Freedom jótékonysági koncert - Összefogás Alízért
2024-01-15 - Tizenharmadik alkalommal adott újévi koncertet a Freedom zenekar, ezúttal a Barátság Kulturális Központban január 12-én. Az esemény – csakúgy, mint az elmúlt években – idén is jótékonysági célt szolgált, a befolyt adományokkal a Százhalombattán élő, 19 éves, kerekesszékbe kényszerült Hanák Alíz gyógykezelését támogatták.
  Az rendezvényen – a család mellett – megjelent többek között Vezér Mihály polgármester, az est fővédnöke, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, a Képviselő-testület tagjai, dr. Horváth Ágota aljegyző, Rigó Katalin tankerületi igazgató, illetve a környező települések vezető is.
 
A koncerten ezúttal is nagynevű művészek léptek fel a Freedommal együtt, úgymint a Bécsi Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában végzett Csík Adolf gitárvirtuóz, illetve a magyar rockzene "elefántjai" Gidófalvy Attila billentyűs, zeneszerző és Takáts Tamás énekes. A műsort a B-Cool Dance táncprodukciója színesítette.
 
Vezér Mihály polgármester köszöntő beszédében szólt arról, hogy Freedom hagyományt teremtett Százhalombattán, aminek továbbvitele mellett elkötelezett a város. Mint mondta, az újévi koncert – Sinka László kezdeményezése nyomán – a helyi közösségek, személyek támogatása érdekében történő egymás melletti kiállást és segítségnyújtást reprezentálja.
Hanák Alíz és édesanyja –, ahogy a Halom Televízió által készített kisfilmből is kiderült – mindenki számára példát mutatva, hősiesen küzdenek a betegséggel szemben, ahelyett, hogy feladnák a gyógyulásba vetett hitet.  A polgármester hangsúlyozta, hogy a család nincs egyedül a harcban, számíthat a közösség támogatására és együttérzésére. "Amit csak ember megtehet, azt meg fogjuk tenni, nem csak most és nem csak demonstratívan, hanem a jövőt illetően is" – fogalmazott Vezér Mihály a mielőbbi gyógyulás reményében.
A városvezető köszönetét fejezte ki azon fiataloknak, akik kérése nyomán tevékenyen segítik Alíz mindennapi életét. Szalai Dániel külön közösségi oldali csoportot szervezett, amelynek tagja Horváth Kristóf hivatali munkatárs is; szívesen fogadnak jelentkezőket az "Alíz segítése" csapatba.
Vezér Mihály köszönet mondott a koncert megszervezéséért Katona Tamás zenekari menedzsernek, Erdélyi Máténak és Fekete Kornélnak, továbbá a Freedomnak, a vendégművészeknek és a támogatóknak.
 
Katona Tamás főszervező a koncert végén köszönetét fejezte minden közreműködőnek és segítő támogatónak.
 
A rendezvény állófogadással zárult, amelyen Bóna Zoltán országgyűlési képviselő köszönetet mondott a Freedom zenekarnak és mindazoknak, akik bármilyen módon segítik a családot. Közösségi oldalán is megemlékezett a rendezvényről a "Jóisten gazdag áldását" kívánva  Alíz életére és gyógyulására.
 
Mint ismeretes Sinka László egykori alpolgármester, jelenlegi képviselő, tanácsnok kezdeményezésére 2014-ben egészült ki az újévi koncertsorozat jótékonysági céllal. Az elmúlt években számtalan, helyi szinten is kiemelten fontos szociális tevékenységet ellátó százhalombattai szervezet munkáját támogatták adományokkal, a többi között a Sérültekért Alapítványt, a Szülők Fóruma Egyesületet, a Vöröskeresztet, a Gólyahír Egyesületet, a Pest Megyei Speciális Mentőket, a Városi Családsegítő Központot és a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálatot. Előfordult olyan alkalom is, amikor a befolyt adományokkal közvetlenül segítettek egy-egy személyen – ahogy ez korábban Soczó Ádám esetében is történt -, ezúttal pedig Hanák Alízt segítették az összefogással.
 
Emlékezetes, hogy az első, 2010-ben megrendezett koncerten Somló Tamás volt a vendégművész, majd a követő években ismert előadók hosszú sora követett, olyan nevek, mint Fekete Dávid, Torres Dániel, Takáts Tamás, Charlie, Péter Szabó Szilvia, de megfordult már Babos Gyula, Fekete-Kovács Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Bódy Magdi, az In Fusion Trió és Szatai Gábor is. A rendezvényeken továbbá olyan nívós zenészek is felléptek, mint Szula Miklós, Megyaszay István, Szende Gábor, Takács Zsolt, Farkas Áron, Fánczi Gábor, Farkas Sára és Farkas Izsák. A professzionális hangzást a kiváló hangmérnök Pálfi József (Spulni) tette teljessé.
 
