A jövő tudósai
2024-05-20 - A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium rendezte meg a 23. Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának országos döntőjét. A 15 iskolából érkezett általános iskolás diákok társadalom- és természettudományi témában tartottak előadást, a szakértő zsűri összesen 42 bemutatót értékelt. 
Dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó főigazgató köszöntőjében emlékeztetett, hogy 25 évvel ezelőtt Zsolnai József professzor és tanítványa Kiss Albert – a mostani zsűri tagja, a KGYTK Tehetségtanács elnöke – dolgozták ki a tudományos kutatás általános iskolásokra vonatkozó versenyszabályait.
A főigazgató bemutatta iskoláját, amely 1986 – ban ismerte meg a Zsolnai-féle nyelvi-irodalmi kommunikációs programot, majd 1987-ben a teljes értékközvetítő és képességfejlesztő metódust, és annak pedagógiáját. Az általános iskola egészen a 2020-as NAT bevezetéséig ezen alternatív munkaterven alapuló KÉK Program szerint működött.
Az alternatív programmal új célkitűzések is megfogalmazódtak az iskola dokumentumaiban, például a környezet- és viselkedéskultúra kérdése, a kommunikációs képességek fejlesztése. Új értelmezést kapott több, addig is meglévő célkitűzés, - mint az egyéni képességfejlesztés, a differenciált tanulásszervezés, vagy a tehetséggondozás és a hátránykompenzálás kérdése.
A jelen oktatási-nevelési munkának és az intézményi céloknak is ezek az alapjai, amik a környezet-és természetvédelemre irányította a figyelmet, elnyerve először az Ökoiskola címet2008-ban, majd az Örökös Ökoiskola címet is 2014-ben.
Az intézmény szintén ezen erős alapra építkezve lett kiváló akkreditált Tehetségpont 2017-ben. Az idegen nyelvek felé való nyitottság is innen ered; számtalan Comenius, majd Erasmus program keretében ismerkedtek meg sok európai középiskolával a 2000-es évek eleje óta.
Az főigazgató beszélt arról is, hogy az Arany egyik kiemelt célkitűzése a tehetségek korai felismerése, fejlesztése és versenyeztetése minden tudományterületen. Példaként említett a már hosszú évek óta megrendezett Tudományos Diákköri Konferencia régiós fordulóit; a verseny immár "Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája" néven ismert – tette hozzá. Ő maga is részt vett ebben szaktanárként, sőt egyik gyermeke felkészítésével, versenyeztetésével, aki az országos döntőkben is szép eredményeket ért el. Hatalmas munkát követel ez a megmérettetés, ezért különösen nagy elismerés jár azoknak, akik bekerültek az országos fordulóba.
Dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó megtisztelőnek nevezte, hogy – 15 intézmény részvételével – ezúttal iskolájukat kérték fel az országos döntő megrendezésére.
Köszönetet mondott a támogatóknak, akik nélkül nehézkesebben tudták volna megszervezni konferenciát; a rendezvényt segítette az Érdi Tankerületi Központ, Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Tehetség Program, az Aranykapu Alapítvány, a Bistro di Vespa Vesuvio, sütiCAKE és az Ebatta Kultúrkocsma Pizzakuckó.
 
Kiss Albert a KGYTK alapítója a kezdetekről a sajtónak elmondta, azzal szembesültek, hogy sok diák érdeklődése jóval meghaladta a tananyagot, ez adta az ötletet, hogy kutatás módszertani elemeket is oktassanak a tanulóknak, hozzá segítve így őket tudományos jellegű munkák készítéséhez.