Éljenek a hölgyek!
2023-03-10 - A hölgyeket köszöntötte Nőnap alkalmából az Önkormányzat; Vezér Mihály polgármester ellátogatott az Idősek Gondozóházába, a főtéri városi ünnepségen pedig a Képviselő-testület férfi tagjaival együtt adtak át virágokat március 8-án.
VezérMihály a jókívánságok mellett cserepes virágokkal is köszöntötte az intézmény hölgy lakóit, illetve a dolgozókat, akikhez – mint mondta – mindig jó eljönni, mert árad belőlük az erőt adó, mások felé tovább sugározható szeretet. A jeles nap is jó alkalom arra, hogy kifejezésre jusson a női nem iránti nagyrabecsülés. Minden jó, ami a férfi lélekben fellelhető a nőknek köszönhető – fogalmazott. Örök kihívás, hogy elnyerjék a hölgyek kegyeit, amely folyamat révén jobbá, kreatívabbá válhat a férfitársadalom. Hálás, szívből jövő köszönet illeti a nőket azért, hogy bearanyozzák a mindennapokat.
A köszöntés után kis ünnepséget is tartottak a bentlakó szépkorú hölgyek számára. Till Erika, az intézményt üzemeltető Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője a sajtó kérdésére elmondta, hogy az 58 ellátott személyből mindössze 6 férfi, illetve a 24 munkatársból is csak egy kolléga képviseli az erősebb nemet. Hozzátette, Százhalombattán jó nőként élni, dolgozni.
 
A kulturális központ szünetelő üzemelése miatti rendhagyó, Szent István téri városi ünnepségen a szervező BKK igazgatója Szigetvári József, Petőfi Sándor, "Ilyen asszony való nékem" című versével köszöntötte a hölgyeket. Vezér Mihály a többi között szólt arról, hogy a Nőnap lehetőség a férfiak számára, hogy elnézést kérjenek, ha valamivel korábban megbántották a hölgyeket; ha belátjuk a hibánkat, tévedésünket, az nem gyengeség, hanem erény. Sok olyan hivatás létezik, amit igazán hatékonyan csak a nők tudnak ellátni szeretetteljes, empatikus hozzáállásuk révén – a hivatali köztisztviselő kollégák nagy része is hölgy. Felidézte, hogy a világban jellemzően még mindig nem egyenlő mércével ítélik meg a nők és a férfiak munkavégzését, sőt néhol még a polgári jogaikat is korlátozzák. Ilyenkor is ki kell fejezni a velük való szolidaritást, és fel kell szólalni az igazságtalansággal szemben.
 A főtéri ünnepséget Oláh Gergő és Kökény Dani énekesek műsora színesítette, utóbbi nemrég nyerte meg az egyik televíziós versenyt.
 
A Nemzetközi Nőnap az egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta – Magyarországon 1948 óta – minden év március 8-án tartanak, az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, az őket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi zaklatás és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak. (Fotó: Tóth Erzsébet)