Tíz éve mozgásban - Táncos jubileum
2023-06-22 - Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte alapításának 10. évfordulóját a B-Cool Dance Team SE a Barátság Kulturális Központban június 10-én. A rendezvényen felléptek az egyesület tagjai, illetve számos vendégművész; világbajnokok, énekesek és színészek színesítették a produkciót.
Vezér Mihály polgármester köszöntötte a megjelenteket és méltatta a Mészáros Gábor, Lengyel Bonita, Czakó Nicolette által vezetett egyesület munkáját. Elismerését fejezte ki az eredményekért, amikre büszke lehet Százhalombatta.
 
Mészáros Gábor és Lengyel Bonita a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros, amely elnyerte a Magyar TáncSport Szakszövetség Nívódíját 2021-ben.
 
Az egyesület honlapja szerint a fő oktatási terület az akrobatikus rock and roll, emellett a Hip-Hop és show tánc alapjaival is megismerkedhetnek tanítványok. Mint minden sportágnak, a táncsportnak is egyik célja a versenyzés, azontúl a gyerekek hasznosan tölthetik el szabadidejüket, olyan mozgáskultúrát elsajátítva, amely későbbi életükben is hasznos lehet. Fontos tényező, hogy a sport az egészséges életmódra való nevelés egyik eszköze.
A foglalkozások minden iskolai tanév kezdetétől, szeptember 1-jétől az oktatás végéig, június 15-ig tartanak.
Nyáron napközis és ott alvós táborokat szerveznek a tudás megtartása és a szakmai fejlődés érdekében, nem utolsó sorban segítséget nyújtva a szülőknek a szünidő szervezésében.
A táncosok között az óvodás kortól a felnőttekig minden korosztály megtalálható. Rendszeresen viszik a csapatokat különböző fellépésekre, így helyi társadalmi eseményekre, jótékonysági rendezvényekre.
Az összetartozás érzését és a csapatszellemet erősíti, hogy a gyerekek családjukkal együtt közös programokon vehetnek részt ünnepi alkalmakkor, városi rendezvényeken, kulturális eseményeken.
 
A jubileum alkalmából Mészáros Gábor és Lengyel Bonita a Halom Televízió Paletta Plusz című műsorában mesélt az elmúlt 10 év sikereiről és a jövőbeli tervekről.
Gábor már kiskorában elhatározta, hogy saját sportegyesületet hoz létre, ahol gyerekeket taníthat, az álom 2013-ban vált valóra. A névben szereplő "B-Cool" jelentése "légy laza", illetve tágabb értelemben a B-betű a Batta városnévre utal.
 
Bonita 2009-ben, viszonylag idősen, 9 évesen kezdett táncolni, bár ő számos sikert ért el, azonban az ideális tánckezdés az óvodás évekre tehető a színpadi rutin megszerzése érdekében. A Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület is hozzájárult a tánc népszerűsítéséhez; Szél Pál egykori önkormányzati képviselő segítségével megalakult az önálló táncszakosztály Mészáros Gábor vezetésével, a SZVISE elnöki tisztségét pedig Czakó Nicolette tölti be 2017-től. A klub egyébként atlétikai, judo, rögbi és erőemelő-giri szakosztályokkal is rendelkezik. A B-Cool külön, Mészáros Gábor elnökségével működik, Lengyel Bonita a koreográfus és a főedző, Czakó Nicolette itt PR koordinátor feladatokat lát el.
 
A járvány kihatott a szakosztályra is, jelentősen csökkent a korábbi mintegy 400 fős összlétszám, jelenleg 150-200 tagot számlálnak. Szeretnék, ha idén szeptembertől friss lendületet véve elérnék a korábbi táncos létszámot, annak fényében, hogy számos új műfajjal bővül a paletta.
 
A legkomolyabb nemzetközi A kategóriás versenyeken induló páros is jubilál jövőre, ugyanis 2014-ben kezdték a közös táncot. Hosszú út vezetett a sikerekhez, mert Bonita amatőrként eleinte nem nagyon szerepelt versenyeken, ezért nagy ugrás volt rögtön az első nemzetközi megmérettetés. Sosem állt tőle távol az akrobatikus mozgás, ugyanis artista szeretett volna lenni, nem volt számára idegen a gyűrű és a trapéz világa.
Gábor és Bonita jelenleg nem versenyez és nem is edz, sérülés is hátráltatta őket, illetve a tanulmányukra és az egyesületre koncentráltak; a tánccipőt még nem akasztották szögre, inkább a fal mellett van, ami még egy versenyszezont sejtethet.
 
Sokan talán úgy gondolják, hogy a tánc "lányos sport", pedig az akrobatikus rock and roll rendkívüli fizikai és szellemi felkészültséget igényel. Gábor remek példa a fiúk számára, akik meg is tapasztalhatják az edzéseken, hogy keményen kell készülni a versenyekre, vagy akár csak a bemutatókra is. Magasabb szinten bizony szó szerint fájdalmas út vezet a sikerhez, éppen ezért csak fokozatosan terhelhetőek a táncosok, akik végül eldöntik, hogy a versenyzés felé fordulnak-e. Az igénybevételt jól mutatja, hogy egy két perces profi gyakorlat során, percenként mintegy 200 mozdulatot végeznek a sporttáncosok.
 
A gálára készülve megnéztek korábbi videókat, amik jól mutatják a mozgásbeli és a ruhák terén való fejlődést a kezdetekhez képest. A remények szerint lesz a Mészáros Gábor-Lengyel Bonita pároshoz hasonlóan magas színvonalon versenyző duó a jövőben. Nagyon büszkék az eltelt 10 évre, az indulásnál gyerekként jelen lévő táncosok több mint fele ma is egyesületi tag, sőt vannak, akik már edzőként tevékenykednek.
 
Gábor várakozása szerint a következő 10 évben a B-Coll legalább tízszeresére növekszik, még több eredménnyel, elismeréssel, mosollyal és olyan gyerekekkel, akik megtapasztalják a mozgás örömét. A tagok most is olyan közösséget alkotnak, amelyhez jó tartozni, figyelnek, törődnek egymással, ami a mai világban a legfontosabb.