2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Véghelyi Balázs: Hogy melegednének az emberek
2009-12-18 -
Ha megkérdezik tőlem, melyik évszak áll hozzám a legközelebb, mérlegelés nélkül válaszolok: a tél. Gondolkodó, ábrándozó gyerek voltam, boldogan álltam a hóesésben, amíg fehérre színezték ruhámat a téli ég bóbitái, és kinyílt lélekkel ültem fel egy hófelhőre, amely messze elrepített a mindennapokból. Kamaszként, amíg a korombeliek szórakozni jártak, magányosak voltak a nyaraim, de minél hidegebbre fordult az idő, annál közelebb kerültem a környezetemhez és önmagamhoz is. A tél kitüntetett szerepe később is megmaradt az életemben. Szerelmeim télen fogantak, és a legtöbb versemet is ekkor írtam. Az érzések felerősödnek, a gondolatok elmélyülnek bennem, ha a tél leheletét érzem.
 
Nekem tehát máshogy szép ez az évszak, mint József Attilának: "Szép a tavasz és szép a nyár is, / de szebb az ősz s legszebb a tél, / annak, ki tűzhelyet, családot / már végképp másoknak remél." Ez az utolsó verse. Megírta, majd december 3-án elindult a vasútállomás felé... József Attilára az árvaság hideg csillaga pislogott egész életében. Család, szerelem, elismerés, anyagi biztonság – ezeket csak másoknak remélhette. Ma utcák, terek, iskolák őrzik a nevét, életműve a nemzet közös ihletét erősíti. De végiggondoljuk-e néha W. Barna Erika kíméletlen kérdéseit: "Vajon ha most itt élne közöttünk, ki karolná fel, ki segítené őt egzisztenciális gondjaiban, hogy költőként élhessen, ki emelné maga fölé, s ki tudná kríziseiben teljes szívből átsegíteni őt – csupán mélységes szeretetből, tehetsége iránti megbecsülésből? Ki nyújtana neki kezet, hogy a teremtett világ páratlan törvényeire, a Teremtés rendje szerinti szabadságra épülő társadalmat felépítse vele együtt?" Téli estéken, a kellemesen fűtött szobában érdemes lenne ezen is elgondolkodniuk a pénz és a hatalom urainak, míg falaikon érnek az örök almafák. De nemcsak nekik, hanem azoknak is, akiknek bár hatalom, pénz, siker nem adatott, de a sors elleni tehetetlenségüket mások sorsa iránti közömbösséggel vagy rosszakarattal ellensúlyozzák. Ha előbb József Attila utolsó művére hivatkoztam, most tizenhét éves kori, Tél című versét idézem: "Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, / Hogy melegednének az emberek." Nemcsak testben, de lélekben is. Minden igaz vers, film, festmény, zene: egy-egy tűzrakás, amely mellett fel- és összemelegedhetnek az emberek.
 
A karácsonyfának is hasonló szerepe van a családok életében: maga köré gyűjteni az összetartozókat. Európa egyes részein már a középkorban elterjedt a fenyőfaállítás szokása. A fenyő feláldozása Jézus kerszthalálára emlékeztetett. De már a kereszténység előtti időben is fontos szerepet tulajdonítottak az örökzöldeknek: az ókori germán népek hite szerint ezek távol tartják a téli sötétből támadó alvilági lényeket. Magyarországon az első karácsonyfát Brunszvik Teréz állította a 19. században, Aszódon. Ebben is lemaradtunk a világ szerencsésebb országaitól, de egyúttal adtunk is valami újat a világnak: a fára aggatott szaloncukor varázsát.
Karácsonyfát díszíteni: közösségi ünnep, ajándékot adni és kapni: öröm és boldog várakozás egy egészséges társadalomban. Olyan társadalomban, ahol az idősek szeretik a fiatalokat, a fiatalok tisztelik az időseket. Ahol a családok organikusan, rendeltetésük szerint működnek, nemcsak gazdasági egységként, a szülők mesét mondanak a gyerekeknek, beszélgetnek velük és egymással is. Ahol a kórház a betegért, az iskola a gyerekért, a hivatal az állampolgárért, a média pedig a tisztánlátásért és az értékek gyarapításáért működik. Ahol a városokat és a falvakat valódi közösség alkotja és az emberek nemcsak házaikban, hanem az utcán is otthon érzik magukat. Egy beteg társadalomban nem igazi ünnep, csak megszokottság a karácsony. Külsőség, mint a bevásárlóközpontok hívogató, karácsonyi díszletei, és megterhelő kötelezettség az ajándékvásárlással, házimunkával, rokonlátogatással... A szeretet- és értékalapú családok gyógyító sejtjei az egész társadalomnak.
 
Olvastam, hogy 1914. december 24-én elcsitultak a háború zajai, a szembenálló felek kimerészkedtek lövészárkaikból, kezet fogtak, énekeltek, cigarettával kínálták egymást, még fociztak is ott, ahol gól helyett az előző napokban egymást lőtték a katonák. Igazán szép történet, jól példázza az ünnep erejét, én azonban mégsem tudok meghatódni rajta. Ugyanis, hataloméhes vezetőik parancsára, karácsony után a harcosok visszabújtak árkaikba, és újból lőni kezdték egymást. Hagyták, hogy megszülessen bennük a Megváltó, és megölték magukban, mint Heródes az aprószenteket. Minden időben intő példa az övék.
Karácsonyra várva, öltöztessük ünneplőbe a szívünket.

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.