2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:18°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:18°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:27°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Mitták Ferenc: Régi karácsonyok
2009-12-18 -
A XX. század közepén, az 1950-es években komoly tél, nagy hidegek és nem egyszer térdig érő hó jellemezte a novembertől február végéig terjedő időszakot.  Természetes hát, hogy a karácsonyeste is fogvacogtató hideggel és fehér tájjal köszöntött ránk. Szenteste is gyakran hullott nagy pelyhekben a hó. Délután négy órára befejeződött a házak környékének rendbetétele, a hóseprés, az állatok etetése. A családok behúzódtak a házaikba. Csak a hófedte háztetők kéményeiből gomolygott a fekete vagy szürke füst, attól függően, hogy mivel fűtöttek az emberek. No meg az apró ablakokon szűrődött ki a petróleumlámpák fénye, hiszen ekkorra a villanyáram még nem volt általános a falvakban.

Szóval az 1950-es évek közepén, emlékezetem szerint 1955-ben a szülőfalumban, Gyónon is a Szentestére készülődtünk. Zimankós tél tört rá a falura. Hullott a hó, jeges szél süvített a házak között. Mire sötétedni kezdett, ami délután fél négy-négy óra tájban bekövetkezett, ott szorgoskodtunk kis házunk mestergerendás nagyszobájában. Édesapám már felállította a borovicskafát, ez volt a sűrű ágaival a karácsonyfánk. Édesanyám irányításával a két testvéremmel feldíszítettük a fát. Jutott rá ezüst és rózsaszín sztaniolpapírba csomagolt dió, égetett cukor, habcsók, alma, némi ezüstös-csillámló papír, gyertyák és igazán csak pár szem csokoládés szaloncukor. Meggyújtottuk a gyertyákat, és mindenki megkapta az ajándékát, amelyek általában praktikus használati tárgyak – sapka, zokni, sál, kesztyű, ing, cipő – voltak. Mindennek nagyon örültünk. Korán, már öt óra körül elfogyasztottuk a karácsonyi vacsorát, ami hagyományosan halászlé és mákos guba volt. Ezt követően pedig különböző sütemények, gyümölcsök – alma, dió, birsalma, aszalt szilva és szőlő kerültek az asztalra.
Mi, gyerekek, az unokatestvéreinkkel találkozva olyan fél hat tájban elindultunk kántálni, azaz boldog karácsonyt köszönteni. A csapatban heten-nyolcan voltunk. A kucsmáinkat jól a fejünkbe húztuk, és a hótaposó nagy bakancsainkban, csizmáinkban megindultunk a nagy hóesésben a környékben lakó rokonok, ismerősök házaihoz. Megálltunk az ablakok alatt, és a csapat vezére bekiáltott:
-    Meghallgatják az Isten igéjét?
Általában "igen " választ kaptunk, mire a vezetőnk vezényletével rázendítettük:
"Mennyből az angyal lejött hozzátok, pásztorok..."

Végigénekeltük az összes strófát, jó hangosan, hogy a házbeliek hallják. Amikor végeztünk, kinyitották az ajtót, és behívtak bennünket a szobába. Megkínáltak süteménnyel, mellette kaptunk gyümölcsöket, és a rokoni házakban pár fillér zsebpénzt. Tényleg pár fillért, ami általában húsz fillértől egy forintig terjedt. Néhány mondatos beszélgetés után máris mentünk a következő házhoz. Volt olyan is, hogy a "Meghallgatják az Isten igéjét?" kérdésünkre "nem" válasz érkezett, ilyenkor némi dohogással a következő házhoz mentünk. Nyolc-tíz házat tudtunk meglátogatni, mivel este nyolc órára be kellett fejezni az utat. Hazafelé megosztoztunk a süteményen, gyümölcsön, pénzen.

Otthon levertünk magunkról a havat, levetkőztünk, és csatlakoztunk a szüleinkhez és a hozzánk időközben érkezett rokonokhoz. Megint elénekeltük a "Mennyből az angyalt", és beszámoltunk, hogy kiknél jártunk. A felnőttek beszélgettek, bort poharazgattak, mi gyerekek pedig a kemencepadkára vagy a kis sámlira húzódva figyeltük a különböző érdekes történeteket.

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.