajnokként ugye nem is lehet más célja az idén, mint hogy az első olyan versenyző legyen a motorsportban, aki nyolc VB-címmel büszkélkedhet?
Hát igen, elképzelni is nehéz mást... Legalábbis reménykedem abban, hogy sikerül megvédenem a címet. A stratégiánk nem változik: tökéletesen kell végigcsinálni minden versenyt, egyiket a másik után. Az idén persze, az új szabályozás miatt, rengeteg egyelőre ismeretlen tényezővel is számolni kell.

Várja már a svédországi versenyt?
Nagyon is! De nem hiszem, hogy a svéd verseny eredményeiből magvas következtetéseket kellene majd levonnunk. A rali VB alapvetően murvás terepen zajlik, murván dől el tehát a bajnoki cím sorsa. Én magam a tesztek során mindig sokkal inkább otthon érzem magam murván, mint havon. Persze nem kell kilométerenként két másodpercet kapni a mezőnytől, de ez a verseny nem a szezon meghatározó futama, az biztos.

Tart-e attól, hogy az új versenyszabályzat felborítja az eddig oly szépen működő rendszert?
Úgy érzem, jól egymásra találtunk az új autóval. A tesztek során meglepett a motor teljesítménye és az autó általános kiegyensúlyozottsága, dacára annak, hogy kikerült belőle a központi differenciálmű. Az az érzésem, jó szezon elé nézünk, de persze az igazi összehasonlítást majd csak a versenyeredmények alapján tehetjük meg. Soha nem szerettem úgy ígéreteket tenni, hogy nem voltam biztos abban, hogy tartani is tudom őket. Várjuk meg az első futamok eredményeit, és csak azután próbáljuk meg kitalálni a jövőt.

Három kérdés Sébastien Ogier-hez 
Több ezer kilométeren keresztül tesztelt a Citroën DS3-at. Felkészültnek érzi magát?
2010 közepén kezdtük a teszteket, tényleg nagyon sokat mentünk, mindenféle terepen. Persze soha sem elég, mindig többet szeretnénk... Néhány beállítást még pontosítani kell, de úgy egészében nagyon jól összeállt az autó. De a valódi válaszokat majd a versenyen kapjuk meg...

A címvédő világbajnok minek tekinthető az ön szemében: a lehető legjobb csapattársnak vagy az elsőszámú riválisnak?
A Citroën titka mindig is a csapatmunkában rejlett. A napi munkában a lehető legtöbb információt megosztjuk egymással. Tudni kell együtt dolgozni. A Citroën sikere mindannyiunk közös célja. Ugyanolyan körülmények között, ugyanazokkal a feltételekkel, ugyanolyan autóval versenyzünk... Az én dolgom az, hogy megmutassam: képes vagyok felvenni a versenyt a világbajnokkal.

Mit jelent önnek a svéd rali ?
Nem nagyon ismerem a terepet, mindössze egyszer indultam csak Svédországban, 2009-ben. Nehéz versenyre számítok, de tudom, hogy a szezon hosszú, és a bajnoki cím nem havon fog eldőlni. Az új szabályzat és az új Michelin gumik miatt biztosan sok minden változik majd az eddig megszokottakhoz képest. Még az is lehet, hogy jól fogok kijönni belőle és akár a győzelemért is mehetek. De ha nem, akkor is mindenképpen okosan fogok versenyezni, hiszen a csapat eredményei rendkívül fontosak a számomra.

Rally Sweden
A verseny sorszáma a 2011-es WRC-szezonban : 1/13
Versenykörzet: Karlstad
Szervizpark : Aéroport de Hagfors
Terep : hóval, jéggel borított murva
Időjárási viszonyok: -9 - -2°C, helyenként akár -15°C is előfordulhat. Száraz idő várható. Napfelkelte és napnyugta időpontja az első versenynapon: 7h56 / 16h45
A verseny honlapja: www.rallysweden.com
Fontos információk: minden autó kötelező tartozéka kettő darab hólapát. Nem homológ, az időjárási viszonyoknak megfelelő versenycipők használata a versenyzőknek megengedett. A motort csak erre a versenyre plombálják.
Gumiabroncsok: 42 darab Michelin abroncs
Pályabejárás: február 8. kedd 8h00 – február 9. szerda 20h00. Megengedett maximális sebesség: 70 km/h.
AKTUÁLIS
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
2023-04-03 - Elhunyt dr. Götzinger István.
Várják az óvárosiak véleményét a csekkbefizető automatáról
2023-06-01
Tisztelt Óvárosi lakóközösség! Magyar Posta Zrt. 2023. február 13-án kelt levelében tájékoztatta Önkormányzatunkat, hogy a vállalatot érintő erőteljes energiaválság miatt különösen nagymértékben megemelkedett költségek okán szünetelő, Százhalombatta 3. számú posta, azaz a 2440 Százhalombatta, Szent László utca 17. szám alatt található óvárosi postahely visszanyitására nincs lehetőségük. Erre tekintettel az Óvárosban sajnálatosan megszűnt a postai szolgáltatás.  

"Családbarát Hely" - Nyílt levél a Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetője és munkatársai részére
2023-05-30
Tisztelt Kovács Marianna Igazgató Asszony! Nagy örömmel olvastam levelét, amelyben tájékoztatott arról, hogy A Hamvas Béla Városi Könyvtár elnyerte a "Családbarát Hely" címet, a Családbarát Magyarország Központhoz benyújtott pályázat alapján. A könyvtár a családbarát szempontok megvalósulása szerint, mint szolgáltató hely pályázott és nyert.

