2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Mitták Ferenc: Régi karácsonyok
2009-12-18 -
A XX. század közepén, az 1950-es években komoly tél, nagy hidegek és nem egyszer térdig érő hó jellemezte a novembertől február végéig terjedő időszakot.  Természetes hát, hogy a karácsonyeste is fogvacogtató hideggel és fehér tájjal köszöntött ránk. Szenteste is gyakran hullott nagy pelyhekben a hó. Délután négy órára befejeződött a házak környékének rendbetétele, a hóseprés, az állatok etetése. A családok behúzódtak a házaikba. Csak a hófedte háztetők kéményeiből gomolygott a fekete vagy szürke füst, attól függően, hogy mivel fűtöttek az emberek. No meg az apró ablakokon szűrődött ki a petróleumlámpák fénye, hiszen ekkorra a villanyáram még nem volt általános a falvakban.

Szóval az 1950-es évek közepén, emlékezetem szerint 1955-ben a szülőfalumban, Gyónon is a Szentestére készülődtünk. Zimankós tél tört rá a falura. Hullott a hó, jeges szél süvített a házak között. Mire sötétedni kezdett, ami délután fél négy-négy óra tájban bekövetkezett, ott szorgoskodtunk kis házunk mestergerendás nagyszobájában. Édesapám már felállította a borovicskafát, ez volt a sűrű ágaival a karácsonyfánk. Édesanyám irányításával a két testvéremmel feldíszítettük a fát. Jutott rá ezüst és rózsaszín sztaniolpapírba csomagolt dió, égetett cukor, habcsók, alma, némi ezüstös-csillámló papír, gyertyák és igazán csak pár szem csokoládés szaloncukor. Meggyújtottuk a gyertyákat, és mindenki megkapta az ajándékát, amelyek általában praktikus használati tárgyak – sapka, zokni, sál, kesztyű, ing, cipő – voltak. Mindennek nagyon örültünk. Korán, már öt óra körül elfogyasztottuk a karácsonyi vacsorát, ami hagyományosan halászlé és mákos guba volt. Ezt követően pedig különböző sütemények, gyümölcsök – alma, dió, birsalma, aszalt szilva és szőlő kerültek az asztalra.
Mi, gyerekek, az unokatestvéreinkkel találkozva olyan fél hat tájban elindultunk kántálni, azaz boldog karácsonyt köszönteni. A csapatban heten-nyolcan voltunk. A kucsmáinkat jól a fejünkbe húztuk, és a hótaposó nagy bakancsainkban, csizmáinkban megindultunk a nagy hóesésben a környékben lakó rokonok, ismerősök házaihoz. Megálltunk az ablakok alatt, és a csapat vezére bekiáltott:
-    Meghallgatják az Isten igéjét?
Általában "igen " választ kaptunk, mire a vezetőnk vezényletével rázendítettük:
"Mennyből az angyal lejött hozzátok, pásztorok..."

Végigénekeltük az összes strófát, jó hangosan, hogy a házbeliek hallják. Amikor végeztünk, kinyitották az ajtót, és behívtak bennünket a szobába. Megkínáltak süteménnyel, mellette kaptunk gyümölcsöket, és a rokoni házakban pár fillér zsebpénzt. Tényleg pár fillért, ami általában húsz fillértől egy forintig terjedt. Néhány mondatos beszélgetés után máris mentünk a következő házhoz. Volt olyan is, hogy a "Meghallgatják az Isten igéjét?" kérdésünkre "nem" válasz érkezett, ilyenkor némi dohogással a következő házhoz mentünk. Nyolc-tíz házat tudtunk meglátogatni, mivel este nyolc órára be kellett fejezni az utat. Hazafelé megosztoztunk a süteményen, gyümölcsön, pénzen.

Otthon levertünk magunkról a havat, levetkőztünk, és csatlakoztunk a szüleinkhez és a hozzánk időközben érkezett rokonokhoz. Megint elénekeltük a "Mennyből az angyalt", és beszámoltunk, hogy kiknél jártunk. A felnőttek beszélgettek, bort poharazgattak, mi gyerekek pedig a kemencepadkára vagy a kis sámlira húzódva figyeltük a különböző érdekes történeteket.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.