2022. július 04. - Ulrik napja
Hétfő
Min:20°
Max:36°
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:16°
Max:30°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:15°
Max:20°
Civil szféra
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Elkészült a Gólyahír krízislakása - Menedék a titkolt terheseknek
2009-08-13 - Lakásavató ünnepséget rendez a százhalombattai Gólyahír Egyesület augusztus 11-én Százhalombattán. A jövőben krízisotthonként szolgáló ingatlant adományokból vásárolta a civil szervezet.
A nyílt örökbefogadással foglalkozó Gólyahír Egyesület közel egy évtizede segíti szerető és biztonságos családi környezetbe azokat a kisbabákat, akiket édesanyjuk illetve szüleik nem tudnak vállalni. Emellett támaszt nyújt a várandósság időszakában nehéz helyzete jutott kismamáknak, hogy felelősségteljes döntést tudjanak hozni születendő gyermekük sorsáról. Az országos tevékenységet folytató százhalombattai civil szervezetnek eddig nagy gondot okozott a terhességet titkoló kismamák elhelyezése, ám mostantól egy erre a célra kialakított, saját tulajdonú krízislakásban tudják fogadni őket.

A Gólyahír Egyesület krízislakásához adományokból gyűlt össze a szükséges összeg. A 12 millió forintos lakás árának negyedét a Magyar Telekom 1788-as adományvonalán keresztül érkezett felajánlások teszik ki. A fennmaradó részt a több év alatt összegyűjtött 1%-os adó felajánlásokból sikerült fedeznie a szervezetnek. A szükséges átalakításokat önkéntes munkával végezték el, főként “gólyahíres apukák”.  A lakás 56 ngyzetméter, az egy plusz két fél szoba négy-hat várandós nő egyidejű befogadására alkalmas. Az életet adó anyák 2009. augusztus 20-tól vehetik igénybe a Gólyahír Egyesület új segítő szolgáltatását és legfeljebb gyermekük megszületéséig maradhatnak a krízisotthonban. Addig azonban ingyenes és teljes ellátást biztosít számukra az egyesület. 

A Gólyahír Egyesület fennállása óta 415 kisgyermek nyílt örökbefogadásában segített az ország minden táján. A szervezetnek az összes megyében van telefonos munkatársa, akit napi 24 órában hívhatnak a krízishelyzetbe került várandósok, illtve az örökbefogadást tervező párok. A Gólyahírnek 25 önkéntes dolgozik, vezetőjük a százhalombattai Mórucz Lajosné, az egyesület alapító elnöke. Az egykori védőnő 2000 márciusában, a százhalombattai bölcsődében alapította meg a civil szervezetet. Munkáját 2002-ben Pro Caritate Díjjal, 2006-ban pedig a Magyar Védőnők Egyesületének Díjával ismerték el. Az egyesületet a Nonprofit Szövetség tavaly az Év Szervezetének választotta, Mórucz Lajosné a TV Ügyvédjének Érted Érmét és a Promenád Díjat  is megkapta.


További információk a Gólyahír Egyesület tevékenységéről

Az újszülöttgyilkosságok megelőzéséért!

Sokszor hallani a híradásokban megölt, elhagyott újszülöttekről. Az ezen súlyos esetekben érintett anyákat elítéli a közvélemény, de kapnak-e segítséget ahhoz, hogy más utat válasszanak kilátástalannak látszó helyzetükben? Mi segítséget nyújtunk nekik.

A Gólyahír Egyesület azért alakult, hogy az ilyen eseteket megelőzzük. A megelőzés szakembereivel, a védőnőkkel fogtunk össze, hogy ezt megvalósítsuk. Ha az anya helyzetét nézzük (hiszen ő az, aki elpusztítja nem kívánt gyermekét) magára maradt, kétségbeesett, kilátástalan, igazán "terhes" állapotban lévő nőkről van szó.

Az igazi megelőzés szerintünk az, hogy ebben a magára maradt helyzetében legyen egy szalmaszál, egy megértő hang, aki meghallgatja, ráfigyel, és akivel beszélhet problémájáról őszintén, annak veszélye nélkül, hogy elítélik vagy rábeszélik valamilyen, általuk helyesnek vélt megoldásra.

