"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04 - Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?
Ezekre, és ezekhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a szeptemberben induló, “Minden út Rómába vezet" című projekt keretében a franciaországi La Rochellben lévő Lycée St Exupéry és az olaszországi Genova Liceo Classico e Linguistico “G.Mazzini" iskolájának tanulóival közösen.
Az év folyamán több eTwinning videokonferenciát tartottunk, de március 11-15. között La Rochellben személyesen is találkoztunk. A két vendégiskola 10-10 tanulóját látták vendégül a francia partnerek és gazdag programot szerveztek nekünk.
A francia iskolában 8.15-17.45-ig van tanítás kétórás ebédszünettel, ezért ezt az időt mi is együtt töltöttük. Az első délelőtt – a közös reggeli után - a bemutatkozásokkal telt: az iskolai életről és az oktatási rendszerről, a tanítás utáni és iskolán kívüli szórakozási szokásokról és lehetőségekről, valamint a városunkról és országunkról mutattunk be prezentációt egymásnak, de néhány csapatépítő játékot is játszottunk. Délután, amellett, hogy megcsodálhattuk a csodálatosan felszerelt természettudományi laborokat, érdekes kísérleteket végeztünk. Tanulmányoztuk például azokat a köveket és anyagokat, amelyeket a római utak építéséhez használtak.
Szép tavaszi időnk volt, így élvezettel vettünk részt a gyönyörű parkokban rendezett tájékozódási versenyen, a francia diákok által vezetett városnézésen, és a rövid hajókázásban. A kirándulás Saintes városba és a közeli Barzan régészeti parkba nemcsak élvezetes, hanem tanulságos is volt. Megnéztük egy római kori amfiteátrum helyreállítását, készítettünk kapcsot (fibula) római tógához, körbejártuk egy fürdő feltárt maradványait. Közben sokat tanultunk a római városok felépítéséről, az akkori életmódról és a gallokról, akik a területen éltek a római hódítás korában.
A tanultak alapján a diákok kiscsoportban megkezdték egy szabadulószoba elkészítését, melynek története a római időkben játszódik és a feladványok is ehhez az időszakhoz kapcsolódnak. De a diákok fejtettek meg titkosírást (Ceasar’s code) is és meghallgattunk egy nagyon érdekes előadást a nők szerepéről az ókori Rómában.
Az utolsó napon videokonferencia segítségével a projekt többi résztvevőjét is bevontuk a diákok által készített összefoglaló előadások megtekintésébe. Mivel Magyarországon éppen nemzeti ünnep volt, a szülők is bekapcsolódhattak a közvetítésbe. A búcsúbuli nagyon hangulatos volt, a három nemzet kedvenc zenéi váltogatták egymást, amit közös éneklés és tánc kísért, természetesen.
Ismét egy emlékezetes és tanulságos programon vettünk részt, ahol sok barátság született. A projekt itthon folytatódik, hiszen az elkészült digitális szabadulószobákkal még játszunk egy jót. Jövőre pedig vendégül látjuk partnereinket nálunk az Arany Iskolában és ellátogatunk Genovába is.
 
Tokaji Ildikó
projekt-koordinátor
Arany János Általános Iskola és Gimnázium