Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14 - Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.
A 22 millió euróból megvalósult, 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzem fenntarthatóbbá teszi az üzemanyaggyártást, miután 25 000 tonnával csökkenti a finomító szén-dioxid-kibocsátását. A MOL évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogén előállítására lesz képes, a napelemekkel termelt elektromos áram segítségével működő technológia bevezetésével pedig új fejezetet nyit a hidrogéngazdaságban. A beruházás összhangban van a MOL-csoport "SHAPE TOMORROW" elnevezésű vállalati stratégiájával, amellyel a vállalat fenntarthatóbbá, versenyképesebbé és önellátóbbá teszi a régiót. A vállalat Százhalombatta után Rijekában és Pozsonyban is tervez zöld hidrogén üzemet.
 
Az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységével 2024 második felében indul el a termelés; a zöld hidrogént a MOL elsődlegesen saját hálózatában, az üzemanyaggyártás során használja fel. Az új technológiával fokozatosan kiváltható a földgáz-alapú gyártási eljárás, amely jelenleg a MOL-csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszi ki.
A Plug Power elektrolizáló berendezése megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik környezetszennyező melléktermék, sőt 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel az üzem. Az amerikai cég innovatív és megbízható technológiát kínált a MOL számára: a tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok alkalmazásában közel 50 éves működési tapasztalat áll rendelkezésre.
 
"A MOL-csoport egy újabb mérföldkőhöz érkezett, mostantól úgy tudunk zöld hidrogént termelni, hogy közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz. Ezzel a technológiával olyan mértékű károsanyag-kibocsátás csökkenést érünk el, mintha egyik napról a másikra nagyjából 5500 gépjárművet vonnánk ki a forgalomból. Új zöld hidrogén üzemünk ma még csak a MOL ipari működését teszi zöldebbé, de holnap már az egész iparág és a hidrogénmobilitás számára is megoldásokat kínál. Százhalombatta után a csoport másik két üzemanyagtermelő egységébe is elvisszük a technológiát, hogy a MOL-csoport mindegyik finomítójában fenntarthatóbbá tegyük az üzemanyaggyártás folyamatát" - mondta az új zöld hidrogén üzem átadó ünnepségén Molnár József, a MOL-csoport vezérigazgatója.
 
Lantos Csaba energiaügyi miniszter a  elmondta, hogy még az út elején járunk a zöld hidrogén előállításában, de egy nagyon fontos lépés valósult meg az üzem megnyitásával. A globális felmelegedés ellen mindenki kiveszi a részét, Magyarország is, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának 0,15%-át teszi ki. Magyarország nettó karbonsemleges vállalása azt jelenti, hogy csupán annyit bocsásson ki, amennyit el is lehet nyeletni a különböző technológiák segítségével; ennek egy meghatározó útja a zöld hidrogén.
A magyar energiastratégia arról szól, hogy csökkentsük a túl nagy kitettségünket. Az energiaszuverenitás, valamint a karbonsemlegesség megvalósításához azonban saját energiát kell termelnünk. Olyan technológiákra van szükség, mint a zöld hidrogén, ezt kell ipari szintre emelnünk – fogalmazott a miniszter.
 
"Nagy örömünkre szolgál, hogy a MOL-lal közösen ünnepelhetjük Európa egyik legnagyobb, a finomító működését támogató zöld hidrogén üzemének átadását" - nyilatkozta Andy Marsh, a Plug vezérigazgatója. "Büszkék vagyunk arra, hogy a MOL-t a legmodernebb elektrolízis technológiával láthatjuk el, amellyel hatékonyan állíthat elő zöld hidrogént és csökkentheti a finomítói működés szén-dioxid-kibocsátását. Együtt haladunk tovább a karbonsemlegesség felé, elősegítjük a zöldebb működést és előremozdítjuk a hidrogéngazdaságot".
 
Vezér Mihály polgármester örömét fejezte ki, hogy zöld beruházással gazdagodott a MOL, miután Százhalombatta legnagyobb adózó vállalata munkahelyteremtés szempontjából is meghatározó. Reményei szerint sok hasonló fejlesztés várható a jövőben a cég battai üzemében, amely Közép-Európa legköltséghatékonyabb és legfejlettebb finomítója.
Vezér Mihály hangsúlyozta, hogy folytatják a városban a napenergia hasznosítására irányuló intézményi beruházásokat, illetve az egyéb energiahatékonysági fejlesztéseket. Kiemelt feladat a 40 éves Városi Sportcsarnok teljes felújítása és átalakítása, a cél, hogy ez a legmodernebb technológiával és rendszerekkel valósuljon meg.
Az Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, ennek jegyében hamarosan négy új elektromos autó töltőállomást építenek ki. A parkolók fejlesztésénél egyébként is előírás szabályozza ezek szükséges számarányát.
Emlékeztetett, hogy a környezetvédelmi célokat szolgálták a korábbi években azok az iparűzési adóból származó önkormányzati pénzügyi források, amit a város biztosított a MOL és a Dunamenti Erőmű számára, hogy közös érdekeket szolgáló beruházások valósuljanak meg. Százhalombatta partner szeretne lenni a jövőbe mutató hidrogénfelhasználás növelésében is – tette hozzá Vezér Mihály. (Forrás: MOL-csoport)