Legfőbb elvünk a gyermek életének megmentése. Segítünk megőrizni a titkolt terhességet! Ebben nyújt segítséget az inkubátor program is, ám képesek-e a titkolt terhes anyák szülés után, a titokban, egyedül, valahol megszült gyermekükkel felkerekedni, buszon, vonaton, héven stb. nekiindulni, és egy inkubátort keresni? Ez már csak "utókezelés"! A megelőzés sokkal hamarabb kell, hogy kezdődjön, lehetőleg a szülés előtti hónapokban.

Hogyan segítünk még?

Reggel 6-tól 22-óráig, ingyen hívható telefonvonalat működtetünk, hogy a kétségbeesett, krízishelyzetben lévő várandós anyák, akik nem kívánt gyermeket várnak, megtaláljanak bennünket. Azért, hogy meg tudják beszélni gondjaikat (inkognitóban, de őszintén) egy hozzáértő szakemberrel.

Erre az esetre specializálódott szakemberek, főleg védőnők fogadják a telefonhívásokat. Az ország minden megyéjében van segítőnk, aki az anya környezetében tud segíteni, ha kell személyesen is. Mobiltelefonon elérhetők, mert mi ezt a feladatot munka mellett, szabadidőnkben látjuk el, karitatív, önként vállalt feladatként, és közben éljük megszokott életünket, nem pedig egy helységben ülve várjuk a hozzánk fordulókat.  Az ügyeletre (ingyen számra) befutott hívásokat az illetékes megyei segítőkhöz átirányítjuk, hogy minden megyei telefonos munkatársunk ingyen hívható legyen. A családsegítő szolgálattal, a gyermekjóléti szolgálattal, illetve a védőnői szolgálattal együttműködve segítünk kelengye, babakocsi, kiságy, vagy segély megszerzésében illetve anyaotthonos elhelyezésben is.

Aki nem tudja vállalni gyermekét, felvilágosítjuk, hogy milyen lehetőségei vannak a gyermek sorsát illetően, és ezek a különböző megoldások milyen hatással vannak a gyermekre és őrá. A különböző lehetőségek között megemlítjük a nyílt örökbeadást is, /amelyben tudunk segíteni neki/ ha nem tudja, vagy nem akarja vállalni, gyermeke felnevelését. Így Ő gondoskodhat neki szerető családról, megismerheti az örökbefogadó szülőket, és megnyugvással bízhatja rájuk gyermeke nevelését.

Szeretnénk megadni a lehetőséget, hogy a "terhesekből" várandós anyákká válhassanak, tudjanak arról, hogy segítséget kérhetnek, ha nehéz helyzetbe kerülnek. Célunk, hogy felelősségteljes döntést tudjanak hozni önmaguk, és gyermekük sorsáról, és csak végső esetben adják örökbe gyermeküket, ha nem tudják vállalni felnevelését.
 
Mórucz Lajosné
a Gólyahír Egyesület elnöke

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
2022-05-31 - Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
In memoriam Szél Pál
2022-07-03
Szél Pál 1956-ban látta meg a napvilágot Százhalombattán. Igazi battai volt: Dunafüreden született, és itt is élte le egész életét.

A köztisztviselőket ünnepelték
2022-07-01
A Köztisztviselők Napja alkalmából műsorral egybekötött ünnepségen köszöntötte a százhalombattai önkormányzat a Polgármesteri Hivatal aktív és nyugdíjas munkatársait a Szekeres József Konferencia-és Rendezvényközpontban június 30-án. A rendezvényen elismerő okleveleket is átadtak.

Háromszáz új parkolóhely létesülhet - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-06-30
Százhalombatta Város Képviselő-testülete megtartotta soron következő ülését a Szekeres József Konferenciaközpontban június 29-én.

Az Óvárossal kapcsolatos képviselő-testületi döntések
2022-06-30
A június végén tartott képviselő-testületi ülés legnagyobb részét képezte a Százhalombatta város önkormányzata 2022. évi költségvetési rendeletének módosítása. Számtalan döntés érinti az Óvárost, melyeket a teljesség igénye nélkül az alábbiakban részletezek.

