2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Véghelyi Balázs: Hogy melegednének az emberek
2009-12-18 -
Ha megkérdezik tőlem, melyik évszak áll hozzám a legközelebb, mérlegelés nélkül válaszolok: a tél. Gondolkodó, ábrándozó gyerek voltam, boldogan álltam a hóesésben, amíg fehérre színezték ruhámat a téli ég bóbitái, és kinyílt lélekkel ültem fel egy hófelhőre, amely messze elrepített a mindennapokból. Kamaszként, amíg a korombeliek szórakozni jártak, magányosak voltak a nyaraim, de minél hidegebbre fordult az idő, annál közelebb kerültem a környezetemhez és önmagamhoz is. A tél kitüntetett szerepe később is megmaradt az életemben. Szerelmeim télen fogantak, és a legtöbb versemet is ekkor írtam. Az érzések felerősödnek, a gondolatok elmélyülnek bennem, ha a tél leheletét érzem.
 
Nekem tehát máshogy szép ez az évszak, mint József Attilának: "Szép a tavasz és szép a nyár is, / de szebb az ősz s legszebb a tél, / annak, ki tűzhelyet, családot / már végképp másoknak remél." Ez az utolsó verse. Megírta, majd december 3-án elindult a vasútállomás felé... József Attilára az árvaság hideg csillaga pislogott egész életében. Család, szerelem, elismerés, anyagi biztonság – ezeket csak másoknak remélhette. Ma utcák, terek, iskolák őrzik a nevét, életműve a nemzet közös ihletét erősíti. De végiggondoljuk-e néha W. Barna Erika kíméletlen kérdéseit: "Vajon ha most itt élne közöttünk, ki karolná fel, ki segítené őt egzisztenciális gondjaiban, hogy költőként élhessen, ki emelné maga fölé, s ki tudná kríziseiben teljes szívből átsegíteni őt – csupán mélységes szeretetből, tehetsége iránti megbecsülésből? Ki nyújtana neki kezet, hogy a teremtett világ páratlan törvényeire, a Teremtés rendje szerinti szabadságra épülő társadalmat felépítse vele együtt?" Téli estéken, a kellemesen fűtött szobában érdemes lenne ezen is elgondolkodniuk a pénz és a hatalom urainak, míg falaikon érnek az örök almafák. De nemcsak nekik, hanem azoknak is, akiknek bár hatalom, pénz, siker nem adatott, de a sors elleni tehetetlenségüket mások sorsa iránti közömbösséggel vagy rosszakarattal ellensúlyozzák. Ha előbb József Attila utolsó művére hivatkoztam, most tizenhét éves kori, Tél című versét idézem: "Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, / Hogy melegednének az emberek." Nemcsak testben, de lélekben is. Minden igaz vers, film, festmény, zene: egy-egy tűzrakás, amely mellett fel- és összemelegedhetnek az emberek.
 
A karácsonyfának is hasonló szerepe van a családok életében: maga köré gyűjteni az összetartozókat. Európa egyes részein már a középkorban elterjedt a fenyőfaállítás szokása. A fenyő feláldozása Jézus kerszthalálára emlékeztetett. De már a kereszténység előtti időben is fontos szerepet tulajdonítottak az örökzöldeknek: az ókori germán népek hite szerint ezek távol tartják a téli sötétből támadó alvilági lényeket. Magyarországon az első karácsonyfát Brunszvik Teréz állította a 19. században, Aszódon. Ebben is lemaradtunk a világ szerencsésebb országaitól, de egyúttal adtunk is valami újat a világnak: a fára aggatott szaloncukor varázsát.
Karácsonyfát díszíteni: közösségi ünnep, ajándékot adni és kapni: öröm és boldog várakozás egy egészséges társadalomban. Olyan társadalomban, ahol az idősek szeretik a fiatalokat, a fiatalok tisztelik az időseket. Ahol a családok organikusan, rendeltetésük szerint működnek, nemcsak gazdasági egységként, a szülők mesét mondanak a gyerekeknek, beszélgetnek velük és egymással is. Ahol a kórház a betegért, az iskola a gyerekért, a hivatal az állampolgárért, a média pedig a tisztánlátásért és az értékek gyarapításáért működik. Ahol a városokat és a falvakat valódi közösség alkotja és az emberek nemcsak házaikban, hanem az utcán is otthon érzik magukat. Egy beteg társadalomban nem igazi ünnep, csak megszokottság a karácsony. Külsőség, mint a bevásárlóközpontok hívogató, karácsonyi díszletei, és megterhelő kötelezettség az ajándékvásárlással, házimunkával, rokonlátogatással... A szeretet- és értékalapú családok gyógyító sejtjei az egész társadalomnak.
 
Olvastam, hogy 1914. december 24-én elcsitultak a háború zajai, a szembenálló felek kimerészkedtek lövészárkaikból, kezet fogtak, énekeltek, cigarettával kínálták egymást, még fociztak is ott, ahol gól helyett az előző napokban egymást lőtték a katonák. Igazán szép történet, jól példázza az ünnep erejét, én azonban mégsem tudok meghatódni rajta. Ugyanis, hataloméhes vezetőik parancsára, karácsony után a harcosok visszabújtak árkaikba, és újból lőni kezdték egymást. Hagyták, hogy megszülessen bennük a Megváltó, és megölték magukban, mint Heródes az aprószenteket. Minden időben intő példa az övék.
Karácsonyra várva, öltöztessük ünneplőbe a szívünket.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.