Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09 - Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.
Vezér Mihály polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki szerint – "mint kenyérben a kovász" – nagyon komoly összetartó erőt jelent az intézmény a város életében a kulturális kincs, örökség révén. Betekintést nyerhetünk az elődök mindennapjaiba, szokásaikba, akikről tudható például, hogy máglyákat gyújtottak a Duna felett, ahol a mai generáció is megfordul, így a múlt erősíti a lokálpatriotizmust. Bárhonnan is került valaki Százhalombattára, a korábban itt élők léte, tárgyi emlékei összeköti, eggyé kovácsolja a városlakókat.
 
Sinka László önkormányzati képviselő, szerint "álomszerű, szép" kiállítóhelye és "csodás fekvésű" szabadtéri múzeuma van a városnak, amelyek "ékkövekként" funkcionálnak; fontos feladat ezek megóvása, fejlesztése. Emlékezetett, hogy kiemelt szerepet játszott a múzeumalapításban az egykori tanácselnök-helyettes, Ferenczi Illés, aki nagyon jó döntést hozott. Páratlan kincs rejlik a "hegyen", Poroszlai Ildikó régész, muzeológus vezetővel nagyon szép épületegyüttest alakítottak ki, aminek karbantartása nagyon fontos feladat. Sinka László ezért is javasolta az életveszélyessé vált 4. számú épület lebontás utáni újjáépítését, amire mintegy 39 millió forint városi költségvetési forrásból hamarosan sor kerül. Az tervek szerint látogatók mielőbb újra birtokba vehetik az épületet, amely ismét központi helyszíne lesz foglalkozásoknak, nyári táboroknak, rendezvényeknek.
 
Szabó Gábor óvárosi önkormányzati képviselő sokszor vesz részt közösségi alkalmakon a Régészeti Parkban, mint mondta örömmel tölti el, hogy számos programnak ad helyet az intézmény. Példaértékű, hogy különböző civil szervezetek – köztük a Harmónia Nyugdíjas Klub – önként segítenek a szabadtéri múzeum területének rendezésében, szépítésében.
 
T. Németh Gabriella intézményvezető a Halom TV-nek elmondta, hogy a téli leállás alatt is tudnak bejelentett csoportokat fogadni. A lehetőséggel sok iskola és nyugdíjas közösség él, akár tárlatvezetést, kézműves, vagy tematikus foglalkozást igényelve. Az átmeneti időszak továbbá alkalmat adott arra is, hogy felkészüljenek a nyitásra; az idei szezonra megújult a "Terek, emberek, évezredek" című állandó kiállítás, okos eszközökkel bővítették a szolgáltatást, programokkal, rendezvényekkel várják a látogatókat.
Az intézmény különböző szempontok szerint statisztikát készített a tavalyi látogatásokról, összegezték és értékelték a programokat. Megállapítható, hogy a múzeum – 3000 diákot fogadva –teljesítette a covid miatt 2019 óta húzó, iskoláknak szervezett foglalkozásokkal kapcsolatos állami pályázatban vállaltakat, aminek része, hogy a most következő 3 éves fenntartási időszakban még helytörténeti vetélkedőt és kézműves foglalkozásokat tartanak. Összességében 88, főként általános iskolai csoportot, 4800 hazai, 171 külföldi – köztük Fülöp-szigeteki – látogatót fogadtak tavaly.
 
Tóth Zsuzsa múzeumpedagógus a sajtónak elmondta, hogy nagyon sok energiát fektettek a megújult állandó kiállításba; a vitrinekre hosszas előkészület után kikerültek a tárgylisták. Várakozással tekintenek az Régészeti Parkban kezdődő szezonra is, különösen annak fényében, hogy újjáépül a kézművesház.
A múzeumban folytatódik a tavaly indított közösségi kiállítás-sorozat júniusban és decemberben – az intézmény születésnapján; ezekhez továbbra is történeteket, tárgyakat, fényképeket várnak a városlakóktól. Három nyári tábort is szerveznek, idén is megtartják az amatőr csillagászok által prezentált "Csillagok alatt" rendezvényt, de lesz szezonzáró is októberben, illetve mikulás program is.
 
Illés Orsolya PR és marketing munkatárs a Halom TV-nek elmondta, hogy egyedülálló a Régészeti Park hazai viszonylatban, kifejezetten unikális a látogatható halomsír. Szólt arról is, hogy az eddigi szellemiség jegyében, azonban új szemléletet hozva szeretnék fellendíteni a szabadtéri múzeum közösségi funkcióját, ennek része a színházi esték újbóli megrendezése. A cél, hogy a vendégek, illetve a családok minél tartalmasabb és hosszabb időt tölthessenek el a parkban a történelmi programoknak, látnivalóknak és játékoknak köszönhetően.