Alíznál általános izomgyengeség jelentkezett három évvel ezelőtt, azóta tovább romlott az állapota, mára kerekesszékbe kényszerült. Mint kiderült, neurogén izomsorvadásban szenved, az itthoni kezelések mellett külföldi ellátás is szükségessé vált. Az érettségire és informatikus egyetemi felvételire készülő lány és édesanyja továbbra is kitartóan küzd a betegséggel szemben; nem csak személyesen, hanem banki átutalással is tudják támogatni a családot az alábbi bankszámlaszámon: K&H 10403136-86767750-75691008.
 
Tamás Katalin, Alíz édesanyja közösségi oldalán a többi között az alábbiakat írta:
"Köszönöm Mindenkinek, aki a tegnapi FREEDOM koncertre eljött. Sok erőt ad számunkra, hogy nem vagyunk egyedül ebben a nehéz helyzetben, ha akadály is van előttünk, a városban mindig van, aki segít!" (Fotó:Tóth Erzsébet)
 
Tamás Katalin levelet küldött még tavaly decemberben dr. Horváthné dr. Hidegh Anikónak, az Arany iskola intézményvezetőjének, akinek köszönetét fejezte ki, csakúgy, mint Szigetvári Józsefnek, a Forrás alapítójának, a BKK igazgatójának. Írását az alábbiakban közöljük.
 
Tisztelt Igazgatónő!

Több, mint négy évvel ezelőtt a legjobb gimnáziumot kerestük Aliznak. Szülőként több szempontot kellett figyelembe vennem, még úgy is, hogy Aliz jó tanuló és szorgalmas gyermek volt. Nagy volt a boldogság, amikor értesítést kaptunk, hogy felvételt nyert a Százhalombattai Arany János Gimnáziumba.

Időközönként bementem az iskolába. Tudni szerettem volna, hogy milyen tanulási környezetbe jár Aliz. Ami legelőször feltűnt, hogy a tanárok nevükön szólítják a diákokat és barátságosak. Magától értetődő volt: a pedagógusok és a diákok szeretnek ebbe az iskolába járni. A diákokkal kialakított tanulási környezet rengeteg lehetőséget rejt magában, ahol különös hangsúlyt kapott a tanulók biztonságérzete, kreativitása és jólléte. Többszöri látogatásom után fogalmazódott meg bennem, hogy " milyen jó lett volna ilyen iskolába járni", azt éreztem, ha kint borús is az idő, az Aranyban mégis "süt a Nap", mert mosolygós arcokat látok. Aliz megismerte a tanárait, osztálytársait, és láttam az arcán, hogy szeret iskolába járni. De 11.-e volt, amikor betegség miatt lebénult, kerekesszékbe került. Erre az élethelyzetre senki sincs felkészülve! Én sem tudtam, hogyan tovább. Kétségbeestem Aliz jövőjét illetően (is). Mindene volt a tanulás, a barátok, mint minden korabeli gimnazista kis felnőttnek. Reménytelen helyzet volt. De mielőtt azt mondtam volna a lebénult gyermekemnek, hogy mindaz, amiért eddig küzdött és dolgozott hiábavaló és nincs tovább, bementem a gimibe. Bogi és Nici néni irodájából tele reménnyel és megoldással jöttem haza. Az Arany János Gimnázium vezetősége, pedagógusai egy emberként fogtak össze az Aranykapu Gyermeknevelési és Oktatásfejlesztési Alapítvánnyal és egy rövid beszélgetés után közölték velem, hogy "semmi baj, anyuka, Aliz továbbra is fog tudni járni suliba"!!! Kiderült, hogy vannak olyan szoftverek, amiket a mozgáskorlátozott diákok számára fejlesztettek ki, van olyan billentyűzet, amin egy kézzel is lehet dolgozni és érettségi után a lányom mérnöknek is tanulhat Az Alapítvány biztosított arról, hogy minden eszköz és segédeszköz megvásárlását átvállalja. Hálásan köszönöm az eddigieket: mind az izomstimuláló, a szemüveg és a digitális eszközök tekintetében.

Ezúton szeretném megköszönni az Igazgatónőnek, valamint az Arany János Általános Iskola és Gimnázium minden pedagógusának a munkáját! Hálás vagyok azért, ahogy segítik Alizt a mindennapokban, a tanuláshoz minden lehetséges eszközt és tudást biztosítva, fáradtságot és időt nem sajnálva tanítják őt!
Szeretném megköszönni Szigetvári Józsefnek, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes alapítójának, a Barátság Művelődési Központ igazgatójának a munkáját és hozzáállását, aki időt és fáradtságot nem ismerve tanította Aliz koreográfiáját azért, hogy a lányom együtt "táncolhasson" az osztálytársaival a szalagavatón.

Itt szeretném megjegyezni, hogy példaértékű fiatalok Aliz osztálytársai, az idei 12.b osztály és az osztályfőnöke, akik nemrég figyelemreméltó módon ünnepelték lányom születésnapját , és a minap azt is láttam, hogy az sem akadály számukra, ha a második emeletről kell levinni kerekesszékkel együtt a lányomat biztonságosan és természetesen-ha esetleg elromlik a lift.

Mindezek után bátran kijelenthetem, hogy Aliz nagyon szerencsés, mert az ország legjobb iskolájába járhat!
Hálával és köszönettel: Tamás Kata (édesanya)