Szúnyoggyérítés
2023-05-30
Földi úton történő szúnyoggyérítés lesz Százhalombattán június 2-án, a napnyugta utáni órákban. Pótnapok, június 3-4-e, ugyanebben az időben.

Eredményes terepfutás
2023-05-30
Sikeresen teljesítették a SZVISE futói a VUK SE szervezésében, Százhalombattán megrendezett FUTAPEST terepfutóversenyen az 5 és a 11 km-es távokat.

Emlékezés a békediktátumra
2023-05-30
Megemlékezést tart a százhalombattai FIDESZ és a KÉSZ helyi szervezete az 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről, amely nyomán Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Lukács Bernadettet, a százhalombattai FIDESZ elnökét kérdeztük az eseményről.

8. Battai Könyvünnep
2023-05-30
Az országos könyvheti rendezvényeket megelőzve, Százhalombattán június 2-án megünnepeljük a könyveket, az olvasást!

Kincsek a könyvtárban
2023-05-30
Felemelő gálával zárult a 2023. évi Városi vers- és prózamondó verseny a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban május 19-én, pénteken. A többhónapos versenyfolyam során több mint 150 diák fordult meg a gyerekkönyvtár színpadán. Pontos számot azért nehéz mondani, mert közülük többen több kategóriában is indultak. Volt olyan kisdiák, aki háromban is, de róla később!

Rejtelmek éjszakája az Arany Bálon
2023-05-30
Elegánsan dekorált bálterem, színvonalas műsor, hideg-meleg változatos svédasztal, szülői süteményektől telített büfé, széles spektrumot kínáló italpult és maximális vendéglétszám jellemezte az ARANYKAPU ALAPÍTVÁNY immáron 16. alkalommal, a Szekeres Rendezvényközpontban megrendezett bálját.

Egy katonaorvos sírfelirata a római kori Százhalombattáról
2023-05-30
A közelmúltban a "Matrica" Múzeumba került római feliratos síremléket Nerius Fortunatus nevű férfi halotti szellemeinek állították. Sírfelirata alapján ő az észak-afrikai mórok Kr. u. 2. század végétől Matricában állomásozó ezerfős gyalogos segédcsapatának (cohors milliaria Maurorum) az orvos tisztje (medicus ordinarius) volt.

Döntsön a lakosság; bevezetik a közösségi költségvetést - Képviselői-testületi összefoglaló
2023-05-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 25-én tartotta soron következő ülését. A testület a többi között támogatta a polgármester közösségi költségvetés megalkotására vonatkozó javaslatát, aminek lényege, hogy egy helyi közösség, akár választókerület - meghatározott összegig - közvetlenül dönthet környezete fejlesztéséről.

Két érem a modellvitorlás Kanizsa Kupán
2023-05-25
Ezüst- és bronzérmet nyert, valamint 4 dobogó közeli helyezést szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub Nagykanizsán az RG 65 osztályban, május 18-20-án – számolt be Kunvári Sándor egyesületi tag.

Dobogós hely a Modellvitorlás Észak Adria Kupán
2023-05-25
Bronzérmet és szép helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a nagykanizsai megmérettetésen, május 19-20-án – Kunvári Sándor egyesületi tag beszámolója.

Akciós barnakőszén vásárlás
2023-05-24
Tradicionális hazai barnakőszénre hirdettek fűtési szezon előtti felkészülési akciót.

Közösségi költségvetés - Lakossággal közös városfejlesztés
2023-05-24
Százhalombatta polgármestere a közösségi költségvetés bevezetésére tesz javaslatot, ami révén minden választókerületben 10 millió forintos keret felhasználásáról dönthetnének az ott élők – hangzott el május 24-i sajtótájékoztatón.

Ünnepi szemétszállítás
2023-05-23
Változatlan rendben történik május 29-én, Pünkösdhétfőn a lakótelepen a kommunálishulladék szállítás, illetve Dunafüred I.városrészben a zöldhulladék szállítás.

Ismét segít a Remény Bajnoka
2023-05-22
Újabb táborozási pályázatot írt ki a százhalombattai gyerekek számára a Remény Bajnoka Alapítvány – hangzott el május 19-i tájékoztatón.

Összetört egy álom, nem sikerült a bennmaradás
2023-05-22
31-25-re kikapott hazai pályán a Százhalombattai KE a Debreceni EAC-től a férfi kézilabda NB I/B osztályában az utolsó fordulóban (félidő: hazai-vendég 12-14). Tallér Zsolt, a battai klub elnökének beszámolója.

Füredi Piknik és sárkányhajó verseny - Hagyományteremtő rendezvény
2023-05-22
Szabadidős és kulturális programokkal egybekötve rendezte meg az Önkormányzat a XVI. Tavi Sárkányhajó Versenyt a Csónakázó-tavon május 20-án.

Miniszteri elismerés
2023-05-21
Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Vigh Orsolyának Pintér Sándor belügyminiszter. A Százhalombattán, Óvárosban élő díjazott két évet dolgozott a Nemzeti Népegészségügyi Központ Szűrésirányítási Főosztályán. Az elismerést elsősorban a koronavírus-járvány idején végzett tevékenysége, illetve egy sikeres újraélesztésben való részvétel okán érdemelte ki.

Virágváros - Együtt a szép környezetért
2023-05-21
Ismét nagyon sokan jelentek meg a virágosztáson Százhalombattán, ahol a város különböző helyszínein összesen 20 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók. Petúnia, begónia, mézvirág, kakastaréj és büdöske is volt a választékban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.