Kettős jubileum
2022-12-19 - Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Százhalombattai Csoportja, illetve 15. születésnapját a szervezet tagjaiból alakult Battai Dalárda, a Zenelkó Etel Óvárosi Közösségi Házban december 5-én.
Tóth Ernő, a helyi szervezet vezetője felidézte, hogy Magyar János vezetésével, 2002-ben alakult meg a battai KÉSZ-csoport, ami egy közösség esetében már tekintélyes kornak mondható. A dalárda éppen a rendezvény napján ünnepelte 15. születésnapját; a téglagyár feletti keresztnél énekeltek heten, amikor néhai Sefcsik Gergelyben felötlött a népdalos és nótás kórus megalapításnak gondolata. A társaság nem lép fel, csak a maguk szórakoztatására, léleképítés gyanánt énekelnek. Szólt arról is, hogy igen aktív KÉSZ battai csoportja, amelynek mindig változott a létszáma, az utóbbi időben többen is csatlakoztak a szervezethez. Sikerült visszahozni a rendszerváltozás előtt nem megtartható megemlékezéseket, mint a "Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja", a trianoni békediktátum okán a "Nemzeti Összetartozás Napja", az ’56-os forradalom leverésére kapcsán a "Nemzeti Gyásznap".  Fontos továbbá az aradi vértanukra való emlékezés és a "Magyar Hősök Emlékünnepe", azoknak a magyar katonáknak és civileknek tiszteletére, akik az életüket áldozták Magyarországért. Számos olyan programot is szerveznek, amelyek a magyar keresztény értékeket jelenítik meg.
Magyar János alapító-elnök, a kezdetekről szólva elmondta, hogy az érdi példát követve gondolt a battai KÉSZ-csoport megalapítására, ami nehézségek nélkül, gyorsan sikerült. Örömteli volt, hogy a közös értékrend nyomán, szinte azonnal közösségé kovácsolódott a tagság.
Az ünnepség résztvevői, röviden összegezték a KÉSZ-hez fűződő élményeiket, zárásként, a kettős évforduló tiszteletére elénekelték a Himnusz teljes szövegét. (HTV)