2022. december 01. - Elza napja
Csütörtök
Min:1°
Max:6°
Péntek
Min:1°
Max:4°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:7°
Hétfő
Min:5°
Max:6°
Gurulda
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Divat az újrahasznosított... - írta: -zsom-
2010-12-03 -
A jövő év elején érkező vadonatúj Ford Focusban pamutot használnak fel a kárpitok hátoldalán és a hangszigetelő anyagokban. A környezetbarát megoldások alkalmazása fontos elemét képezi a vállalat “mérsékelni, újra felhasználni és visszaforgatni" filozófiájának. Az újrahasznosított farmernadrágokból származó pamut felhasználásának ötlete egy olyan folyamat eredménye, melynek során az autógyártó munkatársai kreatív környezetbarát anyagok felhasználási lehetőségeit vizsgálják.

Sok helyen akadhatunk megunt, feleslegessé vált ruhákra, a szekrény aljában vagy a mosógép mögött, ám kevesen gondolnák, hogy a sort folytathatnánk akár a Ford legújabb technológiákat felvonultató, jövő év elején hazánkba érkező modelljével, a vadonatúj Ford Focus-szal is. Persze, itt már nem a megszokott gyűrött, elnyűtt ruhadarabokat kell majd keresgélnünk, hanem az ezek felhasználásával készült alkotóelemekről van szó.

Az Észak-Amerikában és Európában a jövő év elején megjelenő új Focusban a Ford számos területen használ fel újrahasznosított ruhaanyagokat, például a kárpitok hátoldalán, vagy az utastér zajterhelését csökkentő hangszigetelő anyagként. A környezetbarát alapanyagok használata – így az újrafelhasznált ruháké is – szerves része a Ford általános zöld stratégiájának.

“A Ford folyamatosan kutat a zöldebb alternatívák után." – avat be Carrie Majeske termék-fenntarthatósági menedzser. “Egyik legfontosabb célunk, hogy minél több újrahasznosított vagy megújuló anyagot alkalmazzunk anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnünk a teljesítmény vagy a tartósság terén. Az újrahasznosított anyagok segítenek a hulladék-kibocsátás csökkentésében és mérséklik az alapanyagok kitermelésének környezeti hatásait."

A Ford “mérsékelni, újra felhasználni és visszaforgatni" szemlélete része a vállalat globális fenntarthatósági stratégiájának is, amelynek célja a környezeti terhelés csökkentése, és ezzel párhuzamosan a modern, üzemanyag-takarékos technológiák kifejlesztése.

Az elmúlt évek során a Ford arra összpontosított, hogy minél nagyobb mennyiségben használjon fel újrahasznosított és bio-alapú anyagokat, például szójahabot az üléspárnákban, újrahasznosított gyantát az alvázvédelemhez, újrahasznosított fonalakat az üléskárpitokban és természetes rostból készült műanyagokat az utastér elemeiben.

Kreatív, környezetbarát megoldások
A megújuló és újrahasznosított anyagok kreatív alkalmazása révén a Ford járművei egyre inkább környezetbarát jellegűvé válnak; jó példa erre az egykori tulajdonosaik számára feleslegessé vált, kidobott használt farmernadrágokból származó ruhaanyagok felhasználása a vadonatúj Focusban.

“Jó arra gondolni, hogy ezek a farmernadrágok nem a szeméttelepen végzik, s hogy nincs szükség vízre, műtrágyára és termőföldre ahhoz, hogy új pamutot állítsunk elő." – folytatja Majeske. “Olyan alternatíva ez, amit vásárlóink is nagyra értékelnek, ráadásul költséghatékony, és bolygónk számára is jobb megoldás. Pontosan ilyen fenntartható megoldásokat keresünk minden autónkhoz."

Egy autóban felhasználandó pamutanyag körülbelül két, átlagos méretű farmernadrágból származik – ezt abból került kiszámításra, hogy mennyi pamut kell egy méternyi farmervászonhoz, illetve, hogy mennyi vásznat használnak fel egy farmer elkészítéséhez.

“Amikor arról beszélünk, hogy csökkenteni akarjuk autóink környezetre gyakorolt hatását, elsősorban az alacsony fogyasztásra gondolunk." - magyarázza Majeske. “Emellett azonban olyan anyagokat is keresünk az autók utasterébe, amelyek szintén mérséklik a környezeti terhelést. (az ember helyett sajnos még nem találtak környezetbarátabb megoldást - szerk!)

E folyamat egyik lépése az újrahasznosított ruhaanyag felhasználása – de vajon mi az, amit az emberek kidobnak, mi pedig beépíthetnénk az autóba? A Ford tovább folytatja kutatásait e téren."

