Nagy versmondás
2023-01-24 - Közel ezer diák, illetve városlakó szavalta el együtt a Himnuszt Százhalombatta főterén a Szent István téren a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án.
Szigetvári József, a szervező Barátság Kulturális Központ igazgatója emlékeztetett, hogy büszke lehet a város, mert az országban egyedül Százhalombattán kerül sor minden évben a jeles eseményre. Köszönetet mondott az iskoláknak, hogy a diákok részt vehetnek a versmondáson. A közös előadást Benkő Péter és Horváth Márk színművészek segítették, akik egy-egy Petőfi verset is elmondtak, illetve Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is együtt szavalt az ünneplőkkel. Ráhangolódásként Körömi Máté és Almási Szonja, a Forrás Együttes Független Színház művészei erdélyi mezőségi táncokat adtak elő.
Vezér Mihály köszöntötte a megjelenteket, mint mondta, a közös versmondás nemcsak a városban, hanem az országban és a határon túl élő magyarok számára is üzenet, hitvallás. A Himnusz fontos értéket képvisel kultúránkban, amely pedig szerves része az egyetemes kultúrának. A kultúra kifejezésének fontos eszköze az anyanyelv, de emellett tánccal és más módon is tovább tudjuk adni szellemi kincseinket, amiket nem lehet megörökölni, minden nemzedéknek meg kell küzdeni azért, hogy elsajátítsa azokat. Kultúránk erőt ad ahhoz is, hogy átvészeljük az élet megpróbáltatásait. Ha összefogunk, és közös nemzettudatunk birtokában állunk bele a terhek viselésébe, akkor sok vállon jobban megoszlik a teher. Igaz ez az örömökre is, ha minél többekkel meg tudjuk osztani a mindannyiunkat együttesen érő közös boldogságot, büszkeséget, akkor a megsokszorozódás nyomán más emberekké válunk – fogalmazott a polgármester. A sajtónak szólt arról is, hogy Európa, illetve az Unió akkor maradhat erős és színes, ha a nemzetek megőrizhetik saját kulturális értékeiket – reményét fejezte ki, hogy ez így lesz a jövőben. Jó példa erre Százhalombatta, ahol a kisebbségek gyakorolhatják önrendelkezési jogaikat, ápolhatják kulturális értékeiket, hagyományaikat.