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak
2022-06-28
 A július 1-jei Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi dolgozókat a százhalombattai önkormányzat a Százhalom Egészségügyi Központban. Az idei évben – a képviselő-testület döntése értelmében – Dr. Máté Edit gyermekorvos kapta a "Semmelweis Díjat".

Hősies futás
2022-06-28
Sikeresen teljesítették a rácalmási Szigetfutás 11.2 km-es távját a SZVISE futói június 26-án.

Továbbjutást érő bronzérem
2022-06-28
A harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai VUK SE U9-es labdarúgócsapata az Almásfüzitőn rendezett Summer Cup tornán, ezzel kvalifikálta magát a rangos, ausztriai Champions Trophy-ra.

Sport-fogadás
2022-06-27
A százhalombattai sportegyesületeket, köztük a továbbra is az NB I/B-ben játszó SZKE férfi kézilabdacsapatát látta vendégül az önkormányzat a kulturális központban, június 23-án.

Szívtől szívig
2022-06-26
Családias hangulatban, díjátadóval egybekötve ismét megrendezte az Aranyszív Napot a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 17-én. Az ünnepi eseményen idén is átadták az "Aranyszív Díjat".

Kiváló tanulók és versenyeredmények
2022-06-25
A hagyományokhoz híven a százhalombattai önkormányzat idén is díjazta a kiemelkedő eredményeket elért diákokat a Polgármesteri Hivatal dísztermében június 23-án. "Kiváló Tanulmányi Eredményért Díjban" 13 diák részesült, "Tanulmányi Versenyekért Díjat" egyéni eredményéért 41, csapatteljesítményéért 78 tanuló kapott, továbbá 40 felkészítő tanár jutalomban részesült. Az elismeréseket Vezér Mihály polgármester adta át.

Évadzáró az Őszidőnél
2022-06-22
Ünnepi rendezvényt tartott a nyári szünete készülve Százhalombatta egyik legnagyobb létszámú nyugdíjas klubja június 17-én. Az Őszidő meghívásának eleget téve, az eseményre ellátogatott Vezér Mihály polgármester is.

Zöldhulladék szállítás rendje
2022-06-22
A Szákom Kft. szerződés szerint városrészenként heti egyszeri zöldhulladék szállítást végez Százhalombattán a lakosság részére, március 1-je és november 30- a között.

Rendőrségi strandkampány és épületbemutató
2022-06-19
Két programmal várja az érdeklődőket az Érdi Rendőrkapitányság az országos bűnmegelőzési, illetve toborzó kampány keretében júniusban.

Kiemelt díjazott lett a százhalombattai Szivárvány Óvoda csoportja
2022-06-19
"Legjobbak a jók között" díjat nyertek el alkotásaikkal és cselekedeteikkel az Csillag csoport óvodásai az országos "Tégy jót, varázsolj mosolyt!" gyerekpályázaton

Mit tehetünk a szúnyogok ellen?
2022-06-19
"Házi feladat" a nyugalomért

Kiemelt atlétikai fejlesztés
2022-06-13
Diákolimpia megrendezésére is alkalmas atlétikapályát adtak át a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában. A Magyar Atlétikai Szövetség által finanszírozott, 350 millió forint értékű beruházás részeként futókört, távol- és hármasugró, valamint súlylökő pályát alakítottak ki.

Két-két arany- és bronzérem az emlékversenyen
2022-06-11
Forrai Csaba, a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub tagja jóvoltából újból kiírták a Tóth István Modellvitorlás Emlékversenyt a velencei tavon június 4. és 6. között – derül ki a battai egyesület beszámolójából.

Mozgalmas hónap - Polgárőr beszámoló
2022-06-09
A májusi hónapot a Városi Gyermeknap és az 1-jei ünnepségsorozat biztosításával kezdték a százhalombattai polgárőrök, a rendezvények eseménymentesen zajlódtak le.

A nemzetnek nincs határa
2022-06-09
Százhalombattán is megemlékeztek a Magyarország területét megcsonkító, 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

Köszönet a pedagógusoknak
2022-06-08
Díjátadóval és műsorral egybekötött pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték Százhalombattán a városi intézmények munkatársait a kulturális központban június 3-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.