Nemzetközi versenyen jártak a modellvitorlázók
2023-03-07 - A százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub maroknyi kis csapata – 5fő + 2 fő támogató – képviselte a magyar modellvitorlázókat a horvátországi, rogoznicai IOM hajóosztály bajnokságán a március 2-4-én. A versenyről – amelyet helyezésekkel zártak a battaiak – Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.
A 3 napos rendezvény – mint mindig – egy félsziget csúcs kerülő túraversennyel kezdődött, sajnos félóra késéssel, és az időjárás sem volt kegyes a kapitányokhoz. Féltávot elhagyva a csúcs fordulóig remek irányú és erősségű – A 3/4 és A tető között – volt a szél, szinte hátszélben repültek a hajók, bár közben elkezdett az eső is erősen szemerkélni.
Ebéd után sajnos az eső erősödött, és a szél is leállt. Később megjött a szél, és a főbíró rajtra szólította fel a résztvevőket, azonban ekkor már úgy esett, mintha dézsából öntötték volna a vizet, mai lassan szűnt, és bár gyenge volt a szél, újbóli felszólítás érkezett a kapitányoknak. Ezen időjárási viszonyok között csak két csendes futam teljesült péntek délután, mert kiabálás sem, illetve szinte szél sem volt. A két futam része volt annak a 6 futamnak, ami alapján arany – Gold, és ezüst – Silver csoportba kerülnek a versenyzők.
 
Szélcsend ijesztette meg a versenyzőket másnap szombaton, ami nem tartott sokáig, mert a hivatalos rajt után fél órával megérkezett várva várt A3/4-es szélerő és hétágra sütő nap. Egész nap maradt az igazi vitorlázó idő, és kialakult két csoportbeosztás, amelynek kezdése még 2-2 futam erejéig belefért a napba, aminek végén a házigazda horvát rendezők baráti vacsorára és tombolázóra hívták meg a megfáradt kapitányokat.
 
A párviadalok folytatódtak vasárnap. Az első rajt előtt voltak befújások, és már mindenki a "B" vitorlán gondolkodott, de 20 perc után a szélerő visszaesett az előző napi A ¾ szintre. A pálya iránya ellentétes volt a szombatival. A szélirányváltozások miatt többször kellet pár fokot igazítani a pályán. Ebéd után mindenki folytatásra számított, de a szélirány megtréfálta a rendezőket. Volt egy rajtolás 13.10-kor, de tömeges korai rajtra sikeredett, amit visszafújtak, az újra kezdésre azonban már másfél órát várni kellet a kedvezőtlen, 180 fokos szélfordulat miatt; ez feladta a leckét a rendezőknek.
 
A 33 fős nemzetközi mezőny – horvát, olasz, svéd, magyar, román, szlovák, montenegrói, norvég – A-B csoportokban 15 futamot teljesített.
Battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Forrai Csaba, XIX. Illés Zoltán, XXV. Schulek János, XXXI. Kunvári Sándor