A vadonatúj Focus egy globális termékfejlesztési program eredményeként született meg, amelyben a Ford legjobb mérnökei vettek részt a világ minden tájáról. A hi-tech, takarékos Focus a Ford ázsiai, európai és észak-amerikai gyáraiban készül majd.


AKTUÁLIS
2022-11-11 - Nagyon régóta vissza-visszatérek egy írásomhoz. Úgy érzem, soha nem tudom jól megírni, vagy befejezni.
2022-10-28 - A példákat méltó módon fel kell mutatni! - Fazekas István gondolatai.
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
Megnyílhat a Tescoban lévő postahivatal
2022-11-28
Nagy Balázs alpolgármester Fónagy Jánossal, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkárával egyeztetett a Százhalombattán bezárt két fiók megnyitásáról november 24-én.

A hit lángja
2022-11-28
Ünnepi műsor keretében gyújtották meg az adventi koszorú első, "hitet" jelképező gyertyáját Százhalombattán, a főtéren november 27-én.

Aki fát ültet, bízik a jövőben - Újszülöttek fája
2022-11-27
Vezér Mihály polgármester kezdeményezésére elindult a "Battai Újszülöttek Fája" elnevezésű faültetési program.

Újabb informatikai korszerűsítés a szakrendelőben
2022-11-24
Számítógépeket, monitorokat és nyomtatókat vásárolt a százhalombattai Önkormányzat a gyermekorvosi rendelőkbe.

Jubileumot ünnepeltek a nyugdíjas pedagógusok
2022-11-23
Huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben alakult meg Százhalombattán a Nyugdíjas Pedagógus Klub, amely egykori tanárokat, tanítókat, óvónőket szervez közösségbe. A jubileum alkalmából a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban tartottak ünnepséget november 22-én.

Biztonságosabb vízellátás
2022-11-22
A Fővárosi Vízművek az Önkormányzattal közösen fejlesztéseket hajtott végre a százhalombattai víztornyon.

Két maraton, három érem
2022-11-22
Remek szerepléssel zárták a szezont a SZVISE futói.

Magabiztos győzelem
2022-11-21
Három gólos, 28-25-ös (15-14) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Pick Szeged U21 ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 19-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt a battai klub technikai igazgatója.

"Ahová jó bemenni" - Ötven év a gyermekekért
2022-11-21
Alapításának 50 éves jubileumát ünnepelte a százhalombattai Pitypangos Óvoda november 15-én. Az intézmény egyhetes programsorozattal is megemlékezett a jeles eseményről.

Kettős jubileumi ünnep
2022-11-21
Húsz éves a KÉSZ Százhalombattai Csoport, tizenöt éves a Battai Dalárda.  

LED izzók
2022-11-17
Elkezdődött a LED izzók átadása a sikeresen pályázó városlakók számára Százhalombattán.

Márton-napi mulatság - Regionális borkóstoló
2022-11-17
Zenével, tánccal, finom borokkal és hagymás libazsíros kenyérrel várták a városlakókat a Csobolyó Borbarát Klub szervezésében a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban a Márton-napi Újbor Ünnepén november 11-én.

Jókedv, bor és palacsinta az Óvárosban
2022-11-17
Megélénkült a kulturális élet az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. A hagyományoknak megfelelően november 11-én rendezték meg a Márton napi borünnepet, ahol az ország nevezetes borvidékeiről jöttek el (Etyekről, Gyöngyöspatáról, Bajáról, Hajósról) borászok.

Koraszülöttek világnapja 2022
2022-11-17
Közös ünnep a PICI HŐSÖKÉRT!

Elajándékozott két pont
2022-11-15
Négy góllal kikapott idegenben a Százhalombattai KE a PLER-Budapest csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 11-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója. PLER-Budapest-SZKE 30-26 (16-15).

Az áldozatos munkáért
2022-11-12
Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet vehetett át Briski János, a százhalombattai Sérültekért Alapítvány munkatársa november 11-én. A díjat – jó hangulatú ünnepség keretében – az Önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át a szervezet dunafüredi épületében, a Gátőrházban.

Tárgyalnak a Postával a bezárásokról - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-11-12
Az Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Százhalombattát is érintő postahivatali bezárások a legkevesebb kellemetlenséget okozzák – hangzott el a november 10-i rendkívüli ülésen, amelyen közbeszerzésekről döntöttek.

Márton nap a Kipp-Kopp Óvodában
2022-11-12
Immáron második alkalommal került sor óvodánkban a Márton napi lámpás felvonulás megrendezése.

Zenei élet Battán
2022-11-11
Városi lokálpatrióták előadás-sorozat a "Matrica" Múzeumban.

"Örömmel értesítjük, hogy Ön bekerült a szerencsés 20 pedagógus közé"...
2022-11-11
...és így részt vettem a 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretein belül megrendezésre kerülő EIT Food – Youth Misson  képzésen.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.