Születés Hete - Segítség a családoknak
2024-05-20 - Négynapos rendezvény keretében tartottak előadásokat szakemberek a várandóssággal, a csecsemőgondozással és az egészségmegőrzéssel kapcsolatban. A beszélgetésekkel, interaktív foglalkozásokkal bővített májusi programsorozatnak a Hamvas Béla Városi Könyvtár adott otthont.
Pádárné Mátraházi Noémi és Schantl Judit szervezők elmondták, hogy a témák között szerepelt a várandósság alatti étrend és sportolás, mozgásfejlődés, gondozás, szülés utáni regeneráció, babahordozás és elsősegély, nevelési tanácsok, kommunikáció, babamasszázs. A rendezvényt családi nap zárta további hasznos előadásokkal, kiállítással, gyerekeknek szóló zenés, játékos foglalkozással.
 
Török Sándor alpolgármester Vezér Mihály polgármester, az esemény fővédnöke nevében is köszöntötte megjelenteket. Sajnálatosnak nevezte, hogy csökkent a születések száma a városban az utóbbi években; a tíz évvel korábbi szám feléhez közelít az érték. A tapasztalat azt mutatja, hogy – számos ok miatt – kisebb a szülési kedv, amin az államhoz hasonlóan az Önkormányzat is szeretne változtatni. Egyre több kihívással kell szembenézniük a családoknak, a kismamáknak, sőt számos, korábban ismeretlen, magzatot, csecsemőt veszélyeztető betegség jelent meg.
Török Sándor szerint örömteli, hogy a szervezők az apukák számára is készültek előadással, mert a gyermekek ideális lelki fejlődéséhez nagyon fontos a teljes családi közösség; sajnos ez sokszor nem adatik meg.
A sajtónak elmondta, hogy az Önkormányzat ingyenes rotavírus és agyhártyagyulladás elleni védőoltásokat biztosít a gyermekek számára, továbbá 100 ezer forintra emelkedett a születési támogatás, babacsomagot is kapnak a családok, valamint folytatódik a "Battai Újszülöttek Fája" telepítési program. A város igyekszik segíteni a fiatalok lakáshoz jutását is, illetve fontos, hogy ide vonzzák és megtartsák az orvos, védőnő és egyéb támogató szakembereket, mint például az évtizedek óta működő Szülők Fóruma Egyesület munkatársai.