Márton-napi mulatság - Hagyományok nyomában
2023-11-13 - Az Őszidő Nyugdíjas Klub szervezésében öt százhalombattai és egy ercsi nyugdíjas klub részvételével tartottak jó hangulatú rendezvényt a konferencia központban november 10-én.
A jó hangulatú multáság a Márton-napi hagyományokra épült, ahol felelevenítették a szokásokat finom ételekkel, nedűvel és bordalokkal. Szent Márton napja évszázadok óta a gazdasági munkák végét, a természet téli pihenőjének kezdetét jelzi. Hagyományok, népszokások fűződnek a koldusok és katonák védőszentjének nevéhez. A gazdák újbort töltenek a poharakba, libalakomával kínálják egymást és vendégeiket.
 
Az ünnepségre meghívást kapott Vezér Mihály polgármester is, akinek családjában Márton nevű fia okán mindig megünneplik a jeles napot. A városvezető a tombola főnyereményéhez ajándékkosarat vitt az Önkormányzat nevében. Köszönetet mondott az invitálásért, egyben örömét fejezte ki, hogy találkozhat azokkal, akik jó ismerői, művelői a népszokásoknak, ezzel is példát mutatnak a fiatalabb generációnak.
A sajtónak szólt arról is, hogy a város fontosnak tartja a 12 nyugdíjas klub évenkénti támogatását, amelyek nagyon jól együttműködnek a programok, kirándulások alkalmával, vannak, akik egyszerre több közösségnek is tagjai.
 
Bilics János szervező, az Őszidő Nyugdíjas Klub vezetője a sajtónak elmondta, hogy az Önkormányzat térítésmentesen biztosította a rendezvény helyszínét, így összesen 120 főt tudtak meghívni a saját, illetve a Városi, az Erőmű, a Harmónia, az Óvárosi és az ercsi klubból. A finom ételek és italok mellett tánctanítás is színesítette a mulatságot.