Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09 - Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.
A kiadó Hírhalom Kulturális Közösségi Egyesület lakossági bemutatót is tart a közeljövőben az óvárosi közösségi házban, a korlátozott számú kötet kedvező áron vásárolható majd meg.
A Vezér Mihály polgármester előszavával ajánlott kiadványban Balpataki Katalin, Jankovits Márta és Szekeres József helytörténeti írásai olvashatóak. Rendkívül érdekes témákat kínál a közel 240 oldalas kalendárium, történelmi áttekintést nyújtva az őskortól napjainkig, a kötet hagyományosan naptárral, hirdetésekkel jelent meg.
Vezér Mihály polgármester a bemutatón mondott köszöntőjében szólt egyebek mellett arról, hogy mindig szívesen forgatja a kalendáriumot egy-egy részt kijelölve, átgondolva, így egész évben munícióul szolgálhat a kötet. Nagyon sok ismerettel gazdagodhat az olvasó, egyúttal mély tanulságok szűrhetőek le a lélekemelő történeti írásokból.  
Rendkívül fontos missziót tölt be a kiadó egyesület, illetve a munkatársak, mert olyan értékes történeteket mentenek meg az utókor számára, amelyek nélkül szegényebb lenne a város. A kiadvány egészséges identitástudatot adva, nagyban erősíti a lokálpatriotizmust. Példaértékű az elődök egymás felé való fordulása, napjainkban is ugyanígy kívánatos az összefogás, különösen annak fényében, hogy nagyon sok felől érkeztek a városlakók a Százhalombattára. A várost a benne élők lelke teszi igazán jó közösséggé, nem elegendő pusztán a lehetőségek, épületek biztosítása.
Vezér Mihály köszönetet mondott az alkotóknak a misszióért, hangsúlyozva, hogy a jövőben is számíthatnak az Önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatására.
 
Szabó Gábor óvárosi képviselő emlékeztetett, hogy 10 éves volt a kalendárium tavaly, a mostani kiadvány azért egyedi, mert kifejezetten Százhalombattával kapcsolatos helytörténeti írásokat gyűjt egybe. A bemutató is különleges alkalom, amely során ingyenes példányokat vehetnek át az iskolák és a nyugdíjas klubok. Köszönetet mondott az Önkormányzatnak az elkötelezett támogatásért, ami révén ismét megjelenhetett a hiánypótló ismereteket tartalmazó kötet.
 
A számos írást jegyző Balpataki Katalin történész, egykori múzeumi munkatárs felidézte, hogy amikor 2001-ben a városba került, alig volt történeti anyag az intézményben, ezért maga kezdett tárgyak, illetve dokumentált és a lakók által elbeszélt történetek gyűjtésébe, ami nyomán később kiállítás nyílt. A most kiadott kötetben közölt írások dokumentummal alátámasztott feljegyzések, kívánatos azonban, hogy minél több "élettel teli" személyes történet is közkinccsé váljon – ennek ad teret havonta a Százhalom Magazin. A szakember arra kérte az oktatási intézményeket, hogy ösztönözzék a gyerekeket "történetek keresésére" szüleik, nagyszüleik" bevonásával. Balpataki Katalin kiemelte, hogy nem elég pusztán az anyagi jólét, egy város csak akkor működhet optimálisan, ha ezért tesznek a vezetők és a lakók – erre jó példa Százhalombatta, amelynek identitását a kulturális gyökerek ismerete is erősíti.