Ezeréves örökségünk - Magyar Kultúra Napja
2023-01-19 - "Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját." (Kodály Zoltán)
1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban, 200 éve ezen a napon fejezte be a Himnuszt.  Kölcsey Ferenc 1815-től Szatmárcsekén élt, 1823 januárjában írta hazafias költészetének legnagyobb remekét, a Himnuszt.
 
A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben. Megfogalmazta, hogy az ünnep alkalmas arra, hogy merítsünk ezeréves örökségből, van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet a kultúrájából sokat adott Európának, a világnak. Ez az örökség tartást ad az embereknek határon innen és túl, jól kell vele gazdálkodni, sok mindenen átsegít bennünket. Mára már a Himnusz minden magyarnak ugyanazt jelenti: az összetartozást.
 
Az ünnep alkalmából a magyarság idehaza, a határokon túl és szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Kiállításokat, koncerteket rendeznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak, hogy felhívják a figyelmet nemzeti értékeinkre!
 
Százhalombattán is megemlékezéseket tartunk a Magyar Kultúra hetében, gazdag programokkal, rendezvényekkel, kiállításokkal tisztelgünk a kultúra előtt.
 
Szívből kívánom magunknak és mindazoknak, akik a magyar kultúráért felelősséggel tartoznak, hogy ez a nap igazi ünnep legyen, szolgálja nemzetünket, jövőnket!
 
Vezér Mihály
polgármester