Harmadik hely a modellvitorlás OB-n
2023-10-26 - Bronzérmemmel és több helyezéssel zárta az orfűi Pécsi-tavon rendezett Modellvitorlás Nyílt Országos Bajnokság október 21-22-i fordulóját a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub – derül ki Kunvári Sándor egyesületi tag beszámolójából.
A bajnoksággal együtt az Észak Adria Kupa IOM hajóosztályának magyarországi fordulóját is megrendezték Pécsett.
Ami az OB szombati napját illeti, a 23 fős nemzetközi mezőnyt - horvát, román, olasz, magyar - két részre osztotta a rendezőség. Az első futam a csoportbeosztásokért megy, a további futamban viszont a "B" csoportból 4 jut fel, míg az "A" csoportból 4 jut le, és ez így megy a rendezvény végéig.
Esőben érkeztünk a 11 órai kezdésre, már mindenkin rajta volt az eső és szélálló "öltöny"- tudtuk, hogy a szombat ilyen lesz. Az első futamra gyengült a szél majd elállt, és beállt a szélcsend. Volt egy kis befújás fél 12-kor, ami reményt adott az indulásra, de hamar el is illant, majd délben megérkezett az "A1/4" szél, de magával hozta az esőt is.
Az első futamokra szakadó esőben került sor mindkét csoportban. A futamokat nehezítette, hogy a vízfelületén foltokban levél szigeteket sodort a szél, ami több hajót hátráltatott. A futam után elállt a szél, viszont az eső továbbra is esett.
A nap végére az utolsó csoport futamokra megérkezett a szél ugyan úgy, mint az elsőre "A1/4", illetve gyengébb erősséggel. Végül csak két futamot teljesített az átfázott mezőny, amelyet csak a rendezőség által biztosított sertés pörkölt melegítette át a nap végén.
 
Két csoportfutam erejéig vasárnap "A tetős" szélerő fogadta a kapitányokat, és úgy tűnt, hogy ez elsodorja a faleveleket is, de ez sajnos nem így történt. Ezek után a szélerősség csökkent, "A 1/2" és szélcsend között mozgott az utolsó előtti futamig.
Az utolsó csoport futamok "A tetős" szélerővel bonyolódtak, de a szélerőnek köszönhetően többszöri rajteljárás után kerülhetett sor a futamokra, mivel több kapitány korábban "dobta be" a hajó orrát a rajtvonalra – ez ilyenkor előfordul.
A változó időjárás ellenére a 23 fős nemzetközi mezőny az A – B csoportban 7 futamot teljesített.
 
Battai Eredmények: III. Forró Krisztián, IV. Garay György, X. Forrai Csaba, XIII. Kunvári Sándor, XIV. Schulek János, XVIII. Illés Zoltán, XIX. Gergely András, XXII. Garay Márton, XXIII. Garay Gergő