Különleges programmal ünnepelte a farsangot az Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesülete Százhalombattán február 24-én. Disznóvágást rendeztek a Sérültekért Alapítvány dunafüredi központjában.
Gyöngy Márton klubtag a Hírtükörnek elmondta: szerették volna az ott foglalkoztatott sérülteknek megmutatni, milyen egy igazi disznóvágás, hogyan történik a hagyományos húsfeldolgozás, emellett a felajánlott disznótorossal az alapítvány mindennapi költségeihez is hozzá kívántak járulni. Az OMNYE és a Sérültekért Alapítvány évek óta együttműködik, amely eddig egy-egy napos színes programot jelentett nyaranta.
A száz kilós disznót Ráckeresztúron ölték le hajnalban. A perzselésre, mosásra és az előzetes feldolgozásra Ercsiben került sor, majd innen szállították át nyolc óra körül a Gátőrházba, ahol már mindenki lelkesen várta.
A húsfeldolgozáshoz szükséges kellékeket, összetevőket a résztvevők kalákában adták össze. Nem volt hiány kondérból, ládából, hurkatöltőből, a fűszerekből meg egyenesen túlkínálat mutatkozott. Ez abból adódott, hogy a disznóölés, a feldolgozás és a fűszerezés módja tájegységenként változó. Különösen a hurkakészítésnél ütköztek ki a különbségek.
A húsfeldolgozás megkezdésével azonnal eluralkodott a hamisítatlan falusi disznóölés hangulata. Mindenki sürgött-forgott, készült a hurka, a kolbász, kockázták és darabolták a sütésre szánt húst, főtt a Sérültekért Alapítvány számára felajánlott ötvenadagnyi orja leves és toros káposzta.
A közös ebédet követően a résztvevők kisütötték a friss hurkát, kolbászt, a húst és a rántott húst, amelyet mintegy farsangpótló programként a Barátság Kulturális Központban fogyasztottak el. A vacsora előtt megnézték a nap folyamán készült felvételeket, és a Néptáncszakkör tagjainak előadását követően táncot is tanultak a résztvevők.
A műsorral egybekötött vacsorára meghívást kapott Sinka László alpolgármester és Galambos László, a MOL Nyrt. Finomítás igazgatója is.



















