Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04 - A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.
Az ünnepségen időkapszulát is elhelyezett Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármester, Kovács Lajos, Sinka László, Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselő. A kapszula a Képviselő-testület tablóképét, az építésről szóló határozatot, a tervrajzot, a város címeres zászlóját, a várossá nyilvánítási oklevelet és a Hírtükör újság aktuális számát tartalmazza.
 
Vezér Mihály polgármester emlékeztetett, hogy az egykori óvoda mindössze 50%-os kihasználtsággal működött, ezért indokolatlan volt a fenntartása, azonban a gyerekeket és a munkatársakat – kérésük szerint – befogadta a többi intézmény. Ugyanakkor évtizedek óta rendkívül nagy az igény az idősek bentlakásos otthonának bővítésére, így a meglévő, teljes létszámmal működő Idősek Otthona mellett további 50 fő elhelyezésére nyílik majd mód. A tervek már elkészültek, a következő lépés a mintegy 3-4 hónapot igénylő uniós szintű közbeszerzési eljárás lebonyolítása, amihez – bár nem előírás – versenyeztetés útján kiválasztották a jogi tanácsadó irodát. Az ajánlatok alapján a Képviselő-testület hozza majd meg a döntést a kivitelezőről, a kiválasztásnál a legfontosabb szempont a bekerülési költség és az építési határidő. Vezér Mihály szerint a várhatóan több milliárdos nagyságrendű beruházás nyomán minden eddiginél korszerűbb otthon létesülhet a városban, megduplázva az eddigi kapacitást.
 
Török Sándor alpolgármester hangsúlyozta, hogy az egészségügy mellett a legégetőbb probléma az idős városlakók elhelyezése, erre kínál megoldást beruházás. A régi, "L" alakú épületet egy új szárnnyal bővítik, a lakókat a földszinten kétágyas, fürdővel ellátott, akadálymentesen megközelíthető szobákban helyezik el.
A mintegy nettó 2000 m2 alapterületűre bővített épületben közösségi helyiségeket is kialakítanak; étkező, tv-szoba, foglalkoztató, tornaszoba, kápolna és hospice részleg is helyet kap. Minden szobához tartozik egy fedett terasz, továbbá ahol adott a lehetőség, ott a belső, átriumos udvarra is nyílik ajtó.
A tetőtérbe kerülnek az irodák, a rakodóterek és a gépészeti helyiségek. Megőrzik a faállományt, illetve látványos díszkerttel növelik a zöldfelületet.
Változik a megközelítés; a főbejárat az 1-es iskola és a Rubik tér felől lesz, a gazdasági bejárat pedig a Posta közben, továbbá parkolóhelyeket is kialakítanak az intézmény udvarában.
Fontos szempont volt az is, hogy az épület rendkívül ideális helyen fekszik, mert jól megközelíthető, a városi szolgáltatások könnyen elérhetőek, illetve az idős lakók nincsenek elszigetelve, központi, élettel teli környezetben tölthetik mindennapjaikat.