Meséljük el együtt történelmünket!
2024-02-12 - "Itt vagyunk" címmel rendhagyó közösségi időszaki kiállítás-sorozat nyílt a Matrica Múzeumban. A három részesre tervezett tárlaton a Helyeink témában elsőként az intézmény munkatársai írták le és illusztrálták tárgyakkal százhalombattai kötődésüket, a továbbiakban a városlakókra számítanak.
A kiállítást Török Sándor alpolgármester nyitotta meg számos személyes élményt felidézve, egyúttal méltatta az egyedülálló kezdeményezést. Közösségi oldalán is tájékoztatott az eseményről, mint írta: "a kiállítás megtekintését sok szeretettel ajánlom, és arra buzdítanék mindenkit, nézzen körül otthonában, és ha talál olyan használati tárgyat vagy fényképet, amihez olyan történet párosul, amely városunk múltját egy új szemszögből mutatja be, juttassa el a Múzeum munkatársainak".
 
T. Németh Gabriella az intézmény igazgatója elmondta, hogy arra kérték a kollégákat, foglalják össze, hogy mi köti őket a városhoz, mióta élnek, itt, milyen élmények, történetek elevenednek fel bennük. A munkatársak örömmel és lelkesen vállalkoztak a feladatra, amely igen élvezetes volt számukra. Megmutatkozott a közösség alkotó ereje, rengeteg életesemény, személyes történet és tárgyi emlék került elő a múltból, melyekre szívesen és örömmel emlékszik vissza mindenki, és melyeket szívesen és örömmel oszt meg.
 
A tárlat további két résszel folytatódik, a Múzeumok Éjszakáján június 22-én, illetve a múzeum születésnapján, december 2-án.
 
Az intézmény várakozása szerint sokakhoz elér a kiállítás üzenete, és a városlakókat megszólítva gyarapodik a gyűjtemény. A mostani anyag látogatható marad, emellé várják a vállalkozó szellemű alkotótársak által eljuttatott tárgyakat, élményeket, emlékeket. Amennyiben nagyon sok anyag érkezik, azokat is el tudják helyezni az üresen álló földszinti kiállító teremben.
 
A tárlat egész évben látogatható, április 3-ig előzetes bejelentkezéssel, majd pedig nyitvatartási időben. Az időközben kibővült kiállítás 2025 január 22-ig látogatható.